Etkö vielä tunne NHL:n Dallas Starsissa pelaavaa Julius Honkaa? Selostaja Antero Mertarannan veikkaus on, että pian tunnet. Kuva: Sanoma-arkisto
Etkö vielä tunne NHL:n Dallas Starsissa pelaavaa Julius Honkaa? Selostaja Antero Mertarannan veikkaus on, että pian tunnet. Kuva: Sanoma-arkisto

Selostajalegenda Antero Mertaranta on höpöttänyt mikkiin jääkiekon MM-kisoissa jo vuodesta 1995. Hän tietää, millä silmällä kisoja kannattaa katsoa.

IS TV-LEHTI: Antero Mertaranta on selostanut jääkiekon MM-kisoja jo vuodesta 1995, jolloin Suomelle napsahti hieno kultamitali. Mertarannan vinkkien avulla saat enemmän irti jääkiekon tämänvuotisista kisoista.

Katso siis silmä kovana näitä:

1. Suomen nuoret lahjakkuudet

”Suomen joukkueessa on useita uusia, nuoria nimiä, joiden vauhtia, taitoa ja energiaa kannattaa seurata: he ovat niitä, jotka tekevät seuraavat kansainväliset läpilyönnit.

Pidä silmällä hyökkääjiä Sebastian Ahoa, Mikko Rantasta ja Jesse Puljujärveä, maalivahti Joonas Korpisaloa sekä puolustaja Julius Honkaa, joka on ollut todella hyvä harjoituksissa. Honka tulee tekemään läpimurtonsa näissä kisoissa.

Suomi lähtee tänä vuonna kisoihin haastajana, koska monet NHL-tähdet jäivät kisoista pois. Motivoituneet nuoret pelaajat voivat kuitenkin olla ratkaisevassa roolissa, ja on parempi, että kisoissa pelaavat ne, joilla on oikeasti motivaatiota.

Ruotsi on nyt yksi vahvimpia maailmanmestarisuosikkeja.

Ilmassa on toki monia kysymysmerkkejä, kuten maalivahtipeli ja se, onko joukossa riittävästi johtavia pelaajia. Sellaisia ovat ainakin Valtteri Filppula ja Mika Pyörälä.”

2. Ruotsin joukkue

”Ruotsi saa ihan mielettömän kovan joukkueen kisoihin. Heillä oli samanlainen dream team viimeksi 2012, mutta sen menestys meni ihan hanurilleen. Päävalmentajavaihdoksen jälkeen Ruotsin tähtipelaajissa on tapahtunut täyskäännös: nyt kaikki haluavat joukkueeseen.

Ruotsi on nyt yksi vahvimpia maailmanmestarisuosikkeja. Etenkin puolustuksessa on useita maailmanluokan tähtiä, kun taas Suomella on pulaa nimenomaan puolustajista. Kannattaa seurata Victor Hedmania, John Klingbergiä ja Oliver Ekman-Larssonia. Suomi ja Ruotsi kohtaavat vasta mahdollisissa pudotuspeleissä.”

3. Kanadan joukkue

”Viime vuoden maailmanmestari, joka jätti Suomen hopealle, pelaa Suomen kanssa samassa lohkossa ja kohtaa Suomen viimeisessä alkusarjan pelissä. Pelistä tulee kutkuttava, ja olisi hienoa, jos juuri silloin ratkeaa lohkovoittaja.

Kanada suhtautuu MM-kisoihin vakavasti ja on tuonut viime vuosina kivenkovia joukkueita kisoihin – toisin kuin Yhdysvallat. Toissa vuonna Kanadalla oli yksi kautta aikain kovimpia joukkueita, joka lähenteli jopa Neuvostoliiton legendaarisen Punakoneen tasoa.

Joukkue on yksi suurimpia voittajasuosikkeja. Seuraa etenkin Patrik Laineen ketjukaveria Mark Scheifelea, nuorta lahjakkuutta Nathan MacKinnonia ja Matt Duchenea.”

4. Ranskan katsomokulttuuri

”Jääkiekko on Ranskassa äärimmäisen pieni laji verrattuna esimerkiksi jalkapalloon, joten on jännittävää nähdä, millainen tunnelma katsomossa on; että siemailevatko ranskalaiset katsomossa vain sivistyneesti punaviiniä.

Pariisi on suuri kysymysmerkki, ja on olemassa vaara, ettei MM-kisoja huomaa kuin vasta 10 metriä ennen jäähallin ovea.

Pariisin halli on iso, ja on katastrofi, jos sinne ei tule katsojia.

Viime vuosien MM-kisoissa Venäjällä, Tshekeissä ja Valko-Venäjällä on ollut ainutlaatuinen tunnelma. Pariisin halli on iso, ja on katastrofi, jos sinne ei tule katsojia.

