Stellan Skarsgård kertoo omasta hotellisuhteestaan. Kuva: Pia Ulin/Yle kuvapalvelu
Stellan Skarsgård kertoo omasta hotellisuhteestaan. Kuva: Pia Ulin/Yle kuvapalvelu

Joillekin hotelli on enemmän kuin pelkkä hotelli.

IS TV-LEHTI: Ruotsalainen ohjaaja-kirjailija Kristian Petri yhdistää uusimmassa ohjaustyössään molemmat leipälajinsa sekä rakkautensa hotellielämään.

Dokumenttiessee Hotelli (Hotellet, 2016) on runollinen tutkielma hotelleista – niihin liittyvästä elämäntavasta, niissä asuvista ihmisistä sekä hotellin ja kodin välisestä suhteesta.

Petrille hotellilla on pelkkää majapaikkaa huomattavasti filosofisempi merkitys. Hänelle se symboloi ennen kaikkea elämän hetkellisyyttä, kaiken kattavaa tilapäisyyden tunnetta.

Dokumentin taustalla vaikuttaa Petrin isän kuolema. Syöpään menehtyneen isän asuntoa tyhjentäessään Petrille kirkastuu, ettei edes koti ole lopulta hotellia pysyvämpi tila.

Hotelli onkin kuin ihmisen elämä pienoiskoossa, hetki sisäänkirjautumisesta ulostsekkaukseen.

Hitaasti lipuvassa dokumentissa pistäydytään hotelleissa eri puolilla maailmaa: maailman vanhimmassa hotellissa, 1300-vuotiaassa Hōshi Ryokanissa Japanissa, Hollywoodin kultakautta henkivässä Chateau Marmont Hotelissa Hollywoodissa, härkätaistelijoiden hotellina tunnetussa Reina Victoriassa Madridissa sekä monissa muissa.

Joillekin hotellit edustavat mahdollisuutta heittäytyä hetkeksi elämään toisenlaista elämää.

Useimpia yhdistää mahtava menneisyys. Petrin tutkielma vaalii juuri tätä romanttista ajatusta menneiden aikojen hotellielämästä, jossa jokaisella majapaikalla on oma tarinansa ja paikkansa historiassa – toisin kuin samankaltaisuutta vaalivilla ketjuhotelleilla.

Pohdiskelevaa ja hetkittäin paikalleen unohtuvaa kerrontaa rytmittävät hotelleissa aikaansa viettävien ihmisten haastattelut. Joillekin hotellit edustavat mahdollisuutta heittäytyä hetkeksi elämään toisenlaista elämää. Toisille ne ovat ihmisten kohtauspaikkoja, tarinoiden syntysijoja.

Mukana on muutama tunnettu kulttuurihahmokin. Kirjailija Lars Norénin elämään hotellimiljöössä vietetty lapsuus jätti pysyvän jäljen. Näyttelijä Stellan Skarsgårdin sopimuksiin kirjataan tietty hotellisviitti. Irakin sodasta raportoineelle toimittaja Åsne Seierstadille hotellista tuli työ-, turva- ja melkein jopa kuolinpaikka.

Katso dokumentin ruotsinkielinen traileri:

Dok: Hotelli, Fem to klo 22.00

Dokumentissa nähdään korvaushoidossa käyviä selviytyjiä, joille pienet onnistumiset ovat suuria askelmia.  Kuva: Yle kuvapalvelu
Dokumentissa nähdään korvaushoidossa käyviä selviytyjiä, joille pienet onnistumiset ovat suuria askelmia. Kuva: Yle kuvapalvelu

Charlotte Lindroosin uudessa dokumentissa seurataan Miaa ja Jenniä. Kokevatko he  tehneensä oikean ratkaisun luovuttuaan lapsistaan?

IS TV-LEHTI: Kahden suomalaisen naisen tarinat avaavat sitä syvyyttä, johon päihderiippuvaisuus ja masennus uhkaavat pudottaa, vaikka vuosien jälkeen jo näyttäisi paremmalta. Molemmat, Mia ja Jenni, ovat joutuneet luopumaan lapsistaan, ja se on jättänyt syvän jäljen.

Charlotte Lindroosin uudessa dokumentissa lapset eivät ole estradilla, mutta heihin liittyy se, kuinka nousu synkästä kuilusta on kummankin naisen kohdalla tapahtunut. Toki katsotaan myös syihin, miksi kuiluun on kompastuttu: amfetamiini, heroiini, itsetuhoisuus, masennus, rikkonaiset perheet.

Esimerkiksi Mialla, joka kuvailee heroiinia suureksi rakkaudekseen, on muistoja, joissa hän tyttösenä meni kertomaan baariin äidille ja isäpuolelle itkevästä pikkusiskosta. Isäpuoli kantoi raivostuneena kotiin tukasta roikottaen.

Jenni taas masentui lapsensa syntymän jälkeen, eikä osaa pitää haluamallaan tavalla yhteyttä nyt jo murrosikäiseen tyttäreensä. Hän pelkää, mitä tälle on äidistä kerrottu. Koiraa hellivällä Jennillä on kuitenkin unelmia liittyen lapsiin, ja ne auttavat jaksamaan.

