Aika on meidän -sarjan keskiössä on Löwanderien omistama hienostoravintola Tukholmassa.  Kuva: Yle
Aika on meidän -sarjan keskiössä on Löwanderien omistama hienostoravintola Tukholmassa. Kuva: Yle

Uutuusdraamassa nostetaan esiin Ruotsin lähihistorian synkkiäkin vaiheita. –Tuohon aikaan ruotsalaiseen yläluokkaan kuului paljon natseja, näyttelijä Suzanne Reuter sanoo.

IS TV-LEHTI: Romantiikkaa, ristiriitoja ja yhteiskunnallista kuohuntaa. Ruotsin kaikkien aikojen suurin satsaus draamasarjaan sekoittaa yhteen epookkidraamaa ja hippusen saippuaoopperaa. Aika on meidän (Vår tid är nu, 2017–) alkaa toisen maailmansodan päättymisestä 1945 ja ulottuu vuoteen 1962 asti.

Ilmassa on suuren vapautumisen tunnetta, kun rauha saadaan Eurooppaan, mutta jännitteet eivät katoa tuota pikaa. Ruotsalaisella yläluokalla on sympatioita sodan hävinnyttä natsi-Saksaa kohtaan. Näin on myös osalla Löwanderien perheenjäsenistä.

Sarjan keskiössä on Löwanderien omistama hienostoravintola Tukholmassa. Ravintola on kuin ruotsalainen yhteiskunta pienoiskoossa: siellä ovat kaikki yhteiskuntakerrokset herroista köyhiin työläisiin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Sodan aikana ravintola on ajautunut taloudellisiin ongelmiin. Ravintolaa pyörittää perheen vanhin poika Gustaf Löwander – tosin äitinsä Helgan rautaisessa otteessa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Gustafia näyttelevä Mattias Nordkvist kertoo, että Gustaf on valmis uhraamaan lähes kaiken ravintolan vuoksi.

–Hänen valintojaan ajaa pohjimmiltaan halu olla rakastettu. Mutta koska hän ei saa rakkautta äidiltään tai muilta, hänestä tulee ikävä ääliö.

Veljesriitoja on luvassa, kun palveluksesta palaava pikkuveli Peter alkaa kyseenalaistaa isoveljen toimia.

–Pikkuhiljaa syyt henkilöiden käytökselle ja teoille paljastuvat. Halusin, että veljesten välillä näkyy myös pieniä rakkauden ja ymmärryksen hetkiä, Mattias Nordqvist selittää.

Peteriä näyttelevä Adam Lundgren uskoo, että kaikki joilla on sisaruksia, voivat samaistua tilanteeseen.

–Aina ei edes tiedä, mistä jokin hankaus johtuu – niin on vain ollut aina.

Koko perhettä kuohuttaa, kun Peter tuo mukanaan kotiin nuoren naisen Suzanne Goldsteinin, joka on keskitysleiriltä selvinnyt Ranskan juutalainen.

”Tuohon aikaan ruotsalaiseen yläluokkaan kuului paljon natseja.”

Perheen matriarkka Helga Löwander ei ole lainkaan mielissään suosikkipoikansa suhteesta juutalaiseen naiseen.

–Luulen, että sellainen rasistinen ajattelutapa oli melko yleistä tuohon aikaan, Adam Lundgren pohtii.

Ruotsalaisen yläluokan natsisympatioita ei ole juuri käsitelty tv-draamassa aiemmin. Näyttelijät korostavat, että hahmot ovat aikansa tuotteita. Kaikki haluavat toimia parhaaksi ajattelemallaan tavalla.

–Tuohon aikaan ruotsalaiseen yläluokkaan kuului paljon natseja. Se kuului siihen aikaan, ja on tärkeää tietää mistä tulemme. Me ruotsalaiset haluamme ajatella, että olemme aina olleet täysin puolueettomia, Helgaa näyttelevä Suzanne Reuter sanoo.

–Minun sukupolveni tai sitä nuoremmat eivät olleet osallisina, joten meidän ei tarvitse olla häpeissämme. Uskon, että nyt haluamme käsitellä tätä menneisyyttä. Toivon, että opimme siitä.

Suzanne Goldsteinin (Hedda Rehnberg) ja Peter Löwanderin (Adam Lundgren) suhdetta ei katsota hyvällä.
Suzanne Goldsteinin (Hedda Rehnberg) ja Peter Löwanderin (Adam Lundgren) suhdetta ei katsota hyvällä.

Juutalaista Suzannea näyttelevä Hedda Rehnberg muistuttaa, että suuri osa kansasta oli täysin tietämättömiä keskitysleireistä.

–Tietämättömyys asian oikeasta laidasta tietysti vaikutti siihen, miten ihmiset ajattelivat. Esimerkiksi omat isovanhempani olivat täysin pimennossa siitä, mitä tapahtui.

Rehnberg kertoo, että valmistautuessaan rooliin hän tapasi keskitysleiriltä selvinneen yhdeksänkymppisen naisen.

–Hän kertoi omista kokemuksistaan: kuinka hänen siskonsa oli tapettu hänen edessään. Mutta hän oli hyvin onnellinen siitä, että oli päässyt Ruotsiin ja saanut uuden mahdollisuuden elämään. Tämän roolin rakentaminen oli minulle tunteellista. Kesti myös viikkoja ravistautua siitä irti, Rehnberg kertoo.

 Aika on meidän, Teema & Fem su klo 21.00

Sisältö jatkuu mainoksen alla