Kymmenen maailmanlopusta selvinnyttä yrittää selvitä hengissä kymmenen viikkoa.

IS TV-LEHTI: Kutosen kesäuutuus lienee kaivettu jostain sarjakylkiäisten unohdetusta hillokellarista. Reality-sarja Siirtokunta (The Colony) sai ensiesityksensä Yhdysvalloissa jo 2009.

Kahdeksan vuoden breikki ei onneksi haittaa, sillä sarjan teema tuntuu päivä päivältä ajankohtaisemmalta. Siirtokunnassa kymmenen maailmanlopusta (tällä kertaa virusepidemiasta) selvinnyttä yrittää pärjätä hengissä kymmenen viikkoa. Ruokaa he saavat mukaan sen verran, mitä varttitunnissa ehtii haalia marketista. Juoksevaa vettä tai sähköä ei ole.

Ohjelmalla ei tietenkään ole kauheasti tekemistä oikean apokalypsin kanssa. Jollain astronomisella todennäköisyydellä kymmenen selviytyjän joukkoon on osunut esimerkiksi lääkäri, kolme erikoisinsinööriä, taistelulajikouluttaja ja aurinkopaneelien asiantuntija. Turvapaikkana toimiva hylätty tehdas suorastaan pursuaa hyötytavaraa, kuten akkuja, joita yhdistelemällä saadaan varavirtaa.

Miksi pyykkäys ja ruuanlaitto ovat niin itsestäänselvästi naisten hommaa?

Sosiaalisena kokeena on toki aina kiintoisaa seurata, kuinka porukan ryhmädynamiikka kehittyy. Miksi Mike istuu hitusen muista erillään illallispöydässä? Miksi pyykkäys ja ruuanlaitto ovat niin itsestäänselvästi naisten hommaa?

Siirtokunta on kuin asteen Big Brotheria älykkäämpi rottakoe. Maailmanlopun odottajille sarja sisältää paljon hyödyllisiä vinkkejä vedenpuhdistusjärjestelmästä ruokasoodan pyykkiominaisuuksiin.

Siirtokunta, Kutonen su klo 16.55

Parisuhdevisailu palaa ruutuihin uusin jaksoin, uudella ohjelmapaikalla. 

IS TV-LEHTI:  Iloinen puheensorina käy Akun Tehtaalla Ylöjärvellä yleisön asettuessa paikoilleen lavan eteen asetelluille tuoliriveille. Käynnissä ovat Napakympin kuvaukset. Sarja teki paluun viime syksynä 15 vuoden tauon jälkeen. Napakymppi oli kirjaimellisesti täysi napakymppi, joka keräsi parhaimmillaan liki miljoonayleisön.

Nyt parisuhdevisailu palaa ruutuihin uusin jaksoin, uudella ohjelmapaikalla. Amorin nuolet sinkoilevat tänä keväänä sunnuntaisin parhaaseen katseluaikaan.

Kari Salmelaisen saappaisiin hypänneellä Janne Katajalla on juontajana ohjelmassa tärkeä rooli. Hän toimii seremonianmestarina, joka ohjaa keskustelua ja kuittailee hyväntahtoisesti osallistujien vastauksille. Komiikkaa syntyy väkisinkin oudoista kysymyksistä ja tahattoman hassuista vastauksista. Yleisössä hurrataan, kun Kataja ja hänen työparinsa pianisti Lenni-Kalle Taipale astuvat estradille. 

”Ei tänne ole pakko tulla tositarkoituksella, vaan riittää, jos haluaa kokea seikkailun.”

Voiko tv-ohjelmasta löytää tosirakkauden? Näin uskovat ainakin ohjelmassa itsensä likoon laittavat. Viime syksyn saldo parinmuodostuksessa jäi tosin melko laihaksi, ja moni orastava romanssi nuupahti heti Napakymppi-matkan jälkeen.

– Mielestäni kilpailijoilla on ollut oikeat motiivit ohjelmaan lähtiessä. Ei tänne ole pakko tulla tositarkoituksella, vaan riittää, jos haluaa kokea seikkailun. Vieraan ihmisen kanssa reissuun lähteminen jos mikä on seikkailu, Janne Kataja sanoo.

Ohjelmassa kumppania haetaan keskustellen, ei ulkonäköperustein.

– Uskon, että kun saadaan enemmän pareja prosessiin, niin kyllä tulee täysosumiakin. Se riittää, jos vaikka 40 parista yksi jatkaa yhdessä. Se on sitten Napakympin napakymppi! Kataja hymyilee.

Lenni-Kalle Taipale on samaa mieltä, vaikka tv-ohjelma on parisuhteen muodostukselle melko erikoinen ympäristö.

– Ihmiset ovat mukana aika tosissaan. Toki pitää olla pilkettä silmäkulmassa, mutta ei kukaan ole tullut tänne hakemaan vain ruutuaikaa.

Napakymppi, Nelonen su klo 20.00 

Putous palaa ruutuun jo 9. kerran. Sen kunniaksi on aika muistella Armi Toivasen, Krista Kososen, Aku Hirviniemen ja muiden vanhojen Putous-tähtien sketsihahmoja.

Putous-ohjelman 9. kausi alkaa MTV3:lla la kello 19.30.