Pomo Markkanen (Sami Hedberg) on the Boss. Sarja kuvattiin Espoossa. Kuva: Sanoma-arkisto / Pete Aarre-Ahtio
Pomo Markkanen (Sami Hedberg) on the Boss. Sarja kuvattiin Espoossa. Kuva: Sanoma-arkisto / Pete Aarre-Ahtio

Vierailimme etukäteen sarjan kuvauksissa.

IS TV-LEHTI: Missä on Suomen tylsistyttävin työpaikka? Konttori-sarjan suomalaisen version mukaan Riihimäellä. Siellä paperitarvikefirmassa avokonttorillinen alaisia yrittää tehdä töitä itseään korostavan pomon Pentti Markkasen tuomasta häiriöstä huolimatta.

Todellisuudessa olemme Espoon Nihtisillassa sijaitsevassa toimistorakennuksessa, jonne sarjan paperifirman tilat on lavastettu. Näkymä on tuttu: Pöydillä on sekalaisia papereita, mappeja ja nippuja hujan hajan. Jostain pilkistää nitoja.

Esimiehen huoneen pöydällä lojuu muki, jossa lukee ”maailman paras pomo”.

– Pena on itse ostanut sen Tiimarista, huomauttaa Markkasta näyttelevä Sami Hedberg.

Täällä eletään siis vahvasti brittiläisestä ja amerikkalaisesta Konttori-sarjasta tutussa työpahoinvoinnin ja huonon johtamisen hengessä.

Ricky Gervais loi alkuperäisen muka-dokumentaarisen komediasarjan. Sen tarinoiden lisäksi Konttorin Suomi-version pääkäsikirjoittajalla Mike Pohjolalla on lupa ideoida omia jaksoja sekä käyttää Steve Carellin vetämän amerikkalaisversion tekstejä.

Tänään kuvattavan kahdeksannen jakson juoni perustuu jenkkiteksteihin. Toimistoa uhkaavat yt:t, mutta Markkanen ei uskalla kertoa alaisilleen, että hän saattaa saada samassa rytäkässä ylennyksen.

Kuvauksia luotsaa ohjaaja Janne Reinikainen, joka tunnetaan itsekin sekä näyttelijänä että koomikkona. Ennen varsinaista ottoa repliikit ja niiden painotukset sekä näyttelijöiden liikkeet käydään läpi kenraaliharjoituksessa.

Nyt harjoitellaan kohtausta, jossa Hedberg listaa työpaikan sääntöjä alaiselleen ja kulkee samalla taukohuoneesta toimiston toiselle puolelle. Se edellyttää rintamasuunnan vaihtamista kesken selostuksen.

Kuvaajan ja äänittäjän on tiedettävä etukäteen, minne näyttelijät kulloinkin kääntyvät.

– Tässä liikeradassa ei ole mitään luonnollista. Eka pyörin näin päin ja sitten toisin päin, Hedberg huomauttaa parin oton jälkeen.

– That’s called acting! Sitä se näytteleminen on! huikkaa Reinikainen takaisin.

Toimistotyön rytmissä

Ensimmäinen kausi on kahdeksan jakson mittainen, ja nyt meneillään on kauden viimeinen kuvauspäivä. Hedbergille Konttorin tekeminen on tarkoittanut toimistotyön rytmiä.

– Viimeiset kuusi viikkoa olen ollut täällä maanantaista perjantaihin pääsääntöisesti klo 8 ja 18 välillä joka päivä. Päivässä on kuvattu 7–12 kohtausta, Hedberg listaa.

Yhden jakson kuvaamiseen menee tyypillisesti siis kolme päivää.

Suomalaisessakin versiossa yksi pysyvistä vitseistä on dokumenttiporukan kulkeminen hahmojen kintereillä kameroiden kanssa. Esikuviensa, Gervaisin esittämän David Brentin ja Carellin näyttelemän Michael Scottin, tapaan Markkanenkaan ei voi välttää vilkuilemasta suoraan kameraan.

– Jouduin miettimään erikseen, miten näytellään se, että katson lyhyesti suoraan kohti kameraa. Vaikka olen käyttänyt sitä joskus komiikassani, tavallisesti tv-töissä on vältettävä katsomista suoraan kameraan, Hedberg kertoo.

– Otosten vilkaisusta oli hyötyä. Huomasin, että mitätönkin katse näyttää monitorissa jo isolta.

Tule apuun, Martti!

Ohjaajan vieressä istuu käsikirjoittaja Pohjola, joka käy Hedbergin ja Reinikaisen kanssa läpi Markkasen pitkää repliikkiä niin kauan, että se hioutuu sujuvaksi ja hauskaksi.

