Antti Lautalaa näyttelee Roope Salminen ja Toni Wirtasta Tatu Sinisalo. Kuva: Nelonen
Antti Lautalaa näyttelee Roope Salminen ja Toni Wirtasta Tatu Sinisalo. Kuva: Nelonen

Teit meistä kauniin kertoo fiktiivisen tarinan suosikkiyhtye Apulannan uran alkutaipaleesta.

IS TV-LEHTI: Teit meistä kauniin -elokuva synnytti jo valmistumisaikanaan pari kohua, kun ensin ohjaaja Tuukka Temonen loukkaantui leffan kritiikistä ja sitten leffa vedettiin pois elokuvateattereista, koska se saapui myös Elisa Viihde -palveluun. Nyt elokuva esitetään Nelosella.

Temonen on iloinen siitä, että Apulanta-elokuva pääsee näin pikaisesti suuren yleisön nähtäville. Teattereissa se sai 112 000 katsojaa.

– Minusta aikataulu on järkevä silloin, jos moni pääsee näkemään elokuvan mahdollisimman pian, Temonen sanoo ja viittaa siihen, että kotimaisia elokuvia saa usein odottaa televisioon pitkän aikaa.

– Tv on massamedia, jonka avulla paljon suurempi joukko katsojia näkee kotimaisen elokuvan kuin elokuvateattereissa. Kyseessä on nyt yksittäinen näytös. Vasta puolentoista vuoden päästä tulevat uusinnat, Temonen kertoo itse päättämästään erikoissopimuksesta.

Dvd:lle elokuva tuli jouluna 2016.

Ilta-Sanomien elokuvakriitikko Tarmo Poussu antoi elokuvalle kolme tähteä:

”Tuukka Temosen ohjaama Teit meistä kauniin on itse asiassa monella tapaa ansiokas elokuva. Apulannan ensiaskelista se kertoo eloisasti ja uskottavasti. Bänditarinan ohella se piirtää ajankuvaa laman riivaamasta 1990-luvun alun Suomesta”, Tarmo Poussu kehui.

Lue myös Me Naisten Aino Salosen arvio leffasta: Tällainen on kohuttu Apulanta-elokuva: totinen kurkistus lama-Suomeen

Temonen on tyytyväinen siihen, että Apulanta-elokuvasta tuli pieni ilmiö.

– Elokuva on ilmiöbisnestä, ja olen superinnoissani, että elokuvastani tuli puhuttu. Kyseessä on puhtaasti viihde-elokuva, populaari tuote, jossa on naiiviutta ja kliseisiä teinejä. Halusin kuvata nuorten maailmaa yleisöä palkitsevasti.

– Elokuvan tekeminen Suomessa on ja ei ole helppoa. Rahaa tarvitaan, mekin otimme lainan. Budjettimme oli maltillinen, ja pitää iloita siitä, että aikakausikuvaus puvustuksineen ja lavastuksineen oli silti uskottavaa.

Seuraavaksi leffa Sarasvuosta

Temonen päätyi fiktioon siksi, että sadut ja tarinat kiinnostavat.

Apulanta-elokuva on saanut paljon palautetta sekä faneilta että lähipiirin alan ammattilaisilta.

– Eräs nainen oli käynyt katsomassa elokuvan kahdeksan kertaa. Fanileffailta oli upea kokemus. Kollegat taas ovat antaneet arvokasta palautetta liittyen juoneen, kuvaukseen ja rakenteeseen.

Parhaillaan Tuukka on uuden leffahaasteen parissa.

– Olen tekemässä fiktiivistä elokuvaa Jari Sarasvuosta. Näyttelijöiden koekuvaukset ovat juuri käynnissä, kuvaaminen alkaa syksyllä ja ensi-ilta on ensi vuonna. Talous hallitsee kaikkea, mutta aiheesta on vain vähän elokuvia. Jari on kiehtova, kiistelty, verbaalinen ja karismaattinen hahmo, ja odotan elokuvan teosta hienoa seikkailua.

Katso leffan traileri:

Teit meistä kauniin, Nelonen ke 21.00

Kuka sanoi, että perusruuan pitäisi olla mautonta? Pipsa ja Meri-Tuuli haluavat alentaa kansalaisten kokkailukynnystä.

IS TV-LEHTI: Samassa liemessä -uutuusohjelmassa kokit Pipsa Hurmerinta ja Meri-Tuuli Väntsi tekevät ruokaa rennolla otteella ja vastaavat katsojakysymyksiin.

– Ollaan huomattu, että meillä on paljon annettavaa ja helppoja reseptejä. Viime aikojen tv-ruokaohjelmissa on tehty paljon ravintolatyylistä ruokaa tai lautasannoksia. Haluttiin palata perinteeseen, jossa tehdään arkiruokaa. Haluamme alentaa kynnystä kokkailuun, tarjota vaikka maustamisidean. Tärkeää oli myös, että ohjelma on visuaalisesti kaunis, Meri-Tuuli Väntsi kuvailee.

