Brittien superjulkkis, hyväntekijä ja arvostettu radio- ja tv-tähti Jimmy Savile paljastui vasta kuolemansa jälkeen pedofiiliksi. Louis Theroux pohtii ohjelmassaan, miksi Savile ei paljastunut vuosikymmeniin.

IS TV-LEHTI: Jimmy Savile (1926–2011) oli brittiläinen tv- ja radiokuuluisuus. Uransa aikana hän keräsi valtavia summia hyväntekeväisyyteen, ja juuri arvokkaan hyväntekeväisyystyön ansiosta hänet lyötiin ritariksi. Savile oli arvostettu, pidetty, ja hänellä oli valtaa. Kun tähti kuoli, hänestä tuli ilmi karu totuus. Paljastui yli 300 uhria, joiden mukana oli hyväksikäytettyjä lapsia.

Dokumentti Theroux ja Jimmy Savilen häpeä (2016) yrittää selvittää, miten koko kansan tuntema julkkis ei jäänyt elinaikanaan kiinni kauheista teoistaan. Dokumentissa toimittaja Louis Theroux haastattelee Savilen lähimpiä työtovereita ja uhreja.

Myös Theroux tapasi Savilen tehdessään dokumenttia When Louis met Jimmy (2000). Theroux tutustui Savileen kuvausten aikana sen verran hyvin, että kutsui tätä jopa ystäväkseen.

Theroux'n lisäksi Savile huijasi kaikkia.

Ohjelmassa on otteita vuoden 2000 dokumentista. Niitä on vaikea katsoa nyt, kun totuus on paljastunut. Dokumentissa käy ilmi Theroux’n harmitus, ettei onnistunut aikanaan kaivamaan totuutta esiin. Liialle itsensä sättimiselle ei ole aihetta. Theroux'n lisäksi Savile huijasi kaikkia.

Vuosikymmenien ajan Savilen puuhista liikkui huhuja, mutta ne eivät johtaneet toimiin, nimittäin miehen asema koko kansan tuntemana henkilönä toimi suojana. Edes uhrit eivät uskaltaneet puhua.

Dokumentti herättää kysymyksen: mitä kaikkea tarpeeksi suuri määrä valtaa ja mainetta saattavat kätkeä alleen?

Theroux ja Jimmy Savilen häpeä, TV2 ke klo 22.00

Korkeushyppääjä Patrik Sjöberg voitti maailmanmestaruuksia ja olympiamitaleja. 40 vuotta uransa jälkeen Sjöberg hoitaa lapsuutensa traumaa terapiassa.

IS TV-LEHTI: Vuonna 1987 ruotsalainen korkeushyppääjä Patrik Sjöberg (s. 1965) oli huipulla. Hän hyppäsi maailmanennätykseksi 242 senttiä kotiyleisön edessä Tukholmassa ja voitti maailmanmestaruuden Roomassa. Vuonna 1999 päättyneen uransa aikana hän ylsi muun muassa kolmesti olympiamitaleille sekä dominoi sisäratojen EM-kisoja.

Menestysvuosien taustalla oli kuitenkin synkkä salaisuus. Vuonna 2011 Sjöberg julkaisi muistelmateoksen, jossa hän kertoi joutuneensa vuosien ajan seksuaalisen hyväksikäytön uhriksi.

Hyväksikäyttäjä oli yksi Sjöbergin läheisimmistä ihmisistä: pitkäaikainen valmentaja ja isäpuoli Viljo Nousiainen. Paljastus oli Ruotsissa valtava skandaali, nauttivathan sekä Sjöberg että vuonna 1999 kuollut Nousiainen suurta arvostusta Ruotsin urheilupiireissä.

Asian paljastuminen oli ensimmäinen askel Sjöbergin tiellä kohti mielenrauhaa. Vuonna 2015 hän aloitti terapian käsitelläkseen traumaansa. Tuore ruotsalaisdokumentti Patrik Sjöbergin taakka (Patrik Sjöberg i tearpi, 2017) vie katsojan kolmanneksi pyöräksi Sjöbergin ja psykologi Rebecka Malmin intiimeihin terapiaistuntoihin.

Malmin johdolla Sjöberg avaa lapsuuttaan ja nuoruuttaan, kipeää suhdettaan suomalaiseen Nousiaiseen sekä tapahtumien vaikutusta myöhempään elämään.

Thomas Reckmanin ohjaaman dokumentin sävy on vakava ja rauhallinen. Sosiaalipornoilulle ei anneta onneksi tilaa. Vaikean aiheen takaa pilkistää myös toivoa.

Dokumenttiprojekti: Patrik Sjöbergin taakka, TV1 ma klo 21.30

Parisuhdevisailu palaa ruutuihin uusin jaksoin, uudella ohjelmapaikalla. 

IS TV-LEHTI:  Iloinen puheensorina käy Akun Tehtaalla Ylöjärvellä yleisön asettuessa paikoilleen lavan eteen asetelluille tuoliriveille. Käynnissä ovat Napakympin kuvaukset. Sarja teki paluun viime syksynä 15 vuoden tauon jälkeen. Napakymppi oli kirjaimellisesti täysi napakymppi, joka keräsi parhaimmillaan liki miljoonayleisön.

Nyt parisuhdevisailu palaa ruutuihin uusin jaksoin, uudella ohjelmapaikalla. Amorin nuolet sinkoilevat tänä keväänä sunnuntaisin parhaaseen katseluaikaan.

Kari Salmelaisen saappaisiin hypänneellä Janne Katajalla on juontajana ohjelmassa tärkeä rooli. Hän toimii seremonianmestarina, joka ohjaa keskustelua ja kuittailee hyväntahtoisesti osallistujien vastauksille. Komiikkaa syntyy väkisinkin oudoista kysymyksistä ja tahattoman hassuista vastauksista. Yleisössä hurrataan, kun Kataja ja hänen työparinsa pianisti Lenni-Kalle Taipale astuvat estradille. 

”Ei tänne ole pakko tulla tositarkoituksella, vaan riittää, jos haluaa kokea seikkailun.”

Voiko tv-ohjelmasta löytää tosirakkauden? Näin uskovat ainakin ohjelmassa itsensä likoon laittavat. Viime syksyn saldo parinmuodostuksessa jäi tosin melko laihaksi, ja moni orastava romanssi nuupahti heti Napakymppi-matkan jälkeen.

– Mielestäni kilpailijoilla on ollut oikeat motiivit ohjelmaan lähtiessä. Ei tänne ole pakko tulla tositarkoituksella, vaan riittää, jos haluaa kokea seikkailun. Vieraan ihmisen kanssa reissuun lähteminen jos mikä on seikkailu, Janne Kataja sanoo.

Ohjelmassa kumppania haetaan keskustellen, ei ulkonäköperustein.

– Uskon, että kun saadaan enemmän pareja prosessiin, niin kyllä tulee täysosumiakin. Se riittää, jos vaikka 40 parista yksi jatkaa yhdessä. Se on sitten Napakympin napakymppi! Kataja hymyilee.

Lenni-Kalle Taipale on samaa mieltä, vaikka tv-ohjelma on parisuhteen muodostukselle melko erikoinen ympäristö.

– Ihmiset ovat mukana aika tosissaan. Toki pitää olla pilkettä silmäkulmassa, mutta ei kukaan ole tullut tänne hakemaan vain ruutuaikaa.

Napakymppi, Nelonen su klo 20.00