Lokakuussa kuollut Paavo Noponen oli esikuva monille nuoremmille toimittajille ja urheiluselostajille. Kuva: Yle Kuvapalvelu
Lokakuussa kuollut Paavo Noponen oli esikuva monille nuoremmille toimittajille ja urheiluselostajille. Kuva: Yle Kuvapalvelu

Sinivalkoinen ääni -dokumentti kertoo Suomen legendaarisimmasta urheiluselostajasta Paavo Noposesta.

Maanantaina 24. lokakuuta 86-vuotiaana menehtynyt Paavo Noponen (1930–2016) oli yksi Suomen tunnetuimmista urheiluselostajista. Legendaariseksi mainitun radioselostajan uraan mahtui kahdeksattoista olympialaiset, mutta myös kaikkea muuta, kuten raportti USA:n Elvis-kuumeesta, kotimaisista ihmeparantajista ja Paul Ankan vierailusta Linnanmäelle ja matkakertomuksia.

Paavo Noponen oli monelle nuoremman polven selostajalle esikuva, myös Marko Terva-aholle, joka on toimittanut ohjelman Sinivalkoinen ääni – Paavo Noponen.

– En muista milloin se oli, mutta hänen selostamansa ensimmäiset pienenä kuulemani olympialaiset jäivät mieleen: sekä Paavo Noponen että Raimo Häyrinen tekivät vaikutuksen, Terva-aho kertoo.

”Paavo Noponen käytti aina hienoa ja kaunista suomen kieltä.”

Marko Terva-ahon ohjaama henkilökuva Paavo Noposesta vuodelta 2009 saa nyt ensiesityksensä televisiossa. Yleisradion arkistossa pölyttyneen ohjelma on Noposen viimeisiä televisioesiintymisiä.

– Kävin hakemassa Paavon hänen kotoaan, tehtiin haastattelu studiossa ja sen jälkeen juotiin kahvit hänen kotonaan. Ohjelmassa pureudutaan Paavon elämään: lapsuuteen Helsingissä ja kuinka hän päätyi Yleisradioon. Se on perinteinen Paavon tarina, Terva-aho luonnehtii.

Terva-aho muistelee, kuinka Helsingin kesäolympialaisista 1952 lähtölaukauksensa uralleen saanut ja Yleisradiosta 1994 eläkkeelle jäänyt Paavo Noponen oli edelleen tarkka suomen kielen eri vivahteista, joista nuoremmat selostajasukupolvet voisivat ottaa edelleen mallia.

– Paavo Noponen käytti aina hienoa ja kaunista suomen kieltä. Hän oli tarkka suomen kielen painotuksista sekä myös siitä, ettei aina tarvitse huutaa. Selostuksessa täytyi olla teatraalisuutta, niin hiljaisuutta kuin huippuhetkiä. Paavo Noposen yleissivistys oli huikeaa, hän luki paljon kirjoja, joista alleviivasi parhaita kohtia vastaisuuden varalle.

Sinivalkoinen ääni – Paavo Noponen, TV2 klo 16.00

Kuka sanoi, että perusruuan pitäisi olla mautonta? Pipsa ja Meri-Tuuli haluavat alentaa kansalaisten kokkailukynnystä.

IS TV-LEHTI: Samassa liemessä -uutuusohjelmassa kokit Pipsa Hurmerinta ja Meri-Tuuli Väntsi tekevät ruokaa rennolla otteella ja vastaavat katsojakysymyksiin.

– Ollaan huomattu, että meillä on paljon annettavaa ja helppoja reseptejä. Viime aikojen tv-ruokaohjelmissa on tehty paljon ravintolatyylistä ruokaa tai lautasannoksia. Haluttiin palata perinteeseen, jossa tehdään arkiruokaa. Haluamme alentaa kynnystä kokkailuun, tarjota vaikka maustamisidean. Tärkeää oli myös, että ohjelma on visuaalisesti kaunis, Meri-Tuuli Väntsi kuvailee.

Pipsa Hurmerinta on luonnehtinut Samassa liemessä olevan erityinen myös kaksikon läpänheiton takia.

– Kommunikointimme on rentoa ja luontevaa. Pipsa ei hienostele enkä minäkään, Väntsi komppaa.

