Tänään on aika sanoa heipat heillekin. Kuva: MTV3 / Numi Nummelin
Tänään on aika sanoa heipat heillekin. Kuva: MTV3 / Numi Nummelin

Aina Inkeri Ankeisen kanssa hahmokisan voitosta kisaavat Iso Nitro ja Abdul Tuisku.

IS TV-LEHTI: Tänä keväänä Putous on noussut uuteen liitoon. Katsojia on riittänyt, esimerkiksi viime viikolla viihdeohjelma keräsi taas lähes miljoonan keskikatsojamäärän, ja piti paikkansa MTV3:n suosituimpana tv-ohjelmana. Tänään lauantaina esitetään kauden loppujakso, jossa selviää myös sketsihahmokisan voittaja.

Voitosta taistelevat Ernest Lawsonin esittämä Abdul Tuisku, Pilvi Hämäläisen Aina Inkeri Ankeinen sekä Timo Lavikaisen Isä Nitro.

Katsojat ovat kiitelleet Putouksen raikasta näyttelijäryhmää, jossa on mukana suurelle yleisölle tuntemattomia kasvoja. Esimerkiksi Pilvi Hämäläinen ja Ernest Lawson ovat hurmanneet taidoillaan. Pilvi Hämäläinen muun muassa teki loistavan Näytön paikka -suorituksen muutama viikko sitten imitoimalla legendaarisia Putous- ja Suomi-huumorin hahmoja elävästi.

Lawson on tehnyt ihonväristäänkin vitsin nimeämällä hahmonsa stereotyyppisesti Abduliksi.

Ernest Lawsonin Abdul Tuisku on sketsihahmokisan positiivisin ilmestys, joka muistuttaa Antti Tuiskua. Hahmo laukoo sananlaskuja yhdistäen oudon huumorin lapsenmielisyyteen. Lawson on tehnyt ihonväristäänkin vitsin nimeämällä hahmonsa stereotyyppisesti Abduliksi.

– Minua kiehtovat huumorissa asiat, joille ei välttämättä saisi nauraa – tai ei tiedä, saisiko välttämättä nauraa. Hahmo on nimenomaan sitä, Lawson sanoi IS:lle ensimmäisen Putous-lähetyksen jälkeen.

Suomalaisten sydämiin on kivunnut myös Pilvi Hämäläisen Aino Inkeri Ankeinen, sketsihahmokisan negatiivisin ilmestys ja koko Suomen epätyytyväisin tyyppi. Valituksessaan Ankeinen lyö laudalta Mielensäpahoittajankin. Hahmon vahvuus on selkeä, nostalgiaan nojaava ja surumielinen elämäntarina. Voittaja?

Putous, MTV3 la klo 19.30

Korkeushyppääjä Patrik Sjöberg voitti maailmanmestaruuksia ja olympiamitaleja. 40 vuotta uransa jälkeen Sjöberg hoitaa lapsuutensa traumaa terapiassa.

IS TV-LEHTI: Vuonna 1987 ruotsalainen korkeushyppääjä Patrik Sjöberg (s. 1965) oli huipulla. Hän hyppäsi maailmanennätykseksi 242 senttiä kotiyleisön edessä Tukholmassa ja voitti maailmanmestaruuden Roomassa. Vuonna 1999 päättyneen uransa aikana hän ylsi muun muassa kolmesti olympiamitaleille sekä dominoi sisäratojen EM-kisoja.

Menestysvuosien taustalla oli kuitenkin synkkä salaisuus. Vuonna 2011 Sjöberg julkaisi muistelmateoksen, jossa hän kertoi joutuneensa vuosien ajan seksuaalisen hyväksikäytön uhriksi.

Hyväksikäyttäjä oli yksi Sjöbergin läheisimmistä ihmisistä: pitkäaikainen valmentaja ja isäpuoli Viljo Nousiainen. Paljastus oli Ruotsissa valtava skandaali, nauttivathan sekä Sjöberg että vuonna 1999 kuollut Nousiainen suurta arvostusta Ruotsin urheilupiireissä.

