Etsivät Ellie Miller ja Alec Hardy (näyttelijät Olivia Colman ja David Tennant) ovat upean brittisarjan keskiössä. Kuva: MTV3
Etsivät Ellie Miller ja Alec Hardy (näyttelijät Olivia Colman ja David Tennant) ovat upean brittisarjan keskiössä. Kuva: MTV3

Britanniassa palkintoja kahmineen laatusarjan toinen kausi starttaa vahvasti.

Upea brittiläinen rikossarja Broadchurch jatkuu toisen tuotantokauden jaksoin. Ensimmäisellä kaudella tutkittiin pienen Danny-pojan murhaa, josta loppujen lopuksi monien väärien vihjeiden ja yllättävien käänteiden jälkeen vangittiin tapausta tutkineen toisen poliisin, Ellie Millerin (Olivia Colman) aviomies Joe Miller.

Nyt tapahtumat käynnistyvät Joen oikeudenkäynnistä, jossa mies kaikkien järkytykseksi julistaa syyttömyyttään. Pieni yhteisö, joka odotti tappajan saavan rangaistuksensa ja elämän pikku hiljaa palaavan normaaliksi saa huomata, miltä tuntuu, kun kaikki haavat revitään uudelleen auki.

Oikeudenkäynnin kanssa samaan aikaan seurataan toista pääjuonta, jossa sarjan toinen päähenkilö, piinattu etsivä Alec Hardy (David Tennant) suojelee salaa nuorta naista tämän entiseltä mieheltä. Kyseessä ovat saman murhajutun jälkikaiut, jotka ensimmäisellä kaudella olivat tehneet Hardysta lähes työhön kykenemättömän raunion.

Vahva meno jatkuu. Uusi kausi ei ehkä ole aivan niin briljantti kuin ensimmäinen – lähinnä siksi, että merenrantamaisemat ja ahdistuneet ihmiset ovat menettäneet uutuudenviehätyksensä, mutta on tämä silti edelleen melkein parasta rikosdraamaa tv:ssä tällä hetkellä.

Broadchurch, MTV3 su 20.9. klo 21.00

Lue myös:

Hysteriaa ja pettymystä! 8 tunnetilaa, joita hyvän tv-sarjan katsominen synnyttää

Tänään tv:ssä: Suosittu Roba-sarja jatkuu – karskeissa rooleissa eturivin näyttelijöitä

Jos kuuntelit musiikkia 90-luvulla, et voinut välttyä kuulemasta Bluria.

IS TV-LEHTI: Kevyttä kitararockia, löysiä villapaitoja, tennareita ja hiukan silmillä lepäävä ylikasvanut hiusmalli. Blur on brittipopin merkittäviä yhtyeitä Oasiksen, Sueden ja Pulpin ohella.

Jo 1989 perustettu yhtye ihastutti maailmaa indierockillaan ja poikamaisella charmillaan. Kuitenkin vuonna 2002 keulahahmo Damon Albarn ja kitaristi Graham Coxon riitautuivat pahasti valmistellessaan seitsemättä albumia, ja Blur jäi tauolle 2003.

Sam Wrenchin ohjaama Blur: New World Towers (2015) kertoo bändin uudesta alusta. Blur palasi lavalle vuonna 2009 ja jatkoi keikkailua. Dokumentti seuraa, kuinka yhtye joutui jäämään Hongkongiin päiviksi keikan peruuntumisen vuoksi 2013.

He päättivät tekemisen puutteen vuoksi mennä jammailemaan studioon kuin silloin ennen. Viiden päivän aikana syntyivät kappaleet kriitikoiden ylistämälle The Magic Whip -levylle, joka sinetöi miesten ikuisen ystävyyden.

Dokumentin helmi on ehdottomasti Albarnin ja Coxonin ystävyyssuhteen elpymistarinassa.

Vaikka onkin kiinnostavaa seurata edelleen brittipoppimaisesti pukeutuvia, tosin hiukan väsähtäneitä teiniaikojen idoleja kiertueella, heidän kotonaan sekä studiosessioissa, on dokumentin helmi ehdottomasti Albarnin ja Coxonin ystävyyssuhteen elpymistarinassa.

On koskettavaa, miten studiosessio hitsaa miehet kiinni toisiinsa vähintään yhtä tiukasti kuin yhtyeen alkuaikoina. Ja miten avoimesti he pystyvät menneistä kameralle puhumaan. Muusikoille ja Blur-faneille dokumentti avautuu helposti, muille ei ehkä niinkään.

Blur: New World Towers, Teema & Fem la klo 20.00

Kultahattu on mykistävän tyylikäs versio vuonna 1925 ilmestyneestä romaanista.

IS TV-LEHTI: Baz Luhrmannin Kultahattu on niin välkehtivä elokuva, että sen imussa moni intoutui Paul McCartneyta ja prinssi Harrya myöten järjestämään kalliita Gatsby-bileitä. Unohtui, että F. Scott Fitzgeraldin romaani kritisoi juuri näitä ökyjuhlia.

Amerikkalaisen unelman varjopuolta ja Jay Gatsbyn traagista kohtaloa kuvaava romaani ilmestyi vuonna 1925. Aiheesta tehty viides elokuvaversio on Moulin Rougen (2001) ja Australian (2008) tekijän ohjauksessa mykistävän tyylikäs. Se elää ja hengittää jazzia, juhlaa ja helmiäistä.

Tyylivalintaan kuuluu myös eräs erikoinen, moderni mauste. Mystisen miljonäärin 1920-luvun kohubileisiin kerääntyy New Yorkin kerma keinahtelemaan 2010-luvun Beyoncén ja Lana Del Reyn tahtiin. Yllättäen se ei ole huono valinta.

Leonardo DiCaprion valitseminen yksinäisen Gatsbyn rooliin ei sekään ole huono. Sen sijaan kertojaääni ontuu. Nick-serkku kertojahahmona (Tobey Maguire) vesittää tarinan. Tunne jää keveäksi ja etäiseksi, samoin dialogi.

Fitzgerald eli samoin kuin Kultahatun hahmot. Hän juhli, joi ja jazzasi tuhlaten huimia summia.

Gatsbyn ja Daisyn (Carey Mulligan) tuhoisa rakkaustarina on elokuvan ydin, mutta kemiaa uupuu. Toisaalta tarkoitus ei olekaan olla liian uskottava, vaan näyttävä. Glamouriin keskittyminen osittain myös purkaa pintaliitoteemaa.

Fitzgerald eli samoin kuin Kultahatun hahmot. Hän juhli, joi ja jazzasi tuhlaten huimia summia. Fitzgeraldin omana aikana Kultahattu ei saavuttanut juuri suosiota. Ylenjuonut kirjailija kuoli 44-vuotiaana.

Entäs ne bailut sitten? Jos kaikesta huolimatta tahdot ne järjestää, älä unohda kultaa, silkkiä, samppanjaa, huikentelevia helmiä, salakuljetettua giniä ja intohimoista jazzia – tai mustasukkaisuusdraamoja!

The Great Gatsby – Kultahattu, Nelonen pe klo 21.30