Einari ja Veikko Paakkanen. Kuva: Yle kuvapalvelu
Einari ja Veikko Paakkanen. Kuva: Yle kuvapalvelu

Ohjaaja Einari Paakkasen sympaattinen dokumentti kertoo hänen isästään, joka uskoo pystyvänsä keskustelemaan avaruusolentojen kanssa.

IS TV-LEHTI: Järjettömiin uskomuksiin on helppo suhtautua ivallisesti tai ylimielisesti. Ymmärtäminen, tai edes sen yrittäminen, vaatii paljon enemmän myötätuntoa, ja sitä ohjaaja Einari Paakkasen hyväntahtoinen dokumentti on täynnä.

Paakkanen kuvaa elokuvassaan isäänsä Veikko Paakkasta, entistä verotoimiston virkailijaa, joka 24 vuotta sitten ilmoitti perheelleen pystyvänsä keskustelemaan avaruusolentojen kanssa. Henkioppaansa viisauksista kertonut isä näytti 12-vuotiaan Einarin silmissä supersankarilta, vaikka kukaan muu ei valo-olentoystäviä tai heidän avaruusaluksiaan koskaan nähnytkään.

Isäni tähtien takaa on Einari Paakkasen paluu lapsuutensa erikoiseen maailmaan, joka isälle on yhä osa arkea. Yhtä paljon elokuva kuvaa läheisyyttä ja ymmärrystä.

Einarille on iso kynnys kertoa Veikolle, ettei ole enää vuosiin uskonut tämän juttuihin.

Aikuinen poika yrittää työntää sivuun epäilyksiään salliakseen isälleen erikoiset uskomukset, vaikka ne ovat selvästi ristiriidassa järjen kanssa. Isällä riittää kärsivällisyyttä poikansa uteluja kohtaan.

Silti Einarille on iso kynnys kertoa Veikolle, ettei ole enää vuosiin uskonut tämän juttuihin. Dokumentissa tämä hetki tarjoillaan draaman huipennuksena, mutta sykähdyttävämpää on elokuvasta välittyvä lempeys.

Einarin paikoin epäuskoisten reaktioiden kautta elokuvan katsojakin saa hymähdellä rajatietokokemusten koomisuudelle, mutta silti elokuva ei tee isästä naurunalaista tai suhtaudu tähän hulluna, vaan leppoisana ja itsepäisenä kansanparantajana.

Paakkanen antaa katsojan tehdä omat johtopäätöksensä. Skeptikko voi katsoa dokumenttia kuvauksena vahvasta sisäisestä uskomusjärjestelmästä.

Tiukka rajaus isän ja ohjaajan väliseen suhteeseen tekee elokuvasta tiiviin, joskin myös käsittelykulmaltaan kapean.

Dokumenttiprojekti: Isäni tähtien takaa, TV1 ma klo 21.30

Parisuhdevisailu palaa ruutuihin uusin jaksoin, uudella ohjelmapaikalla. 

IS TV-LEHTI:  Iloinen puheensorina käy Akun Tehtaalla Ylöjärvellä yleisön asettuessa paikoilleen lavan eteen asetelluille tuoliriveille. Käynnissä ovat Napakympin kuvaukset. Sarja teki paluun viime syksynä 15 vuoden tauon jälkeen. Napakymppi oli kirjaimellisesti täysi napakymppi, joka keräsi parhaimmillaan liki miljoonayleisön.

Nyt parisuhdevisailu palaa ruutuihin uusin jaksoin, uudella ohjelmapaikalla. Amorin nuolet sinkoilevat tänä keväänä sunnuntaisin parhaaseen katseluaikaan.

Kari Salmelaisen saappaisiin hypänneellä Janne Katajalla on juontajana ohjelmassa tärkeä rooli. Hän toimii seremonianmestarina, joka ohjaa keskustelua ja kuittailee hyväntahtoisesti osallistujien vastauksille. Komiikkaa syntyy väkisinkin oudoista kysymyksistä ja tahattoman hassuista vastauksista. Yleisössä hurrataan, kun Kataja ja hänen työparinsa pianisti Lenni-Kalle Taipale astuvat estradille. 

”Ei tänne ole pakko tulla tositarkoituksella, vaan riittää, jos haluaa kokea seikkailun.”

Voiko tv-ohjelmasta löytää tosirakkauden? Näin uskovat ainakin ohjelmassa itsensä likoon laittavat. Viime syksyn saldo parinmuodostuksessa jäi tosin melko laihaksi, ja moni orastava romanssi nuupahti heti Napakymppi-matkan jälkeen.

– Mielestäni kilpailijoilla on ollut oikeat motiivit ohjelmaan lähtiessä. Ei tänne ole pakko tulla tositarkoituksella, vaan riittää, jos haluaa kokea seikkailun. Vieraan ihmisen kanssa reissuun lähteminen jos mikä on seikkailu, Janne Kataja sanoo.

Ohjelmassa kumppania haetaan keskustellen, ei ulkonäköperustein.

– Uskon, että kun saadaan enemmän pareja prosessiin, niin kyllä tulee täysosumiakin. Se riittää, jos vaikka 40 parista yksi jatkaa yhdessä. Se on sitten Napakympin napakymppi! Kataja hymyilee.

Lenni-Kalle Taipale on samaa mieltä, vaikka tv-ohjelma on parisuhteen muodostukselle melko erikoinen ympäristö.

– Ihmiset ovat mukana aika tosissaan. Toki pitää olla pilkettä silmäkulmassa, mutta ei kukaan ole tullut tänne hakemaan vain ruutuaikaa.

Napakymppi, Nelonen su klo 20.00 

Putous palaa ruutuun jo 9. kerran. Sen kunniaksi on aika muistella Armi Toivasen, Krista Kososen, Aku Hirviniemen ja muiden vanhojen Putous-tähtien sketsihahmoja.

Putous-ohjelman 9. kausi alkaa MTV3:lla la kello 19.30.