Duudson Jarppi Leppälä saa Lauri Ylösen suunnitteleman kodin. Kuva: MTV3
Duudson Jarppi Leppälä saa Lauri Ylösen suunnitteleman kodin. Kuva: MTV3

Rasmus-muusikko Lauri Ylönen suunnitteli ja rakennutti talot itselleen ja kolmelle kaverilleen.

IS TV-LEHTI: Rasmus-yhtyeen keulakuvan Lauri Ylösen vuosi on ollut kiireinen.

Lauri on harrastanut jo 15 vuotta arkkitehtuuria, ja nyt hän on suunnitellut ja rakennuttanut itselleen vuoden aikana 350-neliöisen merenrantahuvilan Sipooseen. Talon rakennusprojekti esitellään MTV3-kanavan uutuusohjelmassa Laurin talot.

– Asumme täällä aina Suomessa ollessamme. Halusin rakentaa avaran, vaalean, valoisan ja rauhoittavan talon rauhalliseen paikkaan merenrantaan. Tämä on hyvää vastapainoa hektiselle rokkarielämälle, Lauri kertoo tupaantuliaisissaan.

Lue myös ja katso kuvia Laurin kotoa: Lauri Ylönen esittelee hulppean 350-neliöisen talonsa: ”Tämä on kesämökkimme”

Laurin pysyvä koti on nykyään Kaliforniassa, jossa hän asuu 9-vuotiaan Julius-poikansa ja naisystävänsä Katriina Mikkolan kanssa 50-neliöisessä asunnossa. Suomen-kodissa tilaa on rutkasti enemmän.

Suomen-kodin näkymät merelle ovat upeat, ja avara olohuone-keittiökokonaisuus ja suuri makuuhuone kylpevät auringossa. Valkoisessa talossa on paljon lasipintaa.

Toisella puolella taloa on tummasävyisempi baari ja alakerrassa leffateatteri. Talossa on kolme makuuhuonetta ja iso parveke.

– Kun tulen rokkikeikalta mustasävyisestä maailmasta kotiin, haluan, että kotona on paljon lämpimiä, pehmeitä sävyjä ja hyvä fengshui – vähän sellainen japanilainen kylpylä -fiilis, Lauri kuvailee.

Elastisen kodissa ei säästelty

Oman talonsa lisäksi Lauri on suunnitellut vuoden aikana talot räppäri Elastiselle, duudsoni Jarppi Leppälälle ja urheiluvaikuttaja Aleksi Valavuorelle. Kaikki taloprojektit nähdään uutuusohjelmassa.

– Olemme tehneet kaikki talot tosi nopealla aikataululla; vuoden aikana sain ohjelmaan mukaan nämä tyypit, heille tontit, suunnitelmat ja sen päälle vielä rakentaminen.

Lauri sai hyvin pitkälti päättää, millaisia taloista tulee. Hän on suunnitellut myös niiden keittiöt, saunat, laudemallistot ja verhokuosit.

– Onhan tässä valtava vastuu ja paine, koska jätkät investoivat isot rahat ja ison osan elämäänsä ja aikaansa tähän. Olen vastuussa siitä, että he saavat hyvät kodit. Nämä lukaalit ovatkin viimeisen päälle tehtyjä, eikä esimerkiksi Elastisen talossa ole säästelty missään.

Lauri suunnitteli myös edellisen kotinsa, joka sijaitsi Helsingin Karhusaaressa. Hän piirsi sitä neljä vuotta. Lauri ja ex-vaimo Paula Vesala myivät talon 6,5 miljoonalla eurolla 2015. Viime syksynä eronnut pari muutti Los Angelesiin 2014.

– Tein Kaliforniaan arkkitehtuurireissuja jo ennen kuin muutin sinne. Kaikki esikuvani ovat Kaliforniasta, kuten Richard Neutra ja Rudolf Schindler, Lauri kertoo.

Ohjelmassaan Lauri käy myös haastattelemassa arkkitehtialan idoleitaan Amerikassa, Keski-Euroopassa ja Pohjoismaissa.

– Tämä ohjelma oli hyvä tapa lähestyä näitä ihmisiä. Idea tv-ohjelmasta oli kokonaan minun.

Ja mitä sanoo Elastinen?

Elastisen 220-neliöinen talo valmistui Itä-Helsinkiin meren rannalle.

