Naurun tasapaino tarjoaa kymmenelle stand up -koomikolle mahdollisuuden nousta ammattilaisten joukkoon. Anna Dahlman ja Ilari Johansson tuomaroivat ja Sanna Stellan juontaa. Kuva: Yle Kuvapalvelu
Naurun tasapaino tarjoaa kymmenelle stand up -koomikolle mahdollisuuden nousta ammattilaisten joukkoon. Anna Dahlman ja Ilari Johansson tuomaroivat ja Sanna Stellan juontaa. Kuva: Yle Kuvapalvelu

Kunnianhimoinen talent-kisa palaa paremmassa vedossa kuin koskaan.

Naurun tasapaino on kunnianhimoinen talent-kisa, joka ei tyydy siihen, että aikaisemmat kaudet ovat olleet hyviä ja palaute on ollut positiivista. Sarja uskaltaa uudistua.

Perusjuttu on ennallaan eli joukko koomikoita tutustuu parin päivän ajan kohteeseen, esimerkiksi työpaikkaan tai harrastukseen, ja rakentaa sen jälkeen muutamassa päivässä aiheesta viiden minuutin mittaisen stand up -esityksen.

Viiden minuutin show’n valmistaminen on käsittämättömän paljon vaikeampaa kuin voisi kuvitella. Niin kuin tämän kauden uusi tuomari, käsikirjoittaja Anna Dahlman toteaa, hyvään 5-minuttiseen tarvitaan materiaalia ainakin 25 minuutin edestä. Sitten vain tiivistetään ja hiotaan, kunnes jäljellä on pelkkää timanttia.

Uutta on se, että tänä vuonna sarja huipentuu kolmeen suoraan lähetykseen: kahteen semifinaaliin sekä finaaliin, jossa kilpailee kolme koomikkoa. Aiemmin yleisöllä oli sanavaltaa vain voittajaan, nyt katsojaääniä lasketaan myös semifinaaleissa.

Uutta ovat tietysti myös kilpailijat ja varsinkin se, että tällä kertaa 10 kilpailijan joukossa on vain pari enemmän keikkaillutta koomikkoa. Silti taso heti ensimmäisessä jaksossa on todella korkealla.

Ohjelman kolmas kausi alkaa erikoispitkällä, reilun tunnin mittaisella jaksolla, jossa esitellään uudet koomikot ja nähdään aikaisempaa enemmän materiaalia heidän ensimmäiseltä keikaltaan. Vierailukohde on Vermon ravirata ja on sanottava, että porukka saa yllättävän monenlaista huumoria irti hevoperseestä.

Kisan juontajana jatkaa Sanna Stellan ja päätuomarina Ilari Johansson. Finaalikolmikko pääsee kiertueelle voittajalle on luvassa 20 000 euroa.

Naurun tasapaino, TV2 pe 11.9. klo 21.00

Lue myös:

Näin sinustakin tulee hauska nainen

Sanna Stellan kehuu Siskonpeti-naisten yhteishenkeä: ”Soitan Pirjolle kolmesti päivässä”

"Huomaan hippeyteni, kun naapurin lapset oksentavat linssikeittoani"

Illan Suomi Love -jaksossa Simo haluaa yllättää tyttärensä Hennan. – Haluan sanoa hänelle tämän kappaleen kautta, että isä välittää omasta tyttärestään.

Lauantai-iltana esitettävässä Suomi Love -jaksossa kempeleläinen Simo haluaa ilahduttaa 26-vuotiasta tytärtään Hennaa. Simo kertoo jaksossa, että hänellä on aina ollut läheiset välit tyttäreensä.

– Henna on aina ollut isän tyttö. Ehkä isältä saa joitain asioita helpommin periksi, Simo kertoo Suomi Love -jaksossa hänen ja tyttärensä suhteesta.

Keväällä 2014 Simo sai kuulla ilouutisen, kun Henna ja tämän puoliso Jani kertoivat odottavansa lasta.

– Se oli todellinen ilouutinen. Todella mahtava tunne, Simo muistelee.

”Tutkimuksissa todettiin kallonpohjan syöpäkasvain.”

Kesän edetessä Henna alkoi kuitenkin saada erikoisia oireita. Simo ajatteli niiden liittyvän raskauteen.

– Kun vaikeudet jatkuivat, Henna hakeutui kesäkuun lopulla OYKSiin. Tutkimuksissa todettiin kallonpohjan syöpäkasvain. Se oli valtava isku perheelle ja kaikille, Simo kertoo ohjelmassa liikuttuneena.

Samana päivänä, kun Henna sai tietää kasvaimesta, hän ja Jani saivat toisenkin uutisen. He saivat tietää, että syksyllä syntyvä lapsi on tyttö.

– Hennalla oli elokuun alussa ensimmäinen leikkaus, ja tyttö kasvoi mahassa. Sitten 1.lokakuuta syntyi Emppu-tyttö sädehoitojen keskellä.

”Hän ei anna periksi.”

Simon mukaan kasvain on yhä olemassa.

– Mutta kun Hennan luonteen tietää, niin hän ei anna periksi. Hän on ollut koko ajan sillä asenteella, että kyllä täältä tullaan.

Simo haluaa yllättää tyttärensä Haloo Helsingin Vapaus käteen jää -kappaleella. Kappale on Hennalle tärkeä – ja se oli myös Hennan ja Janin hääkappale vuonna 2015.

”Haluan sanoa Hennalle, että isä välittää omasta tyttärestään.”

– Haluan sanoa Hennalle tämän kappaleen kautta, että isä välittää omasta tyttärestään. Ja nyt kun on jaksamista tämän sairauden keskellä, niin me tullaan olemaan tukena.

Suomi Love TV1:llä la kello 21.15.

Peter von Baghin viimeiseksi jäänyt Lauluja utopiasta – Agit Prop -dokumenttielokuva kertoo sosialistisia aatteita tarmokkaasti edistäneen yhtyeen tarinan.

IS TV-LEHTI:  Suomen musiikkihistorian yksi mielenpainuvimmista yhtyeistä on kommunistisia työväenlauluja esittävä Agit Prop. Se perustettiin vuonna 1971 Berliinin poliittisen laulun festivaalia varten, ja nykyinen kokoonpano on ollut koossa vuodesta 1972: Martti Launis, Monna Kamu, Sinikka Sokka ja Pekka Aarnio.

Tämän sosialistisia aatteita tarmokkaasti edistävän yhtyeen tarinan dokumentointi oli Peter von Baghin pitkäaikainen haave. Etenkin elokuvahistorioitsijana ja Sodankylän elokuvajuhlien johtajana elämäntyönsä tehnyt von Bagh teki haastattelut kesällä 2014, mutta menehtyi kesken elokuvan teon. Jouko Aaltonen ohjasi elokuvan loppuun.

 Lapsuudenystävät Pekka Aarnio (vas.) ja Martti Launis lauloivat yhdessä jo poikina. Kuva: Yle Kuvapalvelu
Lapsuudenystävät Pekka Aarnio (vas.) ja Martti Launis lauloivat yhdessä jo poikina. Kuva: Yle Kuvapalvelu

Lauluja utopiasta – Agit Prop (2017) kertoo yhtyeen tarinan ja sisältää ennen julkaisematonta kuvamateriaalia. Agit Prop kiersi ahkerasti maailmalla ja tapasi muun muassa Chilen sosialistisen presidentin Allenden hänen 1960-vuotissyntymäpäivillään. Kun vuonna 1973 sotilasjuntta kaappasi vallan ja presidentti teki itsemurhan, järkytti se kaikkia perinpohjaisesti. Aatteeseen tukeuduttiin entistä vahvemmin.

Virheettömän suomen kielen artikuloinnin lisäksi Agit Prop kiehtoi ideologiallaan. Mutta myös Eero Ojasen vetävä loistava bändi ja hyvät sovitukset houkuttelivat yleisöä. Tämä on yhtye, jota Ultra Bra piti esikuvanaan.

Vaikka 1980-luvulla Neuvostoliiton vavistessa illuusiot paremmasta maailmasta heikkenivät, 1990-luvulla nousi laman myötä jälleen tarve poliittisille lauluille eikä loppua näy. Jäähyväiskonserttia ei tule, sillä vaikka he ovat laulaneet jo 40 vuotta, maailmassa on edelleen samat ongelmat. Lauluja paremmasta huomisesta tarvitaan edelleen.

Lauluja utopiasta – Agit Prop, Teema & Fem la klo 20.00