Aika on meidän -sarjan keskiössä on Löwanderien omistama hienostoravintola Tukholmassa.  Kuva: Yle
Aika on meidän -sarjan keskiössä on Löwanderien omistama hienostoravintola Tukholmassa. Kuva: Yle

Uutuusdraamassa nostetaan esiin Ruotsin lähihistorian synkkiäkin vaiheita. –Tuohon aikaan ruotsalaiseen yläluokkaan kuului paljon natseja, näyttelijä Suzanne Reuter sanoo.

IS TV-LEHTI: Romantiikkaa, ristiriitoja ja yhteiskunnallista kuohuntaa. Ruotsin kaikkien aikojen suurin satsaus draamasarjaan sekoittaa yhteen epookkidraamaa ja hippusen saippuaoopperaa. Aika on meidän (Vår tid är nu, 2017–) alkaa toisen maailmansodan päättymisestä 1945 ja ulottuu vuoteen 1962 asti.

Ilmassa on suuren vapautumisen tunnetta, kun rauha saadaan Eurooppaan, mutta jännitteet eivät katoa tuota pikaa. Ruotsalaisella yläluokalla on sympatioita sodan hävinnyttä natsi-Saksaa kohtaan. Näin on myös osalla Löwanderien perheenjäsenistä.

Sarjan keskiössä on Löwanderien omistama hienostoravintola Tukholmassa. Ravintola on kuin ruotsalainen yhteiskunta pienoiskoossa: siellä ovat kaikki yhteiskuntakerrokset herroista köyhiin työläisiin.

Sodan aikana ravintola on ajautunut taloudellisiin ongelmiin. Ravintolaa pyörittää perheen vanhin poika Gustaf Löwander – tosin äitinsä Helgan rautaisessa otteessa.

Gustafia näyttelevä Mattias Nordkvist kertoo, että Gustaf on valmis uhraamaan lähes kaiken ravintolan vuoksi.

–Hänen valintojaan ajaa pohjimmiltaan halu olla rakastettu. Mutta koska hän ei saa rakkautta äidiltään tai muilta, hänestä tulee ikävä ääliö.

Veljesriitoja on luvassa, kun palveluksesta palaava pikkuveli Peter alkaa kyseenalaistaa isoveljen toimia.

–Pikkuhiljaa syyt henkilöiden käytökselle ja teoille paljastuvat. Halusin, että veljesten välillä näkyy myös pieniä rakkauden ja ymmärryksen hetkiä, Mattias Nordqvist selittää.

Peteriä näyttelevä Adam Lundgren uskoo, että kaikki joilla on sisaruksia, voivat samaistua tilanteeseen.

–Aina ei edes tiedä, mistä jokin hankaus johtuu – niin on vain ollut aina.

Koko perhettä kuohuttaa, kun Peter tuo mukanaan kotiin nuoren naisen Suzanne Goldsteinin, joka on keskitysleiriltä selvinnyt Ranskan juutalainen.

”Tuohon aikaan ruotsalaiseen yläluokkaan kuului paljon natseja.”

Perheen matriarkka Helga Löwander ei ole lainkaan mielissään suosikkipoikansa suhteesta juutalaiseen naiseen.

–Luulen, että sellainen rasistinen ajattelutapa oli melko yleistä tuohon aikaan, Adam Lundgren pohtii.

Ruotsalaisen yläluokan natsisympatioita ei ole juuri käsitelty tv-draamassa aiemmin. Näyttelijät korostavat, että hahmot ovat aikansa tuotteita. Kaikki haluavat toimia parhaaksi ajattelemallaan tavalla.

–Tuohon aikaan ruotsalaiseen yläluokkaan kuului paljon natseja. Se kuului siihen aikaan, ja on tärkeää tietää mistä tulemme. Me ruotsalaiset haluamme ajatella, että olemme aina olleet täysin puolueettomia, Helgaa näyttelevä Suzanne Reuter sanoo.

–Minun sukupolveni tai sitä nuoremmat eivät olleet osallisina, joten meidän ei tarvitse olla häpeissämme. Uskon, että nyt haluamme käsitellä tätä menneisyyttä. Toivon, että opimme siitä.

Suzanne Goldsteinin (Hedda Rehnberg) ja Peter Löwanderin (Adam Lundgren) suhdetta ei katsota hyvällä.
Suzanne Goldsteinin (Hedda Rehnberg) ja Peter Löwanderin (Adam Lundgren) suhdetta ei katsota hyvällä.