– Se on rinteeseen suunniteltu, kaksikerroksinen talo, ja pihassa on rantasauna. Rakastuin alueeseen, kun asuin Laurin edellisessä talossa Karhusaaressa vuokralla, Elastinen kertoo.

Elastinen vietti rakennustyömaalla pitkiäkin aikoja.

– Heittäydyin mukaan ihan täysillä ja olen saanut jo kahdelta rakennusfirmalta tarjouksen, että jos mua kiinnostaa, niin töitä olisi tarjolla.

– Tämä on asiaa, josta olen unelmoinut pitkään. Alkuperäinen idea lähti siitä, että Laurin piti suunnitella minulle kesämökki, mutta sitten tarvitsinkin kodin, kun Lauri myi omansa pois.

Elastinen kertoo olleensa rakennustyömaalla siivoamassa jälkiä. Siihen hänen kykynsä riittivät parhaiten.

– Olin lukioaikana siivoojana ja osaan sen homman. Rakennustyömaalla se onkin aikamoinen duuni.

Elastinen halusi kaikista huoneista näkymät merelle ja paljon terassitilaa.

– Järjestän usein kekkereitä ystävilleni. Halusin, että siellä on tilaa pitää hyviä bileitä! tuore isä sanoo.

Laurin talot, MTV3 ma klo 20.00

Vierailija

Tänään tv:ssä: Nyt selviää, millainen arkkitehti Rasmus-muusikko Lauri Ylönen on

Komppaan edellistä! Jokaisella tietysti saa olla mielenkiinnon- ja intohimon kohteita, Laurilla se on ehkä musiikin lisäksi arkkitehtuuri. En kuitenkaan lähtisi korostamaan itseäni suunnittelijana, jos minulla ei olisi siihen pätevyyttä. Se on loukkaavaa ja epäammattimaista toimintaa, nimenomaan arkkitehtien ammattikuntaa kohtaan. Hyvin tällaiseen formaattiin olisi voitu ottaa suunnittelijaksi joku oikea arkkitehti, edes Laurin tueksi... Arkkitehtuuri ei ole vain kivaa suunnittelua ja prameita...
Lue kommentti

Uutuussarjassa Lea, 74, ja Pentti, 91, haluavat oppia tietokoneen käyttöä. Apuun saapuu muotiblogaajana tunnettu naaG.

IS TV-LEHTI: 91-vuotias Pentti on yksi tulevan kevään tv-tähdistä uutuusohjelmassa Seniorit somessa.

Pentti haluaa oppia käyttämään paremmin internetiä – erityisesti hän haluaisi oppia lähettämään valokuvia sekä soittamaan videopuheluita omalle rakkaalleen Lealle, 74.

– Pentille pitäisi saada Skype. Se on asennettu sinne koneelle, mutta se ei ole jotenkin toiminnassa, Lea selvittää uutuusohjelmassa.

”Me jäämme ihan nuijiksi, kun tulee pienikin este.”

Pentti ja Lea saavat apua nettiajan konkarilta, videobloggaaja eli tubettaja Janne Naakalta. Hän on yksi niistä nuorison fanittamista tubetähdistä, jotka opettavat kevään aikana senioreita netin käytössä.

– Tämä on tosi pinnalla oleva aihe, kun monesti seniorit jäävät asioiden ulkopuolelle, sillä monet asiat tapahtuvat nykyään netissä, Janne sanoo.

– Hienoa ohjelmassa on myös se, että saan viettää aikaa senioreiden kanssa. Vaikka opetan heitä, uskon, että opin heiltä jopa itse enemmän.

Pentti ja Lea osoittautuvat niin mainioiksi senioreiksi, että Janne haluaisi tehdä heistä jopa tubettajia. Kumpikin osoittautuu hyvin humoristiseksi persoonaksi.

– Voin itsekin ottaa oppia 91-vuotiaan Pentin elämänasenteesta: hän on niin myönteinen kaikessa, ja netin opettelussakin hän on ollut tosi kärsivällinen, Janne kehuu.

Netin opettelussa lähdetään liikkeelle ihan perusasioista, sillä Pentillä ja Lealla on monta pulmaa.

– Me jäämme ihan nuijiksi, kun tulee pienikin este. Emme pysty sitä ratkaisemaan. Kun yritän googlata jotain, niin olen ihan torvi niissä asioissa, kiteyttää Lea ongelmat.

”Penallahan tuo Facebookin käyttö on hyvin vilkasta. Siellä tulee sydämiä, ja naiset laittaa Penalle, että ihana Pena.”

