Kun Noam Chomsky puhuu, ei kannata multitaskata. Kuva: Yle Kuvapalvelu
Kun Noam Chomsky puhuu, ei kannata multitaskata. Kuva: Yle Kuvapalvelu

Dokumentti Noam Chomskysta valottaa erinomaisesti Yhdysvaltojen nykytilannetta, parahultaisesti heti vaalien jälkeen.

IS TV-LEHTI: Vuonna 2015 valmistunut dokumentti Requiem for the American Dream on viimeisin Noam Chomskyn kattava haastattelu. Sitä tehtiin neljän vuoden ajan. Dokumentti ei siis ehdi suoraan ottaa kantaa tämän vuoden presidentinvaaleihin ja Donald Trump -ilmiöön, mutta se onnistuu taustoittamaan nykytilannetta laajasti ja ymmärrettävästi.

Chomsky ruotii amerikkalaisen unelman romahduksen syitä. Niitä ovat muun muassa demokratiaa nakertava eriarvoisuus sekä rahan ja vallan keskittyminen. Reilun tunnin mittainen katsaus kertaa historiasta nykypäivään, mistä johtuu amerikkalaisten epäluottamus poliitikkoja kohtaan ja Wall Streetin vastustus.

Mistä johtuu amerikkalaisten epäluottamus poliitikkoja kohtaan?

Amerikkalaiseen unelmaan on kuulunut ajatus, että ihminen voi omalla työllään nousta yhteiskunnassa ylöspäin. Työläinen voi ostaa asunnon ja auton ja kouluttaa lapsensa. Nykyinen varallisuuden kerääntyminen vain harvoille ja julkisen koulutuksen alasajo ovat kuitenkin romahduttamassa tätä mahdollisuutta.

Noah Chomsky (s. 1928) on yhdysvaltalainen kielitieteilijä, filosofi, kognitiotieteilijä, historioitsija, loogikko, yhteiskuntakriitikko ja poliittinen aktivisti. Chomsky oli merkittävä hahmo 1960-luvun ”uuden vasemmiston” liikehdinnässä. Hänen ajatuksensa ovat osoittautuneet myöhemminkin hyvin merkittäviksi antikapitalististen- ja imperialististen vastaisten liikkeiden keskuudessa.

”Epäamerikkalainen marxisti”

Chomskya on kritisoitu muun muassa epäamerikkalaisuudesta. Marxistia käytetään hänen yhteydessään kuin kirosanana. Dokumentissa Chomsky vastaa kritiikkiin toteamalla, että vain totalitaristisissa valtioissa valtion arvostelijoita pidetään vihollisina.

Chomsky esittää ajatuksensa ja teoriansa selkeästi. Lisäksi dokumentti on kuvitettu ja jäsennelty hyvin. Silti tämä yleissivistävä pläjäys vaatii tarkkaa seuraamista, joten kahvikuppi tv:n ääressä ei ole huono ajatus.

Dokumenttia voi suositella kaikille, jotka ovat kiinnostuneita nykymaailman menosta ja ilmiöistä. Vaikka dokumentti keskittyy Yhdysvaltoihin, se käsittelee samalla globaaleja, Suomessakin näkyviä ilmiöitä. Ihmiset äänestävät suurten markkinointikoneistojen ansiosta tunteella, eivät järjellä. Pettyminen poliittiseen järjestelmään näkyy vihaisina purkauksina.

Dok: Requiem for the American Dream, Fem ke klo 22.00

Korkeushyppääjä Patrik Sjöberg voitti maailmanmestaruuksia ja olympiamitaleja. 40 vuotta uransa jälkeen Sjöberg hoitaa lapsuutensa traumaa terapiassa.

IS TV-LEHTI: Vuonna 1987 ruotsalainen korkeushyppääjä Patrik Sjöberg (s. 1965) oli huipulla. Hän hyppäsi maailmanennätykseksi 242 senttiä kotiyleisön edessä Tukholmassa ja voitti maailmanmestaruuden Roomassa. Vuonna 1999 päättyneen uransa aikana hän ylsi muun muassa kolmesti olympiamitaleille sekä dominoi sisäratojen EM-kisoja.

Menestysvuosien taustalla oli kuitenkin synkkä salaisuus. Vuonna 2011 Sjöberg julkaisi muistelmateoksen, jossa hän kertoi joutuneensa vuosien ajan seksuaalisen hyväksikäytön uhriksi.

