Änkytyksestä kärsivä nuori Hal (Reece Thompson) ihastuu koulun väittelykerhon kauniiseen vetäjään, ja pakka on sekaisin. Kuva: Hero
Änkytyksestä kärsivä nuori Hal (Reece Thompson) ihastuu koulun väittelykerhon kauniiseen vetäjään, ja pakka on sekaisin. Kuva: Hero

Illan särmikäs draamakomedia on samalla hauskaa, synkkää ja sydämellistä katsottavaa.

Maailman kuuluisin änkytyksestä kertova elokuva lienee Oscar-voittaja Kuninkaan puhe. Mutta entä maailman toiseksi kuuluisin änkytyksestä kertova elokuva? Eikö tule mitään mieleen?

No, olkoon se sitten tämä hauska, synkkä, sydämellinen ja vino draamakomedia, joka sijoittuu amerikkalaiseen lukiomaailmaan.

Jos Kuninkaan puheessa päähenkilöllä oli vaikea paikka pitää radiopuhetta, kiperään tilanteeseen on ajanut itsensä myös Rocket Sciencen änkytyksestä kärsivä Hal (Reece Daniel Thompson). Hän on nimittäin mennyt liittymään koulunsa väittelyjoukkueeseen, vaikkei puhevaikeuksiensa vuoksi pysty edes tilaamaan pizzaa koulun ruokalassa.

Viime viikolla koulumaailmaan sijoittuneessa Pitch Perfect -leffassa nähty Anna Kendrick esittää Ginnya, väittelyjoukkueen vetäjää, joka onnistuu houkuttelemaan Halin mukaan. Ginny on kylmähermoinen ja loputtoman voitonnälkäinen pikku narttu, jolle ei ole suuresti väliä, vaikka Halille jäisi kokemuksesta elinikäiset traumat.

Hän uskoo, että pojasta voisi tulla hyvä väittelijä, koska tällä saattaa vammansa takia olla loputon varasto sisälle patoutunutta vihaa. Se on kuulemma väittelyssä hyväksi.

Rocket Science on ohjaajansa Jeff Blitzin ensimmäinen pitkä leffa. Viime vuodet hän on ohjannut television komediasarjoja, mutta ensi vuonna teattereihin tulee miehen seuraava elokuva. Se kertoo häissä samaan pöytään sijoitettujen sinkkujen tarinoita ja yhdessä pääosassa on taas Anna Kendrick. Kuulostaa hyvältä.

Rocket Science, Hero to 1.10. klo 21.00

Lue myös:

Tämä on Neljänsuoran Antti Ketosen mielestä kaikkien aikojen eroottisin seksikohtaus – oletko samaa mieltä?

Todellinen jymy-yllätys! Bodom-elokuvan pääosaa näyttelee tunnettu suomalaisräppäri

Riitta Häkkinen

Tänään tv:ssä: Onko tämä maailman toiseksi paras änkytyksestä kertova elokuva?

Änkyttäminen on pirullinen vaiva, mutta hyvällä terapialla ja sisulla sen kanssa selviää. Lapsille ja nuorille puheterapiaa lienee vielä tarjolla, mutta puheterapeutille pääseminen kunnallisella puolella taitaa nykyään olla aikuiselle aivan mahdotonta. En ymmärrä, miksi puheterapeutteja ei kouluteta enemmän ja mikähän palkkakin lienee vaativaan koulutukseen nähden...
Lue kommentti

Elisa Viihde Aitiossa alkava Kolmistaan-sarja on kasvutarina kolmekymppisille ikinuorille. Sarjasta on tänään nähtävissä kolme ensimmäistä jaksoa, lisää ropisee ruutuun 21.12.

IS TV-LEHTI: Kimppakämpässä Helsingin Alppilassa asuvat Vilma (Pamela Tola), Seve (Eero Ritala) ja Markus (Lauri Tilkanen) taistelevat kolmenkympin kriisiä vastaan bailaamalla ahkerasti illasta toiseen.

Mainosmaailmassa menestyvä Markus, töitä välttelevä Seve ja tämän tyttöystävä, varakkaan perheen Vilma, viihtyvät keskenään niinkin hyvin, että erään viinan- ja huumeidentäyteisen illan jälkeen he kaikki päätyvät yhdessä sänkyyn.

Kohta raskaustesti näyttää positiivista. Isästä ei ole varmuutta.

Elisa Viihteen alkuperäissarjan ohjaaja Samuli Valkama muistetaan muun muassa täyspitkästä elokuvastaan Saattokeikka (2017). Kolmistaan pohjautuu brittiläiseen Threesome-sarjaan (2011–2012).

– Alkuperäissarjasta otimme hyvät tilanteet, joihin lisäsimme paljon omaa. Brittisarja oli enemmänkin sitcomia, jonka olemme häivyttäneet pois ja tehneet kreisin draamakomedian, ohjaaja kertoo.

Kymmenosaisessa komediassa kolmikon kielenkäyttö on rääväsuista, eikä mikään ole kielletty puheenaihe. Päänäyttelijöiden mukaan kuvauksissakin oli ”hyvällä tavalla levoton tunnelma”.

