Parolannummella kulinaristikaksikko perehtyy Puolustusvoimien herkkuihin. Kuva: BBC/Yle Kuvapaplvelu
Parolannummella kulinaristikaksikko perehtyy Puolustusvoimien herkkuihin. Kuva: BBC/Yle Kuvapaplvelu

IS TV-LEHTI: Brittiläiset televisiotähdet David Myers ja Simon King seikkailevat Hairy Bikers -sarjan torstain jaksossa Suomessa. Kaksikko tutustuu ruokaan, paikallisiin ihmisiin ja tietenkin saunomiseen. Matka alkaa Saimaan rannalta, Niinisaaresta.

– Suomi saattaa olla parhaita kohteitamme tähän asti, kaksikko pohtii ajaessaan moottoripyörillään järven rannalla aurinkoisena kesäpäivänä.

Paula ja Heikki sekä heidän poikansa Aapo toivottavat brittivieraat tervetulleeksi kotiinsa, joka on ollut perheen omistuksessa sukupolvien ajan. Isä ja poika vievät Davidin saunaan, jota on lämmitetty perinteiden mukaisesti neljä tuntia.

Tähti miettii alushousujen jättämistä ylle saunassa, mutta suomalaismiehet kehottavat ottamaan kaikki pois. Davidia hieman hymyilyttää – mutta tekee työtä käskettyä.

Miesten nauttiessa löylyistä Simon valmistaa karjalanpiirakoita Paulan kanssa. Leipomisen lomassa Simon naureskelee ajatukselle alastomasta sauna-Davidista.

– Se on Davidille kauhistus. Hän istuu siellä nolona!

Totuus on toinen. David kehuu olevansa saunan jälkeen rentoutuneempi kuin aikoihin. Edes alastomuus ei haitannut. Lopputuloksena molemmat brittitähdet hyppäävät ilkosillaan jääkylmään Saimaaseen.

– Suomi, me rakastetaan sua! Tämä on maanpäällinen paratiisi, karvaiset prätkä-äijät hehkuttavat.

Saimaan jälkeen miehet suuntaavat Helsinkiin, jossa he tapaavat muun muassa eukonkannon moninkertaisen maailmanmestarin.

Täällä tavallisesti varautuneet suomalaiset näyttävät brittienkin silmissä täysin kahjoilta.

Matka jatkuu vielä varuskuntaan, Turkuun ja Jurmoon, Ahvenanmaalle.

Positiivisessa ohjelmassa perehdytään kattavasti suomalaisuuteen. Ruuanlaitossa toteutettu luovuus yllättää kaverukset.

– Suomi ei todellakaan ansaitse mainettaan huonona ruokamaana.

Hyväntuulinen kaksikko muistaa vitsailla myös suomalaisten hiljaisuudella ja oman reviirin tarpeella. Hyvällä maulla tietenkin.

Hairy Bikers: Villi Pohjola, TV2 to klo 21.00

Kolmiosaisessa tosi-tv-sarjassa showtanssiryhmä yrittää löytää rytmin.

IS TV-LEHTI: Kolmeosainen tosi-tv-sarja Viva Girls (2015) kertoo norjalaisen Anetten tehtävästä perustaa Viva Girls -showtanssiryhmä Mallorcalle yökerhoon. 20–30-vuotiaiden tanssijanaisten joukossa keikistelee myös suomalainen, puhelias Paula.

Viva Girls -avausjaksoa katsellessa ei heti keksi perusteluja tällaiselle ohjelmalle. Anetten huomiosta kilpailevien kaunottarien selvästi käsikirjoitetut roolit kiusaavat, eivätkä kameralle suoraan lausutut epäuskottavat repliikit helpota piinaa. Kun vielä tanssiminenkin on toistaiseksi vaatimatonta liikehdintää, jää kummastelu päällimmäiseksi tunteeksi.

Ilmeisesti sarjassa on haettu kiihkeätä kilpailumeininkiä, ja draaman kaaren huipentumista siihen hetkeen, kun askeltavista naisista tiukkojen harjoitusten loputtua kuoriutuu upea showtanssiryhmä. Jo ensimmäinen jakso pistää epäilemään sekä sitä että sarjan tekijätiimin ammattimaisuutta.

Tekijämaaksi on ilmoitetty Yhdysvallat ja ohjaajaksi Eivind Taksrud. Tuottajana on showkonsepti VivaWorldin perustaja Anette Viva, joka tanssijaryhmääkin tässä perustaa.

