Selma Vilhunen on ohjannut ja käsikirjoittanut Tyttö nimeltä Varpu -leffan. Kuva: Cata Portin / MakingMovies
Selma Vilhunen on ohjannut ja käsikirjoittanut Tyttö nimeltä Varpu -leffan. Kuva: Cata Portin / MakingMovies

Jaossa on viisitoista Jussi-palkintoa. Kaksi elokuvaa on kerännyt kymmenen ehdokkuutta. Ja muutakin jännättävää riittää!

IS TV-LEHTI: Kotimaisten elokuvien tärkeimmät palkinnot eli Jussit on perinteisesti jaettu kevään isoista palkintogaaloista viimeisenä. Perjantain suorassa lähetyksessä saa jännittää ainakin sitä, ketkä voittavat viidessätoista eri palkintokategoriassa. Helmikuisen Oscar-gaalan kaltaista sekoilua voittajien julkistusvaiheessa tuskin nähdään, mutta illan aikana on edessä monta muuta tiukkaa paikkaa.

1. Kova kolmikko

Tänä vuonna Jussi-ehdokkuuksia hallitsee kolme elokuvaa miltei tasaväkisesti. Nyrkkeilydraama Hymyilevä mies sekä 12-vuotiaan tytön ja hänen äitinsä suhteesta kertova Tyttö nimeltä Varpu kaappasivat molemmat kymmenen ehdokkuutta, ja Talvivaara-kaivostrilleri Jättiläinen sai niitä kahdeksan.

Lue Jussi-ehdokasleffojen arviot:

Paula Vesala, Lauri Maijala ja Linnea Skog – siinä 3 syytä katsoa odotettu ensi-iltaleffa

Hymyilevä mies on hyvien ihmisten elokuva

Jättiläinen-elokuva kertoo karun tarinan Talvivaaran kulisseista

Suuri kysymys kuuluu, jakautuvatko pystit tasaisesti kolmen vahvan elokuvan kesken. Jo kertaalleen Cannesin elokuvajuhlilla viime toukokuussa voittanut Hymyilevä mies voi myös yllättää ja napata valtaosan palkinnoista.

2. Miespääosatupla

Verraton koko perheen jouluseikkailu Kanelia kainaloon, Tatu ja Patu! teki Jussi-historiaa jo ehdokasasettelussa, kun elokuva-alan ammattilaisista koostuva esivalintaraati päätyi jakamaan yhden kolmesta miespääosaehdokkuudesta tasan sen pääkaksikolle Antti Holmalle ja Riku Niemiselle.

Välttämättä Jussia ei silti tarvitse sahata kahtia: Jättiläisessä korruption jäljille pääsevää virkamiestä esittävä Joonas Saartamo sekä Hymyilevässä miehessä nyrkkeilijä Olli Mäkeä näyttelevä Jarkko Lahti antavat iloiselle kaksikolle kovan vastuksen.

3. Betoni-Jussi

Gaalan isoja salaisuuksia on aina ollut Betoni-Jussin kohtalo: jaetaanko elämäntyöpalkintoa ollenkaan, ja jos jaetaan, kuka suomalaisen elokuva-alan elävistä legendoista sen saa?

Viime vuonna Betoni-Jussi myönnettiin kuvaaja Kari Sohlbergille, vuonna 2015 näyttelijä Antti Litjalle. Olisiko nyt esimerkiksi tuottajan vuoro?

4. Yleisöpalkinto

Kun dokumenttielokuva Autolla Nepaliin kaksi vuotta sitten nappasi yleisöäänestyksen voiton kovia katsojamääriä tahkonneen Mielensäpahoittajan nenän edestä, jälkimmäisen ohjaaja Dome Karukoski myönsi suoraan, että hänellä meni yllätyksestä viini väärään kurkkuun.

Pelkkien katsojamäärien perusteella yleisöpalkinto kuuluisi Risto Räppääjä ja yöhaukka -leffalle: Timo Koivusalon ohjaama perheseikkailu veti elokuvateattereihin liki 346 000 kävijää. Edellisessä gaalassa katsojat äänestivät kuitenkin suosikikseen Luokkakokouksen – olisiko nyt siis Luokkakokous 2:n vuoro?

