Sukella joulutunnelmiin Celian (Anne Reid) ja kumppaneiden seurassa. Kuva: BBC/Yle Kuvapalvelu
Sukella joulutunnelmiin Celian (Anne Reid) ja kumppaneiden seurassa. Kuva: BBC/Yle Kuvapalvelu

Rakastettu Viimeinen tango Halifaxissa tuo joulun keskelle sateista lokakuuta.

IS TV-LEHTI:  Ihastuttavan brittisarjan Viimeinen tango Halifaxissa (Last Tango in Halifax, 2012–2016) neljäs tuotantokausi on supistunut kahdeksi erikoisjaksoksi. Kotoisan lämminhenkistä ja elämän eri sävyjä ylistävää draamaa nähdään totutun kuuden jakson sijasta kaksituntisen jouluspesiaalin verran.

Ehkä jatkoa saadaan, kunhan käsikirjoittaja Sally Wainwright ehtii sarjan pariin.

Wainwrightia on pitänyt kiireisenä muun muassa Brontën sisaruksista kertova televisiodraama sekä poliisisarja Happy Valley, varjojen laakso, jonka pääosassa puolestaan nähdään Viimeinen tango Halifaxissa -sarjan keskeinen henkilö, Carolinea näyttelevä Sarah Lancashire.

Uudet jaksot päättyvät niin, että tarina jää avoimeksi jatkolle kaikkien sarjan päähenkilöiden osalta.

Kaksiosaisessa erikoisjaksossa odotetaan joulua ilojen, surujen ja salaisuuksien keskellä.

Viimeinen tango Halifaxissa on palkittu Baftalla vuoden 2013 parhaana draamasarjana, Wainwright 2013 parhaana käsikirjoittajana ja Lancashire 2014 parhaana sivuosanäyttelijänä. Palkittu sarja on saanut kotimaassaan miljoonayleisöt, joten kysyntää uskoisi löytyvän edelleen. Innoituksensa sarja sai aikoinaan käsikirjoittajan äidin kokemuksista.

Kaksiosaisessa erikoisjaksossa odotetaan joulua ilojen, surujen ja salaisuuksien keskellä.

Caroline (Sarah Lancashire), Alan (Derek Jacobi) Celia (Anne Reid) ja William (Dean Smith) odottavat joulua sekavissa tunnelmissa.
Caroline (Sarah Lancashire), Alan (Derek Jacobi) Celia (Anne Reid) ja William (Dean Smith) odottavat joulua sekavissa tunnelmissa.

 

Vanhoilla päivillään toisensa löytäneet nuoruudenrakkaudet Alan (Derek Jacobi) ja Celia (Anne Reid) innostuvat harrastajateatterista ja pohtivat myös kuolemaa. Caroline on siirtymässä rehtoriksi pahamaineiseen kouluun ja joutuu muuttamaan.

Gillian (Nicola Walker) miettii, onko hän valmis kertomaan Eddien kuolemasta Robbielle (Dean Andrews), tämän veljelle ja tuoreelle aviomiehelleen.

Viimeinen tango Halifaxissa, TV1 pe klo 19.00

Uusissa jaksoissa juontaja Sofia Rågenklint saa vetoavukseen koomikko Anders ”Ankka” Johanssonin.

IS TV-LEHTI:  Eläinmaailman moninaisuutta tarkasteleva ruotsalainen tietopaketti Elämäni eläimet: Eläinsairaalassa (Djursjukhuset, 1997–) jatkuu keväällä 2016 valmistunein jaksoin. Visuaalisestikin runsas sarja tutustuu eläinlääkärien työn monipuolisuuteen sekä Ruotsissa että kauempana. Tämän kauden eksoottinen kohde on eteläinen Afrikka.

Uusissa jaksoissa juontaja Sofia Rågenklint saa vetoavukseen koomikko Anders ”Ankka” Johanssonin, joka juontaa sarjaa vuoden 2008 jaksoista tutulla hurtilla huumorilla, mutta asiaa unohtamatta.

On hellyttävää huomata, että lemmikeistä pidetään hyvää huolta.

