Romanttisessa komediassa varaton neito yritetään naittaa vanhemmalle miehelle. Kuva: Yle Kuvapalvelu
Romanttisessa komediassa varaton neito yritetään naittaa vanhemmalle miehelle. Kuva: Yle Kuvapalvelu

Ihanan seikkailun kuvauksissa ohjaaja Toivo Särkkä tuli itse näyttämään, miten oikein kuului pussailla.

IS TV-LEHTI: Pirkko Mannola, 78, muistaa hyvin Ihana seikkailu -elokuvan, jossa päärooleissa ovat hänen lisäkseen Ruth Snellman ja Stig Fransman. Elokuvan ohjasi 1960 Toivo Särkkä.

–Kun meillä oli Stig Fransmanin kanssa suutelukohtaus, Särkkä ilmoitti, että emme osaa mitään ja tuli näyttämään mallia, Mannola muistaa – ja huomauttaa, ettei hän ollut muutenkaan hyvä roolissaan.

Pirkko Mannola esittää elokuvassa morsianta, joka karkaa häistään. Mannola pohtii, että hän saattaa katsoa elokuvan nyt telkkarista nykyisen avopuolisonsa, jääkiekkovaikuttaja Göran Stubbin kanssa.

–Täytyy pakottaa hänet katsomaan, minähän olen siinä nuori ja hoikka! Mannola nauraa.

Mannolan elokuvaura alkoi 1959 Ville Salmisen ohjaamassa musiikkikomediassa Yks’ tavallinen Virtanen. Hänet oli valittu edellisenä vuonna Miss Suomeksi. Olipa hän tehnyt jo debyyttilevynkin ja keikkaillut Kullervo Linnan orkesterin solistina.

Seuraavat roolit hänellä olivat elokuvissa Iskelmäketju sekä Nina ja Erik, jossa yhdessä pääroolissa oli Tauno Palo.

–Tauno oli hurmaava. Kun roolihenkilöni piti haukkua hänet, menin tulipunaiseksi. Se onnistui vasta, kun katsoin ohjaaja Aarne Tarkasta. Niin sekaisin tyttö meni, Mannola nauraa.

Elokuva-Aitan äänestyksessä Pirkko Mannola valittiin kolmanneksi parhaaksi naisnäyttelijäksi. 1961 hän voitti äänestyksen.

–Se johtui vain siitä, että tulin jyrinällä ihmisten tietouteen. Olin kai jonkinlainen nuorisoidoli.

Kuukausipalkkainen elokuvanäyttelijä

1959 Pirkko Mannola teki Suomen Filmiteollisuuden kanssa kolmen vuoden sopimuksen kuukausipalkkaiseksi näyttelijäksi. Toivo Särkkä oli tarkan markan mies, joten näyttelijälle ei suotu lepoaikoja. Välillä Pirkko asui studion lähellä, muuten ei olisi ehtinyt nukkua.

–Keikkailin samaan aikaan, mutta nuorena jaksaa. Eipä niillä filmeillä rikastunut, palkkani oli 300–400 markkaa, Mannola muistelee.

–Elokuvien kritiikit olivat yleensä tyrmääviä, mutta ne saattoivat olla silti yleisömenestyksiä. Joskus kyllä masennuin kritiikeistä, Pirkko muistaa.

Kun Suomen Filmiteollisuus teki konkurssin 1965, Pirkko Mannola tunnettiin jo teatterinäyttelijänä. Hänen ensimmäinen teatteriroolinsa oli 1963 Lilla teaternissa. Häntä työllistivät myös tv-sarjat Sisarukset ja Kuten haluatte.

Isoin juttu oli En flicka i soppan -musikaalin päärooli Ruotsissa. Se oli supermenestys. Suomeen Tyttö sopassa -musikaali tuli 1969. Sen ohjasi Åke Lindman, jonka kanssa Pirkko oli juuri avioitunut. He olivat olleet pitkään salapari. Tytär Heidi syntyi 1978.

Ikä ei paina edelleenkään

Suuri suru Pirkko Mannolalle oli aviopuoliso Åken kuolema 2009. Mies kuoli 81-vuotiaana pitkällisen sairauden uuvuttamana. Mannola joutui surun keskellä koetukselle, sillä hän oli lupautunut mukaan Tanssii tähtien kanssa -ohjelmaan. Sisukkaasti hän veti kuitenkin osuutensa kisassa ja tuli hopeasijalle.

