Tämän kauden sohvaperunoita ovat muun muassa Tanja ja Sannamari Nousiainen. Kuva: Yle Kuvapalvelu/Ville Honkonen
Tämän kauden sohvaperunoita ovat muun muassa Tanja ja Sannamari Nousiainen. Kuva: Yle Kuvapalvelu/Ville Honkonen

Sohvaperunat eli sohvikset heittäytyvät välillä ihan filosofisiksi, tuli tv:stä mitä tahansa.

IS TV-LEHTI: Kun Sohvaperunat kaksi vuotta sitten alkoi, monet ihmettelivät, mistä oikein on kyse.

Idea kuulosti ihan oudolta: sitä katsottaessa kun katsotaan tv-ohjelmaa, jossa muut katsovat tv-ohjelmia ja laukovat niistä teräviä kommentteja.

Kahden kevään aikana sarja ehti jo kasvaa ilmiöksi, jolla on omat vakiintuneet faninsa. Tammikuussa Sohvaperunat voitti Kultainen Venla -palkinnon viime vuoden parhaana viihdeohjelmana.

– Jo ennen kolmannen kauden haun avaamista saimme valtavasti kyselyjä mukaan pääsemisestä. Uudella kaudella on kymmenen vanhaa porukkaa ja neljä uutta, kertoo sarjan tuottaja Pauliina Ojala.

”Halusimme ihmisiä, jotka eivät edes pidä itseään hauskoina.”

Kaikki heistä ovat ihan tavallisia ihmisiä ympäri Suomea. Nuorin katsoja on seitsemän vanha, vanhin 83-vuotias. Valintakriteereistä yksi oli aivan ehdoton:

– Karsimme pois kaikki, jotka halusivat päästä mukaan vain päästäkseen televisioon. Halusimme ihmisiä, jotka eivät edes pidä itseään hauskoina mutta joissa näimme hyvää komiikkaa, Ojala linjaa.

Tämän kauden sohviksia:  Kuvassa Jussi ja Aiju, Osku ja Juhani, Jari ja Sanna, Perttu ja Jarno, Sanna ja Pinja. Edessä vas. Eila, Minna ja Olli sekä Iida ja Nelli. Kuva: Yle kuvapalvelu
Tämän kauden sohviksia: Kuvassa Jussi ja Aiju, Osku ja Juhani, Jari ja Sanna, Perttu ja Jarno, Sanna ja Pinja. Edessä vas. Eila, Minna ja Olli sekä Iida ja Nelli. Kuva: Yle kuvapalvelu

Näin sarja kuvataan

Kamerat eivät jää kuvauksissa pyörimään koteihin koko viikoksi, vaan kolmen hengen kuvaustiimi saapuu virittämään ne paikalle yhteisesti sovittuna aikana. Sen jälkeen kuvaaja, äänittäjä ja toimittaja-kuvaussihteeri siirtyvät viereiseen huoneeseen, jotta ”sohvikset” saavat rauhassa keskittyä itse ohjelmaan.

Nauhoitusten aikataulutus on aivan oma show’nsa.

Vaikka kaikki kommentoidut ohjelmat ovat nauhoitusviikolta, käytännön järjestelyjen helpottamiseksi ne näytetään sohvaperunoille tallennettuina.

– On huikea palapeli saada 14 eri porukan aikataulut sopimaan niin, että pääsemme viikon aikana kuvaamaan kaikkien luo.

”Viime kaudella Amerikan unelmavävystä syntyi todella paljon keskustelua.”

Aikataulu on ripeä. Päivällä kuvatut materiaalit järjestellään yön aikana leikkauskuntoon ja editoidaan kokoon seuraavana päivänä.

– Joka päivä pitää syntyä valmista.

Tehtävä ei ole ihan yksinkertainen, sillä materiaalia on valtavasti.

Jos Tanssii tähtien kanssa -ohjelmasta nähdään valmiissa Sohvaperunat-jaksossa viiden minuutin pätkä, sitä varten on tyypillisesti kuvattu viisi tuntia materiaalia. Sama ohjelma annetaan kommentoitavaksi vähintään viidessä eri kodissa.

Keitä siellä sohvalla tänä kautena oikein istuu? Lue: Sohvaperunat palaa ruutuun! Tässä ovat uudet kotisohvakriitikot

No mistä he innostuvat?

Tekijöillä on omat arvauksensa viikon puhuttavimmista ohjelmista, mutta usein sohvaperunoiden mieltymykset yllättävät.

– Viime kaudella Amerikan unelmavävystä syntyi todella paljon keskustelua, vaikka se ei ollut muuten katsotuimpien joukossa eikä se ollut julkisuudessakaan juuri esillä.

