Änkytyksestä kärsivä nuori Hal (Reece Thompson) ihastuu koulun väittelykerhon kauniiseen vetäjään, ja pakka on sekaisin. Kuva: Hero
Änkytyksestä kärsivä nuori Hal (Reece Thompson) ihastuu koulun väittelykerhon kauniiseen vetäjään, ja pakka on sekaisin. Kuva: Hero

Illan särmikäs draamakomedia on samalla hauskaa, synkkää ja sydämellistä katsottavaa.

Maailman kuuluisin änkytyksestä kertova elokuva lienee Oscar-voittaja Kuninkaan puhe. Mutta entä maailman toiseksi kuuluisin änkytyksestä kertova elokuva? Eikö tule mitään mieleen?

No, olkoon se sitten tämä hauska, synkkä, sydämellinen ja vino draamakomedia, joka sijoittuu amerikkalaiseen lukiomaailmaan.

Jos Kuninkaan puheessa päähenkilöllä oli vaikea paikka pitää radiopuhetta, kiperään tilanteeseen on ajanut itsensä myös Rocket Sciencen änkytyksestä kärsivä Hal (Reece Daniel Thompson). Hän on nimittäin mennyt liittymään koulunsa väittelyjoukkueeseen, vaikkei puhevaikeuksiensa vuoksi pysty edes tilaamaan pizzaa koulun ruokalassa.

Viime viikolla koulumaailmaan sijoittuneessa Pitch Perfect -leffassa nähty Anna Kendrick esittää Ginnya, väittelyjoukkueen vetäjää, joka onnistuu houkuttelemaan Halin mukaan. Ginny on kylmähermoinen ja loputtoman voitonnälkäinen pikku narttu, jolle ei ole suuresti väliä, vaikka Halille jäisi kokemuksesta elinikäiset traumat.

Hän uskoo, että pojasta voisi tulla hyvä väittelijä, koska tällä saattaa vammansa takia olla loputon varasto sisälle patoutunutta vihaa. Se on kuulemma väittelyssä hyväksi.

Rocket Science on ohjaajansa Jeff Blitzin ensimmäinen pitkä leffa. Viime vuodet hän on ohjannut television komediasarjoja, mutta ensi vuonna teattereihin tulee miehen seuraava elokuva. Se kertoo häissä samaan pöytään sijoitettujen sinkkujen tarinoita ja yhdessä pääosassa on taas Anna Kendrick. Kuulostaa hyvältä.

Rocket Science, Hero to 1.10. klo 21.00

Lue myös:

Tämä on Neljänsuoran Antti Ketosen mielestä kaikkien aikojen eroottisin seksikohtaus – oletko samaa mieltä?

Todellinen jymy-yllätys! Bodom-elokuvan pääosaa näyttelee tunnettu suomalaisräppäri

Riitta Häkkinen

Tänään tv:ssä: Onko tämä maailman toiseksi paras änkytyksestä kertova elokuva?

Änkyttäminen on pirullinen vaiva, mutta hyvällä terapialla ja sisulla sen kanssa selviää. Lapsille ja nuorille puheterapiaa lienee vielä tarjolla, mutta puheterapeutille pääseminen kunnallisella puolella taitaa nykyään olla aikuiselle aivan mahdotonta. En ymmärrä, miksi puheterapeutteja ei kouluteta enemmän ja mikähän palkkakin lienee vaativaan koulutukseen nähden...
Lue kommentti

Jos kuuntelit musiikkia 90-luvulla, et voinut välttyä kuulemasta Bluria.

IS TV-LEHTI: Kevyttä kitararockia, löysiä villapaitoja, tennareita ja hiukan silmillä lepäävä ylikasvanut hiusmalli. Blur on brittipopin merkittäviä yhtyeitä Oasiksen, Sueden ja Pulpin ohella.

Jo 1989 perustettu yhtye ihastutti maailmaa indierockillaan ja poikamaisella charmillaan. Kuitenkin vuonna 2002 keulahahmo Damon Albarn ja kitaristi Graham Coxon riitautuivat pahasti valmistellessaan seitsemättä albumia, ja Blur jäi tauolle 2003.

