Jarkko Sipilä ja Pekka Lehtinen. Kuva: MTV3
Jarkko Sipilä ja Pekka Lehtinen. Kuva: MTV3

Rikostoimittajat Pekka Lehtinen ja Jarkko Sipilä vievät katsojan suomalaisen rikollisuuden tuoreille jäljille.

IS TV-LEHTI: Uusi rikosaiheinen ajankohtaisohjelma Rikospaikka elää niin vahvasti ajassa, ettei ensimmäisen jakson aihe ollut tiedossa vielä vajaa kaksi viikkoa ennen esitystä.

– Rikospaikka on lähtökohdiltaan ajankohtainen, joten jaksoa tehdään vielä lähetyspäivänä. Eletään viikkovirrassa, poimitaan sen hetken kiinnostavin ja puhutuin tapaus ja tärkein rikos, MTV Uutisten rikostoimittaja Pekka Lehtinen luonnehtii.

Hän isännöi uutuusohjelmaa yhdessä MTV Uutisten rikostoimituksen päällikkö Jarkko Sipilän kanssa. Yhteensä miehillä on lähes puolen vuosisadan kokemus rikostoimittajina.

”Jos tapahtuu jotain erityisen suurta, voidaan ohjelmaa tehdä vaikka suorana rikospaikalta.”

Rikospaikka koostuu kolmesta osasta. On studiohaastattelu sekä Rikospaikka- ja Vinkkimiehet-osio.

– Rikospaikka-osio voi olla joko tapaus historian varrelta tai aivan tuore. Vinkkimiehet on MTV:n netissä kolmisen vuotta pyörinyt nettisarja, joka luo jonkinlaisen pohjan tälle ohjelmalle ja mahdollistaa kommentoivan osuuden.

Tarvittaessa uutuussarjan formaattikin muuttuu tilanteen mukaan, sillä työryhmä on pieni.

Ville Ristolainen kuvaa ja koostaa kaiken keskiviikkona. Jos tapahtuu jotain erityisen suurta, voidaan ohjelmaa tehdä vaikka suorana rikospaikalta.

Rikoksia käsitellään laajasti, henkirikosten lisäksi voidaan puhua niin kyber- ja talousrikoksista kuin asuntomurroista.

– Aiheita varmasti riittää. Ohjelman suurin haaste on saada studiokeskusteluun ihminen, jolla on oikeasti jotain sanottavaa. Lähetysaika mahdollistaa sen, että aiheista voidaan puhua vapaasti, Lehtinen kuvailee.

Rikospaikka, MTV3 ke klo 22.40

Vierailija

Tänään tv:ssä: Onko ikävä Poliisi-tv:tä? Rikospaikka on siis makuusi

Pakko purkaa tähän kiukkua, mutta mistä lähtien poliisin toimenkuvaan on kuulunut tällainen juoruilu mashanmuuttajista, tai ihmiskaupan uhreista, joista osa on ehkä täällä ruokkiakseen sukunsa? Valkoisen miehen ja pojan /ihmiskaupan uhrien seksin ostajien elämästä nämä raukkamaiset ihmiset eivät mene iltasanomien juttuihin. Jos poliisi menee tällaiseen ulostuloon, onko hän tasapuolinen sukupuolten välillä? Entä eri ikäryhmien ja jos jo parivuotiaat kykenevät samanlaisiin viharikoksiin,...
Lue kommentti

Seitsemän sinkkumiestä ja -naista muuttaa kahdeksaksi viikoksi saman katon alle. Tavoitteena on tietysti löytää Se Oikea. Vaikka väkisin.

IS TV-LEHTI:  Spouse House on talo, jonne kutsutaan seitsemän naista ja seitsemän miestä avioitumaan. Kihlat ja häät ovat tavoite, joka houkuttelee naimahaluisia paikalle tositarkoituksella.

Tämä realitysarja on hivenen inhimillisempi kuin Ensitreffit alttarilla, sillä tutustumiseen on aikaa 8 viikkoa.

Siihen inhimillisyys loppuukin. Kosiminen on nimittäin pakollista tai joku saa talosta potkut.

Mitä pidempään talossa majailee ja altistuu kolmio- ja neliödraamoille, sitä vaikeampaa on haluta kenenkään kanssa naimisiin.

Toisaalta aidot tunteet palkitaan! Jos kaikesta huolimatta lempi leiskuu, on televisioshow läpikotainen testi rakkaudelle.

Tosi-tv:n tapaan ohjelmaa on tekemässä joukko ”asiantuntijoita”. On psykologia ja tunneterapeuttia, ja itse sinkut on poimittu mukaan huolellisella käsityöllä ja tieteellisiin todennäköisyyslaskelmiin pohjautuvilla match-menetelmillä.

”Kun menimme deittini kanssa ravintolaan, kamerat kuvasivat ja kaikki tuijottivat. Se oli kamalaa!”

Suhteiden pysyvyyttä helpotetaan myös sillä, että Los Angelesissa kuvatun sarjan kaikki sinkut ovat kotoisin samalta seudulta – tällä kaudella Chigacosta.

