Tahraton mieli kertoo Clementine Kruczynskista (Kate Winslet) ja Joel Barishista (Jim Carrey). Kuva: Sandrew Metronome / Yle Kuvapalvelu
Tahraton mieli kertoo Clementine Kruczynskista (Kate Winslet) ja Joel Barishista (Jim Carrey). Kuva: Sandrew Metronome / Yle Kuvapalvelu

Jim Carreyn ja Kate Winsletin tähdittämä leffa Tahraton mieli on pakko katsoa monta kertaa, sillä siitä avautuu joka kerralla uutta.

IS TV-LEHTI: Hurmaava elokuva Tahraton mieli on ajaton kertomus rakkauden aiheuttamasta mielenhäiriöstä. Todellisuudesta irti poukkoilevassa draamassa sydämen kriiseihin on kätevä keino: poistaa muistista tuskaa aiheuttavat ihmiset ja asiat kokonaan.

Jim Carreyn näyttelemä Joel on tehnyt juuri näin. Sitten hän tapaa ihastuttavan Clementinen (Kate Winslet) uskomattoman sattuman kautta. Miksi Clementine hurmaa heti?

Fantastis-realistisen juonen parissa on riipaisevaa pohtia, onko ihmisen muistoista hyötyä vai haittaa. Jos olemassa olisi muistoja poistava laite, kuinka moni sitä käyttäisi?

Charlie Kaufmanin käsikirjoitus poukkoilee todellisuuden rajojen yli kyseenalaistaen kaiken. Useampi katselukerta tuo aina mukaan uutta. Jos juoni vaikuttaa sekavalta, kannattaa tarinaan silti heittäytyä. Tunnelma vangitsee joka tapauksessa.

Elokuva sisältää joukon kivuliaita kysymyksiä ja murskaavaa todellisuutta.

Myös Kirsten Dunstin, Elijah Woodin, Mark Ruffalon ja Tom Wilkinsonin näyttelemät sivuhahmot ovat merkityksellisiä: jokaisella on oma kertomuksensa ja syynsä.

Ohjaaja Michel Gondryn kuvaus on surrealistista ja kaunista mutta ei yliampuvaa, kuten vaikkapa Gondryn elokuvassa Päivien kuohu (2013). Carrey tunnetaan komediataidoistaan, ja ilmeikkyyttään hän pääsee nytkin käyttämään. Winslet loistaa roolissaan Joelin unelmoiman täydellisen naisen ideana.

Tahraton mieli ei ole hyvän olon elokuva, sillä se sisältää joukon kivuliaita kysymyksiä ja murskaavaa todellisuutta. Epäuskottavuudessaankin tarina on niin todellinen, että sen syövereihin imeytyy. Pohjimmiltaan elokuva on rakkauskertomus puhtaimmillaan.

Tahraton mieli, Teema pe klo 21.30

Korkeushyppääjä Patrik Sjöberg voitti maailmanmestaruuksia ja olympiamitaleja. 40 vuotta uransa jälkeen Sjöberg hoitaa lapsuutensa traumaa terapiassa.

IS TV-LEHTI: Vuonna 1987 ruotsalainen korkeushyppääjä Patrik Sjöberg (s. 1965) oli huipulla. Hän hyppäsi maailmanennätykseksi 242 senttiä kotiyleisön edessä Tukholmassa ja voitti maailmanmestaruuden Roomassa. Vuonna 1999 päättyneen uransa aikana hän ylsi muun muassa kolmesti olympiamitaleille sekä dominoi sisäratojen EM-kisoja.

Menestysvuosien taustalla oli kuitenkin synkkä salaisuus. Vuonna 2011 Sjöberg julkaisi muistelmateoksen, jossa hän kertoi joutuneensa vuosien ajan seksuaalisen hyväksikäytön uhriksi.

Hyväksikäyttäjä oli yksi Sjöbergin läheisimmistä ihmisistä: pitkäaikainen valmentaja ja isäpuoli Viljo Nousiainen. Paljastus oli Ruotsissa valtava skandaali, nauttivathan sekä Sjöberg että vuonna 1999 kuollut Nousiainen suurta arvostusta Ruotsin urheilupiireissä.