”Meininki ei ole kuitenkaan sairaan ronskia, enemmänkin vapauttavaa ja kivaa.”

– Meillä oli ronskia vitsailua kameroiden ulkopuolellakin. En tiedä, provosoiko sarja siihen, Pamela muistelee nauraen kuvauksia.

– Meininki ei ole kuitenkaan sairaan ronskia, enemmänkin vapauttavaa ja kivaa, Eero huomauttaa.

Pamelan tosielämän aviomies Lauri näyttelee parin parasta ystävää, kämppistä ja lapsen mahdollista isää.

Sarjassa Pamela ja Eero esittävät pariskuntaa. Pamelan tosielämän aviomies Lauri näyttelee parin parasta ystävää, kämppistä ja lapsen mahdollista isää.

– Olihan tämä lähtökohtana eri tavalla kiusallista, kun pitää kolmistaan esimerkiksi pussailla. Meillä oli kuitenkin koko ajan hyvä tunnelma ja hauskaa, eikä yhtään kiusallista, Pamela sanoo.

– Piirit ovat niin pienet, että kaikki ovat keskenään hyviä tuttuja. Omat puolisoni, jotka ovat olleet näyttelijöitä, ovat näytelleet toisten miesten kanssa. Ei siitä tule mitään, jos tulee skismaa, Eero tietää.

Vilma on elämässään hyvin erilaisessa tilanteessa kuin kolmen lapsen äiti Pamela.

– Pystyn kuitenkin samastumaan spontaaniuteen ja tietynlaiseen innostuneisuuteen. Varsinkin nuorempana halusin kokeilla kaikennäköistä, mutta näin edesvastuuton en ole ollut. 

”Itselläni on pari pientä lasta, joten tiedän, että siitä saa tragikomediaa aikaan”

Vaikka sarjassa asiat tapahtuvat liioitellusti, tapahtumat itsessään ovat sellaisia, jotka voivat tapahtua tosielämän kolmekymppiselle.

– Halusimme, että henkilöt ovat uskottavia, koska asiat ovat heille tosia. Tässä ei ole pelkästään hassunhauskaa huumoria, vaan sarjassa käsitellään vakaviakin aiheita. Tämä on kasvutarina kolmekymppisille ikinuorille, Lauri huomauttaa.

Sarjan muissa rooleissa nähdään muun muassa Jonna Järnefelt, Jaana Saarinen ja Pirkko Hämäläinen.

– Toivoisin, että saisimme tehdä toisenkin tuotantokauden. Se voisi käsitellä sitä, miten kolmikolla sujuu lapsen kanssa. Itselläni on pari pientä lasta, joten tiedän, että siitä saa tragikomediaa aikaan, Samuli nauraa.

Kolmistaan, Elisa Viihde Aitio to 14.12. alkaen

Pysäyttävä brittidokumentti paljastaa, miten rajua elämä amerikkalaisyliopistojen veljeskunnissa on.

IS TV-LEHTI:  BBC:n This World -sarjaan kuuluva Veljeskuntien rajut huvit (Frat Boys: Inside America's Fraternities, 2016) on pysäyttävä dokumentti amerikkalaisyliopistojen vanhasta perinteestä. 1700-luvun lopulla alkaneisiin järjestöihin on kuulunut suuri määrä merkkihenkilöitä. Veljeskunnissa luodaan elinikäisiä ystävyyssuhteita, joista on hyötyä tulevalla uralla.

Brittidokumentti tarkastelee veljeskuntien pimeämpää puolta, tyttöjen hyväksikäyttöä ja salaisia rituaaleja, joiden seurauksena opiskelijoita on loukkaantunut, useita myös kuollut.

Ovelasti rakennettu ohjelma kulkeekin kunniasta häpeään. Moniääniseen ja objektiiviseen dokumenttiin poimitut kuvat opiskelijakämpissä roikkuvista rintaliiveistä, tanssitangolle ripustetuista alastomista barbie-nukeista ja humalassa heiluvista nuorukaisista kertovatkin omaa kieltään veljeskuntien kulttuurista.

Dokumentissa seurataan Gazoni-perheeseen pyrkivää brittiläistä Jordania. Veljeskunnan pomo Ben ja Jordanin ”isoveli” Raymond kertovat kokelaille asetettavista vaatimuksista. Salaisen rituaalin kohdalla kuvaaminen kielletään.

Marissa kertoo omakohtaisen kokemuksensa yhden veljeskunnan juhlissa tapahtuneesta raiskauksesta.

Kowiakin perhe kertoo Harrison-pojastaan, joka kuoli 19-vuotiaana siirtymäriitissä. Terrence puolestaan loukkaantui hengenvaarallisesti. Hänen asianajajansa Doug Firebaugh on ollut 20 vuotta kiusattujen opiskelijoiden asialla ja kongressiedustaja Frederica S. Wilson ajaa lakialoitetta simputuksen kieltämiseksi.

 Veljeskuntien rajut huvit, TV2 ke klo 22.10