Juutalaista Suzannea näyttelevä Hedda Rehnberg muistuttaa, että suuri osa kansasta oli täysin tietämättömiä keskitysleireistä.

–Tietämättömyys asian oikeasta laidasta tietysti vaikutti siihen, miten ihmiset ajattelivat. Esimerkiksi omat isovanhempani olivat täysin pimennossa siitä, mitä tapahtui.

Rehnberg kertoo, että valmistautuessaan rooliin hän tapasi keskitysleiriltä selvinneen yhdeksänkymppisen naisen.

–Hän kertoi omista kokemuksistaan: kuinka hänen siskonsa oli tapettu hänen edessään. Mutta hän oli hyvin onnellinen siitä, että oli päässyt Ruotsiin ja saanut uuden mahdollisuuden elämään. Tämän roolin rakentaminen oli minulle tunteellista. Kesti myös viikkoja ravistautua siitä irti, Rehnberg kertoo.

 Aika on meidän, Teema & Fem su klo 21.00

Tuoreella kaudella seurataan uutta ajanjaksoa Britannian kuningasperheessä.

Tulevalla The Crown -kaudella nähdään uudet kasvot Kuningatar Elisabet II:n roolissa. Brittinäyttelijä Olivia Colman, 44, ottaa roolin haltuunsa. Kuningattaren näyttelijä vaihtuu, sillä uusilla tuotantokausilla siirrytään kuvaamaan aikaa vuosien 1964 ja 1970 välillä. Kahdella ensimmäisellä kaudella nuorta kuningatarta näytteli Claire Foy.

Tieto Colmanin roolituksesta julkaisiin jo huhtikuussa sarjan Twitter-tilillä, mutta nyt sarja julkaisi ensimmäisen kuvan uudesta kuningattaresta.

– Olen niin innoissanu roolistani The Crownissa. Claire Foy on mielestäni nerokas, ja tulee olemaan todella vaikeaa seurata hänen jalanjälkiään. Aion yksinkertaisesti katsoa jokaisen jakson uudelleen ja kopioida hänet, Colman kommentoi Twitterissä roolitustaan.

Iso-Britannian kuningatar Elisabet II:n nuoruudesta kertovan sarjan kolmannen kauden odotetaan alkavan vuonna 2019.

Colman on urallaan palkittu näyttelijä – hän on voittanut kolme Bafta-palkintoa, kolme BIFA-palkintoa ja yhden Golden Globe -palkinnon sekä ollut ehdolla kaksi kertaa Emmy-palkinnon voittajaksi. Tutuksi hän on tullut brittiläisissä komediasarjoista ja elokuvasta Rautarouva.

Melk-draamakomediasarjassa sinkkuäidit päätyvät sattuman oikusta kämppiksiksi.

IS TV-LEHTI: Tänään alkava Melk on norjalainen, kymmenosainen draamakomediasarja, jonka idean taustalla ovat Ragnhild Heien Myntevik ja Julia Elise Schacht.

Sarjassa seurataan kahta äitiä, jotka päätyvät eri syistä odottamaan vauvaa yksin. Sairaalassa Ingrin (Ragnhild Myntevik) ja Mathilden (Julia Schacht) reittit risteävät absurdilla tavalla, kun vauvat vahingossa vaihtuvat. Syntyy omalaatuinen ja ystävyys- ja kämppissuhde.

Päähenkilöt ovat vastoin omaa tahtoaan sinkkuäitejä. Mathilde erosi eksästään ennen kuin tiesi olevansa raskaana, Ingrin puoliso kuoli. Naiset ovat luonteiltaan ääripäitä: Ingri hätäilee, varoo ja suorittaa, Mathilde kruisailee vielä viimeisillään lähettinä kantamusten kanssa. Myös äitiyteen heillä on erilainen näkemys. Synnytyssaliin rynnätessään Ingri uskoo olevansa sovelluksen mukaan 7 cm auki, Mathilde taas ei muistanut edes etukäteen soittaa.

Sarjassa puhutaan viehättävän suoraan. Hillitön hahmo on vitsiniekka kätilö, joka muun muassa repeilee synnytysrepeämille. Jatkossa luvassa on omituisia tapaamisia muun muassa ylikomean gynekologin ja erinäisten äiti-lapsiryhmien parissa.

Melk, TV2 klo 22.45