The Yes Men -kaksikko Mike Bonnano (vas.) ja Andy Bichlbaum etsii syyllisiä ilmaston lämpenemiseen. Kuva: Yle Kuvapalvelu
The Yes Men -kaksikko Mike Bonnano (vas.) ja Andy Bichlbaum etsii syyllisiä ilmaston lämpenemiseen. Kuva: Yle Kuvapalvelu

Legendaarinen aktivistikaksikko on kuuluisa hulvattomista huijauksistaan. Tällä kertaa miehet haluavat pelastaa maailman ilmastonmuutokselta.

The Yes Men on Andy Bichlbaumin ja Mike Bonannon muodostama kaksikko, joka yrittää satiirisilla, piilokameraan, gonzoiluun ja huijaukseen perustuvilla dokumenteillaan paljastaa maailman vääryydet.

Kyseessä on jo heidän kolmas dokumenttinsa. Kaksi ensimmäistä, The Yes Men ja The Yes Men Fix The World, ovat molemmat olleen tapauksia. Kolmas jatkaa samalla riemukkaalla, pelottavalla ja myötähäpeää aiheuttavalla linjalla.

Tällä kertaa Bichlbaum ja Bonanno ovat valinneet aiheekseen ilmaston lämpenemisen, johon he etsivät syyllisiä ja parannuskeinoja. Dokkarin huikein hetki koetaan, kun toinen miehistä soluttautuu luennoitsijaksi tärkeään energiaseminaariin ja saa koko yleisön uskomaan, että USA aikoo siirtyä käyttämään vain uusiutuvaa energiaa ja että uusi energiaohjelma on täysin intiaanien käsissä.

Erityisen toimivia Yes Menin jutuista tekee se, että Michael Mooren tai vaikkapa Duudsonien tapaan myös tämä kaksikko kommentoi koko ajan omia tekemisiään, onnistumisiaan ja epäonnistumisiaan.

Monesti pieleen menneet tempaukset ovat herkullisempia kuin onnistuneet ja niillä saavutetaan parempi lopputulos. Ja katsojalla on hauskempaa.

The Yes Men Are Revolting, TV1 ma 5.6. klo 21.30

Lue myös:

Huolettaako ilmasto? Julkkikset vastaavat

"Mikä olisi itsekkäämpää kuin maailmanparannus"

Lama ja devalvoinnit kaatoivat Viljo ja Kaisu Mikkosen menestyvän rakennusyrityksen 90-luvun alussa. Dokumentissa seurataan heidän taivaltaan 2000-luvun alun Suomessa. Kuva: Yle kuvapalvelu
Lama ja devalvoinnit kaatoivat Viljo ja Kaisu Mikkosen menestyvän rakennusyrityksen 90-luvun alussa. Dokumentissa seurataan heidän taivaltaan 2000-luvun alun Suomessa. Kuva: Yle kuvapalvelu

Mika Ronkaisen dokumentissa seurataan konkurssin tehnyttä pariskuntaa, joka yrittää päästä takaisin työelämään verkostomarkkinoinnin avulla.

IS TV-LEHTI: Vuosituhannen vaihteessa 1990-luvun lama oli monien mielikuvissa vaihtunut jo Nokia-vetoiseksi nousukaudeksi, mutta Mika Ronkaisen ohjaaman mainion dokumentin Autobonus (2001) esittämä arki on toisenlainen.

Suomessa lienee tuhansia, jotka jakavat Kaisu ja Viljo Mikkosen kohtalon: takana oli konkurssi omassa rakennusalan firmassa, ja jaloilleen pääseminen vaati sitkeyttä.

Autobonus kuvaa myös toista vuosituhannen lopun ilmiötä: nopean rikastumisen ideaa palvovaa verkostomarkkinointia.

Nykyperspektiivistä huuhaa on helppo tunnistaa, mutta aikoinaan moni fiksukin ihminen lankesi ystävyys- ja sukulaisuussuhteilla rahastaviin pyramidibisneksiin.

Myös Mikkosten haaveissa siintävät verkostomarkkinoinnilla saavutettavat kymppitonnien viikkotienestit tai ainakin luvattu autobonus. Kaksikon suhautellessa ympäri Pohjois-Suomea esittelemässä Amerikasta tuotua liikeideaansa käy katsojalle yhä selvemmäksi, ettei homma tule lyömään leiville.

Ronkaisen tunnetuimmat dokumentit ovat siirtolaisuuden pirstomaa identiteettiä kuvannut Jussi-palkittu Laulu koti-ikävästä (2013) sekä oululaisen rugbyjoukkueen edesottamuksia seurannut Freetime Machos (2010).

Autobonuksessa on jo läsnä ohjaajan myöhemmistä elokuvista tuttu lämmin huumori. Kaisun ja Viljon tarina saa tragikoomisia piirteitä, mutta Ronkainen ei ilkeile. Yritteliään pariskunnan keskinäisessä suhteessa on voimaa ja uskoa, jota tarvitaan vaikeina aikoina.

Dokumenttiprojekti: Autobonus, TV1 ma klo 21.30

– En olisi ikinä uskonut, että mulle järjestetään tällaista, Henna, 26, kommentoi isänsä järjestämää yllätystä.

Suomi Love -ohjelman toisessa jaksossa nähtiin ja kuultiin lauantaina taas koskettavia tarinoita ja esityksiä. Yksi jakson liikuttavimmasta hetkistä oli, kun kempeleläinen Simo halusi ilahduttaa 26-vuotiasta tytärtään Hennaa. Hennan ja hänen perheensä elämä ei ole ollut helppoa viime vuosina. Vuonna 2014 Hennan raskausoireet paljastuivat kallonpohjan syöpäkasvaimeksi. Lue lisää:

Jaksossa Simo-isä järjesti tyttärelleen yllätyksen: Henna pääsi kuuntelemaan livenä suosikkibiisinsä, Haloo Helsingin Vapaus käteen jää.

”Nyt kun on jaksamista sairauden keskellä, niin me tullaan olemaan tukena.”

– Haluan sanoa Hennalle tämän kappaleen kautta, että isä välittää omasta tyttärestään. Ja nyt kun on jaksamista tämän sairauden keskellä, niin me tullaan olemaan tukena, Simo kertoi jaksossa.

Haloo Helsingin Ellin tekemät sanat sopivat Hennan elämään, jossa on ollut niin ala- kuin ylämäkiäkin.

Kun elämässä kaiken menettää
silloin vapaus on ainut mitä käteen jää
on ylämäki raskas askeltaa
mutta alamäkeen liian usein katoaa
jos se ei tapa niin se todellakin hajottaa
ei muistojen päälle kulta kerrosta saa
hymyile tai itket kuinka vaan
ole hetki niin kuin huomista ei olisikaan,
kertosäkeessä lauletaan.

Henna liikuttui isänsä järjestämästä yllätyksestä.

– Ihan meni sanattomaksi, ja itku pääsi. En olisi ikinä uskonut, että mulle järjestetään tällaista, Henna kertoi esityksen jälkeen.

Jos et nähnyt Simon yllätystä ja Haloo Helsingin esitystä, katso se tästä: