Vera (Mia Skäringer) menettää kertaheitolla sekä miehensä että työnsä. Hän pakkaa tavaransa ja lapsensa autoon ja aloittaa uuden elämän Ängelbyssä. Kuva: Yle Kuvapalvelu.
Vera (Mia Skäringer) menettää kertaheitolla sekä miehensä että työnsä. Hän pakkaa tavaransa ja lapsensa autoon ja aloittaa uuden elämän Ängelbyssä. Kuva: Yle Kuvapalvelu.

Musta huumori ja synkät salaisuudet sävyttävät ruotsalaista laatudraamaa, jonka pääosassa nähdään Solsidan-tähti Mia Skäringer.

Kun uuden sarjan tunnelma on outo ja ihmiset täynnä salaisuuksia, sitä tulee helposti verrattua legendaariseen Twin Peaksiin. Ruotsalainen jännäri Ängelby on vertauksen arvoinen.

Vera (Solsidanista tuttu Mia Skäringer) on tavallinen nainen, kahden lapsen äiti ja ikuinen kiltti tyttö. Hän on kohtelias jopa ex-miehelleen, joka on jättänyt hänet toisen naisen takia ja on muuttamassa hienon viran perässä Brysseliin. Veran työpaikka on järjestynyt miehen suhteiden kautta ja koti menee myyntiin, joten nainen jää samalla kertaa yksin, työttömäksi ja kodittomaksi.

Vera päätyy elämänsä repäisevimpään tekoon. Hän pakkaa alakouluikäiset lapsensa autoon ja suuntaa Ängelbyhyn, keskellä Ruotsia sijaitsevaan pikkukaupunkiin, jossa häntä odottaa epämääräinen toimistotyö.

Saapuessaan kaupunkiin keskellä pimeää ja sateista yötä, Vera törmää verkkariasuiseen nuorukaiseen, joka jää elottomana makaamaan tien sivuun. Pojan kuolema ei kuitenkaan ole niin yksikertainen juttu kuin ensin vaikuttaa ja pian Vera on keskellä omituista murhamysteeriä, johon tuntuu olevan sekaantunut koko kaupunki.

Mutta mitä tekemistä tähän kaikkeen on pahaenteisellä suurella kivellä kaupunkia ympäröivässä metsässä? Entä miksi joku kaupungissa tiesi kaiken Verasta jo ennen kuin tämä saapui paikkakunnalle?

Ängelbyn suurin vaara on, että tapahtumat menevät tulevien 12 jakson aikana entistä oudommiksi sen sijaan, että ne alkaisivat selvitä. Alku on kuitenkin lupaava, ja Veran arkinen olemus tuo sarjaan mustan huumorin sävyttämää kontrastia.

Kannattaa käväistä siis Femmalla!

Ängelby, Yle Fem ke 30.9. klo 21.00

Lue myös:

Solsidan-tähti sai lapsen

Testaa, asuuko sisälläsi pieni Ove

Twin Peaks palaa – mutta minkä näköisenä?

Kuka murhasi Laura Palmerin? Testaa Twin Peaks -tietosi!

Jos kuuntelit musiikkia 90-luvulla, et voinut välttyä kuulemasta Bluria.

IS TV-LEHTI: Kevyttä kitararockia, löysiä villapaitoja, tennareita ja hiukan silmillä lepäävä ylikasvanut hiusmalli. Blur on brittipopin merkittäviä yhtyeitä Oasiksen, Sueden ja Pulpin ohella.

Jo 1989 perustettu yhtye ihastutti maailmaa indierockillaan ja poikamaisella charmillaan. Kuitenkin vuonna 2002 keulahahmo Damon Albarn ja kitaristi Graham Coxon riitautuivat pahasti valmistellessaan seitsemättä albumia, ja Blur jäi tauolle 2003.