Osa ideaa on se, että Hedberg päättää pitkän puheensa presidentti Martti Ahtisaaren imitaatioon.

– Ahtisaari sopii tähän kohtaan hyvin, koska hän oli rauhanneuvottelijanakin, Pohjola huomauttaa.

Sitähän pomokin työpaikalla välillä on.

– Suuri pointti tässä kohtauksessa on se, että Pena haluaa piristää muita, koska luulee osaavansa, ja päätyy ihan päinvastaiseen tulokseen, Reinikainen täsmentää.

Nyt Hedberg saa kävelyn ja puhumisen kohdalleen, mutta unohtaa pitkän repliikin lopun.

– Mennään vaan uudestaan. Kyllä tämä löytyy, Reinikainen kannustaa.

Pohjola pomppaa tuoliltaan. Hän ehdottaa, että Markkasen repliikin loppuun lisätään Ahtisaareen usein yhdistetty vakiosutkaus.

– Hei, miten olis tämä: ”Timo-mies, Timo-man, tule käymään toimistossa. Tiedät kyllä paikan. Se ei ole ravintola – valitettavasti”, Pohjola selostaa.

Koko työryhmä räjähtää nauramaan. Se on siinä.

Konttori-sarja, Elisa viihde pe 3.3. alkaen

Parisuhdevisailu palaa ruutuihin uusin jaksoin, uudella ohjelmapaikalla. 

IS TV-LEHTI:  Iloinen puheensorina käy Akun Tehtaalla Ylöjärvellä yleisön asettuessa paikoilleen lavan eteen asetelluille tuoliriveille. Käynnissä ovat Napakympin kuvaukset. Sarja teki paluun viime syksynä 15 vuoden tauon jälkeen. Napakymppi oli kirjaimellisesti täysi napakymppi, joka keräsi parhaimmillaan liki miljoonayleisön.

Nyt parisuhdevisailu palaa ruutuihin uusin jaksoin, uudella ohjelmapaikalla. Amorin nuolet sinkoilevat tänä keväänä sunnuntaisin parhaaseen katseluaikaan.

Kari Salmelaisen saappaisiin hypänneellä Janne Katajalla on juontajana ohjelmassa tärkeä rooli. Hän toimii seremonianmestarina, joka ohjaa keskustelua ja kuittailee hyväntahtoisesti osallistujien vastauksille. Komiikkaa syntyy väkisinkin oudoista kysymyksistä ja tahattoman hassuista vastauksista. Yleisössä hurrataan, kun Kataja ja hänen työparinsa pianisti Lenni-Kalle Taipale astuvat estradille. 

”Ei tänne ole pakko tulla tositarkoituksella, vaan riittää, jos haluaa kokea seikkailun.”

Voiko tv-ohjelmasta löytää tosirakkauden? Näin uskovat ainakin ohjelmassa itsensä likoon laittavat. Viime syksyn saldo parinmuodostuksessa jäi tosin melko laihaksi, ja moni orastava romanssi nuupahti heti Napakymppi-matkan jälkeen.

– Mielestäni kilpailijoilla on ollut oikeat motiivit ohjelmaan lähtiessä. Ei tänne ole pakko tulla tositarkoituksella, vaan riittää, jos haluaa kokea seikkailun. Vieraan ihmisen kanssa reissuun lähteminen jos mikä on seikkailu, Janne Kataja sanoo.

Ohjelmassa kumppania haetaan keskustellen, ei ulkonäköperustein.

– Uskon, että kun saadaan enemmän pareja prosessiin, niin kyllä tulee täysosumiakin. Se riittää, jos vaikka 40 parista yksi jatkaa yhdessä. Se on sitten Napakympin napakymppi! Kataja hymyilee.

Lenni-Kalle Taipale on samaa mieltä, vaikka tv-ohjelma on parisuhteen muodostukselle melko erikoinen ympäristö.

– Ihmiset ovat mukana aika tosissaan. Toki pitää olla pilkettä silmäkulmassa, mutta ei kukaan ole tullut tänne hakemaan vain ruutuaikaa.

Napakymppi, Nelonen su klo 20.00 

Putous palaa ruutuun jo 9. kerran. Sen kunniaksi on aika muistella Armi Toivasen, Krista Kososen, Aku Hirviniemen ja muiden vanhojen Putous-tähtien sketsihahmoja.

Putous-ohjelman 9. kausi alkaa MTV3:lla la kello 19.30.