Asian paljastuminen oli ensimmäinen askel Sjöbergin tiellä kohti mielenrauhaa. Vuonna 2015 hän aloitti terapian käsitelläkseen traumaansa. Tuore ruotsalaisdokumentti Patrik Sjöbergin taakka (Patrik Sjöberg i tearpi, 2017) vie katsojan kolmanneksi pyöräksi Sjöbergin ja psykologi Rebecka Malmin intiimeihin terapiaistuntoihin.

Malmin johdolla Sjöberg avaa lapsuuttaan ja nuoruuttaan, kipeää suhdettaan suomalaiseen Nousiaiseen sekä tapahtumien vaikutusta myöhempään elämään.

Thomas Reckmanin ohjaaman dokumentin sävy on vakava ja rauhallinen. Sosiaalipornoilulle ei anneta onneksi tilaa. Vaikean aiheen takaa pilkistää myös toivoa.

Dokumenttiprojekti: Patrik Sjöbergin taakka, TV1 ma klo 21.30

Parisuhdevisailu palaa ruutuihin uusin jaksoin, uudella ohjelmapaikalla. 

IS TV-LEHTI:  Iloinen puheensorina käy Akun Tehtaalla Ylöjärvellä yleisön asettuessa paikoilleen lavan eteen asetelluille tuoliriveille. Käynnissä ovat Napakympin kuvaukset. Sarja teki paluun viime syksynä 15 vuoden tauon jälkeen. Napakymppi oli kirjaimellisesti täysi napakymppi, joka keräsi parhaimmillaan liki miljoonayleisön.

Nyt parisuhdevisailu palaa ruutuihin uusin jaksoin, uudella ohjelmapaikalla. Amorin nuolet sinkoilevat tänä keväänä sunnuntaisin parhaaseen katseluaikaan.

Kari Salmelaisen saappaisiin hypänneellä Janne Katajalla on juontajana ohjelmassa tärkeä rooli. Hän toimii seremonianmestarina, joka ohjaa keskustelua ja kuittailee hyväntahtoisesti osallistujien vastauksille. Komiikkaa syntyy väkisinkin oudoista kysymyksistä ja tahattoman hassuista vastauksista. Yleisössä hurrataan, kun Kataja ja hänen työparinsa pianisti Lenni-Kalle Taipale astuvat estradille. 

”Ei tänne ole pakko tulla tositarkoituksella, vaan riittää, jos haluaa kokea seikkailun.”

Voiko tv-ohjelmasta löytää tosirakkauden? Näin uskovat ainakin ohjelmassa itsensä likoon laittavat. Viime syksyn saldo parinmuodostuksessa jäi tosin melko laihaksi, ja moni orastava romanssi nuupahti heti Napakymppi-matkan jälkeen.

– Mielestäni kilpailijoilla on ollut oikeat motiivit ohjelmaan lähtiessä. Ei tänne ole pakko tulla tositarkoituksella, vaan riittää, jos haluaa kokea seikkailun. Vieraan ihmisen kanssa reissuun lähteminen jos mikä on seikkailu, Janne Kataja sanoo.

Ohjelmassa kumppania haetaan keskustellen, ei ulkonäköperustein.

– Uskon, että kun saadaan enemmän pareja prosessiin, niin kyllä tulee täysosumiakin. Se riittää, jos vaikka 40 parista yksi jatkaa yhdessä. Se on sitten Napakympin napakymppi! Kataja hymyilee.

Lenni-Kalle Taipale on samaa mieltä, vaikka tv-ohjelma on parisuhteen muodostukselle melko erikoinen ympäristö.

– Ihmiset ovat mukana aika tosissaan. Toki pitää olla pilkettä silmäkulmassa, mutta ei kukaan ole tullut tänne hakemaan vain ruutuaikaa.

Napakymppi, Nelonen su klo 20.00