Samaan aikaan pidettävät Ranskan presidentinvaalit luovat ihan mielettömän fiiliksen kaupunkiin, joten hässäkkää lienee luvassa. Pariisilaiset saavat hässäkän aikaan kaikesta.”

5. Suomen asiantuntijatiimi

”Älkää tehkö sitä virhettä, että menette pelikatkolla jääkaapille, sillä Suomen asiantuntijatiimi Jukka Jalonen, Hannu Aravirta, Ville Nieminen sekä Pariisissa paikalla oleva Juhani ”Tami” Tamminen tarjoavat huikeita nyansseja, tietotaitoa ja analyysejä kansainvälisen jääkiekon tilasta.

Kiinnostava yksityiskohta on se, että Tami palaa nyt kotimaisemiinsa: hän oli Ranskan joukkueen päävalmentajana, kun Suomi voitti maailmanmestaruuden 1995. Tami on kuin kotonaan Aurinkokuninkaan maassa. Meillä on Tamin kanssa hyvää keskinäistä läpänheittoa, ja ne tuovat hyvää rikkautta lähetyksiin.

Selostaminen on ennen kaikkea tarinankerrontaa ja hengen luomista, ja urheilu on viihdettä. Lopettaisin nämä työt heti, jos ei olisi intoa ja halua kehittyä. On hienoa olla mukana tekemässä tapahtumaa, jota koko kansa seuraa.”

MM-kisastudio, MTV3 pe klo 17.00

Jääkiekon MM-kisat: Suomi–Valko-Venäjä, MTV3 pe klo 17.15

Parisuhdevisailu palaa ruutuihin uusin jaksoin, uudella ohjelmapaikalla. 

IS TV-LEHTI:  Iloinen puheensorina käy Akun Tehtaalla Ylöjärvellä yleisön asettuessa paikoilleen lavan eteen asetelluille tuoliriveille. Käynnissä ovat Napakympin kuvaukset. Sarja teki paluun viime syksynä 15 vuoden tauon jälkeen. Napakymppi oli kirjaimellisesti täysi napakymppi, joka keräsi parhaimmillaan liki miljoonayleisön.

Nyt parisuhdevisailu palaa ruutuihin uusin jaksoin, uudella ohjelmapaikalla. Amorin nuolet sinkoilevat tänä keväänä sunnuntaisin parhaaseen katseluaikaan.

Kari Salmelaisen saappaisiin hypänneellä Janne Katajalla on juontajana ohjelmassa tärkeä rooli. Hän toimii seremonianmestarina, joka ohjaa keskustelua ja kuittailee hyväntahtoisesti osallistujien vastauksille. Komiikkaa syntyy väkisinkin oudoista kysymyksistä ja tahattoman hassuista vastauksista. Yleisössä hurrataan, kun Kataja ja hänen työparinsa pianisti Lenni-Kalle Taipale astuvat estradille. 

”Ei tänne ole pakko tulla tositarkoituksella, vaan riittää, jos haluaa kokea seikkailun.”

Voiko tv-ohjelmasta löytää tosirakkauden? Näin uskovat ainakin ohjelmassa itsensä likoon laittavat. Viime syksyn saldo parinmuodostuksessa jäi tosin melko laihaksi, ja moni orastava romanssi nuupahti heti Napakymppi-matkan jälkeen.

– Mielestäni kilpailijoilla on ollut oikeat motiivit ohjelmaan lähtiessä. Ei tänne ole pakko tulla tositarkoituksella, vaan riittää, jos haluaa kokea seikkailun. Vieraan ihmisen kanssa reissuun lähteminen jos mikä on seikkailu, Janne Kataja sanoo.

Ohjelmassa kumppania haetaan keskustellen, ei ulkonäköperustein.

– Uskon, että kun saadaan enemmän pareja prosessiin, niin kyllä tulee täysosumiakin. Se riittää, jos vaikka 40 parista yksi jatkaa yhdessä. Se on sitten Napakympin napakymppi! Kataja hymyilee.

Lenni-Kalle Taipale on samaa mieltä, vaikka tv-ohjelma on parisuhteen muodostukselle melko erikoinen ympäristö.

– Ihmiset ovat mukana aika tosissaan. Toki pitää olla pilkettä silmäkulmassa, mutta ei kukaan ole tullut tänne hakemaan vain ruutuaikaa.

Napakymppi, Nelonen su klo 20.00 

Putous palaa ruutuun jo 9. kerran. Sen kunniaksi on aika muistella Armi Toivasen, Krista Kososen, Aku Hirviniemen ja muiden vanhojen Putous-tähtien sketsihahmoja.

Putous-ohjelman 9. kausi alkaa MTV3:lla la kello 19.30.