Kohudokumentti esittää teorian, jonka mukaan Burke-veli olisi murhannut JonBenétin ja vanhemmat peittelivät rikoksen. Patsy-äiti on jo menehtynyt syöpään. Kuva: Frii
Kohudokumentti esittää teorian, jonka mukaan Burke-veli olisi murhannut JonBenétin ja vanhemmat peittelivät rikoksen. Patsy-äiti on jo menehtynyt syöpään. Kuva: Frii

Kaksikymmentä vuotta sitten kuolleen JonBenét Ramseyn murha on yksi Yhdysvaltain rikoshistorian eniten uutisoituja ja puhutuimpia rikoksia.

Amerikkalainen lapsimissi JonBenét Ramsey murhattiin raa’asti kuusivuotiaana 1996. Kuoliaaksi hakattu ja kuristettu ruumis löytyi perheen kotitalon kellarista. Murhatutkimus on yksi Yhdysvaltain rikoshistorian eniten uutisoituja ja puhutuimpia. Murhaa ei ole saatu ratkaistua.

Ramseyn murhasta tuli joulukuussa kuluneeksi kaksikymmentä vuotta. Tapauksesta julkistettiin uusi kolmiosainen dokumentti syyskuussa, ja se esitetään nyt Suomessa Frii-kanavalla.

Dokumentti joutui julkaisemisen jälkeen ankaran julkisen tutkiskelun kohteeksi. Siinä esitetään perhettä kohtaan raju syytös siitä, että JonBenétin olisi murhannut tämän oma, murhan aikaan vasta 9-vuotias isoveli Burke Ramsey.

Etuoikeutettu perhe

Ensimmäinen osa kertoo yksityiskohtaisesti murhaa edeltäneet ja sen jälkeen seuranneet tapahtumat. Huomio kohdistuu pieniin, tutkinnan kannalta merkityksellisiin yksityiskohtiin, kuten kulholliseen ananaspaloja Ramseyn keittiön pöydällä. Murhatun tytön vatsalaukusta löytyi sulamattomia ananaspaloja, mikä vaikuttaa siltä, että hänet olisi pakotettu syömään ananasta ennen kuolemaansa.

Poliisin kuvaama todistusmateriaalivideo paljastaa, miltä talossa näytti pian murhan jälkeen.

– Ramseyt elivät etuoikeutettujen elämää. He olivat kaunis ja hyvin toimeen tuleva perhe, kertoo rikostoimittaja Diane Dimond.

Dokumentissa paljastuu, että Ramseyn perheellä oli takanaan yltäkylläinen, ruoan ja lahjojen täyteinen joulunvietto. Äiti Patsy Ramsey oli hankkinut talon jokaiseen huoneeseen joulukuusen.

– Perheen isä oli hiljainen ja menestynyt liikemies, Dimond sanoo.

Avaintodisteita ovat nauhoitettu hätäkeskuspuhelu ja lunnasvaatimuskirje, jonka JonBenétin väitetty kidnappaaja olisi jättänyt taloon. Grafologi Cina Wong kertoo ohjelmassa, että kirjeen käsiala pystyttiin yhdistämään äiti Patsyyn.

– Kirjeessä ja Patsyn käsialassa oli yli 2000 samankaltaisuutta, Wong sanoo.

Pedofiilin uhri?

Tytön tausta lapsimissinä teki tapauksesta poikkeuksellisen. Se myös herätti teorian, että JonBenét olisi joutunut pedofiilin uhriksi. Tyttö esiintyi neljävuotiaasta lähtien lapsille suunnatuissa missikilpailuissa. Kuvista näkee, että tyttö oli meikattu ja puettu kisoihin aikuismaiseen tyyliin.

Ompelijatar Pamela Griffin teki JonBenétille kilpailupuvut.

– Hän oli todella fiksu ja oppi kauneuskisojen eleet ja liikkeet nopeasti, Griffin kertoo.

