Angus MacGyver käyttää erikoisia ongelmanratkaisutaitojaan. Kuva: Annette Brown / CBS Broadcasting
Angus MacGyver käyttää erikoisia ongelmanratkaisutaitojaan. Kuva: Annette Brown / CBS Broadcasting

Seuraava sukupolvi ohoi, olkaa valmiit koukuttumaan Ihmemieheen.

IS TV-LEHTI: Suosikkisarja Ihmemies MacGyver oli nokkela ja kiinnostava seikkailu, jota tehtiin seitsemän kautta (1985–1992). Suomessa Ihmemiehen esittäminen alkoi syksyllä 1986, ja siitä tuli nopeasti yksi katsotuimmista ulkomaisista sarjoista. Avausjaksossa Richard Dean Andersonin näyttelemä MacGyver roikkuu kallionkielekkeeltä jossain Keski-Aasiassa etsiessään Pentagonin räjähtänyttä ohjusta.

Phoenix-säätiön salaisissa tehtävissä toiminut sankari oli yksinäinen susi. Hän joutui käyttämään hoksottimiaan ja arkipäiväisiä esineitä, kuten klemmareita ja ilmastointiteippiä, selvitäkseen tukalista tilanteista. Linkkuveitsi oli hänen paras ystävänsä.
Hänen lähipiiriinsä kuuluivat työnantaja Pete Thornton (Dana Elcar) ja hämäriä liiketoimia harrastanut lentäjä Jack Dalton (Bruce McGill). ”Tee se itse -miehen” lyhyet tiedepläjäykset, jotka valottivat hänen viritelmiään, toivat sarjaan kiehtovaa asiasisältöä.

Ihmemiehen fanit eivät olleet ihastuneita, kun tieto tuottaja-käsikirjoittaja Peter M. Lenkovin luomasta sarjan uudesta versiosta tuli julkisuuteen. Suurin huolenaihe oli pääosan esittäjä Lucas Till, 26, joka on nuoren Angus MacGyverin roolissa. Teksasin osavaltiossa syntynyt näyttelijä tunnetaan lähinnä Havocin esittämisestä uusimmissa X-Men-elokuvissa.

Fanit olivat tyrmistyneitä ja haukkuivat Tillin valintaa sosiaalisessa mediassa. Vaikka Till on tietoinen kritiikistä, hän ei suostu ottamaan siitä lisäpaineita.

– Minulla on tarpeeksi paineita ilman niitäkin. Tehtäväni on näytellä tätä hahmoa niin hyvin kuin pystyn. Luotan, että Peter Lenkov ohjaa minua oikeaan suuntaan. Toivon, että kuljetan palloa oikeaa maalia kohti, Lucas Till kertoi Beverly Hillsissä.

Aivot voittavat aina

Lenkov vastaa myös Havaiji 5–0 -sarjan uudesta versiosta, josta on meneillään jo seitsemäs kausi.

– Molemmat sarjat ovat puhdasta viihdettä. MacGyverissa pääpaino on hahmossa, joka on ainutlaatuinen. Televisiossa ei ole toista hänen kaltaistaan sankaria, jonka supervoima ovat hänen aivonsa, Lenkov sanoo.

– Toimintasankari on myös altavastaaja, kuten Harrison Fordin esittämä Indiana Jones. Uskon, että siksi tämä sarja on ajankohtainen nykyäänkin. Halusin vaalia alkuperäisen sarjan sielua ja tehdä katsojille selväksi, että olemme kaikki Ihmemiehen faneja, Lenkov perustelee.

MacGyver oli klemmarimiehiä jo nuorena, kuten CBS-kanava esittelee kuvia kulisseista.

Avausjaksossa smokkiin pukeutunut Angus ”Mac” MacGyver on menossa prameisiin juhliin Comojärven rannalla. Hän flirttailee puhelimessa tyttöystävänsä kanssa, joka sattuu olemaan myös kollega valtion salaisessa järjestössä. Tilannetta muskeliveneessä kuunteleva Jack Dalton (C.S.I.-sarjasta tuttu George Eads) toppuuttelee keskustelua.