Lue Luokkakokous 2:n arvio: Jaa jatko-osanko piti olla parempi? Luokkakokous 2:ssa kikkelikohellus jatkuu

5. Suora lähetys

Kotimaisen tv-viihteen kompastuskiviin on aina kuulunut suorien lähetysten tekeminen. Täytyy siis toivoa hurjasti onnea juontaja Mikko Leppilammelle: paineet kahden tunnin sujuvan palkintoshow’n tekemiseen ovat kovat.

Jussi-gaala, MTV3 pe klo 20.00

Dokumentissa nähdään korvaushoidossa käyviä selviytyjiä, joille pienet onnistumiset ovat suuria askelmia.  Kuva: Yle kuvapalvelu
Dokumentissa nähdään korvaushoidossa käyviä selviytyjiä, joille pienet onnistumiset ovat suuria askelmia. Kuva: Yle kuvapalvelu

Charlotte Lindroosin uudessa dokumentissa seurataan Miaa ja Jenniä. Kokevatko he  tehneensä oikean ratkaisun luovuttuaan lapsistaan?

IS TV-LEHTI: Kahden suomalaisen naisen tarinat avaavat sitä syvyyttä, johon päihderiippuvaisuus ja masennus uhkaavat pudottaa, vaikka vuosien jälkeen jo näyttäisi paremmalta. Molemmat, Mia ja Jenni, ovat joutuneet luopumaan lapsistaan, ja se on jättänyt syvän jäljen.

Charlotte Lindroosin uudessa dokumentissa lapset eivät ole estradilla, mutta heihin liittyy se, kuinka nousu synkästä kuilusta on kummankin naisen kohdalla tapahtunut. Toki katsotaan myös syihin, miksi kuiluun on kompastuttu: amfetamiini, heroiini, itsetuhoisuus, masennus, rikkonaiset perheet.

Esimerkiksi Mialla, joka kuvailee heroiinia suureksi rakkaudekseen, on muistoja, joissa hän tyttösenä meni kertomaan baariin äidille ja isäpuolelle itkevästä pikkusiskosta. Isäpuoli kantoi raivostuneena kotiin tukasta roikottaen.

Jenni taas masentui lapsensa syntymän jälkeen, eikä osaa pitää haluamallaan tavalla yhteyttä nyt jo murrosikäiseen tyttäreensä. Hän pelkää, mitä tälle on äidistä kerrottu. Koiraa hellivällä Jennillä on kuitenkin unelmia liittyen lapsiin, ja ne auttavat jaksamaan.

Dokumentissa nähdään korvaushoidossa käyviä selviytyjiä, joille pienet onnistumiset ovat suuria askelmia. Kun on kokenut huumepumpulin, on merkityksellisten tunteiden löytäminen perusasioista hankalaa ja erilaista mutta täysin pakollista.

Kokevatko Mia ja Jenni tehneensä oikean ratkaisun luovuttuaan lapsistaan? Hyvin valittu musiikki syventää toivon tunnelmaa mutta muistuttaa myös elämän arvaamattomuudesta.

Docstop: Piikki sydämessä, TV1 ti klo 20.00

Sarjan toisella kaudella on luvassa ainakin yhdet hautajaiset ja entistä hanakampaa kapinointia.

Ahdistava, koukuttava, ajankohtainen, ajatuksia herättävä, tyylikäs. Muun muassa näillä sanoilla viime keväänä alkanutta Handmaid's Tale -sarjaa on ylistetty sen ensimmäisestä jaksosta lähtien.

Jos et vielä tiedä, mistä sarjassa on kyse, käy lukemassa esittelyjuttumme tästä:

Sarjan ensimmäinen kausi loppui kuin seinään viime kesänä, ja moni on jäänyt odottamaan jatkoa jännityksellä. Onneksi sitä on myös luvassa! Toisen kauden jaksoja alettiin suunnitella jo ennen ensimmäisen kauden loppumista, ja iso osa sarjasta kuvattiinkin viime vuonna.

