Ylen maalaiskomediat ovat kansansuosikkeja. Kuva: Yle Kuvapalvelu
Ylen maalaiskomediat ovat kansansuosikkeja. Kuva: Yle Kuvapalvelu

Heikki Luoman ja Jukka Mäkisen televisiosuosikeista on vuosien varrella tullut suosittuja kesäteatterinäytelmiä.

IS TV-LEHTI: Maalaiskomediat nähdään nyt Yle Areenassa alkuperäisinä lyhentämättöminä versioina.

Heikki Luoman kirjoittamat ja Jukka Mäkisen ohjaamat toiveuusinnat lienevät katsojien mieleen, sillä vuosien varrella sarjoilla on lukuisine uusintoineen ollut yhteensä yli 120 miljoonaa katsomiskertaa. Ensiesitykset keräsivät keskimäärin miljoona katsojaa, uusinnatkin 700–800 tuhatta.

Maalaiskomedioiden suosion selittävät onnistuneet näyttelijävalinnat sekä tunnistettavat tyypit, joita löytyy niin pienemmistä kuin suuremmistakin kunnista.

– Joku kysyi minulta, miksi vihaan pankin- ja kunnanjohtajia. En minä heitä vihaa, mutta pienillä paikkakunnilla he ovat tärkeitä henkilöitä, kuten myös papit. Heillä on iso merkitys ja maalaiskomedia heijastaa todellista elämää sitä kautta. Pieni ryhmä hallitsee asioita myös isommissa kaupungeissa, linjaa kirjailija Heikki Luoma.

Ohjaaja Jukka Mäkinen on törmännyt kommentteihin, joissa joidenkin maalaiskomedioiden henkilöiden epäillään olevan tietyltä kylältä kopioituja.

– Sattumalta sarjojen arkkityypit tuntuvat tutuilta, mikä rikastuttaa samastumispintaa katsojille, Mäkinen pohtii.

Mäkinen kuvaa kirjailijan ja ohjaajan pitkäaikaista yhteistyötä pariairokaksikoksi.

– Pidämme hurtista huumorista ja näemme ihmiset koomisessa valossa, hän linjaa.

Tekijöiden mukaan kuudesta sarjasta vain neljä on varsinaisia maalaiskomedioita: Vain muutaman huijarin tähden, Peräkamaripojat, Mooseksen perintö ja Turvetta ja timantteja, jotka kaikki sijoittuvat kuvitteelliseen Kuusniemen kuntaan.

– Matkalaukkukostaja oli maalaiskomedian esiaste, jossa pitäjää ei ole määritelty, mutta siinä on sellainen yhteys, että hahmoista Heimo Hujanen ja Auvo Sulonen olivat myös Peräkamaripojissa, Heikki Luoma valottaa

– Matkalaukkukostajan ja Luonnonmukaisen rakastajan lisäksi Pirunpelto ja Korpelan kujanjuoksu ovat maaseutudraamaa, Jukka Mäkinen komppaa.

Televisiosuosikeista on vuosien varrella tullut suosittuja kesäteatterinäytelmiä, jotka vetävät katsomot täyteen ympäri Suomea.

Jatkoa tulee, sillä parhaillaan Jukka Mäkinen kuvaa Heikki Luoman kirjoittaman Korpelan kujanjuoksun kolmatta tuotantokautta. Sen ensimmäinen kausi uusitaan elokuussa TV1:n Kotikatsomossa, toinen kausi alkaa syyskuussa.

Maalaiskomediat Yle Areenassa torstaina 13.7. alkaen, katseltavissa 12 kk

Matkalaukkukostaja (1991)

Luonnonmukainen rakastaja (1992)

Vain muutaman huijarin tähden (1998)

Peräkamaripojat (2001)

Mooseksen perintö (2001–2002)

Turvetta ja timantteja (2006–2007)

Toni Wirtanen esittää Kaija Koon Vain elämää -päivänä Vapaa-biisin, jonka hän aikoinaan kirjoitti Kaijalle.

Tällä viikolla Vain elämää -ohjelmassa vietetään Kaija Koon päivää. Jaksosta on julkaistu nyt yksi tulkinta, joka on Toni Wirtasen Vapaa. Tonilla on biisiin erikoinen suhde, koska hän on itse kirjoittanut sen Kaijalle.

– Toni tiesi silloin mun elämäntilanteeseen, ja tämä biisi on tehty siihen. Olin juuri eronnut ja taistellut monien asioiden kanssa. 21 vuoden suhteesta lähteminen vaati valtavasti voimaa, Kaija kertoo jaksossa yhden suurimman hittinsä taustoista.

