Teatterinjohtaja Mika Myllyaho haastattelee Esko Salmista. Kuva: Suomen Kansallisteatteri / Yle
Teatterinjohtaja Mika Myllyaho haastattelee Esko Salmista. Kuva: Suomen Kansallisteatteri / Yle

Ihana Esko Salminen valaisee mittavaa näyttelijänuraansa värikkäästi tarinoiden.

IS TV-LEHTI: Ensi vuonna näyttelijä Esko Salminen, 76, voisi viettää juhlavuotta, mutta aikoo pitää matalaa profiilia.

– 70 vuotta sitten näyttelin ensimmäisen kerran Kansallisteatterin isolla näyttämöllä, kun olin pikkupoikana avustaja. En aio juhlia kummemmin, ettei Suomi 100 vuotta mene lysyyn! hän vitsailee.

Salminen on elänyt ja hengittänyt teatteria pienestä saakka: hänen äitinsä Kyllikki Väre ja isänsä Unto Salminen olivat teatterin näyttelijöitä ja Esko-poika vietti mielellään aikaa jännittävän teatterin sokkeloissa. Kerran näyttelijä Rauha Rentola löysi hänet pöydän alta kesken esityksen.

– Se oli päiväkoti mulle, tai mikä lie tarha, Salminen kertoo Ilta Eskon seurassa -ohjelmassa, joka on taltioitu Kansallisteatterin suurelta näyttämöltä keväällä 2014.

Materiaali on leikattu pari tuntia kestäneestä teatteriesityksestä Ilta Esko Salmisen kanssa, jossa Kansallisteatterin pääjohtaja Mika Myllyaho haastatteli näyttelijälegendaa. Salminen läpivalaisi esityksessä mittavaa näyttelijäuraansa ja tulkitsi runoutta ja draamaa Aleksis Kivestä William Shakespeareen.

Ilta Esko Salmisen kanssa -teatteriesitys syntyi syksyllä 2012, kun Myllyaho haastatteli Salmista Kansallisteatterin Lavaklubilla sarjassa Legendat näyttämöllä, ja yleisö toivoi illalle uusintaa.

– Ehdotin illan nimeksi Sekundat näyttämöllä, mutta se ei mennyt läpi, Esko Salminen nauraa.

Tuhansien silmien alla

Huippusuosittu teatteriesityssarja nähtiin kolmen vuoden aikana kahdeksantoista kertaa Kansallisteatterin pienellä ja suurella näyttämöllä, ja sen näki yli 6000 ihmistä. Esko Salminen kertoo, että luvassa on vielä kaksi iltaa ensi keväänä huhti-toukokuussa.

– Näyttämömestari mittasi, että pisimmillään esitys kesti tunnin ja 53 minuuttia ilman taukoa. Olihan se aikamoinen, ihan jättiläisrooleihin verrattava ponnistus. Nostan hattua, että Mika Myllyaho oli mukana. Suomen Kansallisteatterin pääjohtaja toi mukanaan arvovaltaa.

”Onko se sitten geeneissä? Vai onko se sukurasite?”

Intiimissä ja lämmintunnelmaisessa keskustelutuokiossa Esko Salminen valaisee mittavaa näyttelijänuraansa värikkäästi tarinoiden. Salmisen kaikki lapset, ”omat pennut”, kuten hän itse kuvailee Myllyahon haastattelussa, ovat hakeutuneet samalle alalle.

– Onko se sitten geeneissä? Vai onko se sukurasite? Se on vähän niin kuin suuri filosofi ja ajattelija Matti Nykänen on sanonut: fifty-sixty, Salminen naurattaa yleisöä.

Esko Salminen tulkitsee esityksessä myös tunnetuimpien rooliensa monologeja. Hetkessä kiinni oleva ja improvisatorinen esitys lumoaa, sillä Salminen tuntuu elävän ja hengittävän klassikkonäytelmiä.

Ovatko roolit verissä niin, että pitkät monologit muistuvat mieliin tuosta vain?

– Se oli jännä kokemus, yllätyin itsekin. Yleensä roolit putsautuvat mielestä, kun esitykset loppuvat. Jostain aivokuoresta ne avautuivat. Opin roolit hitaasti, mutta sitten ne jäävät tiiviisti mieleen, Salminen sanoo.

Ilta Eskon seurassa, Teema ma klo 21.00

Seitsemän sinkkumiestä ja -naista muuttaa kahdeksaksi viikoksi saman katon alle. Tavoitteena on tietysti löytää Se Oikea. Vaikka väkisin.

IS TV-LEHTI:  Spouse House on talo, jonne kutsutaan seitsemän naista ja seitsemän miestä avioitumaan. Kihlat ja häät ovat tavoite, joka houkuttelee naimahaluisia paikalle tositarkoituksella.

Tämä realitysarja on hivenen inhimillisempi kuin Ensitreffit alttarilla, sillä tutustumiseen on aikaa 8 viikkoa.

Siihen inhimillisyys loppuukin. Kosiminen on nimittäin pakollista tai joku saa talosta potkut.

Mitä pidempään talossa majailee ja altistuu kolmio- ja neliödraamoille, sitä vaikeampaa on haluta kenenkään kanssa naimisiin.

Toisaalta aidot tunteet palkitaan! Jos kaikesta huolimatta lempi leiskuu, on televisioshow läpikotainen testi rakkaudelle.

Tosi-tv:n tapaan ohjelmaa on tekemässä joukko ”asiantuntijoita”. On psykologia ja tunneterapeuttia, ja itse sinkut on poimittu mukaan huolellisella käsityöllä ja tieteellisiin todennäköisyyslaskelmiin pohjautuvilla match-menetelmillä.