Toisaalta varmaksi kommenttien herättäjäksi ajateltu kykykilpailu ei herättänyt lainkaan intohimoja.

Huippujengi herätti kysymyksiä siitä, onko sarja kuvattu oikeasti vuoristossa vai onko trikkikuvausta. Arman Pohjantähden alla oli vaikuttava, varsinkin jakso, jossa hän kokeili etälamautinta.

Välillä on menty filosofisiksikin.

6D: Sittenkin elossa -dokkari herätti yhdessä kodissa pohdinnan siitä, miten määritellään kuollut ja onko se sama kuin eloton – sekä siitä, millaisia kuolemakokemuksia voi olla.

Antaa palaa vaan!

Ohjeita katseluun ei ole haluttu antaa. Vain draamasarjoista saatetaan selittää, mistä on kyse, jotta juonesta olisi helpompi saada kiinni.

– Vain siitä muistutetaan, ettei ole pakko keksiä sanottavaa. Tärkeintä on, että sohvikset ovat oma itsensä: rehellisiä, suoria ja aitoja. Minkäänlainen esittäminen ei toimi, Ojala toteaa.

– Välillä on pitkiäkin taukoja, ettei kukaan puhu mitään. Hiljaisuus on tuhat kertaa parempi kuin että sanomisia ryhdyttäisiin keksimällä keksimään.

Sohvaperunat, TV2 pe klo 21.00

Parisuhdevisailu palaa ruutuihin uusin jaksoin, uudella ohjelmapaikalla. 

IS TV-LEHTI:  Iloinen puheensorina käy Akun Tehtaalla Ylöjärvellä yleisön asettuessa paikoilleen lavan eteen asetelluille tuoliriveille. Käynnissä ovat Napakympin kuvaukset. Sarja teki paluun viime syksynä 15 vuoden tauon jälkeen. Napakymppi oli kirjaimellisesti täysi napakymppi, joka keräsi parhaimmillaan liki miljoonayleisön.

Nyt parisuhdevisailu palaa ruutuihin uusin jaksoin, uudella ohjelmapaikalla. Amorin nuolet sinkoilevat tänä keväänä sunnuntaisin parhaaseen katseluaikaan.

Kari Salmelaisen saappaisiin hypänneellä Janne Katajalla on juontajana ohjelmassa tärkeä rooli. Hän toimii seremonianmestarina, joka ohjaa keskustelua ja kuittailee hyväntahtoisesti osallistujien vastauksille. Komiikkaa syntyy väkisinkin oudoista kysymyksistä ja tahattoman hassuista vastauksista. Yleisössä hurrataan, kun Kataja ja hänen työparinsa pianisti Lenni-Kalle Taipale astuvat estradille. 

”Ei tänne ole pakko tulla tositarkoituksella, vaan riittää, jos haluaa kokea seikkailun.”

Voiko tv-ohjelmasta löytää tosirakkauden? Näin uskovat ainakin ohjelmassa itsensä likoon laittavat. Viime syksyn saldo parinmuodostuksessa jäi tosin melko laihaksi, ja moni orastava romanssi nuupahti heti Napakymppi-matkan jälkeen.

– Mielestäni kilpailijoilla on ollut oikeat motiivit ohjelmaan lähtiessä. Ei tänne ole pakko tulla tositarkoituksella, vaan riittää, jos haluaa kokea seikkailun. Vieraan ihmisen kanssa reissuun lähteminen jos mikä on seikkailu, Janne Kataja sanoo.

Ohjelmassa kumppania haetaan keskustellen, ei ulkonäköperustein.

– Uskon, että kun saadaan enemmän pareja prosessiin, niin kyllä tulee täysosumiakin. Se riittää, jos vaikka 40 parista yksi jatkaa yhdessä. Se on sitten Napakympin napakymppi! Kataja hymyilee.

Lenni-Kalle Taipale on samaa mieltä, vaikka tv-ohjelma on parisuhteen muodostukselle melko erikoinen ympäristö.

– Ihmiset ovat mukana aika tosissaan. Toki pitää olla pilkettä silmäkulmassa, mutta ei kukaan ole tullut tänne hakemaan vain ruutuaikaa.

Napakymppi, Nelonen su klo 20.00 

Putous palaa ruutuun jo 9. kerran. Sen kunniaksi on aika muistella Armi Toivasen, Krista Kososen, Aku Hirviniemen ja muiden vanhojen Putous-tähtien sketsihahmoja.

Putous-ohjelman 9. kausi alkaa MTV3:lla la kello 19.30.