Mannola yllätti tanssikisassa notkeudellaan, eikä ikä paina häntä edelleenkään.

Hänen viimeisin roolinsa oli vastikään Espoon kaupunginteatterin Äidinmaassa. Triokeikat Marjatta Leppäsen ja Vieno Kekkosen kanssa on kuitenkin lopetettu.

–Nyt juuri ei ole mitään töitä, Mannola kertoo hiukan kauhuissaan.

Elokuvaroolinkin hän tekisi mielellään. Vanhempana hän on ollut elokuvissa vain pienissä rooleissa.

–Nuorena jännitin kameraa, nyt osaisin olla paremmin kameran edessä, Mannola tietää.

Ihana seikkailu (1962), Yle TV1 KE 28.6. klo 13.00.

Ensitreffit alttarilla -jakso saa kysymään, miksi kenenkään pitäisi väkisin pysyä yhdessä.

Tiistai-iltana näytetty Ensitreffit alttarilla -ohjelman jakso oli sarjan historian karmeinta katsottavaa. Se on paljon sanottu, kun muistaa, miten ahdistavaa oli seurata vaikkapa kolmannella kaudella mukana olleiden Heidin ja Mikon repivää riitelyä.

Eilisessä jaksossa nähtiin ihanien Aliisan ja Esan kriiseilevän, mutta se ei ollut jakson pahin tuskan aiheuttaja. Marin, Petrin ja psykologi Tony Dunderfeltin istunnon katseleminen aiheutti suorastaan fyysisiä oireita – eikä vika tällä kertaa todellakaan ollut Marin ja Petrin joustamattomuudessa.

Kertauksena: Marin ja Petrin hääpäivä sujui mukavasti, mutta hyvin nopeasti häiden jälkeen kävi ilmi, että vastavihityt eivät sovi toisilleen oikein millään tasolla. Ensin riideltiin kebabinsyönnistä ja nälvittiin nukkumaanmenoajoista, sitten alettiin ärsyyntyä ihan kaikesta toisessa ja lopulta otettiin asumusero

On aika paljon vaadittu, että Mari ryhtyisi ihailemaan puolisossaan elämää rajoittavaa rahkahulluutta.

Luontevana jatkumona aiemmille tapahtumille Mari kertoi eilen Tony Dunderfeltille, että pariskunta on päättänyt erota. Sekä Mari että Petri totesivat asiallisesti huomanneensa, etteivät sovi toisilleen. He olivat selvästi yhtä mieltä siitä, että ero on heille paras vaihtoehto. Näytti siltä, että kumpikaan ei halunnut tietoisesti loukata toista, eikä minkäänlaista jättäjä-jätetty-asetelmaa ollut havaittavissa. 

Harras toive

Tony Dunderfelt on ohjelman kuvaamisen jälkeen tehdyssä haastattelussa myöntänyt, että asiantuntijat olivat pettyneitä itseensä huomattuaan, ettei Marin ja Petrin parittaminen ollutkaan hyvä idea. Eilisessä jaksossa hän ei kuitenkaan hyväksynyt eropäätöstä noin vain, vaan yritti sinnikkäästi liimata Maria ja Petriä yhteen. 

Kun Petri kertoi korostaneensa hakuvaiheessa kovasti toivettaan liikunnallisesta puolisosta, Dunderfelt perusteli asiantuntijaraadin valintaa seuraavasti:

– Mun harras toive oli, että Petrin liikunnallisuus inspiroisi Maria, ja Mari voisi ikään kuin ihailla sitä, että Petri pitää huolta itsestään.

Ohjelman aiemmissa jaksoissa on selvinnyt, että ”itsestä huolen pitäminen” tarkoittaa Petrin kohdalla muun muassa omien vehnäproteiinijauheiden kuljettelua pitkin kaupunkia ja ulkona syömisestä kieltäytymistä maitorahkan takia. Petri on myös suoraan sanonut elävänsä keholleen.

On aika paljon vaadittu, että Marin kaltainen ihminen, jolla ei ilmeisesti ole erityisen intohimoista suhdetta treenaamiseen ja ruokavalion viilaamiseen, ryhtyisi ihailemaan puolisossaan juuri tätä elämää rajoittavaa rahkahulluutta. Mari sanoikin jaksossa napakasti, mutta ystävällisesti takaisin Dunderfeltille.