He tapasivat catering-firmojensa kautta, kun katuruokabuumi rantautui Suomeen.

– Ymmärsin vihdoin löytäneeni kollegan, joka ymmärtää, mitä mun duuni on; osa sitä on siivota ja tiskata.

Alkujakso on nimeltäåän Ruuanlaiton ABC, ja toinen Juhlat. Siinä annetaan näyttelijä Sinikka Sokalle vinkkejä helposti tehtäviin tarjoiluihin ja synttäreillä Anna Puu laulaa.

– Vieraiksi otimme mukaan julkkiksia, joihin meillä on suhde – Sinikka on seinänaapurini, Anna Pipsan hyvä ystävä – sekä tavallisia ihmisiä.

Vastaatte katsojakysymyksiin. Mihin et itse osaisi vastata?

– Ananaksen leikkaamiseen ja kuorimiseen ei ole oikotietä. Pipsalla oli vastaus, johon totesin, että ”Ai, tuota en ole tajunnut”, paljastaa Väntsi.

 Samassa liemessä, AVA ke klo 20.00      

Jim Carreyn luoma draamakomedia repii huumorinsa 70-luvun stand up -klubien maailmasta.

IS TV-LEHTI: Koomikoiden elämää 1970-luvun Los Angelesissa kuvaava sarja Kuolen nauruun (I’m Dying Up Here, 2016–) on yhdistelmä näppärää sanailua, stand up -komiikkaa ja vakavaa draamaa – jopa kuolemanvakavaa. Sarja näyttää koomikot surullisina klovneina: hahmot ovat ristiriitaisia ja hankaliakin tyyppejä, jotka kilvoittelussa suosiosta näyttävät myös pimeämmät puolensa.

David Flebotte on kirjoittanut sarjan pohjautuen Los Angelesin viihdemaailmasta 70-luvulla kirjoittaneen toimittajan William Knoedelsederin kirjaan. Vuonna 2009 julkaistu kirja kertoi 70-luvulla syntyneen uuden viihdemuodon eli stand up -komiikan ja sen esitaistelijoiden, kuten Andy Kaufmanin, Richard Pryorin ja Jim Carreyn, noususta valokeilaan.

Yksi sarjan tuottajista onkin nykyinen megatähti Jim Carrey. Sarjassa on käytetty Carreyn omia kokemuksia, kuten myös Al Madrigalin, joka on osallistunut sarjan kirjoittamiseen. Madrigal myös näyttelee Edgar Martinezin roolin.

Sarjan hahmot pohjautuvat osittain todellisiin ihmisiin, mutta pääasiassa hahmot ovat fiktiivisiä.

Ajankuva on luotu uskottavasti puvustuksen, musiikin ja käsiteltävien teemojen osalta.

Esimerkiksi komiikan portinvartija, komediaklubin omistaja Goldie (Melissa Leo) perustuu legendaarisen The Comedy Store’s -klubin Mitzi Shoreen. 1972 avattu The Comedy Store oli länsirannikon keidas uusille komiikkakyvyille. Siellä aloittivat uransa muun muassa Jay Leno, David Letterman ja Robin Williams.

Sarja sijoittuu pääosin Goldien komediaklubille, jossa nuoret koomikot kurottavat kohti tähteyttä. Tavoitteena on ponnistaa komediaklubin lavalta The Tonight Show with Johnny Carson -tv-ohjelmaan ja sitä myötä koko Amerikan tavoittavaan tähteyteen.

Ensimmäisen jakson alussa yksi koomikoista saavuttaa tämän virstanpylvään, mutta pian häntä kohtaa tragedia. Tapahtumaketju sysää liikkeelle erilaisia reaktioita muussa porukassa.

Sarjaa on amerikkalaisissa arvioissa kritisoitu siitä, että se tarjoilee turhankin tutun tarinan. Suomalaisyleisölle tilanne on toinen: meille stand up -komiikan alkuajat eivät ole ennalta tuttua huttua.

Ajankuva on luotu uskottavasti puvustuksen, musiikin ja käsiteltävien teemojen osalta. Naiset ja etniset vähemmistöt joutuvat ponnistelemaan valkoisen miehen maailmassa.

Sarjasta on tekeillä toinen kausi.

 Kuolen nauruun, Sub ti klo 23.15