Carmen Dell’Orefice on maailman vanhin edelleen töitä tekevä malli. Mitä hän ajattelee ulkonäöstä ja ikääntymisestä? Kuva: Yle Kuvapalvelu
Carmen Dell’Orefice on maailman vanhin edelleen töitä tekevä malli. Mitä hän ajattelee ulkonäöstä ja ikääntymisestä? Kuva: Yle Kuvapalvelu

Teeman dokumentti maailman ensimmäisistä huippumalleista todistaa, että oikeat kaunottaret vain paranevat vanhetessaan.

Ensimmäisenä HBO:n dokumentissa ruudun täyttää Carmen Dell’Orefice. Hän on 84-vuotias ja tiettävästi maailman vanhin edelleen töitä tekevä malli. Hän esiintyi ensimmäisen kerran Voguen kannessa 15-vuotiaana vuonna 1946. Ja voi jösses, että hän on edelleen hengästyttävän kaunis.

Totta kai voi kysyä, mitä kaikkea naisesta on leikelty, ja kyllä sitä dokumentissa kysytäänkin. Dell’Orefice vastaa: ”Jos katto on romahtamaisillaan, etkö korjaisi sitä?” Mutta kauneusleikkaukset ovat sivuseikka silloin, kun puhutaan ihmisestä, jota ei tarvitse leikata kauniiksi, koska hän on koko elämänsä ollut jumalattoman upea.

Ensimmäiset supermallit -dokumentissa on monta meille tutumpaakin naista, kuten ikoniset Jerry Hall, Christie Brinkley, Isabella Rossellini, Christy Turlington ja Paulina Porizkova. Aina kun joku heistä tulee ensimmäistä kertaa kuviin, hetkeen ei ole mitään väliä, mitä he puhuvat.

Kaikki keskittyminen menee siihen, kun ihmettelee viisikymppisten naisten edelleen täydellistä kasvojen luustoa ja heistä hehkuvaa itseluottamusta. He ovat, pahus vieköön, jopa vielä kauniimpia kuin ennen.

Sisällöllisesti dokumentti kertaa kohtuullisen kiinnostavasti mallin työtä eri aikoina. Hurjat vuosikymmenet huumeineen ja biletyksineen tulevat käsitellyiksi samoin kuin työn raskaus ja laihana pysymisen paineet.

Hienoimpia hetkiä on Jerry Hallin kertomus uransa alusta. Hän joutui sairaalassa hoitovirheen uhriksi ja matkusti siitä saamillaan korvausrahoilla yksin Rivieralle. Siellä hän osti virkatut bikinit ja korokepohjasandaalit, jotka tekivät hänestä yli 190-senttisen, ja meni rannalle ”löydettäväksi”.

Kului tunti ja Jerryä pyydettiin malliksi. Joillekin se on niin helppoa.

Ensimmäiset supermallit, Teema la 3.10. klo 21.00

Lue myös:

Madeline teki sen! Down-malli nousi New Yorkin muotiviikkojen catwalkille

Onneksi säästyit tältä kohtalolta! 7 syytä joiden vuoksi olisi kauheaa olla huippumalli

Näin bilettäjän maineessa oleva huippumalli selittelee juhlimistaan: “Jet lag painaa”

IS TV-LEHTI: Tokiossa työmatkalla oleva komea ja menestynyt Sebastian (Ebon Moss-Bachrach) edustaa kannattavaa firmaa, jolla pyyhkii erinomaisesti Japanissa. Vaikka bisnekset sujuvat, miehen menneisyydestä kumpuaa syvä suru.

Hotellilla hän jatkuvasti törmää mysteerisen kauniiseen Claireen (Elisabeth Moss). Heidän välillään on selkeää kemiaa. Kaksi vieraassa maassa kohtaavaa amerikkalaista päätyvät viettämään kiihkeän yön. Kaikki ei ole kuitenkaan siltä, miltä näyttää. Molempien menneisyydestä löytyy asioita, jotka ovat enemmän yhteisiä kuin kumpikaan voisi edes kuvitella.

Pääosaa esittävä Moss-Bachrach on näytellyt Girls-sarjassa. Moss on puolestaan nähty muun muassa The Handmaid’s Tale - ja Mad Men -sarjoissa.

Lyhytelokuvan takana ovat Girls-sarjaa tehneet Lena Dunham ja Richard Shepard.

