Ruotsin kuningatar Silvia ja kuningas Kaarle Kustaa ovat tuttuja Suomen-vierailijoita. Kuva: Pete Aarre-Ahtio / Sanoma-arkisto
Ruotsin kuningatar Silvia ja kuningas Kaarle Kustaa ovat tuttuja Suomen-vierailijoita. Kuva: Pete Aarre-Ahtio / Sanoma-arkisto

Suora lähetys seuraa, kuinka Ruotsin, Norjan ja Tanskan kuninkaalliset sekä Islannin presidentti saapuvat onnittelemaan 100-vuotiasta Suomea.

IS TV-LEHTI: Helsingissä nähdään kesäkuun aluksi varsinainen siniveristen kattaus, kun Tanskan, Norjan ja Ruotsin sekä Islannin ykkösparit saapuvat Helsinkiin. Tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja rouva Jenni Haukio luotsaavat vuorokauden Pohjoismaiden kuninkaallisia sekä Islannin presidenttiparia, jotka juhlistavat satavuotiasta Suomea.

Kyseessä on kaikin puolin harvinainen tilaisuus, sillä Pohjoismaiden kuninkaalliset eivät ole vierailleet aiemmin samanaikaisesti itsenäisyysajan Suomessa.

Kesäkuun 1. päivän juhlatilaisuus järjestetään Espoon Hanasaaressa. Päivän aikana vieraat kuljetetaan myös ihailemaan Sibelius-monumenttia, jossa kuullaan kuorolaulua.

Vierailu huipentuu Niinistön ja Haukion Presidentinlinnassa tarjoamaan juhlapäivälliseen.

Pohjoismaiden kaikki kuninkaalliset ovat käyneet aiemminkin erikseen Suomessa, mutta Tanskan kuningatar Margareeta ja prinssi Henrik eivät ole vielä ehtineet tehdä vastavierailua Suomeen. Presidenttiparimme on käynyt kautensa aikana Tanskassa, ja tapana on järjestää myös vastavierailu.

Viimeisten vuosien aikana vastavierailun ovat tehneet Ruotsin kuningas Kaarle Kustaa ja kuningatar Silvia sekä Norjan kuningas Harald kuningatar Sonjan kanssa. Islannin presidentti Guoni Thorlacius Johannesson ja puoliso Eliza Jean Reid ehtivät tavata presidenttiparimme Oslossa juhlallisuuksissa, joten ihan vieraita hekään eivät Niinistölle ja Haukiolle ole.

Kävellen lounaalle

Presidenttiparimme ottaa arvovieraat vastaan Presidentinlinnan etupihalla tänään klo 10.30. Tuolloin järjestetään näyttävät seremoniat, ja yleisö saa seurata tilaisuutta Kauppatorilta. Kuvausmahdollisuus aukeaa, kun vieraat ja presidenttiparimme tervehtivät yleisöä Linnan parvekkeelta.

Kun on vaihdettu kuulumiset, vieraat siirtyvät presidenttiparimme kanssa pormestari Jan Vapaavuoren tarjoamalle lounaalle Helsingin kaupungintalolle. Ja kuten aina sään salliessa, nytkin on tarkoitus tehdä lyhyt matka Linnasta lounaalle kävellen.

Ennen lounasta vieraat katselevat Kaupungintalon parvekkeelta Kauppatorilla järjestettävää Koko Suomi tanssii -tapahtumaa.

Luvassa on aivan varmasti rutkasti glamouria ja timanttien säihkettä.

Ennen päivän h-hetkeä ehditään hetki levähtää. Sitten onkin iltajuhlan aika. Luvassa on aivan varmasti rutkasti glamouria ja timanttien säihkettä. Kuningattaret edustavat yleensä juhlapäivällisillä tiarat päässään, ja heidän iltapukunsa ovat näyttäviä.

Mielenkiintoista on nähdä kaikki kuninkaalliset samaan aikaan Suomessa. Yli kahdeksankymppinen Tanskan prinssi Henrik on nimittäin vetäytynyt terveydellisistä syistä julkisista tilaisuuksista, mutta ilmestyy juhliin, jos ne häntä kiinnostavat.

Norjan kuningas Harald on viihtynyt Kaarle Kustaan tavoin maassamme myös yksityisesti. Muutama kesä sitten Haraldin kaunis vene oli Eteläsataman laiturissa kuninkaan osallistuessa purjehduskilpailuun. Kuningas Kaarle Kustaa taas on vieraillut muun muassa kartanonherran, monimiljonäärin Björn ”Nalle” Wahlroosin tupaantuliaisissa ja illanistujaisissa Joensuun kartanossa.

100-vuotiaan Suomen onnittelupäivä, TV1 ja Areena to klo 13.30

Uutuussarjassa Lea, 74, ja Pentti, 91, haluavat oppia tietokoneen käyttöä. Apuun saapuu muotiblogaajana tunnettu naaG.

IS TV-LEHTI: 91-vuotias Pentti on yksi tulevan kevään tv-tähdistä uutuusohjelmassa Seniorit somessa.

Pentti haluaa oppia käyttämään paremmin internetiä – erityisesti hän haluaisi oppia lähettämään valokuvia sekä soittamaan videopuheluita omalle rakkaalleen Lealle, 74.

– Pentille pitäisi saada Skype. Se on asennettu sinne koneelle, mutta se ei ole jotenkin toiminnassa, Lea selvittää uutuusohjelmassa.

”Me jäämme ihan nuijiksi, kun tulee pienikin este.”

Pentti ja Lea saavat apua nettiajan konkarilta, videobloggaaja eli tubettaja Janne Naakalta. Hän on yksi niistä nuorison fanittamista tubetähdistä, jotka opettavat kevään aikana senioreita netin käytössä.