Jenkeissä sarja nähdään Hulu-palvelusta, jonne kauden ensimmäinen jakso pärähtää 25. huhtikuuta. Suomessa sarjaa voi seurata HBO Nordicin kautta. Aiemman kauden palvelu näytti päivän viiveellä Yhdysvalloista.

Mitä muuta tiedämme tulevasta kaudesta? Ainakin tämän:

1. Toisella kaudella on 13 jaksoa.

Ensimmäisellä kaudella jaksoja oli vain 10.

2. Päähenkilöt ovat ykköskaudelta tuttuja.

Elisabeth Mossin näyttelemä Offred on edelleen tarinan keskiössä. Myös Ofglen (Alexis Bledel), Moira (Samira Wiley), Janine (Madeline Brewer) ja Nick (Max Minghella) nähdään uudella kaudella.

Kakkoskaudelta julkaistut kuvat ovat varsin pahaenteisiä.

3. Ensimmäinen jakso yllättää varmasti.

”Älkää yrittäkö arvata, mitä toisen kauden ensimmäisessä jaksossa tapahtuu. Ette koskaan voi aavistaa. Se on mahdotonta, ja sen takia rakastan sitä niin paljon”, Elisabeth Moss totesi TV Guiden haastattelussa.

4. Näemme surullisenkuuluisat siirtokunnat.

Handmaid’s tale perustuu Margaret Atwoodin klassikkokirjaan. Kirjassa siirtokunnat mainitaan kaikkein karmeimpana kohtalona: ne odottavat sellaisia, jotka eivät suostu taipumaan käsittämättömän yhteiskunnan osasiksi. Myös sarjan ensimmäisellä kaudella siirtokunnista puhutaan, mutta vasta kakkokaudella katsojat pääsevät näkemään ne omin silmin.

Sarjan uudella kaudella tutustutaan uusiin maisemiin.

5. Offred ja muut alkavat kapinoida.

Sarjan ohjaaja ja käsikirjoittaja Bruce Miller on vahvistanut, että kakkoskausi keskittyy vahvasti Offrediin. Tulevalla kaudella hän on kuitenkin entistä kapinallisempi ja vahvempi. Myös muut hahmot löytävät sisäisen kapinahenkensä ja haluavat laittaa pisteen orjuutukselle.

6. Ilkeän Lydia-tädin tarinaa valotetaan.

Lydia-täti (Ann Dowd) on yksi sarjan kammottavimmista hahmoista – mikä tekee hänestä samalla kovin kiinnostavan. Miten naisesta tuli niin julma? Miller on kertonut, että saamme tähän kysymykseen ainakin jonkinlaisen vastauksen tulevalla kaudella.

7. Yksi orjattarista kuolee.

Miller on vahvistanut, että sarjan kakkoskaudella nähdään hautajaiset. Mutta tarkkaan ottaen kuka kuolee ja miten? Sitä emme vielä tiedä.

Tälläkin kaudella orjattaret jatkavat parittain kävelyä.

8. Saamme tietää, mitä muulle maailmalle on tapahtunut.

Sarjan tapahtumat sijoittuvat kuvitteelliseen, Yhdysvalloissa sijaitsevaan Gilead-nimiseen valtioon. Ykköskaudella katsojat saivat tietää vain vähän Yhdysvaltain naapurimaiden kohtalosta. Miller on kuitenkin paljastanut, että tulevalla kaudella katsojat pääsevät näkemään tarkemmin, mitä ihmettä Gileadin ulkopuolella tapahtuu.

9. Sarjan kammottava – ja niin koukuttava – tunnelma ei ole kadonnut mihinkään.

Ensimmäinen kausi oli monen katsojan mielestä paikoitellen niin ahdistava, että sitä oli vaikea katsoa. Eikä mikään ole muuttumassa – ainakaan kakkoskauden trailerin perusteella. Katso vaikka: