Dokumentti kuvaa suomensukuisen Michael "StarBuck" Majalahden ja transsukupuolisen Jessica Loven kohtaamista showpainiottelussa.
Dokumentti kuvaa suomensukuisen Michael "StarBuck" Majalahden ja transsukupuolisen Jessica Loven kohtaamista showpainiottelussa.

Mitä tapahtuu, kun suomensukuinen showpainija Michael ”StarBuck” Majalahti kohtaa transsukupuolisen Jessica Loven?

IS TV-LEHTI: On hienoa, että tämä huomiota herättänyt dokumenttielokuva saadaan näin pian ensi-illan jälkeen myös televisioon. Spandex Sapiens on yllättävä, jopa viehättävä elokuva niinkin rempseästä aiheesta kuin showpaini. Kuvaukseen ja musiikkiin on keskitytty kiitettävällä tavalla.

Oskari Pastilan (Knucklebonehead, 2013) ohjaamassa dokumentissa tavoitellaan samaa toden ja sadun välistä komboa kuin itse showpainissa. Dokumentissa pääosassa on Michael ”StarBuck” Majalahti, lajin konkari ja parhaiten tunnettu tähti Suomessa. Perimiehisestä maskuliinisuudesta ja luolamiesarvoista ammentava StarBuck saa vastaansa transsukupuolisen säväyttäjän Jessica Loven – ja dilemma on valmis.

Kenties liiankin valmis, sillä asetelma säilyy käsikirjoitetun kärkkäänä. Suurempi ansio olisi ollut näyttää lisäksi showpainijoiden todellisia ajatuksia toisistaan ja transkulttuurista. Kun liikutaan fiktioon sekoittuvan faktan maailmassa, jäävät päähenkilöt etäisiksi, rooliensa vangeiksi. Jos sen hyväksyy ja keskittyy esimerkiksi Majalahden hurmaavan suvaitsevaisiin helluntalaisvanhempiin, onnellisuuden etsimiseen ja visuaalisuuteen, dokumentista löytyy paljon kiinnostavaa. Ja mitä ne sukupuolet oikein ovatkaan? Keksittyjä ja kuviteltuja kaikki tyynni?

Dokumenttiprojekti: Spandex sapiens, Yle TV1 ma klo 21.30.

Tilaa Me Naisten uutiskirje, saat parhaat juttumme sähköpostiisi joka arkipäivä.

 

Parisuhdevisailu palaa ruutuihin uusin jaksoin, uudella ohjelmapaikalla. 

IS TV-LEHTI:  Iloinen puheensorina käy Akun Tehtaalla Ylöjärvellä yleisön asettuessa paikoilleen lavan eteen asetelluille tuoliriveille. Käynnissä ovat Napakympin kuvaukset. Sarja teki paluun viime syksynä 15 vuoden tauon jälkeen. Napakymppi oli kirjaimellisesti täysi napakymppi, joka keräsi parhaimmillaan liki miljoonayleisön.

Nyt parisuhdevisailu palaa ruutuihin uusin jaksoin, uudella ohjelmapaikalla. Amorin nuolet sinkoilevat tänä keväänä sunnuntaisin parhaaseen katseluaikaan.

Kari Salmelaisen saappaisiin hypänneellä Janne Katajalla on juontajana ohjelmassa tärkeä rooli. Hän toimii seremonianmestarina, joka ohjaa keskustelua ja kuittailee hyväntahtoisesti osallistujien vastauksille. Komiikkaa syntyy väkisinkin oudoista kysymyksistä ja tahattoman hassuista vastauksista. Yleisössä hurrataan, kun Kataja ja hänen työparinsa pianisti Lenni-Kalle Taipale astuvat estradille. 

”Ei tänne ole pakko tulla tositarkoituksella, vaan riittää, jos haluaa kokea seikkailun.”

Voiko tv-ohjelmasta löytää tosirakkauden? Näin uskovat ainakin ohjelmassa itsensä likoon laittavat. Viime syksyn saldo parinmuodostuksessa jäi tosin melko laihaksi, ja moni orastava romanssi nuupahti heti Napakymppi-matkan jälkeen.

– Mielestäni kilpailijoilla on ollut oikeat motiivit ohjelmaan lähtiessä. Ei tänne ole pakko tulla tositarkoituksella, vaan riittää, jos haluaa kokea seikkailun. Vieraan ihmisen kanssa reissuun lähteminen jos mikä on seikkailu, Janne Kataja sanoo.

Ohjelmassa kumppania haetaan keskustellen, ei ulkonäköperustein.

– Uskon, että kun saadaan enemmän pareja prosessiin, niin kyllä tulee täysosumiakin. Se riittää, jos vaikka 40 parista yksi jatkaa yhdessä. Se on sitten Napakympin napakymppi! Kataja hymyilee.

Lenni-Kalle Taipale on samaa mieltä, vaikka tv-ohjelma on parisuhteen muodostukselle melko erikoinen ympäristö.

– Ihmiset ovat mukana aika tosissaan. Toki pitää olla pilkettä silmäkulmassa, mutta ei kukaan ole tullut tänne hakemaan vain ruutuaikaa.

Napakymppi, Nelonen su klo 20.00 

Putous palaa ruutuun jo 9. kerran. Sen kunniaksi on aika muistella Armi Toivasen, Krista Kososen, Aku Hirviniemen ja muiden vanhojen Putous-tähtien sketsihahmoja.

Putous-ohjelman 9. kausi alkaa MTV3:lla la kello 19.30.