Ensimmäisessä jaksossa tutustutaan ja jo ihastutaankin. Sinkut ovat keskimäärin 30-vuotiaita, hyvissä ammateissa ja tarpeeksi hyvän näköisiä, jotta kukin saisi tasaisesti huomiota. Mukana on totta kai myös ärsyttäviä henkilöitä.

Ei paljasteta, kuinka kävi palomies Jimmy Breretonille, yhdelle lemmentalon asukkaista, mutta jälkeenpäin hän on kuvaillut talon tunnelmaa hyvin stressaavaksi.

– Kamerat olivat vieressä koko ajan, samoin mikrofonit. Emme saaneet käyttää puhelinta tai internetiä. Kun menimme deittini kanssa ravintolaan, kamerat kuvasivat ja kaikki tuijottivat. Se oli kamalaa!

Salamarakkauden talo, Frii pe klo 20.00

Uutuussarjassa Lea, 74, ja Pentti, 91, haluavat oppia tietokoneen käyttöä. Apuun saapuu muotiblogaajana tunnettu naaG.

IS TV-LEHTI: 91-vuotias Pentti on yksi tulevan kevään tv-tähdistä uutuusohjelmassa Seniorit somessa.

Pentti haluaa oppia käyttämään paremmin internetiä – erityisesti hän haluaisi oppia lähettämään valokuvia sekä soittamaan videopuheluita omalle rakkaalleen Lealle, 74.

– Pentille pitäisi saada Skype. Se on asennettu sinne koneelle, mutta se ei ole jotenkin toiminnassa, Lea selvittää uutuusohjelmassa.

”Me jäämme ihan nuijiksi, kun tulee pienikin este.”

Pentti ja Lea saavat apua nettiajan konkarilta, videobloggaaja eli tubettaja Janne Naakalta. Hän on yksi niistä nuorison fanittamista tubetähdistä, jotka opettavat kevään aikana senioreita netin käytössä.

– Tämä on tosi pinnalla oleva aihe, kun monesti seniorit jäävät asioiden ulkopuolelle, sillä monet asiat tapahtuvat nykyään netissä, Janne sanoo.

– Hienoa ohjelmassa on myös se, että saan viettää aikaa senioreiden kanssa. Vaikka opetan heitä, uskon, että opin heiltä jopa itse enemmän.

Pentti ja Lea osoittautuvat niin mainioiksi senioreiksi, että Janne haluaisi tehdä heistä jopa tubettajia. Kumpikin osoittautuu hyvin humoristiseksi persoonaksi.

– Voin itsekin ottaa oppia 91-vuotiaan Pentin elämänasenteesta: hän on niin myönteinen kaikessa, ja netin opettelussakin hän on ollut tosi kärsivällinen, Janne kehuu.

Netin opettelussa lähdetään liikkeelle ihan perusasioista, sillä Pentillä ja Lealla on monta pulmaa.

– Me jäämme ihan nuijiksi, kun tulee pienikin este. Emme pysty sitä ratkaisemaan. Kun yritän googlata jotain, niin olen ihan torvi niissä asioissa, kiteyttää Lea ongelmat.

”Penallahan tuo Facebookin käyttö on hyvin vilkasta. Siellä tulee sydämiä, ja naiset laittaa Penalle, että ihana Pena.”

Facebook nousee myös pariskunnan keskustelunaiheeksi.

– Penallahan tuo Facebookin käyttö on hyvin vilkasta. Siellä tulee sydämiä, ja naiset laittaa Penalle, että ihana Pena, Lea kertoo.

– Mutta olen sanonut niille, että ei saa laittaa, kun olen yhden naisen mies, Pena jatkaa.

61 vuotta aviossa ollut Pentti oli pitkään yksin vaimonsa kuoltua, mutta lähti lopulta lastensa painostuksesta ulos seuraelämään ja löysi Lean.

He ovat pitäneet yhtä kuusi vuotta ja vierailevat toistensa luona päivittäin. Nyt he haluaisivat oppia soittamaan toisilleen videopuheluita.

Yhdessä he myös miettivät, millaisilla filttereillä Pentti saisi rypyt häviämään.

Janne tuo pariskunnalle tabletit, joilla Pentti ja Lea opettelevat FaceTime -puheluita ja muiden applikaatioiden käyttöä, kunhan oppivat ensin tabletin pyyhkäisytekniikan ja saavat laitteen auki. Yhdessä he myös miettivät, millaisilla filttereillä Pentti saisi rypyt häviämään.

Erityisen iloisiksi Lea ja Pentti tulevat, kun he tekevät yhteisen YouTube-videon Jannen kanssa.

– Näitä haluamme tehdä lisää!

Seniorit somessa, TV1 to klo 20.00

1. Hanki toimivat laitteet.

Jos kotona on useampi laite, laitteiden on hyvä olla samanmerkkiset, jotta ne saa synkronoitua helposti keskenään.

2. Muista kärsivällisyys.

Vaikka joku asia menisi väärin, älä mene paniikkiin äläkä painele kaikkia nappuloita. Se pahentaa tilannetta.

3. Pyydä rohkeasti apua.

Uuden laitteen tai toiminnon opettelu on kaikille aluksi vaikeaa. Monille voi olla iso kynnys opetella uusi asia, mutta pyydä rohkeasti apua.