Hyväksikäyttäjä oli yksi Sjöbergin läheisimmistä ihmisistä: pitkäaikainen valmentaja ja isäpuoli Viljo Nousiainen. Paljastus oli Ruotsissa valtava skandaali, nauttivathan sekä Sjöberg että vuonna 1999 kuollut Nousiainen suurta arvostusta Ruotsin urheilupiireissä.

Asian paljastuminen oli ensimmäinen askel Sjöbergin tiellä kohti mielenrauhaa. Vuonna 2015 hän aloitti terapian käsitelläkseen traumaansa. Tuore ruotsalaisdokumentti Patrik Sjöbergin taakka (Patrik Sjöberg i tearpi, 2017) vie katsojan kolmanneksi pyöräksi Sjöbergin ja psykologi Rebecka Malmin intiimeihin terapiaistuntoihin.

Malmin johdolla Sjöberg avaa lapsuuttaan ja nuoruuttaan, kipeää suhdettaan suomalaiseen Nousiaiseen sekä tapahtumien vaikutusta myöhempään elämään.

Thomas Reckmanin ohjaaman dokumentin sävy on vakava ja rauhallinen. Sosiaalipornoilulle ei anneta onneksi tilaa. Vaikean aiheen takaa pilkistää myös toivoa.

Dokumenttiprojekti: Patrik Sjöbergin taakka, TV1 ma klo 21.30

Parisuhdevisailu palaa ruutuihin uusin jaksoin, uudella ohjelmapaikalla. 

IS TV-LEHTI:  Iloinen puheensorina käy Akun Tehtaalla Ylöjärvellä yleisön asettuessa paikoilleen lavan eteen asetelluille tuoliriveille. Käynnissä ovat Napakympin kuvaukset. Sarja teki paluun viime syksynä 15 vuoden tauon jälkeen. Napakymppi oli kirjaimellisesti täysi napakymppi, joka keräsi parhaimmillaan liki miljoonayleisön.

Nyt parisuhdevisailu palaa ruutuihin uusin jaksoin, uudella ohjelmapaikalla. Amorin nuolet sinkoilevat tänä keväänä sunnuntaisin parhaaseen katseluaikaan.

Kari Salmelaisen saappaisiin hypänneellä Janne Katajalla on juontajana ohjelmassa tärkeä rooli. Hän toimii seremonianmestarina, joka ohjaa keskustelua ja kuittailee hyväntahtoisesti osallistujien vastauksille. Komiikkaa syntyy väkisinkin oudoista kysymyksistä ja tahattoman hassuista vastauksista. Yleisössä hurrataan, kun Kataja ja hänen työparinsa pianisti Lenni-Kalle Taipale astuvat estradille. 

”Ei tänne ole pakko tulla tositarkoituksella, vaan riittää, jos haluaa kokea seikkailun.”

Voiko tv-ohjelmasta löytää tosirakkauden? Näin uskovat ainakin ohjelmassa itsensä likoon laittavat. Viime syksyn saldo parinmuodostuksessa jäi tosin melko laihaksi, ja moni orastava romanssi nuupahti heti Napakymppi-matkan jälkeen.

– Mielestäni kilpailijoilla on ollut oikeat motiivit ohjelmaan lähtiessä. Ei tänne ole pakko tulla tositarkoituksella, vaan riittää, jos haluaa kokea seikkailun. Vieraan ihmisen kanssa reissuun lähteminen jos mikä on seikkailu, Janne Kataja sanoo.

Ohjelmassa kumppania haetaan keskustellen, ei ulkonäköperustein.

– Uskon, että kun saadaan enemmän pareja prosessiin, niin kyllä tulee täysosumiakin. Se riittää, jos vaikka 40 parista yksi jatkaa yhdessä. Se on sitten Napakympin napakymppi! Kataja hymyilee.

Lenni-Kalle Taipale on samaa mieltä, vaikka tv-ohjelma on parisuhteen muodostukselle melko erikoinen ympäristö.

– Ihmiset ovat mukana aika tosissaan. Toki pitää olla pilkettä silmäkulmassa, mutta ei kukaan ole tullut tänne hakemaan vain ruutuaikaa.

Napakymppi, Nelonen su klo 20.00