Asian paljastuminen oli ensimmäinen askel Sjöbergin tiellä kohti mielenrauhaa. Vuonna 2015 hän aloitti terapian käsitelläkseen traumaansa. Tuore ruotsalaisdokumentti Patrik Sjöbergin taakka (Patrik Sjöberg i tearpi, 2017) vie katsojan kolmanneksi pyöräksi Sjöbergin ja psykologi Rebecka Malmin intiimeihin terapiaistuntoihin.

Malmin johdolla Sjöberg avaa lapsuuttaan ja nuoruuttaan, kipeää suhdettaan suomalaiseen Nousiaiseen sekä tapahtumien vaikutusta myöhempään elämään.

Thomas Reckmanin ohjaaman dokumentin sävy on vakava ja rauhallinen. Sosiaalipornoilulle ei anneta onneksi tilaa. Vaikean aiheen takaa pilkistää myös toivoa.

Dokumenttiprojekti: Patrik Sjöbergin taakka, TV1 ma klo 21.30

Parisuhdevisailu palaa ruutuihin uusin jaksoin, uudella ohjelmapaikalla. 

IS TV-LEHTI:  Iloinen puheensorina käy Akun Tehtaalla Ylöjärvellä yleisön asettuessa paikoilleen lavan eteen asetelluille tuoliriveille. Käynnissä ovat Napakympin kuvaukset. Sarja teki paluun viime syksynä 15 vuoden tauon jälkeen. Napakymppi oli kirjaimellisesti täysi napakymppi, joka keräsi parhaimmillaan liki miljoonayleisön.

Nyt parisuhdevisailu palaa ruutuihin uusin jaksoin, uudella ohjelmapaikalla. Amorin nuolet sinkoilevat tänä keväänä sunnuntaisin parhaaseen katseluaikaan.

Kari Salmelaisen saappaisiin hypänneellä Janne Katajalla on juontajana ohjelmassa tärkeä rooli. Hän toimii seremonianmestarina, joka ohjaa keskustelua ja kuittailee hyväntahtoisesti osallistujien vastauksille. Komiikkaa syntyy väkisinkin oudoista kysymyksistä ja tahattoman hassuista vastauksista. Yleisössä hurrataan, kun Kataja ja hänen työparinsa pianisti Lenni-Kalle Taipale astuvat estradille. 

”Ei tänne ole pakko tulla tositarkoituksella, vaan riittää, jos haluaa kokea seikkailun.”

Voiko tv-ohjelmasta löytää tosirakkauden? Näin uskovat ainakin ohjelmassa itsensä likoon laittavat. Viime syksyn saldo parinmuodostuksessa jäi tosin melko laihaksi, ja moni orastava romanssi nuupahti heti Napakymppi-matkan jälkeen.

– Mielestäni kilpailijoilla on ollut oikeat motiivit ohjelmaan lähtiessä. Ei tänne ole pakko tulla tositarkoituksella, vaan riittää, jos haluaa kokea seikkailun. Vieraan ihmisen kanssa reissuun lähteminen jos mikä on seikkailu, Janne Kataja sanoo.

Ohjelmassa kumppania haetaan keskustellen, ei ulkonäköperustein.

– Uskon, että kun saadaan enemmän pareja prosessiin, niin kyllä tulee täysosumiakin. Se riittää, jos vaikka 40 parista yksi jatkaa yhdessä. Se on sitten Napakympin napakymppi! Kataja hymyilee.

Lenni-Kalle Taipale on samaa mieltä, vaikka tv-ohjelma on parisuhteen muodostukselle melko erikoinen ympäristö.

– Ihmiset ovat mukana aika tosissaan. Toki pitää olla pilkettä silmäkulmassa, mutta ei kukaan ole tullut tänne hakemaan vain ruutuaikaa.

Napakymppi, Nelonen su klo 20.00