Nuori älykkö joutuu nopeasti tositoimiin, kun hän tekeytyy tarjoilijaksi juhlissa, käyttää metallitarjottimia aseena ja pakenee pahikset kannoillaan. Tehtävänä on estää rikollisia levittämästä esihistoriallista virusta, joka tappaisi miljoonia San Franciscossa.

Mac ei toimi yksin, vaan turvautuu tiimityöskentelyyn, ja joku on aina auttamassa häntä antamalla neuvoja kuulokkeisiin. Ryhmään kuuluu nyt suurempaan rooliin nostetun Jack Daltonin lisäksi räväkkä hakkeri Riley Davis (Tristin Mays) ja kotikäyntejä harrastava pomo Patricia Thornton (Sandrine Holt). Tässä nykyteknologiaa hyödyntävässä sarjassa pelkkä klemmari ja purukumi eivät riitä, mutta Mac turvautuu toisinaan linkkuveitseen.

– Riley hoitaa nykyteknologian, minä hakkeroin kaiken muun. Opin tempun, jossa käytetään vain kahta haarukkaa, kahta hammastikkua ja suolasirotinta. Se onnistuu aina, ja olen saanut monet hämmästymään esittämällä tempun, naureskelee itse MacGycver Lucas Till.

Kun MacGyver improvisoi tuunauksiaan, johdot ja muut tykötarpeet nimetään ruudulla. Lisäksi Till toimii kertojana varmistaen, että sankarin puuhat tulevat ymmärretyiksi.

Murskakritiikki, mutta katsojia piisaa

Syyskuussa 2016 esitetty avausjakso sai Yhdysvalloissa murskakritiikin, ja sarjaa verrattiin enemmän James Bond -elokuviin ja Mission Impossible -leffoihin kuin esikuvaansa. Pilottijakso sai kuitenkin 10,72 miljoonaa katsojaa ja oli perjantain katsotuin ohjelma.

MacGyver on selvästi suunnattu uudelle sukupolvelle, joka ei ollut edes syntynyt Richard Dean Andersonin tähdittämän Ihmemiehen aikakaudella. Myös Lucas Till kuuluu tähän joukkoon. Hän saattaa vaikuttaa liian nuorelta ja epäkarismaattiselta tosimiehen rooliin, ja kenties tämän takia katsojia muistutetaan lakkaamatta hänen neroudestaan.

Tekijät tuntuvat ymmärtävän tämän, ja MacGyver onkin tehty enemmän sankarin ikäluokkaan vetoavalla huumorilla kuin kurttuotsaisella vakavuudella.

Nuori Macgyver, Sub keskiviikkoisin klo 21.00

Jim Carreyn luoma draamakomedia repii huumorinsa 70-luvun stand up -klubien maailmasta.

IS TV-LEHTI: Koomikoiden elämää 1970-luvun Los Angelesissa kuvaava sarja Kuolen nauruun (I’m Dying Up Here, 2016–) on yhdistelmä näppärää sanailua, stand up -komiikkaa ja vakavaa draamaa – jopa kuolemanvakavaa. Sarja näyttää koomikot surullisina klovneina: hahmot ovat ristiriitaisia ja hankaliakin tyyppejä, jotka kilvoittelussa suosiosta näyttävät myös pimeämmät puolensa.

David Flebotte on kirjoittanut sarjan pohjautuen Los Angelesin viihdemaailmasta 70-luvulla kirjoittaneen toimittajan William Knoedelsederin kirjaan. Vuonna 2009 julkaistu kirja kertoi 70-luvulla syntyneen uuden viihdemuodon eli stand up -komiikan ja sen esitaistelijoiden, kuten Andy Kaufmanin, Richard Pryorin ja Jim Carreyn, noususta valokeilaan.

Yksi sarjan tuottajista onkin nykyinen megatähti Jim Carrey. Sarjassa on käytetty Carreyn omia kokemuksia, kuten myös Al Madrigalin, joka on osallistunut sarjan kirjoittamiseen. Madrigal myös näyttelee Edgar Martinezin roolin.

