Norma John eli Leena Tirronen ja Lasse Piirainen. Kuva: Antti Hämäläinen / Sanoma-arkisto
Norma John eli Leena Tirronen ja Lasse Piirainen. Kuva: Antti Hämäläinen / Sanoma-arkisto

Suomen edustaja Norma John on noussut yhdeksi euroviisujen ennakkosuosikiksi. Tänään nähdään, miten bändin käy.

IS TV-LEHTI: Tummanpuhuvalla Blackbird-balladilla ja yönmustilla esiintymisasuilla suomalaiset hurmannut Norma John -duo voitti tammikuun lopussa Uuden musiikin kilpailun kirkkaasti. Se tarkoittaa sitä, että solisti Leena Tirronen, 32, ja pianisti Lasse Piirainen, 34, edustavat Suomea euroviisuissa Ukrainassa. Heidän vuoronsa koittaa tänään Eurovision laulukilpailun 1. semifinaalissa.

Euroviisut järjestetään sotilaallisen kriisin runtelemassa Ukrainassa. Tirrosen mukaan kaksikkoa ei etukäteen huolettanut Ukrainaan lähteminen.

– Matka on meille molemmille mielenkiintoinen, koska emme ole käyneet koskaan Kiovassa. Se on meille uusi kaupunki. Olemme siellä aikamoisessa viisukuplassa sisällä, Tirronen sanoo.

Alun perin Kouvolasta kotoisin olevat Leena ja Lasse ovat tunteneet toisensa teini-ikäisistä lähtien. Kaksikko ystävystyi, löysi nopeasti yhteisen sävelen ja alkoi tehdä musiikkia.

– Norma John on perustettu vuonna 2008, ja se on meidän neljäs bändimme. Kohtasimme jo lukiossa. Meistä tuli ystäviä ja rupesimme heti väsäämään kellaribändiä kasaan, Tirronen muistelee.

Huippupianisti Lasse Piirainen on tullut katsojille tänä keväänä tutuksi myös MTV3:n Bumtsibum-musiikkikisassa, jossa hän on vakiokapteenina.

– Molemmilla meillä on myös omat erilliset musiikkiurat. Aina se ilo ja palo yhdessä tekemiseen on kuitenkin löytynyt, Tirronen toteaa.

Kappale löytyi pöytälaatikosta

Muusikkoduo on miettinyt euroviisuihin osallistumista monta kertaa ennenkin. Vasta nyt tilanne oli molemmille sopiva, ja he päättivät kokeilla mahdollisuuksiaan UMK:ssa. Voitto napsahti kohdalle, vaikka Norma John nimitti itseään kisan ”mustaksi hevoseksi”.

Euroviisukappale löytyi niin sanotusti pöytälaatikosta. Se on duon yhdessä säveltämä ja Tirrosen sanoittama. Leena Tirronen paljastaa, että sanoitukset ovat vahvasti omakohtaiset.

– Kappale on ollut läppärin uumenissa. Biisi tuli ensin, ja kun päätimme lähteä mukaan UMK:hon, päätimme heti, että tällä mennään, Tirronen kertoo.

Syvälliseen rakkausteemaiseen kappaleeseen on helppo samaistua, sillä jokainen on joskus kokenut elämässään tavalla tai toisella menettämisen tuskaa.

– Kappale kertoo sydänsuruista ja toisen menettämisestä, siitä, miten vaikeaa on päästä yli ja unohtaa. Kaikilla on ollut näitä tilanteita.

Laulaja ei halua paljastaa, mihin hetkeen elämässä kappale täsmällisesti liittyy, mutta myöntää, että kyse on pitkästä suhteesta johtuneesta erosta.

– Sanotaan niin, että tiedän sen tunteen. Kappale kertoo erosta. Siinä on hyvää sekin, että se voi kertoa periaatteessa mistä tahansa menettämisestä. Jos siitä saa jonkinlaisen kontaktin omaan elämään.

Työtä, äitiyttä ja opiskelua

Suomalaisille Tirronen näyttäytyy ammattimuusikkona, mutta hän on myös kahden pienen lapsen äiti sekä kiinnostunut vaihtoehtoisen uran kokeilemisesta. Tirronen opiskelee paraikaa terveydenhoitajaksi. Terveysala on innostanut häntä jo pitkään.

– Julkisuus ei ole vaikuttanut mitenkään huomattavasti elämääni. On hienoa, jos joku pysäyttää ja tulee juttelemaan. Se on aina mukavaa, varsinkin nyt, kun palaute on ollut hyvää, hän pohtii muusikon elämäänsä.

– Olen periaatteessa tehnyt tätä aina työkseni, mutta olen nyt aloittanut opiskelun ja olen ollut myös lasten kanssa kotona.

Kun Tirronen lähtee Piiraisen kanssa euroviisuihin, äitiä kannustavat isän ja isovanhempien kanssa tv:n ääressä 2- ja 4-vuotiaat pienokaiset.

– He jännittävät puolestani kotona. Eivät he tajua, mihin olen menossa. UMK:ssa he olivat pettyneitä, että minulla oli musta mekko, eikä vaaleansininen, kuten Frozenin Elsalla, Tirronen nauraa.

Eurovision Song Contest 2017: Semifinaali 1, TV1 ti klo 22.00

Kolmiosaisessa tosi-tv-sarjassa showtanssiryhmä yrittää löytää rytmin.

IS TV-LEHTI: Kolmeosainen tosi-tv-sarja Viva Girls (2015) kertoo norjalaisen Anetten tehtävästä perustaa Viva Girls -showtanssiryhmä Mallorcalle yökerhoon. 20–30-vuotiaiden tanssijanaisten joukossa keikistelee myös suomalainen, puhelias Paula.