Monien ulkopuolisten mielestä Patsy-äidin mielenkiinto lasten missikisoja kohtaan oli puistattavaa.

Eräs asia JonBenétin lyhyessä elämässä on dokumentin asiantuntijoiden mukaan hälyttävä merkki siitä, että tytön asiat eivät olleet hyvin tämän eläessä. JonBenét kärsi säännöllisestä yökastelusta, mikä voi asiantuntijoiden mukaan viitata pahaan stressiin, ahdistukseen tai pahimmillaan jopa toistuvaan seksuaaliseen ahdisteluun.

JonBenétin ruumiista ei kuitenkaan löydetty seksuaalisen väkivallan selviä merkkejä, joskaan vaihtoehtoa ei koskaan suljettu kokonaan pois.

JonBenet: Kuka murhasi lapsimissin? Frii su 8.1. klo 20.00

Seitsemän sinkkumiestä ja -naista muuttaa kahdeksaksi viikoksi saman katon alle. Tavoitteena on tietysti löytää Se Oikea. Vaikka väkisin.

IS TV-LEHTI:  Spouse House on talo, jonne kutsutaan seitsemän naista ja seitsemän miestä avioitumaan. Kihlat ja häät ovat tavoite, joka houkuttelee naimahaluisia paikalle tositarkoituksella.

Tämä realitysarja on hivenen inhimillisempi kuin Ensitreffit alttarilla, sillä tutustumiseen on aikaa 8 viikkoa.

Siihen inhimillisyys loppuukin. Kosiminen on nimittäin pakollista tai joku saa talosta potkut.

Mitä pidempään talossa majailee ja altistuu kolmio- ja neliödraamoille, sitä vaikeampaa on haluta kenenkään kanssa naimisiin.

Toisaalta aidot tunteet palkitaan! Jos kaikesta huolimatta lempi leiskuu, on televisioshow läpikotainen testi rakkaudelle.

Tosi-tv:n tapaan ohjelmaa on tekemässä joukko ”asiantuntijoita”. On psykologia ja tunneterapeuttia, ja itse sinkut on poimittu mukaan huolellisella käsityöllä ja tieteellisiin todennäköisyyslaskelmiin pohjautuvilla match-menetelmillä.

”Kun menimme deittini kanssa ravintolaan, kamerat kuvasivat ja kaikki tuijottivat. Se oli kamalaa!”

Suhteiden pysyvyyttä helpotetaan myös sillä, että Los Angelesissa kuvatun sarjan kaikki sinkut ovat kotoisin samalta seudulta – tällä kaudella Chigacosta.

Ensimmäisessä jaksossa tutustutaan ja jo ihastutaankin. Sinkut ovat keskimäärin 30-vuotiaita, hyvissä ammateissa ja tarpeeksi hyvän näköisiä, jotta kukin saisi tasaisesti huomiota. Mukana on totta kai myös ärsyttäviä henkilöitä.

Ei paljasteta, kuinka kävi palomies Jimmy Breretonille, yhdelle lemmentalon asukkaista, mutta jälkeenpäin hän on kuvaillut talon tunnelmaa hyvin stressaavaksi.

– Kamerat olivat vieressä koko ajan, samoin mikrofonit. Emme saaneet käyttää puhelinta tai internetiä. Kun menimme deittini kanssa ravintolaan, kamerat kuvasivat ja kaikki tuijottivat. Se oli kamalaa!

Salamarakkauden talo, Frii pe klo 20.00

Uutuussarjassa Lea, 74, ja Pentti, 91, haluavat oppia tietokoneen käyttöä. Apuun saapuu muotiblogaajana tunnettu naaG.

IS TV-LEHTI: 91-vuotias Pentti on yksi tulevan kevään tv-tähdistä uutuusohjelmassa Seniorit somessa.

Pentti haluaa oppia käyttämään paremmin internetiä – erityisesti hän haluaisi oppia lähettämään valokuvia sekä soittamaan videopuheluita omalle rakkaalleen Lealle, 74.

– Pentille pitäisi saada Skype. Se on asennettu sinne koneelle, mutta se ei ole jotenkin toiminnassa, Lea selvittää uutuusohjelmassa.

”Me jäämme ihan nuijiksi, kun tulee pienikin este.”

Pentti ja Lea saavat apua nettiajan konkarilta, videobloggaaja eli tubettaja Janne Naakalta. Hän on yksi niistä nuorison fanittamista tubetähdistä, jotka opettavat kevään aikana senioreita netin käytössä.

– Tämä on tosi pinnalla oleva aihe, kun monesti seniorit jäävät asioiden ulkopuolelle, sillä monet asiat tapahtuvat nykyään netissä, Janne sanoo.

– Hienoa ohjelmassa on myös se, että saan viettää aikaa senioreiden kanssa. Vaikka opetan heitä, uskon, että opin heiltä jopa itse enemmän.

Pentti ja Lea osoittautuvat niin mainioiksi senioreiksi, että Janne haluaisi tehdä heistä jopa tubettajia. Kumpikin osoittautuu hyvin humoristiseksi persoonaksi.

– Voin itsekin ottaa oppia 91-vuotiaan Pentin elämänasenteesta: hän on niin myönteinen kaikessa, ja netin opettelussakin hän on ollut tosi kärsivällinen, Janne kehuu.

Netin opettelussa lähdetään liikkeelle ihan perusasioista, sillä Pentillä ja Lealla on monta pulmaa.

– Me jäämme ihan nuijiksi, kun tulee pienikin este. Emme pysty sitä ratkaisemaan. Kun yritän googlata jotain, niin olen ihan torvi niissä asioissa, kiteyttää Lea ongelmat.

”Penallahan tuo Facebookin käyttö on hyvin vilkasta. Siellä tulee sydämiä, ja naiset laittaa Penalle, että ihana Pena.”

Facebook nousee myös pariskunnan keskustelunaiheeksi.

– Penallahan tuo Facebookin käyttö on hyvin vilkasta. Siellä tulee sydämiä, ja naiset laittaa Penalle, että ihana Pena, Lea kertoo.

– Mutta olen sanonut niille, että ei saa laittaa, kun olen yhden naisen mies, Pena jatkaa.

61 vuotta aviossa ollut Pentti oli pitkään yksin vaimonsa kuoltua, mutta lähti lopulta lastensa painostuksesta ulos seuraelämään ja löysi Lean.

He ovat pitäneet yhtä kuusi vuotta ja vierailevat toistensa luona päivittäin. Nyt he haluaisivat oppia soittamaan toisilleen videopuheluita.

Yhdessä he myös miettivät, millaisilla filttereillä Pentti saisi rypyt häviämään.

Janne tuo pariskunnalle tabletit, joilla Pentti ja Lea opettelevat FaceTime -puheluita ja muiden applikaatioiden käyttöä, kunhan oppivat ensin tabletin pyyhkäisytekniikan ja saavat laitteen auki. Yhdessä he myös miettivät, millaisilla filttereillä Pentti saisi rypyt häviämään.

Erityisen iloisiksi Lea ja Pentti tulevat, kun he tekevät yhteisen YouTube-videon Jannen kanssa.

– Näitä haluamme tehdä lisää!

Seniorit somessa, TV1 to klo 20.00

1. Hanki toimivat laitteet.

Jos kotona on useampi laite, laitteiden on hyvä olla samanmerkkiset, jotta ne saa synkronoitua helposti keskenään.

2. Muista kärsivällisyys.

Vaikka joku asia menisi väärin, älä mene paniikkiin äläkä painele kaikkia nappuloita. Se pahentaa tilannetta.

3. Pyydä rohkeasti apua.

Uuden laitteen tai toiminnon opettelu on kaikille aluksi vaikeaa. Monille voi olla iso kynnys opetella uusi asia, mutta pyydä rohkeasti apua.