Kari Aihinen (oik.) käy tapaamassa Kangasniemellä ensimmäistä Kaappaus keittiössä -perhettä: Keijoa, Jaanaa, Sannakaisaa ja Annakaisaa. Vieläkö perhe elää leivällä ja epäterveellisellä valmisruualla? Kuva: MTV3
Kari Aihinen (oik.) käy tapaamassa Kangasniemellä ensimmäistä Kaappaus keittiössä -perhettä: Keijoa, Jaanaa, Sannakaisaa ja Annakaisaa. Vieläkö perhe elää leivällä ja epäterveellisellä valmisruualla? Kuva: MTV3

Ovatko karkit, sipsit ja mössöiset einekset taaksejäänyttä elämää? Se selviää illan Kaappaus keittiössä -jaksossa, jossa Kari Aihinen tapaa aiemmilta kausilta tuttuja perheitä.

Ihanaa, erilaisesta kokkaussarjasta Kaappaus keittiössä nähdään ”mitä heille kuuluu nyt” -jakso! Kaikista mahdollisista tosi-tv-sarjoista pitäisi näyttää ”mitä heille kuuluu nyt” -jaksoja, sillä ne ovat mahtavia.

Erityisen hyvin tällaiset kokoomajaksot toimivat tietysti sarjoissa, joissa ihmisten elämään on pyritty saamaan aikaiseksi iso muutos. Kaappaus keittiössä on juuri sellainen sarja. Kari Aihisen vierailut suomalaisten keittiöissä ovat paljastaneet, että hyvin usein ruokaongelmien takana on ollut ennen kaikkea suunnittelun puute.

Ruoanlaitto on tuntunut vaikealta, jopa mahdottomalta, koska se on tuntunut hallitsemattomalta. Aihisen tärkein oppi kaikilla kolmella Kaappaus-kaudella onkin ollut se, kuinka aterioiden ennakkosuunnittelu ja niinkin yksinkertainen keino kuin kauppalistan kirjoittaminen auttavat kaaoksessa.

Kolmannen kauden viimeisessä jaksossa Aihinen kokoaa aiemmilta kausilta tuttuja perheitä kokkaamaan yhdessä. Hän myös vierailee esimerkiksi kaikkien aikojen ensimmäisessä Kaappaus keittiössä -perheessä Kangasniemellä. Siellä opettajaäiti ruokki itsensä muutamalla ruisleipäviipaleella ja banaanilla päivässä, ja osti alakouluikäiselle tyttärelleen einesruokia ja jäätelöä.

Aihisen apuun kutsunut teini-ikäinen tytär yritti hoitaa omat ruokailunsa itse ja auttaa siinä ohessa pikkusiskoa syömään terveellisemmin.

Kaappaus keittiössä, MTV3 to 25.6. klo 21.00

Lue myös:

Kaappaus keittiössä -ohjelman Kari Aihinen: ”Uskon voin ja suolan voimaan”

Huippukokki Kari Aihinen: "Mäkkärissä käyminen on terapiaa"

Huippukokki paljastaa: näin syntyy maailman paras makaronilaatikko

Kuningatar Elisabet II:n elämästä kertovan hittisarjan toinen kausi on nyt katsottavissa Netflixissä. Mitkä koukuttavan sarjan tapahtumista ovat historiankirjojen valossa totta – ja mitkä eivät?

Prinssi Philip lähti seikkailemaan ja jätti Elisabetin yksin

Totta. Kakkoskauden yksi suurista teemoista on prinssi Philipin etsikkoaika. Vuonna 1956 mies todella lähti viideksi kuukaudeksi seilaamaan pitkin poikin maailman meriä rehvakkaassa herraseurassa. Hänen rinnallaan oli aviokriisissä rypevä Mike Parker (1920–2002), joten myös prinssin moraali joutui epäilyttävään valoon. 

Joskus prinssinkin pitää vain jättää kaikki ja mennä. Kuva: Netflix
Joskus prinssinkin pitää vain jättää kaikki ja mennä. Kuva: Netflix

Prinssi Philip oli rakastunut ballerinaan

Ei todisteita! Kun Elisabet sujauttaa tv-sarjassa miehensä matkalaukkuun kirjeen, hän  törmää medaljonkiin, jossa on ballerina Galina Ulanovan kuva. Sarjassa annetaan ymmärtää, että kuvassa oli prinssin salainen rakastettu.

Galina Ulanova (1910-1998) oli tosiaan venäläinen ballerina, ja hän saapui Lontooseen uransa loppuvaiheessa vuonna 1956, mutta hän ei tuntenut prinssiä. 