Sam Wrenchin ohjaama Blur: New World Towers (2015) kertoo bändin uudesta alusta. Blur palasi lavalle vuonna 2009 ja jatkoi keikkailua. Dokumentti seuraa, kuinka yhtye joutui jäämään Hongkongiin päiviksi keikan peruuntumisen vuoksi 2013.

He päättivät tekemisen puutteen vuoksi mennä jammailemaan studioon kuin silloin ennen. Viiden päivän aikana syntyivät kappaleet kriitikoiden ylistämälle The Magic Whip -levylle, joka sinetöi miesten ikuisen ystävyyden.

Dokumentin helmi on ehdottomasti Albarnin ja Coxonin ystävyyssuhteen elpymistarinassa.

Vaikka onkin kiinnostavaa seurata edelleen brittipoppimaisesti pukeutuvia, tosin hiukan väsähtäneitä teiniaikojen idoleja kiertueella, heidän kotonaan sekä studiosessioissa, on dokumentin helmi ehdottomasti Albarnin ja Coxonin ystävyyssuhteen elpymistarinassa.

On koskettavaa, miten studiosessio hitsaa miehet kiinni toisiinsa vähintään yhtä tiukasti kuin yhtyeen alkuaikoina. Ja miten avoimesti he pystyvät menneistä kameralle puhumaan. Muusikoille ja Blur-faneille dokumentti avautuu helposti, muille ei ehkä niinkään.

Blur: New World Towers, Teema & Fem la klo 20.00

Kultahattu on mykistävän tyylikäs versio vuonna 1925 ilmestyneestä romaanista.

IS TV-LEHTI: Baz Luhrmannin Kultahattu on niin välkehtivä elokuva, että sen imussa moni intoutui Paul McCartneyta ja prinssi Harrya myöten järjestämään kalliita Gatsby-bileitä. Unohtui, että F. Scott Fitzgeraldin romaani kritisoi juuri näitä ökyjuhlia.

Amerikkalaisen unelman varjopuolta ja Jay Gatsbyn traagista kohtaloa kuvaava romaani ilmestyi vuonna 1925. Aiheesta tehty viides elokuvaversio on Moulin Rougen (2001) ja Australian (2008) tekijän ohjauksessa mykistävän tyylikäs. Se elää ja hengittää jazzia, juhlaa ja helmiäistä.

Tyylivalintaan kuuluu myös eräs erikoinen, moderni mauste. Mystisen miljonäärin 1920-luvun kohubileisiin kerääntyy New Yorkin kerma keinahtelemaan 2010-luvun Beyoncén ja Lana Del Reyn tahtiin. Yllättäen se ei ole huono valinta.

Leonardo DiCaprion valitseminen yksinäisen Gatsbyn rooliin ei sekään ole huono. Sen sijaan kertojaääni ontuu. Nick-serkku kertojahahmona (Tobey Maguire) vesittää tarinan. Tunne jää keveäksi ja etäiseksi, samoin dialogi.

Fitzgerald eli samoin kuin Kultahatun hahmot. Hän juhli, joi ja jazzasi tuhlaten huimia summia.

Gatsbyn ja Daisyn (Carey Mulligan) tuhoisa rakkaustarina on elokuvan ydin, mutta kemiaa uupuu. Toisaalta tarkoitus ei olekaan olla liian uskottava, vaan näyttävä. Glamouriin keskittyminen osittain myös purkaa pintaliitoteemaa.

Fitzgerald eli samoin kuin Kultahatun hahmot. Hän juhli, joi ja jazzasi tuhlaten huimia summia. Fitzgeraldin omana aikana Kultahattu ei saavuttanut juuri suosiota. Ylenjuonut kirjailija kuoli 44-vuotiaana.

Entäs ne bailut sitten? Jos kaikesta huolimatta tahdot ne järjestää, älä unohda kultaa, silkkiä, samppanjaa, huikentelevia helmiä, salakuljetettua giniä ja intohimoista jazzia – tai mustasukkaisuusdraamoja!

The Great Gatsby – Kultahattu, Nelonen pe klo 21.30