Mari ja Petri yrittivät eilisen jaksossa kertoa Tony Dunderfeltille, etteivät sovi toisilleen. Kuva: Mtv3
Mari ja Petri yrittivät eilisen jaksossa kertoa Tony Dunderfeltille, etteivät sovi toisilleen. Kuva: Mtv3

Samat tavoitteet

Dunderfelt yritti vielä jallittaa Maria ja Petriä samalle puolelle kysymällä heidän parisuhdeihanteistaan. Kun kumpikin mainitsi huumorintajun, Dunderfelt hihkaisi:

– Samat tavoitteet! Tätä mä epäilin, teillä on samat tavoitteet!

Mari kiirehti huomauttamaan, että heidän huumorintajunsa ovat osoittautuneet hyvin erilaisiksi. Jos hyvään avioliittoon riittäisi se, että molempia naurattavat jotkut, joskaan eivät samat, vitsit, erotilastot näyttäisivät aika erilaisilta. Petri totesi, että vaikka parilla on yhteistäkin, ei juttu tule toimimaan, koska kitkaa on liikaa. 

Sekään ei saanut Dunderfeltia luovuttamaan. Hän ryhtyi pohdiskelemaan, voisivatko kitkaa vielä analysoida ja voisivatko Mari ja Petri sietää toisiaan eroavaisuuksistaan huolimatta. Pariskunta pysyi onneksi tyynesti kannassaan.

Lue myös: Mitä Ensitreffit alttarilla -asiantuntijat ajattelivat, kun naittivat Marin ja Petrin?

Miksi pitäisi olla yhdessä?

Se jäi kysymättä, miksi kahden ihmisen, jotka eivät halua olla yhdessä, pitäisi olla yhdessä. Osa televisionkatsojista voi miettiä, ovatko Petri ja Mari yrittäneet tarpeeksi. Mutta kun pariskunnalla ei ole lapsia, yhteistä historiaa, yhteisiä taloudellisia sitoumuksia eikä edes mitään lämpimiä tunteita toisiaan kohtaan, miksi heidän pitäisi vielä yrittää? Ei kai kenenkään pidä tekohengittää ahdistavaa avioliittoa vain siksi, että on sattunut suostumaan mukaan tositelevisio-ohjelmaan.

Jos jotakin voimme Petrin ja Marin tarinasta oppia, niin sen, että joskus ero on parasta, mitä suhteelleen voi tehdä.

Ohjelman perusteella Mari ja Petri ovat ihan mukavia ihmisiä, kunhan heidän ei tarvitse olla toistensa kanssa tekemisissä. Eroamalla he antavat itselleen mahdollisuuden olla onnellisia yksin tai jonkun muun kanssa. Marin ja Petrin eron vastustaminen kertoo siitä, etteivät kaikki vieläkään usko, että ero on ok, vaikkei kumpikaan osapuoli olisi pettävä ja väkivaltainen sekopää.

Jos jotakin voimme Petrin ja Marin tarinasta oppia, niin sen, että joskus ero on parasta, mitä suhteelleen voi tehdä. Kun telkkarissa on nyt nähty runsaasti ohjelmia, jossa pariskunnat yrittävät pysyä yhdessä, olisiko seuraava kiinnostava konsepti nimeltään vaikka ”Pitäisikö erota?”

Roope Salminen jatkaa Putouksen juontajana. Ruutuun ohjelma palaa keväällä 2018.

Viihdeohjelma Putous palaa ruutuun. Näyttelijät julkistetaan myöhemmin tänä vuonna, mutta se on varmaa, että Roope Salminen jatkaa ohjelman juontajana.

– Putoukseen viime kaudella mukaan pääseminen oli iso unelmien täyttymys, sillä olen alusta asti ollut Putous-fani. Suuri kunnia olla taas mukana juontamassa ja kiitän luottamuksesta, että pyydettiin jatkamaan, Roope Salminen kertoo tiedotteessa.

Putous nähdään MTV3:lla keväällä 2018.

Kahdeksannalle kaudella Putouksen suositun sketsihahmokilpailun voitti Pilvi Hämäläisen hahmo Aina Inkeri Ankeinen. Hämäläisen lisäksi viime vuonna uudistuneessa Putouksessa olivat mukana myös Jenni KokanderMinka Kuustonen, Timo Lavikainen, Mikko Penttilä, Kaisa Hela ja Ernest Lawson.

Kuka Putous-voittajista on kaikkien aikojen paras?

Kysely

Kuka Putous-voittajista on kaikkien aikojen suosikkisi?