Viva Girls -avausjaksoa katsellessa ei heti keksi perusteluja tällaiselle ohjelmalle. Anetten huomiosta kilpailevien kaunottarien selvästi käsikirjoitetut roolit kiusaavat, eivätkä kameralle suoraan lausutut epäuskottavat repliikit helpota piinaa. Kun vielä tanssiminenkin on toistaiseksi vaatimatonta liikehdintää, jää kummastelu päällimmäiseksi tunteeksi.

Ilmeisesti sarjassa on haettu kiihkeätä kilpailumeininkiä, ja draaman kaaren huipentumista siihen hetkeen, kun askeltavista naisista tiukkojen harjoitusten loputtua kuoriutuu upea showtanssiryhmä. Jo ensimmäinen jakso pistää epäilemään sekä sitä että sarjan tekijätiimin ammattimaisuutta.

Tekijämaaksi on ilmoitetty Yhdysvallat ja ohjaajaksi Eivind Taksrud. Tuottajana on showkonsepti VivaWorldin perustaja Anette Viva, joka tanssijaryhmääkin tässä perustaa.

Sarjan anniksi jää upeiden maisemien ja kauniiden naisten ihailu. Tanssijoita ovat Paulan lisäksi bulgarialainen Betina, latvialainen Helena ja espanjalainen Tiffany. Omatoimisen Paulan ansiosta ryhmään liittyy uutta verta, mikä muissa aiheuttaa puolestaan pahaa verta, ainakin käsikirjoituksen mukaan.

Viva Girls, Frii pe klo 20.00

C More -kanavalla nähtävää Onnelaa tähdittävät Suomen eturivin näyttelijät.

IS TV-LEHTI:  Supersuosittu ruotsalainen komediasarja Solsidan hurmasi suomalaiset tv-katsojat vuosina 2010–2015. Myös Onnea onkimassa -nimellä tunnettu sarja nousi kasvoi todella ikoniseksi ja sitä on esitetty Suomen ja Ruotsin lisäksi myös Norjassa, Tanskassa ja Belgiassa.

Nyt sarjasta on tehty myös suomalainen versio. Komediasarja Onnelaa tähdittävät Suomen eturivin näyttelijät Eero Ritala, Elena Leeve, Pekka Strang, Anna-Maija Tuokko, Santtu Karvonen ja Pirjo Heikkilä. Uutuussarjan on ohjannut Marja Pyykkö ja käsikirjoittanut Melli Maikkula.

Komedia pitää sisällään hahmoja, joita varmaan jokainen meistä tunnistaa lähipiiristään.

Tuotantoyhtiö Zodiak Finlandin kehityspäällikkönä toimivan Petteri Summasen mukaan sarja ei ole suora käännös ruotsalaisesta esikuvastaan, vaan se on käsikirjoitettu uusiksi suomalaiseen kulttuuriin sopivaksi.

Tavallisten ihmisten arkeen sijoittuva komedia pitää sisällään hahmoja, joita varmaan jokainen meistä tunnistaa lähipiiristään.

Ritala ja Leeve esittävät sarjan keskiössä olevia hammaslääkäri-Anttia ja hänen raskaana olevaa puolisoaan Saaraa, jotka muuttavat Antin lapsuudenkotiin Porvoon Poutaniemeen. Antti on miellyttämishaluinen ja joutuu aina hassuihin tilanteisiin, Saara on puolestaan hieman boheemimpi, mutta se, jolla on yleensä jalat maassa. Vastaavat hahmot Solsidanissa ovat Alex (Felix Herngren) ja Anna (Mia Skäringer).

Toisena pääparina sarjassa nähdään Strangin ja Tuokon esittämät Markus ja Mette. Hyvätuloinen suuren yrityksen johtaja ja hänen ulkoisista asioista pikkutarkka vaimonsa elävät hulppeissa oloissa. Pienet asiat paisuvat Markuksen päässä suuriksi ongelmiksi ja Metelle on todella tärkeää, miltä kaikki näyttää ulkopuolisten silmissä. Alkuperäissarjassa hahmoja vastaavat Fredde (Johan Rheborg) ja Mickan (Josephine Bornebusch).

”Kun me luettiin eka kerran kässärit ryhmänä, niin tajusin, että me ollaan me, jotka tehdään tämä, eikä kukaan muu.”

Yksi Solsidanin hahmokaartin hulvattomimmista ja samalla raivostuttavimmista henkilöistä on Ove (Henrik Dorsin), jota voisi kuvailla ehkä maailman ärsyttävimmäksi naapuriksi. Myös suomalaisversiosta löytyy vastaava hahmo, Jorma, jota esittää Santtu Karvonen. Pirjo Heikkilä puolestaan nähdään Jorman vaimona, Tittana, joka kuuluu hahmogalleriassa samaan kategoriaan kuin Ove. Titan hahmon esikuvana Solsidanissa on Malin Cederbladhin esittämä Anette.

Suomalaisnäyttelijöillä on suuret saappaat täytettävinään. Lähes kaikki heistä olivat jossain vaiheessa vähän jännittyneitä tulevasta ja vastaanotosta, mutta kuvausten alkaessa jännitys poistui.

– Kun me luettiin eka kerran kässärit ryhmänä, niin tajusin, että me ollaan me, jotka tehdään tämä, eikä kukaan muu, Leeve kertoo.

– Teemme hahmot omalla tavallamme, emmekä ala plagioimaan muita, kaikki toteavat.

– Hahmot kyllä joutuvat samoihin tilanteisiin, mutta jokainen näyttelijä tuo persoonaansa roolityöhönsä. Tämä sarja on ihan oma maailmansa – ei mitään Ruotsi-meininkiä, Ritala kiteyttää.

Onnela, C More to 23.11. alkaen