– Halusin tehdä intiimin rakkaustarinan pienen työryhmän kanssa. Halusin, että se on jotain kaunista suoraan sydämestä. Olin onnekas, koska sain näin hyvät näyttelijät ja sijainti on yhtä romanttinen ja mysteerinen kuin tarina itsessään, Shepard on sanonut projektista.

Tokyo Project, HBO Nordic ma 11.12. alkaen

 

Kätilö-elokuvan tähti Krista Kosonen kertoo Helenan roolin olevan hänen uransa tärkeimpiä. – En ole sellainen näyttelijä, jolta rooleissa revittäisiin sielu auki, mutta nyt oli erilaista, Krista sanoo.

IS TV-LEHTI: Elokuva Kätilö (2015) on näyttelijä Krista Kososelle henkilökohtaisesti tärkeimpiä omia elokuvia. Kosonen on tuttu niin kepeistä kuin vakavistakin hahmoista, mutta Kätilön Helenassa on jotakin hyvin erikoislaatuista.

– Kätilö kuuluu uuden Miamin ohella merkityksellisimpiin töihini. Se oli niin iso elokuva. Pohjalla on fantastinen kirja, ja opin aidosti historiasta. Roolin myötä jouduin kohtaamaan paljon järkyttäviä asioita. Samalla opin itsevarmempaa elokuvanäyttelemistä.

– Helenan rooli oli vaikea, mutta vaikka murre vaati kovaa opettelua, siitä oli suurta apua eläytymisessä. Murrementorini, puheen lehtori Malla Kuuranne, toi kotiini hopeatoffeeta ja koiralle luita ja iski eteen murrekartat. Hän sanoi, että tämä murre sopii minulle hyvin, koska olen niin töksähtelevä persoona!

Kätilön on ohjannut Kososen kihlattu Antti J. Jokinen.

– Kuvaukset olivat äärimmäisen haastavia. Puoliso pisti koville! En ole sellainen näyttelijä, jolta rooleissa revittäisiin sielu auki, mutta nyt oli erilaista. Luin ajankuvasta ja sodasta, ja vierailimme Auschwitzissa. Kuolema alkoi tulla uniin. Mietin sodan ajan naisia, heidän rakastumisiaan ja tarinoitaan, sitä kuinka heitä mykistettiin ja nöyryytettiin. 

Krista Kosonen on ollut mukana jo liki 20 elokuvassa. 34-vuotiaalle se on huikea suoritus. Roolien määrä vain paisuu, kun mukaan lasketaan esimerkiksi television sketsiviihdesarjat Putous ja Kingi.

Krista muistetaan muun muassa Raisa Reikänaaman, Robinin, Arman Alizadin, Jari Sarasvuon, Tiina Jylhän ja Aku Hirviniemen nahkoihin astumisesta. Krista myöntää nauttivansa odottamattomien henkilöiden rooliin hyppäämisestä.

”Mukana oleminen oli upea kokemus. Olihan siellä lavasteissa kaikki suurempaa.”

– On mahtavaa saada ihmiset nauramaan. En myöskään ota itseäni kauhean vakavasti, ja hyvässä porukassa on kiva hölmöillä.

– Oman Top 3:n töistäni muodostavat kuitenkin Kätilö, naisvoimainen Miami sekä Matti Ijäksen ohjaama Kaikella rakkaudella (2013). Siinä roolihenkilöni Ansa oli niin hyvin kirjoitettu, ristiriitainen nainen, että sitä oli ilo näytellä. 

Suomessa kohistiin vastikään, kun Denis Villeneuven Blade Runner 2049 -elokuvassa vilahtaa tuttu kotimainen kiroilija. Sehän on Krista, aina trailerissa saakka!

– Mukana oleminen oli upea kokemus. Olihan siellä lavasteissa kaikki suurempaa, Krista kehuu.

Seuraavaksi Krista on mukana kansainvälisessä Bullets-jännitysdraamassa, jonka on myös ohjannut Antti J. Jokinen. Sarjassa näyttelevät muun muassa Tommi Korpela ja Game of Thronesista tuttu Sibel Kekilli. Kristan roolihahmo on rikostutkija, joka soluttautuu Helsinkiin vaarallisen rikollisen lähipiiriin.

– Bulletsin tekeminen alkaa nyt joulukuussa. Odotan erityisesti Sibel Kekillin kanssa näyttelemistä!

Kotikatsomo: Kätilö, TV1 su klo 21.05