Facebook nousee myös pariskunnan keskustelunaiheeksi.

– Penallahan tuo Facebookin käyttö on hyvin vilkasta. Siellä tulee sydämiä, ja naiset laittaa Penalle, että ihana Pena, Lea kertoo.

– Mutta olen sanonut niille, että ei saa laittaa, kun olen yhden naisen mies, Pena jatkaa.

61 vuotta aviossa ollut Pentti oli pitkään yksin vaimonsa kuoltua, mutta lähti lopulta lastensa painostuksesta ulos seuraelämään ja löysi Lean.

He ovat pitäneet yhtä kuusi vuotta ja vierailevat toistensa luona päivittäin. Nyt he haluaisivat oppia soittamaan toisilleen videopuheluita.

Yhdessä he myös miettivät, millaisilla filttereillä Pentti saisi rypyt häviämään.

Janne tuo pariskunnalle tabletit, joilla Pentti ja Lea opettelevat FaceTime -puheluita ja muiden applikaatioiden käyttöä, kunhan oppivat ensin tabletin pyyhkäisytekniikan ja saavat laitteen auki. Yhdessä he myös miettivät, millaisilla filttereillä Pentti saisi rypyt häviämään.

Erityisen iloisiksi Lea ja Pentti tulevat, kun he tekevät yhteisen YouTube-videon Jannen kanssa.

– Näitä haluamme tehdä lisää!

Seniorit somessa, TV1 to klo 20.00

Tubettaja Janne Naakan vinkit netin opetteluun:

1. Hanki toimivat laitteet.

Jos kotona on useampi laite, laitteiden on hyvä olla samanmerkkiset, jotta ne saa synkronoitua helposti keskenään.

2. Muista kärsivällisyys.

Vaikka joku asia menisi väärin, älä mene paniikkiin äläkä painele kaikkia nappuloita. Se pahentaa tilannetta.

3. Pyydä rohkeasti apua.

Uuden laitteen tai toiminnon opettelu on kaikille aluksi vaikeaa. Monille voi olla iso kynnys opetella uusi asia, mutta pyydä rohkeasti apua.

Georg Elser yritti murhata Hitlerin vuonna 1939. Oliver Hirschbiegelin draama pohtii, toimiko Elser yksin.

IS TV-LEHTI: Oliver Hirschbiegelin ohjaama Elser (2015) on yksi lukemattomista Adolf Hitlerin murhayrityksistä kertovista elokuvista – ja yksi niistä lukuisista, joiden varsinaisista lopputuloksista jälkimaailmalla ei ole paljon epäselvyyttä.

Kenties sen vuoksi ohjaaja hoitaa elokuvassa attentaatin pois melkein alta aikayksikön – ja keskittyy sen jälkeen kertomaan tekijästä ja hänen taustoistaan.

Hirschbiegel nousi kuuluisuuteen Hitlerin viimeisistä vaiheista kertovalla ohjaustyöllään Perikato (2004). Tuskin minkään elokuvan materiaalia on kierrätetty niin paljon nettilevityksessä kuin Perikatoa ”Hitler kuulee”-variaatioiden merkeissä.

Menestyksen jälkeen Hirschbiegel suuntasi englanninkielisille markkinoille, mutta monen kaltaisensa tavoin otti enempi takkiinsa esimerkiksi meilläkin nähdyllä tv-elokuvalla Dianasta (2013). Sen jälkeen on varmasti tuntunut hyvältä vaihtoehdolta palata Hitler-filmien pariin.

Georg Elserin (vetoava Christian Friedel) toteuttama murhayritys tapahtui marraskuussa 1939 Münchenissä. Monissa maissa Hirschbiegelin elokuvaa on levitetty nimellä ”13 minuuttia”: sen verran attentaatti kesti ennen kuin muun maailman harmiksi epäonnistui – kun Hitler ehti poistua paikalta.

Toimiko Elser yksin? Tätä katsojien melko varmasti tietämää seikkaa hänen natsikuulustelijansa selvittävät lopun elokuvaa samalla kun takaumissa kerrotaan hänen vaiheistaan pienen maalaiskylän kelloseppänä ja soittoniekkana.

Valitettavasti kokonaistarina natsismin noususta ja myös rakastettunsa puolesta kamppailevan Elserin vastarinnasta ei ole kovinkaan vivahteikas. Elokuva myös jättää harmittavia aukkoja. (110)

Elser, Teema & Fem ke klo 22.00