Kitaristi Diego Dipi Dvitko. Kuva: Viviane Blumenschein / Yle Kuvapalvelu
Kitaristi Diego Dipi Dvitko. Kuva: Viviane Blumenschein / Yle Kuvapalvelu

Suomi-tango vs. Argentiina-versio, kumpi voittaa saksalaisdokumentissa?

IS TV-LEHTI: Suomessa tango tarkoittaa ennen kaikkea sitä tanssilajia, johon eläydytään perustanssiaskeleesta muunnetuin liikkein tanssilavoilla tai Seinäjoen Tangomarkkinoilla. Sanoitukset kertovat usein siitä, kuinka rakkaus päätyy turmioon.

Argentiinassa tango kuulostaa erilaiselta: tulisemmalta, intohimoisemmalta – ja sitä tanssitaankin aivan omilla kuvioillaan.

Saksalaisohjaaja Viviane Blumenscheinin dokumentti Poski poskea vasten (Mittsommernachtstango, 2013) tarttuu näihin eroihin, mutta ei mitenkään haudanvakavasti.

Sen päähenkilöt ovat laulaja Walter ”Chino” Laborde, kitaristi Diego ”Dipi” Dvitko sekä bandoneoninsoittaja Pablo Greco, jotka jututtavat Suomessa tangon täkäläisiä tulkkeja etsiäkseen tyylien eroja ja yhtäläisyyksiä.

Heidän silmissään suomalaisen tangon tärkein tähti on Satumaan levyttänyt Reijo Taipale. Myös M.A. Numminen ja Pedro Hietanen saavat runsaasti kunniaa – sterotyyppien rikkojina. Tangomarkkinoita ei mainita lainkaan.

Jos valinnat kuulostavatkin konservatiivisilta, tuttujen asioiden näkeminen välillä vierain silmin on raikasta – ja hauskaa.

Blumenschein on tarttunut elokuvaohjaaja Aki Kaurismäen tokaisuun, jonka mukaan tango olisi syntynyt Suomessa ja levinnyt vasta sitten Buenos Airesiin.

Musiikkiluennon sijaan Blumenschein vetää pääosaan muusikoiden kohtaamiset.

Kun yhteinen sävel löytyy, sitä on ilo kuunnella.

Dokumenttiprojekti: Poski poskea vasten, TV1 ma klo 21.30

Parisuhdevisailu palaa ruutuihin uusin jaksoin, uudella ohjelmapaikalla. 

IS TV-LEHTI:  Iloinen puheensorina käy Akun Tehtaalla Ylöjärvellä yleisön asettuessa paikoilleen lavan eteen asetelluille tuoliriveille. Käynnissä ovat Napakympin kuvaukset. Sarja teki paluun viime syksynä 15 vuoden tauon jälkeen. Napakymppi oli kirjaimellisesti täysi napakymppi, joka keräsi parhaimmillaan liki miljoonayleisön.

Nyt parisuhdevisailu palaa ruutuihin uusin jaksoin, uudella ohjelmapaikalla. Amorin nuolet sinkoilevat tänä keväänä sunnuntaisin parhaaseen katseluaikaan.

Kari Salmelaisen saappaisiin hypänneellä Janne Katajalla on juontajana ohjelmassa tärkeä rooli. Hän toimii seremonianmestarina, joka ohjaa keskustelua ja kuittailee hyväntahtoisesti osallistujien vastauksille. Komiikkaa syntyy väkisinkin oudoista kysymyksistä ja tahattoman hassuista vastauksista. Yleisössä hurrataan, kun Kataja ja hänen työparinsa pianisti Lenni-Kalle Taipale astuvat estradille. 

”Ei tänne ole pakko tulla tositarkoituksella, vaan riittää, jos haluaa kokea seikkailun.”

Voiko tv-ohjelmasta löytää tosirakkauden? Näin uskovat ainakin ohjelmassa itsensä likoon laittavat. Viime syksyn saldo parinmuodostuksessa jäi tosin melko laihaksi, ja moni orastava romanssi nuupahti heti Napakymppi-matkan jälkeen.

– Mielestäni kilpailijoilla on ollut oikeat motiivit ohjelmaan lähtiessä. Ei tänne ole pakko tulla tositarkoituksella, vaan riittää, jos haluaa kokea seikkailun. Vieraan ihmisen kanssa reissuun lähteminen jos mikä on seikkailu, Janne Kataja sanoo.

Ohjelmassa kumppania haetaan keskustellen, ei ulkonäköperustein.

– Uskon, että kun saadaan enemmän pareja prosessiin, niin kyllä tulee täysosumiakin. Se riittää, jos vaikka 40 parista yksi jatkaa yhdessä. Se on sitten Napakympin napakymppi! Kataja hymyilee.

Lenni-Kalle Taipale on samaa mieltä, vaikka tv-ohjelma on parisuhteen muodostukselle melko erikoinen ympäristö.

– Ihmiset ovat mukana aika tosissaan. Toki pitää olla pilkettä silmäkulmassa, mutta ei kukaan ole tullut tänne hakemaan vain ruutuaikaa.

Napakymppi, Nelonen su klo 20.00 

Putous palaa ruutuun jo 9. kerran. Sen kunniaksi on aika muistella Armi Toivasen, Krista Kososen, Aku Hirviniemen ja muiden vanhojen Putous-tähtien sketsihahmoja.

Putous-ohjelman 9. kausi alkaa MTV3:lla la kello 19.30.