Anne Kukkohovi (kesk.) ja Teri Niitti taikovat Johannelle uuden tyylin. Kuva: Ava
Anne Kukkohovi (kesk.) ja Teri Niitti taikovat Johannelle uuden tyylin. Kuva: Ava

Vuosia nuoremmaksi -sarjan stylisti Teri Niitti kuoli tammikuussa. Sarjan esittämistä lykättiin, mutta tänään uusi tuotantokausi alkaa.

IS TV-LEHTI: Vuosia nuoremmaksi -ohjelman toisen kauden piti alkaa Avalla jo tammikuussa, mutta MTV siirsi sitä useita viikkoja, koska ohjelman stylisti Teri Niitti kuoli yllättäen sairauskohtauksen seurauksena 43-vuotiaana tammikuun 9. päivä.

Sarja alkaa nyt, ja ensimmäisessä jaksossa nähdään kotkalainen Johanna, perheenäiti, joka tekee kolmivuorotyötä vanhusten parissa. Hänellä ei ole ollut vuosiin aikaa tai halua huolehtia ulkonäöstään.

– Viimeksi tunsin itseni kauniiksi ehkä silloin, kun valmistauduin häihin, mutta sekin vähän tehtiin tuossa sivussa.

Moni suomalainen työtätekevä ja perheellinen ihminen voi samaistua Johanna ongelmiin. Vaatteet muuttuvat oloasumaisiksi, hiukset ovat toissijainen asia, ja lopulta itsekin ajattelee, että viis siitä, mitä mieltä muut ovat ulkonäöstä.

”Mikä on tää suomalaisten rakkaus näihin verryttelyhousuihin?”

Ohjelmassa arvioidaan ensin julkisesti päähenkilön keski-ikä. Johannaa, 39, luullaan vuosia vanhemmaksi kuin hän on.

Sitten päästää eroon kamalimmista vaatteista. Tässä Teri Niitti oli elementissään.

– Mikä on tää suomalaisten rakkaus näihin verryttelyhousuihin? Niitti tuskailee.

Hän kehuu Johannaa tyylikkäämmäksi ja iloisemmaksi kuin vaatteiden perusteella arvaisi. ”Ota laukkusi ja kävele!” hän komentaa ennen uusien vaatteiden ostamista.

Hyvä tuuli jatkuu pitkin ohjelmaa ja johdattaa upeaan lopputulokseen kampauksen, meikin ja asujen uudistamisella. Samalla katsoja saa paljon vinkkejä ja uutta tietoa ulkomuotoasioista. Julkiset loppukehut ovat kivaa kuultavaa niin Johannalle kuin katsojillekin.

Vuosia nuoremmaksi, Ava ti klo 21.00

Georg Elser yritti murhata Hitlerin vuonna 1939. Oliver Hirschbiegelin draama pohtii, toimiko Elser yksin.

IS TV-LEHTI: Oliver Hirschbiegelin ohjaama Elser (2015) on yksi lukemattomista Adolf Hitlerin murhayrityksistä kertovista elokuvista – ja yksi niistä lukuisista, joiden varsinaisista lopputuloksista jälkimaailmalla ei ole paljon epäselvyyttä.

Kenties sen vuoksi ohjaaja hoitaa elokuvassa attentaatin pois melkein alta aikayksikön – ja keskittyy sen jälkeen kertomaan tekijästä ja hänen taustoistaan.

Hirschbiegel nousi kuuluisuuteen Hitlerin viimeisistä vaiheista kertovalla ohjaustyöllään Perikato (2004). Tuskin minkään elokuvan materiaalia on kierrätetty niin paljon nettilevityksessä kuin Perikatoa ”Hitler kuulee”-variaatioiden merkeissä.

Menestyksen jälkeen Hirschbiegel suuntasi englanninkielisille markkinoille, mutta monen kaltaisensa tavoin otti enempi takkiinsa esimerkiksi meilläkin nähdyllä tv-elokuvalla Dianasta (2013). Sen jälkeen on varmasti tuntunut hyvältä vaihtoehdolta palata Hitler-filmien pariin.

Georg Elserin (vetoava Christian Friedel) toteuttama murhayritys tapahtui marraskuussa 1939 Münchenissä. Monissa maissa Hirschbiegelin elokuvaa on levitetty nimellä ”13 minuuttia”: sen verran attentaatti kesti ennen kuin muun maailman harmiksi epäonnistui – kun Hitler ehti poistua paikalta.

Toimiko Elser yksin? Tätä katsojien melko varmasti tietämää seikkaa hänen natsikuulustelijansa selvittävät lopun elokuvaa samalla kun takaumissa kerrotaan hänen vaiheistaan pienen maalaiskylän kelloseppänä ja soittoniekkana.

Valitettavasti kokonaistarina natsismin noususta ja myös rakastettunsa puolesta kamppailevan Elserin vastarinnasta ei ole kovinkaan vivahteikas. Elokuva myös jättää harmittavia aukkoja. (110)

Elser, Teema & Fem ke klo 22.00

Dokumentissa nähdään korvaushoidossa käyviä selviytyjiä, joille pienet onnistumiset ovat suuria askelmia.  Kuva: Yle kuvapalvelu
Dokumentissa nähdään korvaushoidossa käyviä selviytyjiä, joille pienet onnistumiset ovat suuria askelmia. Kuva: Yle kuvapalvelu

Charlotte Lindroosin uudessa dokumentissa seurataan Miaa ja Jenniä. Kokevatko he  tehneensä oikean ratkaisun luovuttuaan lapsistaan?

IS TV-LEHTI: Kahden suomalaisen naisen tarinat avaavat sitä syvyyttä, johon päihderiippuvaisuus ja masennus uhkaavat pudottaa, vaikka vuosien jälkeen jo näyttäisi paremmalta. Molemmat, Mia ja Jenni, ovat joutuneet luopumaan lapsistaan, ja se on jättänyt syvän jäljen.

Charlotte Lindroosin uudessa dokumentissa lapset eivät ole estradilla, mutta heihin liittyy se, kuinka nousu synkästä kuilusta on kummankin naisen kohdalla tapahtunut. Toki katsotaan myös syihin, miksi kuiluun on kompastuttu: amfetamiini, heroiini, itsetuhoisuus, masennus, rikkonaiset perheet.

Esimerkiksi Mialla, joka kuvailee heroiinia suureksi rakkaudekseen, on muistoja, joissa hän tyttösenä meni kertomaan baariin äidille ja isäpuolelle itkevästä pikkusiskosta. Isäpuoli kantoi raivostuneena kotiin tukasta roikottaen.

Jenni taas masentui lapsensa syntymän jälkeen, eikä osaa pitää haluamallaan tavalla yhteyttä nyt jo murrosikäiseen tyttäreensä. Hän pelkää, mitä tälle on äidistä kerrottu. Koiraa hellivällä Jennillä on kuitenkin unelmia liittyen lapsiin, ja ne auttavat jaksamaan.

Dokumentissa nähdään korvaushoidossa käyviä selviytyjiä, joille pienet onnistumiset ovat suuria askelmia. Kun on kokenut huumepumpulin, on merkityksellisten tunteiden löytäminen perusasioista hankalaa ja erilaista mutta täysin pakollista.

Kokevatko Mia ja Jenni tehneensä oikean ratkaisun luovuttuaan lapsistaan? Hyvin valittu musiikki syventää toivon tunnelmaa mutta muistuttaa myös elämän arvaamattomuudesta.

Docstop: Piikki sydämessä, TV1 ti klo 20.00