Nuoret ja lupaavat eli Nenne, Elise ja Alxandra. Kuva: Eirik Evjen Photography / Yle Kuvapalvelu
Nuoret ja lupaavat eli Nenne, Elise ja Alxandra. Kuva: Eirik Evjen Photography / Yle Kuvapalvelu

Näiden kahden sarjan perusteella voi arvioida, että Norjassa tehdään tällä hetkellä parasta nuorille – tai miksi ei aikuisillekin – suunnattua tv-draamaa.

IS TV-LEHTI:  Ei ole tv-arviota, jossa norjalaista uutuussarjaa Nuoret ja lupaavat (Unge Lovende, 2015–) ei verrattaisi huippusuosittuun Skamiin – ja miksi ei verrattaisi?

Nuoret ja lupaavat kuvaa aikaa varhaisaikuisuudessa, vuosia lukion jälkeen. Sarja seuraa kolmen parikymppisen norjalaisnuoren kipuilua uravalintojen ja romanssien pyörteissä. Päähenkilöiden elämään on hyvin helppo samaistua. Sarja nostaa esille monia nuorille tärkeitä aiheita, kuten mielenterveysongelmat tai ensimmäinen yhteinen asunto poikakaverin kanssa.

Skam-fani jääkin kaipaamaan tuttua arkirealismia.

Skamiin verrattuna Nuoret ja lupaavat muistuttaa tyyliltään kuitenkin enemmän perinteistä tv-draamaa. Se on hieman aikuisempi ja kypsempi, ja asioista puhutaan suoraan. Juonenkäänteitä ei kuitenkaan puutu. Skam-fani jääkin kaipaamaan tuttua arkirealismia.

Kuten Skam, myös Nuoret ja lupaavat on jo kokonaan nähtävillä Yle Areenassa.

Sarja alkaa, kun stand up -keikkaa Yhdysvalloissa heittänyt Elise palaa kotiin Osloon uusimaan viisuminsa. Hän on lähtiessään jättänyt taakseen orastavan romanssin, ja joutuu nyt selvittämään puhumattomia asioita. Käy ilmi, että viisumia ei niin vain uusita, ja Elise on uusien haasteiden edessä.

Alexandra taas on hakenut teatterikorkeakouluun neljä kertaa, tuloksetta. Hän haaveilee edelleen näyttelijän ammatista, eikä vaihtoehtoja tunnu löytyvän. Nenne haaveilee kirjailijanurasta ja etsii epätoivoisesti kustantajaa novelleilleen.

Ensimmäinen jakso ei vielä koukuta, mutta toisen jälkeen sarjaa ei jätä kesken.

Nuoret ja lupaavat, TV2 ma–pe klo 20.30

Putous palaa ruutuun jo 9. kerran. Sen kunniaksi on aika muistella Armi Toivasen, Krista Kososen, Aku Hirviniemen ja muiden vanhojen Putous-tähtien sketsihahmoja.

Putous-ohjelman 9. kausi alkaa MTV3:lla la kello 19.30.

Brittisarjan seitsemännen kauden jaksoissa pohditaan tuttuja teemoja –  Adam päättää ottaa seuraavan askeleen suhteessaan ja David havittelee seurapiirikaunotarta.

IS TV-LEHTI:  Apua! Joko Tina (Leanne Best) on tullut raskaaksi? Ja menettääkö Adam (James Nesbitt) jälleen puolisonsa, kun synnytys alkaa hurjalla tavalla? Yhtäkkiä tosin ollaan hulvattomassa musikaaliesityksessä, jolloin katsoja aavistaa, ettei kaikki ole ehkä sitä, miltä näyttää.

Brittiläisen Rimakauhua ja rakkautta -sarjan (Cold Feet) uusi seitsemäs kausi alkaa hauskasti ja jatkuu sympaattisena jaksona, joka tarjoaa hyvää mieltä ja välillä liikutuksenkin hetkiä.

On hienoa, ettei Mike Bullenin luoma sarja ole menettänyt tenhoaan, vauhtiaan eikä sympaattisuuttaan, vaikka näyttelijäporukka on keski-ikäistynyt kunnolla.

Sarjan uuden kauden kaikki seitsemän jaksoa julkaistiin jo C Moressa kerralla, mutta nyt lineaarisenkin television katsojat pääsevät mukaan.

Adam ja Tina ovat siis pari. Juonikuvion pystyi näkemään heti, kun he tapasivat toisensa viime kaudella, jolloin rakastettu sarja palasi kotikatsomoihin 13 vuoden tauon jälkeen. Tuolloin Adam oli kuitenkin menossa naimisiin aivan toisen naisen kanssa.

Nyt podetaan rimakauhua siitä, pitäisikö uusi suhde nostaa seuraavalle tasolle. Keskeisiä kysymyksiä pohditaan myös ystävyyssuhteiden merkityksestä ja urakäänteistä, joissa tapahtuu melkoisia yllätyksiä.

Mainion purevasti tarinassa komppaa mukana viime kaudella isoon rooliin nostettu jälkikasvu aivan omine rimakauhuineen.

Viisikymppisten Adamin, Jennyn (Fay Ripley), Peten (John Thomson), Karenin (Hermione Norris) ja Davidin (Robert Bathurst) elämä on siis yhtä draamaa ja komediaa edelleen Manchesterissa.

Mahtava uutinen on se, että sarjasta on tekeillä tänä keväänä myös kahdeksas kausi.

Rimakauhua ja rakkautta, MTV3 la klo 21.00