Lahden voittoisa viestijoukkue. Kuva: Sanoma-arkisto
Lahden voittoisa viestijoukkue. Kuva: Sanoma-arkisto

Se oli hienoa aikaa se, kun naisten viestinhiihdosta saatiin ensimmäinen maailmanmestaruus 1978! Dokumentti kertoo, kuinka kaikki kävi ja mitä sitten tapahtui.

IS TV-LEHTI: Ilta-Sanomat nimesi naisten viestijoukkueen ”Immon enkeleiksi” lööpissään 1978 Lahden MM-kisojen aikaan. Sillä viitattiin tuolloiseen tv-sarjaan Charlien enkelit.

Immo on silloinen maastohiihdon päävalmentaja Immo Kuutsa, ja enkelit voittoisan viestijoukkueen Helena Takalo, Marja-Liisa Hämäläinen (nyk. Kirvesniemi), Taina Impiö ja Hilkka Riihivuori. Matkaan haettiin yhteishenkeä Elämää juoksuhaudoissa -laululla.

Vesa-Matti Savisen ohjaama puolituntinen dokumentti Immon enkelit kertoo tuosta naisten viestinhiihdon ensimmäisestä maailmanmestaruudesta. Takalo ja Riihivuori olivat sen jälkeen suorastaan kansallissankareita sekä viestin että muidenkin mitaliensa vuoksi.

Kultaa tuli, ja ihmiset huusivat maalissa aivan hurmioissaan.

Marja-Liisa Kirvesniemelle puolestaan satoi kisojen jälkeen kammottavaa palautetta osalta yleisöstä. Hän sai jopa rajuja uhkauksia kotiinsa, ja häntä haukuttiin lehmäksi, joka joutaa pois ladulta. Haukkuminen tuntui tietysti hirveältä, varsinkin sen jälkeen, että naisten viestistä oli tuotu Suomelle kultamitali!

Kirvesniemi ei ollut vielä 1978 niin kovassa kunnossa kuin myöhemmin menestyneenä huippu-urheilijana. Viestiosuudella Neuvostoliitto ja DDR hiihtivät Kirvesniemen kiinni, ja hän jäi toisessa vaihdossa näille 29 sekuntia. Riihivuori otti puolestaan osuudellaan muut kiinni ja saapui vaihtoon ykkösenä.

Kultaa tuli, ja ihmiset huusivat maalissa aivan hurmioissaan.

Kaikkia neljää naishiihtäjää ja Immo Kuutsaa on haastateltu ohjelmaan. Nostalginen dokumentti esitetään tämän vuoden Lahden MM-kotikisojen toisena päivänä, joten ajoitus osuu naulan kantaan.

Immon enkelit, TV2 to klo 16.30

Parisuhdevisailu palaa ruutuihin uusin jaksoin, uudella ohjelmapaikalla. 

IS TV-LEHTI:  Iloinen puheensorina käy Akun Tehtaalla Ylöjärvellä yleisön asettuessa paikoilleen lavan eteen asetelluille tuoliriveille. Käynnissä ovat Napakympin kuvaukset. Sarja teki paluun viime syksynä 15 vuoden tauon jälkeen. Napakymppi oli kirjaimellisesti täysi napakymppi, joka keräsi parhaimmillaan liki miljoonayleisön.

Nyt parisuhdevisailu palaa ruutuihin uusin jaksoin, uudella ohjelmapaikalla. Amorin nuolet sinkoilevat tänä keväänä sunnuntaisin parhaaseen katseluaikaan.

Kari Salmelaisen saappaisiin hypänneellä Janne Katajalla on juontajana ohjelmassa tärkeä rooli. Hän toimii seremonianmestarina, joka ohjaa keskustelua ja kuittailee hyväntahtoisesti osallistujien vastauksille. Komiikkaa syntyy väkisinkin oudoista kysymyksistä ja tahattoman hassuista vastauksista. Yleisössä hurrataan, kun Kataja ja hänen työparinsa pianisti Lenni-Kalle Taipale astuvat estradille. 

”Ei tänne ole pakko tulla tositarkoituksella, vaan riittää, jos haluaa kokea seikkailun.”

Voiko tv-ohjelmasta löytää tosirakkauden? Näin uskovat ainakin ohjelmassa itsensä likoon laittavat. Viime syksyn saldo parinmuodostuksessa jäi tosin melko laihaksi, ja moni orastava romanssi nuupahti heti Napakymppi-matkan jälkeen.

– Mielestäni kilpailijoilla on ollut oikeat motiivit ohjelmaan lähtiessä. Ei tänne ole pakko tulla tositarkoituksella, vaan riittää, jos haluaa kokea seikkailun. Vieraan ihmisen kanssa reissuun lähteminen jos mikä on seikkailu, Janne Kataja sanoo.

Ohjelmassa kumppania haetaan keskustellen, ei ulkonäköperustein.

– Uskon, että kun saadaan enemmän pareja prosessiin, niin kyllä tulee täysosumiakin. Se riittää, jos vaikka 40 parista yksi jatkaa yhdessä. Se on sitten Napakympin napakymppi! Kataja hymyilee.

Lenni-Kalle Taipale on samaa mieltä, vaikka tv-ohjelma on parisuhteen muodostukselle melko erikoinen ympäristö.

– Ihmiset ovat mukana aika tosissaan. Toki pitää olla pilkettä silmäkulmassa, mutta ei kukaan ole tullut tänne hakemaan vain ruutuaikaa.

Napakymppi, Nelonen su klo 20.00 

Putous palaa ruutuun jo 9. kerran. Sen kunniaksi on aika muistella Armi Toivasen, Krista Kososen, Aku Hirviniemen ja muiden vanhojen Putous-tähtien sketsihahmoja.

Putous-ohjelman 9. kausi alkaa MTV3:lla la kello 19.30.