Amy Winehousea on ikävä. Kuva: Yle kuvapalvelu
Amy Winehousea on ikävä. Kuva: Yle kuvapalvelu

Ylen Teeman Teemalauantaihin voi varustautua kuuntelemalla muusikko Amy Winehousen huikeaa tuotantoa läpi. Ensin nähdään palkittu dokumenttileffa Amy, sitten keikkataltiointi.

IS TV-LEHTI: Teemalauantai tuo tv-ensi-iltaan Oscar-palkitun dokumenttielokuvan laulaja Amy Winehousesta (1983–2011). Sen perään nähdään Winehousen konsertti Lontoossa vuonna 2007.

Asif Kapadian ohjaama dokumenttileffa Amy on yksi parhaista musiikkidokumenteista ikinä. Samalla se on kurkkua kuristava kuvaus päihdeongelmaisesta ihmisestä ja hänen lähipiiristään: niistä, jotka pyrkivät auttamaan ja jaksamaan viimeiseen saakka, ja niistä, jotka käyttivät haurasta yksilöä hyväkseen ja jouduttivat tämän itsetuhoa.

Poikkeuksellista dokumentissa on runsas arkistomateriaali. Haastatteluilla taustoitetusta materiaalista avautuu koko tarina lahjakkaan teini-ikäisen laulajalupauksen pääsystä tähtitaivaalle ja lopulta rypeminen päihde- ja mielenterveysongelmissa julman juorulehdistön hampaissa. Winehouse menehtyi alkoholimyrkytykseen 27-vuotiaana.

 Vuonna 2008 Winehouse matkusti Karibialle päästäkseen eroon päihteistä, mutta isä tuli perässä.

Dokumentissa paljastuu, kuinka raadollisen omakohtaisia Winehousen sanoitukset ovat. Hänen hittinsä Rehab kertoo läheisten yrityksestä saada hänet katkaisuhoitoon ja Amyn isän vakuuttelusta, ettei hoidolle ole tarvetta. Juuri perheensä hylänneen isän rakkauden kaipuu ja Amyn rakastuminen huumeongelmaiseen Blake Fielder-Civiliin vaikuttivat olleen suurimmat tekijät Amyn ongelmien taustalla.

Katsoja ei voi olla tuntematta vihastusta näitä kahta miestä kohtaan. Vuonna 2008 Winehouse matkusti Karibialle päästäkseen eroon päihteistä, mutta isä tuli perässä – tv-kamerat mukanaan, dollarin kuvat silmissä.

Amy ja kitara. Kuva: Selmer Media AS / Yle Kuvapalvelu
Amy ja kitara. Kuva: Selmer Media AS / Yle Kuvapalvelu

Dokumentin perään nähdään Amy Winehouse: Live at Porchester Hall. Winehouse valittiin alkuvuonna 2007 Britannian parhaaksi naisartistiksi, ja sen jälkeen toukokuussa 2007 hän esiintyi nyt nähtävässä konsertissa Lontoossa. Winehouse ehti julkaista vain kaksi albumia, vuonna 2003 Frankin ja vuonna 2006 Back to Blackin, mutta hänen musiikkinsa teki lähtemättömän vaikutuksen. Winehousen syvältä kumpuava ääni ja vahvat sanoitukset jäävät elämään.

Teemalauantai: Amy Winehouse, Yle Teema la klo 21.00

Kuka sanoi, että perusruuan pitäisi olla mautonta? Pipsa ja Meri-Tuuli haluavat alentaa kansalaisten kokkailukynnystä.

IS TV-LEHTI: Samassa liemessä -uutuusohjelmassa kokit Pipsa Hurmerinta ja Meri-Tuuli Väntsi tekevät ruokaa rennolla otteella ja vastaavat katsojakysymyksiin.

– Ollaan huomattu, että meillä on paljon annettavaa ja helppoja reseptejä. Viime aikojen tv-ruokaohjelmissa on tehty paljon ravintolatyylistä ruokaa tai lautasannoksia. Haluttiin palata perinteeseen, jossa tehdään arkiruokaa. Haluamme alentaa kynnystä kokkailuun, tarjota vaikka maustamisidean. Tärkeää oli myös, että ohjelma on visuaalisesti kaunis, Meri-Tuuli Väntsi kuvailee.

Pipsa Hurmerinta on luonnehtinut Samassa liemessä olevan erityinen myös kaksikon läpänheiton takia.