Toni on tehnyt biisistä alkuperäistä rajumman version. Hän kertoo myös, että Apulannan rumpali Sipe Santapukki olisi halunnut biisin aikoinaan Apulannalle.

– Rumpalimme aikanaan valitti, että tän olisi voinut tehdä itsekin, Toni kertoo.

Kaija on otettu Tonin esityksestä.

– Tämä oli tärkeä hetki Tonille ja mulle. Vilisi koko elämä silmien edessä, Kaija mietti esityksen jälkeen.

Vain elämää perjantaisin kello 20 Nelosella.

Me Naiset ja Nelonen kuuluvat samaan Sanoma-konserniin.

Aliisa ja Esa ovat ajautuneet kriisiin, jota he setvivät yhdessä Tony Dunderfeltin kanssa. Varo juonipaljastuksia!

Edellisessä Ensitreffit alttarilla -jaksossa Aliisa ja Esa mökkeilivät melko leppoisissa tunnelmissa, ja Esa vaikutti oikealta unelmamieheltä.

Tämän viikon jaksossa on tunnelma on taas päälaellaan: Aliisa on tuonut esille epävarmuutensa, jota hän kokee edelleen, kuukausi häiden jälkeen. Aliisaa vaivaa, ettei hän meinaa millään ihastua Esaan, vaan löytää miehestä vain ärsyttäviä piirteitä.

Lue myös: 7 syytä, joiden takia Ensitreffit-Esa on unelmamies

Esalle Aliisan tunnustus on ollut vaikea paikka.

– Näen tämän parisuhdetilanteen ongelmallisena. En tiiä, en tosiaan tiiä. Rupeaa itekin kääntymään pikkuhiljaa epätoivon puoleen, mies sanoo jaksossa.

Aliisan epävarmuus on aiheuttanut sen, että kumpikin on tullut sanoneeksi asioita, jotka loukkaavat. Pari pui riitaansa tapaamisessa psykologi Tony Dunderfeltin kanssa.

– Mä oon tuonut esiin, että mä oon epävarma tästä meidän asiasta. Esa on harmistunut siitä ja kerännyt aika semmosen ison potin semmosta pahaa mieltä, Aliisa selittää jaksossa Tonylle.

”Esa on kerännyt aika ison potin pahaa mieltä.”

Tony kysyy Esalta, onko tällä tapana, että paha mieli räiskähtää esiin.

– No todellakin räiskähtää, Esa myöntää.

Räiskähdyksen tarkemmat yksityiskohdat jäävät jakson perusteella hieman arvoitukseksi, mutta se on selvää, että Esa on onnistunut loukkaamaan Aliisaa pahasti.

– Lähtökohtaisesti luotan ihmiseen sataprosenttisesti. Sitten kun se luottamus tulee rikottua, mä en pysty antamaan sitä takaisin. Että jos mulle sanoo jotain niin pahoja asioita, niin vaikka multa pyytää sitä anteeksi ja kertoo, että ei se ollut tarkoitus, niin mä en pääse irti siitä, Aliisa selittää itkua nieleskellen.

Esa myöntää, että hänen on syytä pyytää anteeksi reaktiotaan ja aiheuttamaansa mielipahaa. Myös Aliisa pyytää Esalta anteeksi sanojaan.

Kaikesta huolimatta parin välillä näyttää koko ajan säilyneen hyvä keskusteluyhteys. Tonyn tapaamisen jälkeen pariskunta antaa kotimatkalla hyvästelypusut, kun Aliisa hyppää junaan.

Ensitreffit alttarilla Avalla tiistaisin klo 21.00.

Melanie

”Kun se luottamus tulee rikottua...” Ensitreffit alttarilla -parilla mielipaha räiskähtää esiin

Harmi, että tämä pari valittiin yhdeksi pariksi mukaan ohjelmaan. Samalla hukattiin mahdollisuus kahden muun ihmisen löytää toisensa ja saada kenties toimiva, loppuelämän suhde. Edellisen kirjoittajan kanssa samaa mieltä, luultavasti molemmat ovat kehuneet itsensä liian joustaviksi ja helpoksi ihmiseksi, jotta pari löytyisi. Itse en kuitenkaan haluaisi jakaa elämääni noin tiukan oloisen miehen kanssa kuin Petri. Liian kaavoihin kangistunut ja ei yhtään pelivaraa.
Lue kommentti