Dokumentissa nähdään korvaushoidossa käyviä selviytyjiä, joille pienet onnistumiset ovat suuria askelmia. Kun on kokenut huumepumpulin, on merkityksellisten tunteiden löytäminen perusasioista hankalaa ja erilaista mutta täysin pakollista.

Kokevatko Mia ja Jenni tehneensä oikean ratkaisun luovuttuaan lapsistaan? Hyvin valittu musiikki syventää toivon tunnelmaa mutta muistuttaa myös elämän arvaamattomuudesta.

Docstop: Piikki sydämessä, TV1 ti klo 20.00

Sarjan toisella kaudella on luvassa ainakin yhdet hautajaiset ja entistä hanakampaa kapinointia.

Ahdistava, koukuttava, ajankohtainen, ajatuksia herättävä, tyylikäs. Muun muassa näillä sanoilla viime keväänä alkanutta Handmaid's Tale -sarjaa on ylistetty sen ensimmäisestä jaksosta lähtien.

Jos et vielä tiedä, mistä sarjassa on kyse, käy lukemassa esittelyjuttumme tästä:

Sarjan ensimmäinen kausi loppui kuin seinään viime kesänä, ja moni on jäänyt odottamaan jatkoa jännityksellä. Onneksi sitä on myös luvassa! Toisen kauden jaksoja alettiin suunnitella jo ennen ensimmäisen kauden loppumista, ja iso osa sarjasta kuvattiinkin viime vuonna.

Jenkeissä sarja nähdään Hulu-palvelusta, jonne kauden ensimmäinen jakso pärähtää 25. huhtikuuta. Suomessa sarjaa voi seurata HBO Nordicin kautta. Aiemman kauden palvelu näytti päivän viiveellä Yhdysvalloista.

Mitä muuta tiedämme tulevasta kaudesta? Ainakin tämän:

1. Toisella kaudella on 13 jaksoa.

Ensimmäisellä kaudella jaksoja oli vain 10.

2. Päähenkilöt ovat ykköskaudelta tuttuja.

Elisabeth Mossin näyttelemä Offred on edelleen tarinan keskiössä. Myös Ofglen (Alexis Bledel), Moira (Samira Wiley), Janine (Madeline Brewer) ja Nick (Max Minghella) nähdään uudella kaudella.

Kakkoskaudelta julkaistut kuvat ovat varsin pahaenteisiä.

3. Ensimmäinen jakso yllättää varmasti.

”Älkää yrittäkö arvata, mitä toisen kauden ensimmäisessä jaksossa tapahtuu. Ette koskaan voi aavistaa. Se on mahdotonta, ja sen takia rakastan sitä niin paljon”, Elisabeth Moss totesi TV Guiden haastattelussa.

4. Näemme surullisenkuuluisat siirtokunnat.

Handmaid’s tale perustuu Margaret Atwoodin klassikkokirjaan. Kirjassa siirtokunnat mainitaan kaikkein karmeimpana kohtalona: ne odottavat sellaisia, jotka eivät suostu taipumaan käsittämättömän yhteiskunnan osasiksi. Myös sarjan ensimmäisellä kaudella siirtokunnista puhutaan, mutta vasta kakkokaudella katsojat pääsevät näkemään ne omin silmin.

Sarjan uudella kaudella tutustutaan uusiin maisemiin.

5. Offred ja muut alkavat kapinoida.

Sarjan ohjaaja ja käsikirjoittaja Bruce Miller on vahvistanut, että kakkoskausi keskittyy vahvasti Offrediin. Tulevalla kaudella hän on kuitenkin entistä kapinallisempi ja vahvempi. Myös muut hahmot löytävät sisäisen kapinahenkensä ja haluavat laittaa pisteen orjuutukselle.

6. Ilkeän Lydia-tädin tarinaa valotetaan.

Lydia-täti (Ann Dowd) on yksi sarjan kammottavimmista hahmoista – mikä tekee hänestä samalla kovin kiinnostavan. Miten naisesta tuli niin julma? Miller on kertonut, että saamme tähän kysymykseen ainakin jonkinlaisen vastauksen tulevalla kaudella.

7. Yksi orjattarista kuolee.

Miller on vahvistanut, että sarjan kakkoskaudella nähdään hautajaiset. Mutta tarkkaan ottaen kuka kuolee ja miten? Sitä emme vielä tiedä.

Tälläkin kaudella orjattaret jatkavat parittain kävelyä.

8. Saamme tietää, mitä muulle maailmalle on tapahtunut.

Sarjan tapahtumat sijoittuvat kuvitteelliseen, Yhdysvalloissa sijaitsevaan Gilead-nimiseen valtioon. Ykköskaudella katsojat saivat tietää vain vähän Yhdysvaltain naapurimaiden kohtalosta. Miller on kuitenkin paljastanut, että tulevalla kaudella katsojat pääsevät näkemään tarkemmin, mitä ihmettä Gileadin ulkopuolella tapahtuu.

9. Sarjan kammottava – ja niin koukuttava – tunnelma ei ole kadonnut mihinkään.

Ensimmäinen kausi oli monen katsojan mielestä paikoitellen niin ahdistava, että sitä oli vaikea katsoa. Eikä mikään ole muuttumassa – ainakaan kakkoskauden trailerin perusteella. Katso vaikka: