Iiris (Anna Paavilainen), Eeva (Minka Kuustonen) ja Karoliina (Iina Kuustonen) rannalla. Kuva: Solar Films Oy / Yle Kuvapalvelu
Iiris (Anna Paavilainen), Eeva (Minka Kuustonen) ja Karoliina (Iina Kuustonen) rannalla. Kuva: Solar Films Oy / Yle Kuvapalvelu

Rento hellekesä ja Hangon lomaromanssit, täältä tullaan.

IS TV-LEHTI: Suomen kesä ei ole kuulu kuumuudestaan, mutta tässä elokuvassa unohdetaan takatalvet ja otetaan vastaan rento hellekesä ja Hangon lomaromanssit.

Iiris, Karoliina ja Eeva tosin eivät lomaile, vaan tarjoilevat hankolaisen kesäkahvilan antimia muun muassa komeille biitsimiehille. Juuli Niemen käsikirjoittamassa ja sisarensa Inari Niemen ohjaamassa elokuvassa on rutkasti positiivista, ilahduttavaa henkeä.

Iiris (Anna Paavilainen) ja Karoliina (Iina Kuustonen) ovat parhaita kavereita, jotka 25-vuotiaina horjuvat loputtomien valintojen vaa’assa. Onko tämä viimeinen kesä ennen vastuullista aikuisuutta? Seuraan lyöttäytyy uusi tuttavuus Eeva (Minka Kuustonen), pääsykokeisiin pänttääjä.

Kesäkissat villiintyvät elämänjanosta ja hieman juhlajuomistakin. Iiriksen kainaloon ilmaantuu komea Jussi (Lauri Tilkanen), Karoliinan huomion kaappaa jännä Tommy (Sampo Sarkola).

Toki sokeridrinkkeihin sujahtaa suolaakin ja romanttisen hattaran lomaan ripaus draamaa – ei liikaa, sillä juonen on tarkoitus toimia vain kevyenä kehyksenä kesämeiningille ja rennolle dialogille.

Pätevän lopputuloksen takaavat näyttelijät, etenkin särmä Anna Paavilainen ja hauskan friikki Minka Kuustonen. Iina Kuustosen Karoliina on tavanomaisempi teinisäätäjä. Sivuroolin Pihla Viitalan tehokkaaksi tehtäväksi jää aikuisten päätösten ja vastuunkannon edustaminen.

Katso traileri:

Lue Me Naisten arvio leffasta sen ensi-illan aikaan: Kesäkaverit-leffa on vähän niin kuin PMMP – lue arvio

Kesäkaverit, TV2 ke klo 21.00

Korkeushyppääjä Patrik Sjöberg voitti maailmanmestaruuksia ja olympiamitaleja. 40 vuotta uransa jälkeen Sjöberg hoitaa lapsuutensa traumaa terapiassa.

IS TV-LEHTI: Vuonna 1987 ruotsalainen korkeushyppääjä Patrik Sjöberg (s. 1965) oli huipulla. Hän hyppäsi maailmanennätykseksi 242 senttiä kotiyleisön edessä Tukholmassa ja voitti maailmanmestaruuden Roomassa. Vuonna 1999 päättyneen uransa aikana hän ylsi muun muassa kolmesti olympiamitaleille sekä dominoi sisäratojen EM-kisoja.

Menestysvuosien taustalla oli kuitenkin synkkä salaisuus. Vuonna 2011 Sjöberg julkaisi muistelmateoksen, jossa hän kertoi joutuneensa vuosien ajan seksuaalisen hyväksikäytön uhriksi.

Hyväksikäyttäjä oli yksi Sjöbergin läheisimmistä ihmisistä: pitkäaikainen valmentaja ja isäpuoli Viljo Nousiainen. Paljastus oli Ruotsissa valtava skandaali, nauttivathan sekä Sjöberg että vuonna 1999 kuollut Nousiainen suurta arvostusta Ruotsin urheilupiireissä.

Asian paljastuminen oli ensimmäinen askel Sjöbergin tiellä kohti mielenrauhaa. Vuonna 2015 hän aloitti terapian käsitelläkseen traumaansa. Tuore ruotsalaisdokumentti Patrik Sjöbergin taakka (Patrik Sjöberg i tearpi, 2017) vie katsojan kolmanneksi pyöräksi Sjöbergin ja psykologi Rebecka Malmin intiimeihin terapiaistuntoihin.

Malmin johdolla Sjöberg avaa lapsuuttaan ja nuoruuttaan, kipeää suhdettaan suomalaiseen Nousiaiseen sekä tapahtumien vaikutusta myöhempään elämään.

Thomas Reckmanin ohjaaman dokumentin sävy on vakava ja rauhallinen. Sosiaalipornoilulle ei anneta onneksi tilaa. Vaikean aiheen takaa pilkistää myös toivoa.

Dokumenttiprojekti: Patrik Sjöbergin taakka, TV1 ma klo 21.30

Parisuhdevisailu palaa ruutuihin uusin jaksoin, uudella ohjelmapaikalla. 

IS TV-LEHTI:  Iloinen puheensorina käy Akun Tehtaalla Ylöjärvellä yleisön asettuessa paikoilleen lavan eteen asetelluille tuoliriveille. Käynnissä ovat Napakympin kuvaukset. Sarja teki paluun viime syksynä 15 vuoden tauon jälkeen. Napakymppi oli kirjaimellisesti täysi napakymppi, joka keräsi parhaimmillaan liki miljoonayleisön.

Nyt parisuhdevisailu palaa ruutuihin uusin jaksoin, uudella ohjelmapaikalla. Amorin nuolet sinkoilevat tänä keväänä sunnuntaisin parhaaseen katseluaikaan.

Kari Salmelaisen saappaisiin hypänneellä Janne Katajalla on juontajana ohjelmassa tärkeä rooli. Hän toimii seremonianmestarina, joka ohjaa keskustelua ja kuittailee hyväntahtoisesti osallistujien vastauksille. Komiikkaa syntyy väkisinkin oudoista kysymyksistä ja tahattoman hassuista vastauksista. Yleisössä hurrataan, kun Kataja ja hänen työparinsa pianisti Lenni-Kalle Taipale astuvat estradille. 

”Ei tänne ole pakko tulla tositarkoituksella, vaan riittää, jos haluaa kokea seikkailun.”

Voiko tv-ohjelmasta löytää tosirakkauden? Näin uskovat ainakin ohjelmassa itsensä likoon laittavat. Viime syksyn saldo parinmuodostuksessa jäi tosin melko laihaksi, ja moni orastava romanssi nuupahti heti Napakymppi-matkan jälkeen.

– Mielestäni kilpailijoilla on ollut oikeat motiivit ohjelmaan lähtiessä. Ei tänne ole pakko tulla tositarkoituksella, vaan riittää, jos haluaa kokea seikkailun. Vieraan ihmisen kanssa reissuun lähteminen jos mikä on seikkailu, Janne Kataja sanoo.

Ohjelmassa kumppania haetaan keskustellen, ei ulkonäköperustein.

– Uskon, että kun saadaan enemmän pareja prosessiin, niin kyllä tulee täysosumiakin. Se riittää, jos vaikka 40 parista yksi jatkaa yhdessä. Se on sitten Napakympin napakymppi! Kataja hymyilee.

Lenni-Kalle Taipale on samaa mieltä, vaikka tv-ohjelma on parisuhteen muodostukselle melko erikoinen ympäristö.

– Ihmiset ovat mukana aika tosissaan. Toki pitää olla pilkettä silmäkulmassa, mutta ei kukaan ole tullut tänne hakemaan vain ruutuaikaa.

Napakymppi, Nelonen su klo 20.00