– Kommunikointimme on rentoa ja luontevaa. Pipsa ei hienostele enkä minäkään, Väntsi komppaa.

He tapasivat catering-firmojensa kautta, kun katuruokabuumi rantautui Suomeen.

– Ymmärsin vihdoin löytäneeni kollegan, joka ymmärtää, mitä mun duuni on; osa sitä on siivota ja tiskata.

Alkujakso on nimeltäåän Ruuanlaiton ABC, ja toinen Juhlat. Siinä annetaan näyttelijä Sinikka Sokalle vinkkejä helposti tehtäviin tarjoiluihin ja synttäreillä Anna Puu laulaa.

– Vieraiksi otimme mukaan julkkiksia, joihin meillä on suhde – Sinikka on seinänaapurini, Anna Pipsan hyvä ystävä – sekä tavallisia ihmisiä.

Vastaatte katsojakysymyksiin. Mihin et itse osaisi vastata?

– Ananaksen leikkaamiseen ja kuorimiseen ei ole oikotietä. Pipsalla oli vastaus, johon totesin, että ”Ai, tuota en ole tajunnut”, paljastaa Väntsi.

 Samassa liemessä, AVA ke klo 20.00      

Jim Carreyn luoma draamakomedia repii huumorinsa 70-luvun stand up -klubien maailmasta.

IS TV-LEHTI: Koomikoiden elämää 1970-luvun Los Angelesissa kuvaava sarja Kuolen nauruun (I’m Dying Up Here, 2016–) on yhdistelmä näppärää sanailua, stand up -komiikkaa ja vakavaa draamaa – jopa kuolemanvakavaa. Sarja näyttää koomikot surullisina klovneina: hahmot ovat ristiriitaisia ja hankaliakin tyyppejä, jotka kilvoittelussa suosiosta näyttävät myös pimeämmät puolensa.

David Flebotte on kirjoittanut sarjan pohjautuen Los Angelesin viihdemaailmasta 70-luvulla kirjoittaneen toimittajan William Knoedelsederin kirjaan. Vuonna 2009 julkaistu kirja kertoi 70-luvulla syntyneen uuden viihdemuodon eli stand up -komiikan ja sen esitaistelijoiden, kuten Andy Kaufmanin, Richard Pryorin ja Jim Carreyn, noususta valokeilaan.

Yksi sarjan tuottajista onkin nykyinen megatähti Jim Carrey. Sarjassa on käytetty Carreyn omia kokemuksia, kuten myös Al Madrigalin, joka on osallistunut sarjan kirjoittamiseen. Madrigal myös näyttelee Edgar Martinezin roolin.

Sarjan hahmot pohjautuvat osittain todellisiin ihmisiin, mutta pääasiassa hahmot ovat fiktiivisiä.

Ajankuva on luotu uskottavasti puvustuksen, musiikin ja käsiteltävien teemojen osalta.

Esimerkiksi komiikan portinvartija, komediaklubin omistaja Goldie (Melissa Leo) perustuu legendaarisen The Comedy Store’s -klubin Mitzi Shoreen. 1972 avattu The Comedy Store oli länsirannikon keidas uusille komiikkakyvyille. Siellä aloittivat uransa muun muassa Jay Leno, David Letterman ja Robin Williams.

Sarja sijoittuu pääosin Goldien komediaklubille, jossa nuoret koomikot kurottavat kohti tähteyttä. Tavoitteena on ponnistaa komediaklubin lavalta The Tonight Show with Johnny Carson -tv-ohjelmaan ja sitä myötä koko Amerikan tavoittavaan tähteyteen.

Ensimmäisen jakson alussa yksi koomikoista saavuttaa tämän virstanpylvään, mutta pian häntä kohtaa tragedia. Tapahtumaketju sysää liikkeelle erilaisia reaktioita muussa porukassa.

Sarjaa on amerikkalaisissa arvioissa kritisoitu siitä, että se tarjoilee turhankin tutun tarinan. Suomalaisyleisölle tilanne on toinen: meille stand up -komiikan alkuajat eivät ole ennalta tuttua huttua.

Ajankuva on luotu uskottavasti puvustuksen, musiikin ja käsiteltävien teemojen osalta. Naiset ja etniset vähemmistöt joutuvat ponnistelemaan valkoisen miehen maailmassa.

Sarjasta on tekeillä toinen kausi.

 Kuolen nauruun, Sub ti klo 23.15