Tanssijarakastetun hahmo perustunee huhuun, jonka mukaan Philipillä olisi ollut suhde Pat Kirkwoodin (1921–2007) kanssa vuonna 1948 (samaan aikaan, kun Elisabet oli raskaana, auts). Tanssija-näyttelijä itse tyrmäsi aina suhdehuhut ja sanoi heidän olleen vain ystäviä. 

Pääministeri ei uskonut Lontoon savusumun vaarallisuuteen, sitten avustaja kuoli

 Osittain totta, osittain ei. Pääministeri Winston Churchill (1874–1965) ei tosiaan tahtonut uskoa Lontoon tappavaan savusumuun, ja kyllä vuonna 1952 savusumu aiheutti 12 000 ihmisen kuoleman. Savusumun takia bussiturmassa menehtynyt avustaja on kuitenkin keksitty hahmo, joka on kirjoitettu useamman Churchillin entisen avustajan muistelmien pohjalta.

Prinsessa Margaretilla oli kielletty suhde Peter Townsendiin 

Totta. Hävittäjälentäjä ja ylitallimestari Peter Townsend (1914–1995) ja prinsessa Margaret todella rakastuivat, mutta koska miehellä oli takanaan avioero, avioliitto ei tullut kysymykseenkään. Kakkoskaudenkin prinsessalla on edessään lisää historiallisesti paikkansapitävä sydänsuruja.

Ykköskaudella Margaret (Vanessa Kirby) rakastui Peter Townsendiin (Ben Miles), kakkoskaudella seuraa lisää kuninkaalliselle sopimattomia suhteita. Kuva: Netflix
Ykköskaudella Margaret (Vanessa Kirby) rakastui Peter Townsendiin (Ben Miles), kakkoskaudella seuraa lisää kuninkaalliselle sopimattomia suhteita. Kuva: Netflix

Prinssi Philip pakotti poikansa karuun ja kaukaiseen sisäoppilaitokseen

Valitettavasti totta. Kuningataräiti toivoi, että herkkä nuorukainen olisi saanut jäädä opiskelemaan lähemmäs kotia, mutta prinssi Philip vaati, että hänen poikansa lähtee Gordonstounin tiukkakuriseen sisäoppilaitokseen Skotlantiin. Prinssi Philip oli itse opiskellut siellä ja viihtynyt. Charles kuitenkin vihasi aikaansa opinahjossa, ja on kuvaillut sitä ”vankeusrangaistukseksi”.  

Nuori Charles (Billy Jenkins) vihasi vuosiaan Gordonstonin siäsoppilatoksessa. Kuva: Netflix
Nuori Charles (Billy Jenkins) vihasi vuosiaan Gordonstonin siäsoppilatoksessa. Kuva: Netflix

The Crownin toinen kausi nyt Netflixissä.

Sohvikset katsovat televisiota, ja me katsomme heitä. Tänään heitä saa seurata 8 tuntia putkeen!

IS TV-LEHTI: Sohvaperunat on kätevä ohjelma. Se on hauskaa viihdettä. Sohvikset katsovat televisiota, ja me katsomme heitä. Nauramme siis itsellemme.

Sohviksista on myös tullut suomalaisten kavereita. Eiväthän ihmiset enää käy toistensa luona kylässä läheskään niin paljon kuin ennen, joten nämä toimivat hyvänä korvikkeena.

Lisäksi Sohvaperunoita katsomalla voi kelata aika nopeasti viikon tv-puheenaiheet – ja nyt myös koko syksyn puheenaiheet, sillä kauden kaikki jaksot esitetään perjantai-illan ja yön ratoksi putkeen!

Alkujaksossa tunteita nostattaa Vain elämää -sarja, jossa Kaija Koo esittää Sannin kappaleen Että mitähän vittua. Voimakas tulkinta saa kyyneleet useamman sohviksen silmiin.

Kummallisesti kuvioituja sukkiaan esittelevät turkulaiset Osku ja Juhani kuuluvat nyt erityisiin suosikkeihini.

Vihoviimeisessä jaksossa katsellaan Suomen suosituinta ohjelmaa eli Linnan juhlia. Loistavaa: tästä ne parhaat palat voi kerrata pikakelauksella.

Joka kaudella katsoja voi ihastua eri sohvakuntiin. Ukkiskerho on niittänyt mainetta, eikä se petä tälläkään kaudella, mutta itse tykkään rovaniemeläisparista eli Jormasta ja Soilesta iltapalalla tv:n ääressä. Myös helsinkiläisten nuorten Iidan ja Nellin juttuja kuuntelen hymyillen.

Kummallisesti kuvioituja sukkiaan esittelevät turkulaiset Osku ja Juhani kuuluvat nyt erityisiin suosikkeihini. He naureskelevat leppoisasti tv-ohjelmien erikoisille piirteille ja pienille ihmisille – kuitenkaan ketään halveksimatta.

Sohvaperunat, TV2 pe klo 21.00–4.57