William ja Eddie täyttävät vuosia, joten Lisa järjestää yhteiset juhlat koko uusperheelle. Kuva: Yle kuvapalvelu
William ja Eddie täyttävät vuosia, joten Lisa järjestää yhteiset juhlat koko uusperheelle. Kuva: Yle kuvapalvelu

Ruotsalaissarjojen faneja hemmotellaan peräti kolmella uutuudella. Luvassa on niin komediaa kuin jännitystä.

IS TV-LEHTI: Pintakoreasta, ylemmän keskiluokan ruotsalaisuudesta on saatu aikaan monia huippusarjoja. Samasta aiheesta, täydellisten kulissien takaisista ongelmista, saa revittyä niin komediaa kuin jännitystäkin.

Bonusperhe – uusi Solsidan

On kaunis puutalokoti, onnellinen pariskunta – ja katkerat eksät ja lapset näiden kanssa. Tapahtumien keskiössä ovat Patrik ja Lisa, jotka löysivät toisensa ja aloittivat alusta. He asuvat uudessa yhteisessä talossa ja heillä on lapset vuoroviikoin.

Lisan ex-mies on Martin, joka taistelee selvitäkseen erosta. Hän on muuttanut äitinsä luo eikä halua uskoa eroa todeksi. Lisan ja Martinin lapset ovat 15-vuotias Bianca ja 10-vuotias Eddie.

Patrikin ex-vaimo on Katja, joka on tottunut saamaan haluamansa mukaan. Hän on kontrollifriikki ja työ arkkitehtitoimistossa on aina etusijalla. Patrikin ja Katjan poika on 10-vuotias William.

Kun pojat täyttävät kymmenen vuotta lähes samaan aikaan, Lisa keksii järjestää juhlat, joiden tarkoitus on saada koko perhe – lapset ja entiset puolisot – viihtymään keskenään. Juhlat päättyvät katastrofiin ja aikuiset yhteisterapiaan.

Draamakomediaa on helppo verrata suosikkisarja Solsidaniin. Taustalla on sama käsikirjoittaja Felix Herngren, joka ohjasi, käsikirjoitti ja näytteli Alex Löfströmiä Solsidanissa.

Hauskuutta revitään arkisen elämän törmäyksistä ja kipukohdista. Bonusperheestä on helppo veikata uutta yleisösuosikkia, jos vain suuri yleisö löytää sen Fem-kanavan puolelta.

Bonusperhe, lauantaisin 4.2. alkaen Fem klo 20.00

Alice ja Magnus setvivät suhdettaan taksimatkoillaan. Kuva: Yle kuvapalvelu
Alice ja Magnus setvivät suhdettaan taksimatkoillaan. Kuva: Yle kuvapalvelu

Taksissa – parisuhteen puimista mittarin käydessä

Toinen komediauutuus tulee heti Bonusperheen perään. Taksissa-sarja koostuu kahdeksasta vartin mittaisesta jaksosta, jossa Alice ja Magnus matkustavat taksilla ja käyvät matkojen aikana läpi parisuhteensa tilaa.

Ensimmäisessä jaksossa pulmia tuo Helena-täti, jonka tuhkat pitäisi saada ajoissa taksilla siunaustilaukseen. Taksissa perustuu hyvään tekstiin ja näyttelijöihin, jotka tuovat tarkoituksellisesti hieman rasittavat piirteet inhimillisiksi.

Taksissa, lauantaisin 4.2. alkaen Fem klo 20.45

Sonja Ekin (Alexandra Rapaport) elämä mullistuu äkkiä. Kuva: Ava
Sonja Ekin (Alexandra Rapaport) elämä mullistuu äkkiä. Kuva: Ava

Gåsmamman – Naarasleijona – äiti rikosten pyörteissä

Sunnuntaina on taas ruotsalaisen jännityksen vuoro. Gåsmamman – Naarasleijona kertoo varakkaasta perheestä, jonka miehet ovat sekaantuneet laittomuuksiin.

Asioiden kääntyessä vikasuuntaan naiset eivät jää sivustakatsojiksi, vaan Sonja Ekin on alettava pelata pelejä alamaailman kanssa suojellakseen perhettään.

Kuten monista aiemmista rikossarjoista on tuttua, pääosassa on vahva nainen. Mutta uutta on, että ruotsalaissarjasta tulee esikuvina mieleen parikin suomalaista sarjaa: Helppo elämä ja Mustat lesket.

Gåsmamman – Naarasleijona ei vaikuta tajunnanräjäyttävältä uutuudelta, mikä johtuu siitä, että ruotsalaiset ovat viime vuosina hemmotelleet katsojia erilaisilla laatujännäreillä. Lupaava, kiintoisa uutuus se joka tapauksessa on.

Gåsmamman – Naarasleijona, sunnuntaisin 5.2. alkaen Ava klo 21.00

Uutuussarjassa Lea, 74, ja Pentti, 91, haluavat oppia tietokoneen käyttöä. Apuun saapuu muotiblogaajana tunnettu naaG.

IS TV-LEHTI: 91-vuotias Pentti on yksi tulevan kevään tv-tähdistä uutuusohjelmassa Seniorit somessa.

Pentti haluaa oppia käyttämään paremmin internetiä – erityisesti hän haluaisi oppia lähettämään valokuvia sekä soittamaan videopuheluita omalle rakkaalleen Lealle, 74.

– Pentille pitäisi saada Skype. Se on asennettu sinne koneelle, mutta se ei ole jotenkin toiminnassa, Lea selvittää uutuusohjelmassa.

”Me jäämme ihan nuijiksi, kun tulee pienikin este.”

Pentti ja Lea saavat apua nettiajan konkarilta, videobloggaaja eli tubettaja Janne Naakalta. Hän on yksi niistä nuorison fanittamista tubetähdistä, jotka opettavat kevään aikana senioreita netin käytössä.

– Tämä on tosi pinnalla oleva aihe, kun monesti seniorit jäävät asioiden ulkopuolelle, sillä monet asiat tapahtuvat nykyään netissä, Janne sanoo.

– Hienoa ohjelmassa on myös se, että saan viettää aikaa senioreiden kanssa. Vaikka opetan heitä, uskon, että opin heiltä jopa itse enemmän.

Pentti ja Lea osoittautuvat niin mainioiksi senioreiksi, että Janne haluaisi tehdä heistä jopa tubettajia. Kumpikin osoittautuu hyvin humoristiseksi persoonaksi.

– Voin itsekin ottaa oppia 91-vuotiaan Pentin elämänasenteesta: hän on niin myönteinen kaikessa, ja netin opettelussakin hän on ollut tosi kärsivällinen, Janne kehuu.

Netin opettelussa lähdetään liikkeelle ihan perusasioista, sillä Pentillä ja Lealla on monta pulmaa.

– Me jäämme ihan nuijiksi, kun tulee pienikin este. Emme pysty sitä ratkaisemaan. Kun yritän googlata jotain, niin olen ihan torvi niissä asioissa, kiteyttää Lea ongelmat.

”Penallahan tuo Facebookin käyttö on hyvin vilkasta. Siellä tulee sydämiä, ja naiset laittaa Penalle, että ihana Pena.”

Facebook nousee myös pariskunnan keskustelunaiheeksi.

– Penallahan tuo Facebookin käyttö on hyvin vilkasta. Siellä tulee sydämiä, ja naiset laittaa Penalle, että ihana Pena, Lea kertoo.

– Mutta olen sanonut niille, että ei saa laittaa, kun olen yhden naisen mies, Pena jatkaa.

61 vuotta aviossa ollut Pentti oli pitkään yksin vaimonsa kuoltua, mutta lähti lopulta lastensa painostuksesta ulos seuraelämään ja löysi Lean.

He ovat pitäneet yhtä kuusi vuotta ja vierailevat toistensa luona päivittäin. Nyt he haluaisivat oppia soittamaan toisilleen videopuheluita.

Yhdessä he myös miettivät, millaisilla filttereillä Pentti saisi rypyt häviämään.

Janne tuo pariskunnalle tabletit, joilla Pentti ja Lea opettelevat FaceTime -puheluita ja muiden applikaatioiden käyttöä, kunhan oppivat ensin tabletin pyyhkäisytekniikan ja saavat laitteen auki. Yhdessä he myös miettivät, millaisilla filttereillä Pentti saisi rypyt häviämään.

Erityisen iloisiksi Lea ja Pentti tulevat, kun he tekevät yhteisen YouTube-videon Jannen kanssa.

– Näitä haluamme tehdä lisää!

Seniorit somessa, TV1 to klo 20.00

Tubettaja Janne Naakan vinkit netin opetteluun:

1. Hanki toimivat laitteet.

Jos kotona on useampi laite, laitteiden on hyvä olla samanmerkkiset, jotta ne saa synkronoitua helposti keskenään.

2. Muista kärsivällisyys.

Vaikka joku asia menisi väärin, älä mene paniikkiin äläkä painele kaikkia nappuloita. Se pahentaa tilannetta.

3. Pyydä rohkeasti apua.

Uuden laitteen tai toiminnon opettelu on kaikille aluksi vaikeaa. Monille voi olla iso kynnys opetella uusi asia, mutta pyydä rohkeasti apua.

Georg Elser yritti murhata Hitlerin vuonna 1939. Oliver Hirschbiegelin draama pohtii, toimiko Elser yksin.

IS TV-LEHTI: Oliver Hirschbiegelin ohjaama Elser (2015) on yksi lukemattomista Adolf Hitlerin murhayrityksistä kertovista elokuvista – ja yksi niistä lukuisista, joiden varsinaisista lopputuloksista jälkimaailmalla ei ole paljon epäselvyyttä.

Kenties sen vuoksi ohjaaja hoitaa elokuvassa attentaatin pois melkein alta aikayksikön – ja keskittyy sen jälkeen kertomaan tekijästä ja hänen taustoistaan.

Hirschbiegel nousi kuuluisuuteen Hitlerin viimeisistä vaiheista kertovalla ohjaustyöllään Perikato (2004). Tuskin minkään elokuvan materiaalia on kierrätetty niin paljon nettilevityksessä kuin Perikatoa ”Hitler kuulee”-variaatioiden merkeissä.

Menestyksen jälkeen Hirschbiegel suuntasi englanninkielisille markkinoille, mutta monen kaltaisensa tavoin otti enempi takkiinsa esimerkiksi meilläkin nähdyllä tv-elokuvalla Dianasta (2013). Sen jälkeen on varmasti tuntunut hyvältä vaihtoehdolta palata Hitler-filmien pariin.

Georg Elserin (vetoava Christian Friedel) toteuttama murhayritys tapahtui marraskuussa 1939 Münchenissä. Monissa maissa Hirschbiegelin elokuvaa on levitetty nimellä ”13 minuuttia”: sen verran attentaatti kesti ennen kuin muun maailman harmiksi epäonnistui – kun Hitler ehti poistua paikalta.

Toimiko Elser yksin? Tätä katsojien melko varmasti tietämää seikkaa hänen natsikuulustelijansa selvittävät lopun elokuvaa samalla kun takaumissa kerrotaan hänen vaiheistaan pienen maalaiskylän kelloseppänä ja soittoniekkana.

Valitettavasti kokonaistarina natsismin noususta ja myös rakastettunsa puolesta kamppailevan Elserin vastarinnasta ei ole kovinkaan vivahteikas. Elokuva myös jättää harmittavia aukkoja. (110)

Elser, Teema & Fem ke klo 22.00