Pipsa Hurmerinta on luonnehtinut Samassa liemessä olevan erityinen myös kaksikon läpänheiton takia.

– Kommunikointimme on rentoa ja luontevaa. Pipsa ei hienostele enkä minäkään, Väntsi komppaa.

He tapasivat catering-firmojensa kautta, kun katuruokabuumi rantautui Suomeen.

– Ymmärsin vihdoin löytäneeni kollegan, joka ymmärtää, mitä mun duuni on; osa sitä on siivota ja tiskata.

Alkujakso on nimeltäåän Ruuanlaiton ABC, ja toinen Juhlat. Siinä annetaan näyttelijä Sinikka Sokalle vinkkejä helposti tehtäviin tarjoiluihin ja synttäreillä Anna Puu laulaa.

– Vieraiksi otimme mukaan julkkiksia, joihin meillä on suhde – Sinikka on seinänaapurini, Anna Pipsan hyvä ystävä – sekä tavallisia ihmisiä.

Vastaatte katsojakysymyksiin. Mihin et itse osaisi vastata?

– Ananaksen leikkaamiseen ja kuorimiseen ei ole oikotietä. Pipsalla oli vastaus, johon totesin, että ”Ai, tuota en ole tajunnut”, paljastaa Väntsi.

 Samassa liemessä, AVA ke klo 20.00      

Jim Carreyn luoma draamakomedia repii huumorinsa 70-luvun stand up -klubien maailmasta.

IS TV-LEHTI: Koomikoiden elämää 1970-luvun Los Angelesissa kuvaava sarja Kuolen nauruun (I’m Dying Up Here, 2016–) on yhdistelmä näppärää sanailua, stand up -komiikkaa ja vakavaa draamaa – jopa kuolemanvakavaa. Sarja näyttää koomikot surullisina klovneina: hahmot ovat ristiriitaisia ja hankaliakin tyyppejä, jotka kilvoittelussa suosiosta näyttävät myös pimeämmät puolensa.

David Flebotte on kirjoittanut sarjan pohjautuen Los Angelesin viihdemaailmasta 70-luvulla kirjoittaneen toimittajan William Knoedelsederin kirjaan. Vuonna 2009 julkaistu kirja kertoi 70-luvulla syntyneen uuden viihdemuodon eli stand up -komiikan ja sen esitaistelijoiden, kuten Andy Kaufmanin, Richard Pryorin ja Jim Carreyn, noususta valokeilaan.

Yksi sarjan tuottajista onkin nykyinen megatähti Jim Carrey. Sarjassa on käytetty Carreyn omia kokemuksia, kuten myös Al Madrigalin, joka on osallistunut sarjan kirjoittamiseen. Madrigal myös näyttelee Edgar Martinezin roolin.

Sarjan hahmot pohjautuvat osittain todellisiin ihmisiin, mutta pääasiassa hahmot ovat fiktiivisiä.

Ajankuva on luotu uskottavasti puvustuksen, musiikin ja käsiteltävien teemojen osalta.

Esimerkiksi komiikan portinvartija, komediaklubin omistaja Goldie (Melissa Leo) perustuu legendaarisen The Comedy Store’s -klubin Mitzi Shoreen. 1972 avattu The Comedy Store oli länsirannikon keidas uusille komiikkakyvyille. Siellä aloittivat uransa muun muassa Jay Leno, David Letterman ja Robin Williams.

Sarja sijoittuu pääosin Goldien komediaklubille, jossa nuoret koomikot kurottavat kohti tähteyttä. Tavoitteena on ponnistaa komediaklubin lavalta The Tonight Show with Johnny Carson -tv-ohjelmaan ja sitä myötä koko Amerikan tavoittavaan tähteyteen.

Ensimmäisen jakson alussa yksi koomikoista saavuttaa tämän virstanpylvään, mutta pian häntä kohtaa tragedia. Tapahtumaketju sysää liikkeelle erilaisia reaktioita muussa porukassa.

Sarjaa on amerikkalaisissa arvioissa kritisoitu siitä, että se tarjoilee turhankin tutun tarinan. Suomalaisyleisölle tilanne on toinen: meille stand up -komiikan alkuajat eivät ole ennalta tuttua huttua.

Ajankuva on luotu uskottavasti puvustuksen, musiikin ja käsiteltävien teemojen osalta. Naiset ja etniset vähemmistöt joutuvat ponnistelemaan valkoisen miehen maailmassa.

Sarjasta on tekeillä toinen kausi.

 Kuolen nauruun, Sub ti klo 23.15