Grönholmin suvun rallikuskit, isä Marcus ja poika Niclas. Kuva: Jan Nyman, Långfilm productions/Yle
Grönholmin suvun rallikuskit, isä Marcus ja poika Niclas. Kuva: Jan Nyman, Långfilm productions/Yle

Grönholmin suvussa on rallikuskeja kolmessa polvessa. Dokumentti seuraa nuorimman eli Niclaksen uran alkua ja kertaa edellisen polven kohokohtia.

IS TV-LEHTI: Anna Blomin ohjaama sympaattinen dokumentti Kolmannessa polvessa (I tredje led, 2016) kertoo Grönholmien ralliperheestä.

Puolituntisen dokumentin pääosassa on parikymppinen Niclas Grönholm, Marcus ”Bosse” Grönholmin poika ja Ulf Grönholmin pojanpoika, joka on ajanut muun muassa jokamiehenluokkaa, crosskartia sekä rallicrossia.

Isä Marcus Grönholm on 2007 uransa lopettanut ralliautoilija, kaksinkertainen ralliautoilun maailmanmestari – vuosilta 2000 ja 2002 – ja eniten rallin MM-osakilpailuvoittoja saavuttanut suomalainen.

Isoisä Ulf Grönholm oli menestyksekäs rallikuljettaja, joka voitti ralliautoilun Suomen mestaruudet vuosina 1977 ja 1978. Hän menehtyi helmikuussa 1981 keskellä yötä ajettuaan päin aura-autoa ollessaan harjoittelemassa pikataivalta.

Seurantadokumentti alkaa, kun rallihaaveita elättelevä nuorimies harjoittelee lumen keskellä, ja päättyy voittoisaan kesäpäivään, jolloin Niclas Grönholm voitti debyyttikaudellaan Suomen mestaruuden Super Car -luokassa Honkajoella.

Sittemmin Grönholm on siirtynyt ajamaan rallicrossin MM-sarjaan.

Välissä haastatellaan poikaa ja isää sekä Niclasin tallipäällikköä Niko Ehrnsteniä. Paljon on puhetta isän ja pojan luonteiden sekä ajotyylien eroista ja yhtäläisyyksistä.

Ohjelmassa kuullaan moottorien pärinää ja nähdään autojen säätöä. Ralliurheilu on kaikkea muuta kuin glamouria. Kulissien takana riittää tekemistä.

Arkistofilmeissä esitetään Marcus Grönholmin kisoja ja kuullaan rallienglantia. Lisäksi ohjelmassa vieraillaan Grönholmien kotitilalla Inkoossa, jonne Marcus Grönholm on perustanut kotimuseon.

Dok: Kolmannessa polvessa, Fem pe klo 19.55

Korkeushyppääjä Patrik Sjöberg voitti maailmanmestaruuksia ja olympiamitaleja. 40 vuotta uransa jälkeen Sjöberg hoitaa lapsuutensa traumaa terapiassa.

IS TV-LEHTI: Vuonna 1987 ruotsalainen korkeushyppääjä Patrik Sjöberg (s. 1965) oli huipulla. Hän hyppäsi maailmanennätykseksi 242 senttiä kotiyleisön edessä Tukholmassa ja voitti maailmanmestaruuden Roomassa. Vuonna 1999 päättyneen uransa aikana hän ylsi muun muassa kolmesti olympiamitaleille sekä dominoi sisäratojen EM-kisoja.

Menestysvuosien taustalla oli kuitenkin synkkä salaisuus. Vuonna 2011 Sjöberg julkaisi muistelmateoksen, jossa hän kertoi joutuneensa vuosien ajan seksuaalisen hyväksikäytön uhriksi.

Hyväksikäyttäjä oli yksi Sjöbergin läheisimmistä ihmisistä: pitkäaikainen valmentaja ja isäpuoli Viljo Nousiainen. Paljastus oli Ruotsissa valtava skandaali, nauttivathan sekä Sjöberg että vuonna 1999 kuollut Nousiainen suurta arvostusta Ruotsin urheilupiireissä.