Sarjan anniksi jää upeiden maisemien ja kauniiden naisten ihailu. Tanssijoita ovat Paulan lisäksi bulgarialainen Betina, latvialainen Helena ja espanjalainen Tiffany. Omatoimisen Paulan ansiosta ryhmään liittyy uutta verta, mikä muissa aiheuttaa puolestaan pahaa verta, ainakin käsikirjoituksen mukaan.

Viva Girls, Frii pe klo 20.00

C More -kanavalla nähtävää Onnelaa tähdittävät Suomen eturivin näyttelijät.

IS TV-LEHTI:  Supersuosittu ruotsalainen komediasarja Solsidan hurmasi suomalaiset tv-katsojat vuosina 2010–2015. Myös Onnea onkimassa -nimellä tunnettu sarja nousi kasvoi todella ikoniseksi ja sitä on esitetty Suomen ja Ruotsin lisäksi myös Norjassa, Tanskassa ja Belgiassa.

Nyt sarjasta on tehty myös suomalainen versio. Komediasarja Onnelaa tähdittävät Suomen eturivin näyttelijät Eero Ritala, Elena Leeve, Pekka Strang, Anna-Maija Tuokko, Santtu Karvonen ja Pirjo Heikkilä. Uutuussarjan on ohjannut Marja Pyykkö ja käsikirjoittanut Melli Maikkula.

Komedia pitää sisällään hahmoja, joita varmaan jokainen meistä tunnistaa lähipiiristään.

Tuotantoyhtiö Zodiak Finlandin kehityspäällikkönä toimivan Petteri Summasen mukaan sarja ei ole suora käännös ruotsalaisesta esikuvastaan, vaan se on käsikirjoitettu uusiksi suomalaiseen kulttuuriin sopivaksi.

Tavallisten ihmisten arkeen sijoittuva komedia pitää sisällään hahmoja, joita varmaan jokainen meistä tunnistaa lähipiiristään.

Ritala ja Leeve esittävät sarjan keskiössä olevia hammaslääkäri-Anttia ja hänen raskaana olevaa puolisoaan Saaraa, jotka muuttavat Antin lapsuudenkotiin Porvoon Poutaniemeen. Antti on miellyttämishaluinen ja joutuu aina hassuihin tilanteisiin, Saara on puolestaan hieman boheemimpi, mutta se, jolla on yleensä jalat maassa. Vastaavat hahmot Solsidanissa ovat Alex (Felix Herngren) ja Anna (Mia Skäringer).

Toisena pääparina sarjassa nähdään Strangin ja Tuokon esittämät Markus ja Mette. Hyvätuloinen suuren yrityksen johtaja ja hänen ulkoisista asioista pikkutarkka vaimonsa elävät hulppeissa oloissa. Pienet asiat paisuvat Markuksen päässä suuriksi ongelmiksi ja Metelle on todella tärkeää, miltä kaikki näyttää ulkopuolisten silmissä. Alkuperäissarjassa hahmoja vastaavat Fredde (Johan Rheborg) ja Mickan (Josephine Bornebusch).

”Kun me luettiin eka kerran kässärit ryhmänä, niin tajusin, että me ollaan me, jotka tehdään tämä, eikä kukaan muu.”

Yksi Solsidanin hahmokaartin hulvattomimmista ja samalla raivostuttavimmista henkilöistä on Ove (Henrik Dorsin), jota voisi kuvailla ehkä maailman ärsyttävimmäksi naapuriksi. Myös suomalaisversiosta löytyy vastaava hahmo, Jorma, jota esittää Santtu Karvonen. Pirjo Heikkilä puolestaan nähdään Jorman vaimona, Tittana, joka kuuluu hahmogalleriassa samaan kategoriaan kuin Ove. Titan hahmon esikuvana Solsidanissa on Malin Cederbladhin esittämä Anette.

Suomalaisnäyttelijöillä on suuret saappaat täytettävinään. Lähes kaikki heistä olivat jossain vaiheessa vähän jännittyneitä tulevasta ja vastaanotosta, mutta kuvausten alkaessa jännitys poistui.

– Kun me luettiin eka kerran kässärit ryhmänä, niin tajusin, että me ollaan me, jotka tehdään tämä, eikä kukaan muu, Leeve kertoo.

– Teemme hahmot omalla tavallamme, emmekä ala plagioimaan muita, kaikki toteavat.

– Hahmot kyllä joutuvat samoihin tilanteisiin, mutta jokainen näyttelijä tuo persoonaansa roolityöhönsä. Tämä sarja on ihan oma maailmansa – ei mitään Ruotsi-meininkiä, Ritala kiteyttää.

Onnela, C More to 23.11. alkaen