Itsensä täysillä likoon pistävä Ankka vetää jokaisessa jaksossa toistuvia osuuksia. Ankan kalat -osiossa hän sukeltelee vaarallisten evällisten keskellä. Nordens Ark -eläintarhassa hän oppii, kuinka harvinaisia eläimiä suojellaan. Ankan kissa & koira -pätkässä hän ottaa selvää, miksi hänen omat lemmikkinsä käyttäytyvät niin kuin käyttäytyvät. Viikon Ankassa hän ottaa lyhyesti esille jonkin mielenkiintoisen eläinknopin.

Ensimmäisessä jaksossa Ankka ottaa lisäksi selvää hevosten dopingtesteistä. Rågenklint puolestaan seuraa Namibiassa, kuinka gebardeja palautetaan takaisin luontoon. Ruotsissa hän tutustuu häntäänsä kipuilevaan kissaan ja syöpää sairastavaan mäyräkoiraan.

Näissä kohtauksissa on hellyttävää huomata, että lemmikeistä pidetään hyvää huolta.

Elämäni eläimet: Eläinsairaalassa, TV2 pe klo 16.00

Juha-Pekka Ristmeri saa idean rakennuttaa talon, joka kestää sata vuotta – ja maksaa yllättävän paljon.

IS TV-LEHTI: Uuden Sadan vuoden talo -sarjan alussa annetaan viitteitä siitä, että kaikki ei suju aivan niin kuin Strömsössä. Juha-Pekka Ristmeri saa selville, että hänen edesmenneiden vanhempiensa rakentama 50-vuotias talo Porissa on homeen saastuttama, ja se pitää purkaa. Tampereella asuva mies saa idean rakennuttaa talon, joka kestää sata vuotta. Lisäksi tämä taltioidaan kymmenosaiseksi tv-ohjelmaksi.

Ei siinä mitään, mutta arkkitehtonisesti talo on suureellinen, ja lisäksi rakennusaikataulu on tiukka. Elina-vaimo ei varauksettomasti ihastu ajatukseen, että tästä lähtien lomat vietetään Porissa.

Aikuiset lapsetkin luonnehtivat isäänsä mieheksi, joka saa aikaiseksi, mutta ei aina pohdi ideoitaan loppuun asti.

Arkkitehti Jukka Koivula, joka talon piirtää, huomauttaa jossain vaiheessa, että normaalisti tehtäisiin kustannusarvio ensin, mutta nyt ei sellaista ole näkynyt. Kustannuksien arvioidaan jo ensimmäisessä jaksossa nousevan 450 000 eurosta 650 000 euroon.

Vaikka kaikkea hankaluutta ennakoidaan, sujuu ensimmäinen osa kummallisen sutjakkaasti. Hikipisaraakaan ei näy Ristmeren otsalla, kun hän juoksee tontin naapureissa tarkistamassa mielipiteet tai vierailee eri virastoissa. Kyyneltä ei vierähdä, kun vanha koti runnotaan maan pinnalle.

Tällaisessa sarjassa saisi olla näkyvissä enemmän tunteita sekä raa'an työn voimaa.

Luonteet siis lyönevät yhteen, hankaluuksia seurannee ja Ristmeri on maksumiehenä.

Toivottavasti niihin päästään kiinni toisessa jaksossa. Ainakin vahvaa porilaista puhuvan timpurin Esa Dahlin astuminen ensimmäisen jakson viime metreillä kuvaan luo odotuksia tulevasta, kun hän lisäksi luikauttaa: ”Täytyykö vanhal arkkitehdil men näyttää millai piirretää?”

Luonteet siis lyönevät yhteen, hankaluuksia seurannee ja Ristmeri on maksumiehenä. Tätä olisi suonut näytettävän jo alkumetreiltä alkaen.

Unelma on toki kaikin puolin hieno, kun isolle tontille tehdään vanhojen puiden lomaan uusi kaunis rakennus kestävän periaatteen mukaisesti. Puutaloon suunnitellaan upea kasvihuone, sinne tulee aurinkopuutarha, ja katolle laitetaan aurinkokennoja. Kakkosjaksossa perustyöt lähtevät liikkeelle.

 Sadan vuoden talo, TV1 to klo 20.00