Asian paljastuminen oli ensimmäinen askel Sjöbergin tiellä kohti mielenrauhaa. Vuonna 2015 hän aloitti terapian käsitelläkseen traumaansa. Tuore ruotsalaisdokumentti Patrik Sjöbergin taakka (Patrik Sjöberg i tearpi, 2017) vie katsojan kolmanneksi pyöräksi Sjöbergin ja psykologi Rebecka Malmin intiimeihin terapiaistuntoihin.

Malmin johdolla Sjöberg avaa lapsuuttaan ja nuoruuttaan, kipeää suhdettaan suomalaiseen Nousiaiseen sekä tapahtumien vaikutusta myöhempään elämään.

Thomas Reckmanin ohjaaman dokumentin sävy on vakava ja rauhallinen. Sosiaalipornoilulle ei anneta onneksi tilaa. Vaikean aiheen takaa pilkistää myös toivoa.

Dokumenttiprojekti: Patrik Sjöbergin taakka, TV1 ma klo 21.30

Parisuhdevisailu palaa ruutuihin uusin jaksoin, uudella ohjelmapaikalla. 

IS TV-LEHTI:  Iloinen puheensorina käy Akun Tehtaalla Ylöjärvellä yleisön asettuessa paikoilleen lavan eteen asetelluille tuoliriveille. Käynnissä ovat Napakympin kuvaukset. Sarja teki paluun viime syksynä 15 vuoden tauon jälkeen. Napakymppi oli kirjaimellisesti täysi napakymppi, joka keräsi parhaimmillaan liki miljoonayleisön.

Nyt parisuhdevisailu palaa ruutuihin uusin jaksoin, uudella ohjelmapaikalla. Amorin nuolet sinkoilevat tänä keväänä sunnuntaisin parhaaseen katseluaikaan.

Kari Salmelaisen saappaisiin hypänneellä Janne Katajalla on juontajana ohjelmassa tärkeä rooli. Hän toimii seremonianmestarina, joka ohjaa keskustelua ja kuittailee hyväntahtoisesti osallistujien vastauksille. Komiikkaa syntyy väkisinkin oudoista kysymyksistä ja tahattoman hassuista vastauksista. Yleisössä hurrataan, kun Kataja ja hänen työparinsa pianisti Lenni-Kalle Taipale astuvat estradille. 

”Ei tänne ole pakko tulla tositarkoituksella, vaan riittää, jos haluaa kokea seikkailun.”

Voiko tv-ohjelmasta löytää tosirakkauden? Näin uskovat ainakin ohjelmassa itsensä likoon laittavat. Viime syksyn saldo parinmuodostuksessa jäi tosin melko laihaksi, ja moni orastava romanssi nuupahti heti Napakymppi-matkan jälkeen.

– Mielestäni kilpailijoilla on ollut oikeat motiivit ohjelmaan lähtiessä. Ei tänne ole pakko tulla tositarkoituksella, vaan riittää, jos haluaa kokea seikkailun. Vieraan ihmisen kanssa reissuun lähteminen jos mikä on seikkailu, Janne Kataja sanoo.

Ohjelmassa kumppania haetaan keskustellen, ei ulkonäköperustein.

– Uskon, että kun saadaan enemmän pareja prosessiin, niin kyllä tulee täysosumiakin. Se riittää, jos vaikka 40 parista yksi jatkaa yhdessä. Se on sitten Napakympin napakymppi! Kataja hymyilee.

Lenni-Kalle Taipale on samaa mieltä, vaikka tv-ohjelma on parisuhteen muodostukselle melko erikoinen ympäristö.

– Ihmiset ovat mukana aika tosissaan. Toki pitää olla pilkettä silmäkulmassa, mutta ei kukaan ole tullut tänne hakemaan vain ruutuaikaa.

Napakymppi, Nelonen su klo 20.00