Sam Wrenchin ohjaama Blur: New World Towers (2015) kertoo bändin uudesta alusta. Blur palasi lavalle vuonna 2009 ja jatkoi keikkailua. Dokumentti seuraa, kuinka yhtye joutui jäämään Hongkongiin päiviksi keikan peruuntumisen vuoksi 2013.

He päättivät tekemisen puutteen vuoksi mennä jammailemaan studioon kuin silloin ennen. Viiden päivän aikana syntyivät kappaleet kriitikoiden ylistämälle The Magic Whip -levylle, joka sinetöi miesten ikuisen ystävyyden.

Dokumentin helmi on ehdottomasti Albarnin ja Coxonin ystävyyssuhteen elpymistarinassa.

Vaikka onkin kiinnostavaa seurata edelleen brittipoppimaisesti pukeutuvia, tosin hiukan väsähtäneitä teiniaikojen idoleja kiertueella, heidän kotonaan sekä studiosessioissa, on dokumentin helmi ehdottomasti Albarnin ja Coxonin ystävyyssuhteen elpymistarinassa.

On koskettavaa, miten studiosessio hitsaa miehet kiinni toisiinsa vähintään yhtä tiukasti kuin yhtyeen alkuaikoina. Ja miten avoimesti he pystyvät menneistä kameralle puhumaan. Muusikoille ja Blur-faneille dokumentti avautuu helposti, muille ei ehkä niinkään.

Blur: New World Towers, Teema & Fem la klo 20.00

Kultahattu on mykistävän tyylikäs versio vuonna 1925 ilmestyneestä romaanista.

IS TV-LEHTI: Baz Luhrmannin Kultahattu on niin välkehtivä elokuva, että sen imussa moni intoutui Paul McCartneyta ja prinssi Harrya myöten järjestämään kalliita Gatsby-bileitä. Unohtui, että F. Scott Fitzgeraldin romaani kritisoi juuri näitä ökyjuhlia.

Amerikkalaisen unelman varjopuolta ja Jay Gatsbyn traagista kohtaloa kuvaava romaani ilmestyi vuonna 1925. Aiheesta tehty viides elokuvaversio on Moulin Rougen (2001) ja Australian (2008) tekijän ohjauksessa mykistävän tyylikäs. Se elää ja hengittää jazzia, juhlaa ja helmiäistä.

Tyylivalintaan kuuluu myös eräs erikoinen, moderni mauste. Mystisen miljonäärin 1920-luvun kohubileisiin kerääntyy New Yorkin kerma keinahtelemaan 2010-luvun Beyoncén ja Lana Del Reyn tahtiin. Yllättäen se ei ole huono valinta.

Leonardo DiCaprion valitseminen yksinäisen Gatsbyn rooliin ei sekään ole huono. Sen sijaan kertojaääni ontuu. Nick-serkku kertojahahmona (Tobey Maguire) vesittää tarinan. Tunne jää keveäksi ja etäiseksi, samoin dialogi.

Fitzgerald eli samoin kuin Kultahatun hahmot. Hän juhli, joi ja jazzasi tuhlaten huimia summia.

Gatsbyn ja Daisyn (Carey Mulligan) tuhoisa rakkaustarina on elokuvan ydin, mutta kemiaa uupuu. Toisaalta tarkoitus ei olekaan olla liian uskottava, vaan näyttävä. Glamouriin keskittyminen osittain myös purkaa pintaliitoteemaa.

Fitzgerald eli samoin kuin Kultahatun hahmot. Hän juhli, joi ja jazzasi tuhlaten huimia summia. Fitzgeraldin omana aikana Kultahattu ei saavuttanut juuri suosiota. Ylenjuonut kirjailija kuoli 44-vuotiaana.

Entäs ne bailut sitten? Jos kaikesta huolimatta tahdot ne järjestää, älä unohda kultaa, silkkiä, samppanjaa, huikentelevia helmiä, salakuljetettua giniä ja intohimoista jazzia – tai mustasukkaisuusdraamoja!

The Great Gatsby – Kultahattu, Nelonen pe klo 21.30