Sarjan hahmot pohjautuvat osittain todellisiin ihmisiin, mutta pääasiassa hahmot ovat fiktiivisiä.

Ajankuva on luotu uskottavasti puvustuksen, musiikin ja käsiteltävien teemojen osalta.

Esimerkiksi komiikan portinvartija, komediaklubin omistaja Goldie (Melissa Leo) perustuu legendaarisen The Comedy Store’s -klubin Mitzi Shoreen. 1972 avattu The Comedy Store oli länsirannikon keidas uusille komiikkakyvyille. Siellä aloittivat uransa muun muassa Jay Leno, David Letterman ja Robin Williams.

Sarja sijoittuu pääosin Goldien komediaklubille, jossa nuoret koomikot kurottavat kohti tähteyttä. Tavoitteena on ponnistaa komediaklubin lavalta The Tonight Show with Johnny Carson -tv-ohjelmaan ja sitä myötä koko Amerikan tavoittavaan tähteyteen.

Ensimmäisen jakson alussa yksi koomikoista saavuttaa tämän virstanpylvään, mutta pian häntä kohtaa tragedia. Tapahtumaketju sysää liikkeelle erilaisia reaktioita muussa porukassa.

Sarjaa on amerikkalaisissa arvioissa kritisoitu siitä, että se tarjoilee turhankin tutun tarinan. Suomalaisyleisölle tilanne on toinen: meille stand up -komiikan alkuajat eivät ole ennalta tuttua huttua.

Ajankuva on luotu uskottavasti puvustuksen, musiikin ja käsiteltävien teemojen osalta. Naiset ja etniset vähemmistöt joutuvat ponnistelemaan valkoisen miehen maailmassa.

Sarjasta on tekeillä toinen kausi.

 Kuolen nauruun, Sub ti klo 23.15

Korkeushyppääjä Patrik Sjöberg voitti maailmanmestaruuksia ja olympiamitaleja. 40 vuotta uransa jälkeen Sjöberg hoitaa lapsuutensa traumaa terapiassa.

IS TV-LEHTI: Vuonna 1987 ruotsalainen korkeushyppääjä Patrik Sjöberg (s. 1965) oli huipulla. Hän hyppäsi maailmanennätykseksi 242 senttiä kotiyleisön edessä Tukholmassa ja voitti maailmanmestaruuden Roomassa. Vuonna 1999 päättyneen uransa aikana hän ylsi muun muassa kolmesti olympiamitaleille sekä dominoi sisäratojen EM-kisoja.

Menestysvuosien taustalla oli kuitenkin synkkä salaisuus. Vuonna 2011 Sjöberg julkaisi muistelmateoksen, jossa hän kertoi joutuneensa vuosien ajan seksuaalisen hyväksikäytön uhriksi.

Hyväksikäyttäjä oli yksi Sjöbergin läheisimmistä ihmisistä: pitkäaikainen valmentaja ja isäpuoli Viljo Nousiainen. Paljastus oli Ruotsissa valtava skandaali, nauttivathan sekä Sjöberg että vuonna 1999 kuollut Nousiainen suurta arvostusta Ruotsin urheilupiireissä.

Asian paljastuminen oli ensimmäinen askel Sjöbergin tiellä kohti mielenrauhaa. Vuonna 2015 hän aloitti terapian käsitelläkseen traumaansa. Tuore ruotsalaisdokumentti Patrik Sjöbergin taakka (Patrik Sjöberg i tearpi, 2017) vie katsojan kolmanneksi pyöräksi Sjöbergin ja psykologi Rebecka Malmin intiimeihin terapiaistuntoihin.

Malmin johdolla Sjöberg avaa lapsuuttaan ja nuoruuttaan, kipeää suhdettaan suomalaiseen Nousiaiseen sekä tapahtumien vaikutusta myöhempään elämään.

Thomas Reckmanin ohjaaman dokumentin sävy on vakava ja rauhallinen. Sosiaalipornoilulle ei anneta onneksi tilaa. Vaikean aiheen takaa pilkistää myös toivoa.

Dokumenttiprojekti: Patrik Sjöbergin taakka, TV1 ma klo 21.30