Jamppana nähdään Petteri Summanen ja Kustina Mikko Alanko. Kuva: Jolle Onnismaa / Yle Kuvapalvelu
Jamppana nähdään Petteri Summanen ja Kustina Mikko Alanko. Kuva: Jolle Onnismaa / Yle Kuvapalvelu

Loistava Sulevi Peltola nähdään kerrankin pääosassa, elämänsä roolissa.

IS TV-LEHTI: Haaveiden kehä kertoo kahdesta nyrkkeilevästä veljeksestä Jampasta ja Kustista sekä ennen kaikkea haaveilevasta isästä PK:sta (Sulevi Peltola), joka on jäänyt vangiksi nyrkkeilymuistojen ja turhien toiveiden kehään.

Kotikehiin palannutta Jamppaa (Petteri Summanen) varjostaa oma menneisyys ja yhteydet alamaailmaan. Varsinainen kelmihahmo on kuitenkin setä eli PK:n veli, nyrkkeilyseuran kiero manageri Teppo, jota näyttelee kyynisyyden tasot aina hallitseva Antti Litja.

Leskeksi jääneen PK:n rakastettua Hokkasta esittää Rea Mauranen, jonka ijäsmäisen repliikin mukaan yrmyn Peltolan ”aatteet on idästä, vaatteet lännestä – mutta naama Turengista”.

Sulevi Peltola on yksinhuoltajaisä PK. Kuva: Jolle Onnismaa / Yle Kuvapalvelu
Sulevi Peltola on yksinhuoltajaisä PK. Kuva: Jolle Onnismaa / Yle Kuvapalvelu

Rakkauden kamppailussa miehen koukut ja kokemus eivät tahdo riittää, vaikka Hokkanen tekee itseään kovasti tykö. Taustalla kummittelevat PK:n elämänvaiheet, mutta myös työväenliikkeen ja sen rapistuneen urheiluperinteen kiemurat.

Ijäksen taidonnäyte

Haaveiden kehä onkin rikas suomalaismuunnelma nyrkkeilyelokuvien kansainvälisessä ketjussa Rockyistä Million Dollar Babyyn ja tuoreeseen Ben Youngerin ohjaamaan Bleed for This -leffaan. Ennen kaikkea tässä eräänlaisessa perhetarinassa lienee silti kyse isän ja poikien, erityisesti nuoren Kustin (nuori löytö Mikko Alanko) suhteista.

Haaveiden kehän ohjaaja Matti Ijäs tunnetaan ennen kaikkea tv-elokuvien tekijänä, ehkä lajissaan parhaana maassamme. Ijäksen kädenjälki näkyy tavassa katsoa suomalaista elämää hieman viiston huumorin läpi. Ijäsmäisestä otteesta on tullut katsojien rakastama käsite Painijasta (1985) tai Katsastuksesta (1988) alkaen.

Ijäksen teatterifilmit eivät ole onnistuneet aivan odotusten mukaisesti, ennen kaikkea Haaveiden kehää lukuun ottamatta. Oma suosikkini on isää etsivien kaverusten tarina Sokkotanssi (1999) – eikä unohtaa sovi myöskään tuoreinta, draamaa Kaikella rakkaudella (2013).

Ijäs on jäämässä Ylestä eläkkeelle. Kaikkien katsojien puolesta toivon, että hän saisi vielä televisioon ja elokuvateattereihin uusia ohjauksia, entistäkin parempia – ja useita.

Haaveiden kehä, Teema to klo 21.55

Uutuussarjassa Lea, 74, ja Pentti, 91, haluavat oppia tietokoneen käyttöä. Apuun saapuu muotiblogaajana tunnettu naaG.

IS TV-LEHTI: 91-vuotias Pentti on yksi tulevan kevään tv-tähdistä uutuusohjelmassa Seniorit somessa.

Pentti haluaa oppia käyttämään paremmin internetiä – erityisesti hän haluaisi oppia lähettämään valokuvia sekä soittamaan videopuheluita omalle rakkaalleen Lealle, 74.

– Pentille pitäisi saada Skype. Se on asennettu sinne koneelle, mutta se ei ole jotenkin toiminnassa, Lea selvittää uutuusohjelmassa.

”Me jäämme ihan nuijiksi, kun tulee pienikin este.”

Pentti ja Lea saavat apua nettiajan konkarilta, videobloggaaja eli tubettaja Janne Naakalta. Hän on yksi niistä nuorison fanittamista tubetähdistä, jotka opettavat kevään aikana senioreita netin käytössä.

– Tämä on tosi pinnalla oleva aihe, kun monesti seniorit jäävät asioiden ulkopuolelle, sillä monet asiat tapahtuvat nykyään netissä, Janne sanoo.

– Hienoa ohjelmassa on myös se, että saan viettää aikaa senioreiden kanssa. Vaikka opetan heitä, uskon, että opin heiltä jopa itse enemmän.

Pentti ja Lea osoittautuvat niin mainioiksi senioreiksi, että Janne haluaisi tehdä heistä jopa tubettajia. Kumpikin osoittautuu hyvin humoristiseksi persoonaksi.