”Kun menimme deittini kanssa ravintolaan, kamerat kuvasivat ja kaikki tuijottivat. Se oli kamalaa!”

Suhteiden pysyvyyttä helpotetaan myös sillä, että Los Angelesissa kuvatun sarjan kaikki sinkut ovat kotoisin samalta seudulta – tällä kaudella Chigacosta.

Ensimmäisessä jaksossa tutustutaan ja jo ihastutaankin. Sinkut ovat keskimäärin 30-vuotiaita, hyvissä ammateissa ja tarpeeksi hyvän näköisiä, jotta kukin saisi tasaisesti huomiota. Mukana on totta kai myös ärsyttäviä henkilöitä.

Ei paljasteta, kuinka kävi palomies Jimmy Breretonille, yhdelle lemmentalon asukkaista, mutta jälkeenpäin hän on kuvaillut talon tunnelmaa hyvin stressaavaksi.

– Kamerat olivat vieressä koko ajan, samoin mikrofonit. Emme saaneet käyttää puhelinta tai internetiä. Kun menimme deittini kanssa ravintolaan, kamerat kuvasivat ja kaikki tuijottivat. Se oli kamalaa!

Salamarakkauden talo, Frii pe klo 20.00

Uutuussarjassa Lea, 74, ja Pentti, 91, haluavat oppia tietokoneen käyttöä. Apuun saapuu muotiblogaajana tunnettu naaG.

IS TV-LEHTI: 91-vuotias Pentti on yksi tulevan kevään tv-tähdistä uutuusohjelmassa Seniorit somessa.

Pentti haluaa oppia käyttämään paremmin internetiä – erityisesti hän haluaisi oppia lähettämään valokuvia sekä soittamaan videopuheluita omalle rakkaalleen Lealle, 74.

– Pentille pitäisi saada Skype. Se on asennettu sinne koneelle, mutta se ei ole jotenkin toiminnassa, Lea selvittää uutuusohjelmassa.

”Me jäämme ihan nuijiksi, kun tulee pienikin este.”

Pentti ja Lea saavat apua nettiajan konkarilta, videobloggaaja eli tubettaja Janne Naakalta. Hän on yksi niistä nuorison fanittamista tubetähdistä, jotka opettavat kevään aikana senioreita netin käytössä.

– Tämä on tosi pinnalla oleva aihe, kun monesti seniorit jäävät asioiden ulkopuolelle, sillä monet asiat tapahtuvat nykyään netissä, Janne sanoo.

– Hienoa ohjelmassa on myös se, että saan viettää aikaa senioreiden kanssa. Vaikka opetan heitä, uskon, että opin heiltä jopa itse enemmän.

Pentti ja Lea osoittautuvat niin mainioiksi senioreiksi, että Janne haluaisi tehdä heistä jopa tubettajia. Kumpikin osoittautuu hyvin humoristiseksi persoonaksi.

– Voin itsekin ottaa oppia 91-vuotiaan Pentin elämänasenteesta: hän on niin myönteinen kaikessa, ja netin opettelussakin hän on ollut tosi kärsivällinen, Janne kehuu.

Netin opettelussa lähdetään liikkeelle ihan perusasioista, sillä Pentillä ja Lealla on monta pulmaa.

– Me jäämme ihan nuijiksi, kun tulee pienikin este. Emme pysty sitä ratkaisemaan. Kun yritän googlata jotain, niin olen ihan torvi niissä asioissa, kiteyttää Lea ongelmat.

”Penallahan tuo Facebookin käyttö on hyvin vilkasta. Siellä tulee sydämiä, ja naiset laittaa Penalle, että ihana Pena.”

Facebook nousee myös pariskunnan keskustelunaiheeksi.

– Penallahan tuo Facebookin käyttö on hyvin vilkasta. Siellä tulee sydämiä, ja naiset laittaa Penalle, että ihana Pena, Lea kertoo.

– Mutta olen sanonut niille, että ei saa laittaa, kun olen yhden naisen mies, Pena jatkaa.

61 vuotta aviossa ollut Pentti oli pitkään yksin vaimonsa kuoltua, mutta lähti lopulta lastensa painostuksesta ulos seuraelämään ja löysi Lean.

He ovat pitäneet yhtä kuusi vuotta ja vierailevat toistensa luona päivittäin. Nyt he haluaisivat oppia soittamaan toisilleen videopuheluita.

Yhdessä he myös miettivät, millaisilla filttereillä Pentti saisi rypyt häviämään.

Janne tuo pariskunnalle tabletit, joilla Pentti ja Lea opettelevat FaceTime -puheluita ja muiden applikaatioiden käyttöä, kunhan oppivat ensin tabletin pyyhkäisytekniikan ja saavat laitteen auki. Yhdessä he myös miettivät, millaisilla filttereillä Pentti saisi rypyt häviämään.

Erityisen iloisiksi Lea ja Pentti tulevat, kun he tekevät yhteisen YouTube-videon Jannen kanssa.

– Näitä haluamme tehdä lisää!

Seniorit somessa, TV1 to klo 20.00

1. Hanki toimivat laitteet.

Jos kotona on useampi laite, laitteiden on hyvä olla samanmerkkiset, jotta ne saa synkronoitua helposti keskenään.

2. Muista kärsivällisyys.

Vaikka joku asia menisi väärin, älä mene paniikkiin äläkä painele kaikkia nappuloita. Se pahentaa tilannetta.

3. Pyydä rohkeasti apua.

Uuden laitteen tai toiminnon opettelu on kaikille aluksi vaikeaa. Monille voi olla iso kynnys opetella uusi asia, mutta pyydä rohkeasti apua.