– Tämä on tosi pinnalla oleva aihe, kun monesti seniorit jäävät asioiden ulkopuolelle, sillä monet asiat tapahtuvat nykyään netissä, Janne sanoo.

– Hienoa ohjelmassa on myös se, että saan viettää aikaa senioreiden kanssa. Vaikka opetan heitä, uskon, että opin heiltä jopa itse enemmän.

Pentti ja Lea osoittautuvat niin mainioiksi senioreiksi, että Janne haluaisi tehdä heistä jopa tubettajia. Kumpikin osoittautuu hyvin humoristiseksi persoonaksi.

– Voin itsekin ottaa oppia 91-vuotiaan Pentin elämänasenteesta: hän on niin myönteinen kaikessa, ja netin opettelussakin hän on ollut tosi kärsivällinen, Janne kehuu.

Netin opettelussa lähdetään liikkeelle ihan perusasioista, sillä Pentillä ja Lealla on monta pulmaa.

– Me jäämme ihan nuijiksi, kun tulee pienikin este. Emme pysty sitä ratkaisemaan. Kun yritän googlata jotain, niin olen ihan torvi niissä asioissa, kiteyttää Lea ongelmat.

”Penallahan tuo Facebookin käyttö on hyvin vilkasta. Siellä tulee sydämiä, ja naiset laittaa Penalle, että ihana Pena.”

Facebook nousee myös pariskunnan keskustelunaiheeksi.

– Penallahan tuo Facebookin käyttö on hyvin vilkasta. Siellä tulee sydämiä, ja naiset laittaa Penalle, että ihana Pena, Lea kertoo.

– Mutta olen sanonut niille, että ei saa laittaa, kun olen yhden naisen mies, Pena jatkaa.

61 vuotta aviossa ollut Pentti oli pitkään yksin vaimonsa kuoltua, mutta lähti lopulta lastensa painostuksesta ulos seuraelämään ja löysi Lean.

He ovat pitäneet yhtä kuusi vuotta ja vierailevat toistensa luona päivittäin. Nyt he haluaisivat oppia soittamaan toisilleen videopuheluita.

Yhdessä he myös miettivät, millaisilla filttereillä Pentti saisi rypyt häviämään.

Janne tuo pariskunnalle tabletit, joilla Pentti ja Lea opettelevat FaceTime -puheluita ja muiden applikaatioiden käyttöä, kunhan oppivat ensin tabletin pyyhkäisytekniikan ja saavat laitteen auki. Yhdessä he myös miettivät, millaisilla filttereillä Pentti saisi rypyt häviämään.

Erityisen iloisiksi Lea ja Pentti tulevat, kun he tekevät yhteisen YouTube-videon Jannen kanssa.

– Näitä haluamme tehdä lisää!

Seniorit somessa, TV1 to klo 20.00

Tubettaja Janne Naakan vinkit netin opetteluun:

1. Hanki toimivat laitteet.

Jos kotona on useampi laite, laitteiden on hyvä olla samanmerkkiset, jotta ne saa synkronoitua helposti keskenään.

2. Muista kärsivällisyys.

Vaikka joku asia menisi väärin, älä mene paniikkiin äläkä painele kaikkia nappuloita. Se pahentaa tilannetta.

3. Pyydä rohkeasti apua.

Uuden laitteen tai toiminnon opettelu on kaikille aluksi vaikeaa. Monille voi olla iso kynnys opetella uusi asia, mutta pyydä rohkeasti apua.

Georg Elser yritti murhata Hitlerin vuonna 1939. Oliver Hirschbiegelin draama pohtii, toimiko Elser yksin.

IS TV-LEHTI: Oliver Hirschbiegelin ohjaama Elser (2015) on yksi lukemattomista Adolf Hitlerin murhayrityksistä kertovista elokuvista – ja yksi niistä lukuisista, joiden varsinaisista lopputuloksista jälkimaailmalla ei ole paljon epäselvyyttä.

Kenties sen vuoksi ohjaaja hoitaa elokuvassa attentaatin pois melkein alta aikayksikön – ja keskittyy sen jälkeen kertomaan tekijästä ja hänen taustoistaan.

Hirschbiegel nousi kuuluisuuteen Hitlerin viimeisistä vaiheista kertovalla ohjaustyöllään Perikato (2004). Tuskin minkään elokuvan materiaalia on kierrätetty niin paljon nettilevityksessä kuin Perikatoa ”Hitler kuulee”-variaatioiden merkeissä.

Menestyksen jälkeen Hirschbiegel suuntasi englanninkielisille markkinoille, mutta monen kaltaisensa tavoin otti enempi takkiinsa esimerkiksi meilläkin nähdyllä tv-elokuvalla Dianasta (2013). Sen jälkeen on varmasti tuntunut hyvältä vaihtoehdolta palata Hitler-filmien pariin.

Georg Elserin (vetoava Christian Friedel) toteuttama murhayritys tapahtui marraskuussa 1939 Münchenissä. Monissa maissa Hirschbiegelin elokuvaa on levitetty nimellä ”13 minuuttia”: sen verran attentaatti kesti ennen kuin muun maailman harmiksi epäonnistui – kun Hitler ehti poistua paikalta.

Toimiko Elser yksin? Tätä katsojien melko varmasti tietämää seikkaa hänen natsikuulustelijansa selvittävät lopun elokuvaa samalla kun takaumissa kerrotaan hänen vaiheistaan pienen maalaiskylän kelloseppänä ja soittoniekkana.

Valitettavasti kokonaistarina natsismin noususta ja myös rakastettunsa puolesta kamppailevan Elserin vastarinnasta ei ole kovinkaan vivahteikas. Elokuva myös jättää harmittavia aukkoja. (110)

Elser, Teema & Fem ke klo 22.00