– Voin itsekin ottaa oppia 91-vuotiaan Pentin elämänasenteesta: hän on niin myönteinen kaikessa, ja netin opettelussakin hän on ollut tosi kärsivällinen, Janne kehuu.

Netin opettelussa lähdetään liikkeelle ihan perusasioista, sillä Pentillä ja Lealla on monta pulmaa.

– Me jäämme ihan nuijiksi, kun tulee pienikin este. Emme pysty sitä ratkaisemaan. Kun yritän googlata jotain, niin olen ihan torvi niissä asioissa, kiteyttää Lea ongelmat.

”Penallahan tuo Facebookin käyttö on hyvin vilkasta. Siellä tulee sydämiä, ja naiset laittaa Penalle, että ihana Pena.”

Facebook nousee myös pariskunnan keskustelunaiheeksi.

– Penallahan tuo Facebookin käyttö on hyvin vilkasta. Siellä tulee sydämiä, ja naiset laittaa Penalle, että ihana Pena, Lea kertoo.

– Mutta olen sanonut niille, että ei saa laittaa, kun olen yhden naisen mies, Pena jatkaa.

61 vuotta aviossa ollut Pentti oli pitkään yksin vaimonsa kuoltua, mutta lähti lopulta lastensa painostuksesta ulos seuraelämään ja löysi Lean.

He ovat pitäneet yhtä kuusi vuotta ja vierailevat toistensa luona päivittäin. Nyt he haluaisivat oppia soittamaan toisilleen videopuheluita.

Yhdessä he myös miettivät, millaisilla filttereillä Pentti saisi rypyt häviämään.

Janne tuo pariskunnalle tabletit, joilla Pentti ja Lea opettelevat FaceTime -puheluita ja muiden applikaatioiden käyttöä, kunhan oppivat ensin tabletin pyyhkäisytekniikan ja saavat laitteen auki. Yhdessä he myös miettivät, millaisilla filttereillä Pentti saisi rypyt häviämään.

Erityisen iloisiksi Lea ja Pentti tulevat, kun he tekevät yhteisen YouTube-videon Jannen kanssa.

– Näitä haluamme tehdä lisää!

Seniorit somessa, TV1 to klo 20.00

Tubettaja Janne Naakan vinkit netin opetteluun:

1. Hanki toimivat laitteet.

Jos kotona on useampi laite, laitteiden on hyvä olla samanmerkkiset, jotta ne saa synkronoitua helposti keskenään.

2. Muista kärsivällisyys.

Vaikka joku asia menisi väärin, älä mene paniikkiin äläkä painele kaikkia nappuloita. Se pahentaa tilannetta.

3. Pyydä rohkeasti apua.

Uuden laitteen tai toiminnon opettelu on kaikille aluksi vaikeaa. Monille voi olla iso kynnys opetella uusi asia, mutta pyydä rohkeasti apua.

Georg Elser yritti murhata Hitlerin vuonna 1939. Oliver Hirschbiegelin draama pohtii, toimiko Elser yksin.

IS TV-LEHTI: Oliver Hirschbiegelin ohjaama Elser (2015) on yksi lukemattomista Adolf Hitlerin murhayrityksistä kertovista elokuvista – ja yksi niistä lukuisista, joiden varsinaisista lopputuloksista jälkimaailmalla ei ole paljon epäselvyyttä.

Kenties sen vuoksi ohjaaja hoitaa elokuvassa attentaatin pois melkein alta aikayksikön – ja keskittyy sen jälkeen kertomaan tekijästä ja hänen taustoistaan.

Hirschbiegel nousi kuuluisuuteen Hitlerin viimeisistä vaiheista kertovalla ohjaustyöllään Perikato (2004). Tuskin minkään elokuvan materiaalia on kierrätetty niin paljon nettilevityksessä kuin Perikatoa ”Hitler kuulee”-variaatioiden merkeissä.

Menestyksen jälkeen Hirschbiegel suuntasi englanninkielisille markkinoille, mutta monen kaltaisensa tavoin otti enempi takkiinsa esimerkiksi meilläkin nähdyllä tv-elokuvalla Dianasta (2013). Sen jälkeen on varmasti tuntunut hyvältä vaihtoehdolta palata Hitler-filmien pariin.

Georg Elserin (vetoava Christian Friedel) toteuttama murhayritys tapahtui marraskuussa 1939 Münchenissä. Monissa maissa Hirschbiegelin elokuvaa on levitetty nimellä ”13 minuuttia”: sen verran attentaatti kesti ennen kuin muun maailman harmiksi epäonnistui – kun Hitler ehti poistua paikalta.

Toimiko Elser yksin? Tätä katsojien melko varmasti tietämää seikkaa hänen natsikuulustelijansa selvittävät lopun elokuvaa samalla kun takaumissa kerrotaan hänen vaiheistaan pienen maalaiskylän kelloseppänä ja soittoniekkana.

Valitettavasti kokonaistarina natsismin noususta ja myös rakastettunsa puolesta kamppailevan Elserin vastarinnasta ei ole kovinkaan vivahteikas. Elokuva myös jättää harmittavia aukkoja. (110)

Elser, Teema & Fem ke klo 22.00