Kovan lain erikoisjoukko näyttää tältä. Kuva: Ylen kuvapalvelu
Kovan lain erikoisjoukko näyttää tältä. Kuva: Ylen kuvapalvelu

Amerikkalaisissa suosikkisarjoissa agentit ovat paljon pyssytteleviä, cooleja ja älykkäitä tyylikoviksia.

IS TV-LEHTI: Amerikkalaisia rikossarjoja voi kuvailla yksinkertaisesti: paljon pyssyjä. Verrattuna vaikkapa brittiläisiin etsiväsarjoihin poikkeavuutta on useimmiten juuri uhrien menehtymistavoissa. Jos Briteissä murhatut kuolevat hiljaa myrkkyyn, Yhdysvalloissa yllättää brutaali, raju ja äänekäs kohtalo.

Amerikkalaissarjoissa ruumiita näytetään anteliaasti ja niitä tulee paljon. Toisin kuin brittidekkareissa, murhattuja on yhden sijasta pian viidestä kymmeneen, jopa enemmän. Useimmiten kuolinsyy on luoti. Johtolankoina ovat uudet ruumiit ennemmin kuin pienet johtolangat.

Toinen suuri ero eurooppalaisiin dekkarisarjoihin on vauhti. Amerikassa on perinteikästä kaahata lujaa – poliisit lähtevät rikollisten perässä yöllisiin kaupunkiralleihin. Pelti paukkuu aseiden ohella, renkaat ulvovat, ja jokainen hetki on täynnä täpäriä pelastumisia.

Suuren ruumismäärän vuoksi jaksojen uhrit jäävät etäisemmiksi kuin perinteisessä brittidekkarissa. Itse poliisien sielunelämään kuitenkin panostetaan. Nämä ovat usein piinkovia yksityisetsiviä, samoin kuin lakimiehet, konstaapelit, profiloijat ja muut alan huippuosaavat ammattilaiset. Brittityylin herrasmiesetsivät ovat kaukana – nyt päähahmot ovat synkkiä ja kompleksisia sekä verrattain paljon nuorempia.

Usein amerikkalaisissa suosikkisarjoissa asialla on murharyhmä tai muu erikoistunut, alansa paras yksikkö, joka keskittyy pahimpiin mahdollisiin rikoksiin ja vaikeiden murhien tutkintaan. Myös siksi päähenkilöt ovat niin cooleja ja kovia tyyppejä, ja myös siksi väkivaltaa tapahtuu enemmän.

”Taustalla elävät maan kulttuurihistorialliset westernit ja gangsteritarinat, clinteastwoodit, arpinaamat ja kummisedät.”

Taustalla elävät maan kulttuurihistorialliset westernit ja gangsteritarinat, clinteastwoodit, arpinaamat ja kummisedät, kostotematiikka ja oikeuden puolesta taistelevat pistoolisankarit. Jo villissä lännessä aseet paukkuivat lujaa ja usein, ja väkivalta oli rajua.

Yksi läheinen sukulainen on agenttigenre, joka Yhdysvalloissa on ollut aina suosittu Mission: Impossible -elokuvineen. Myös agentit ovat paljon pyssytteleviä, älykkäitä tyylikoviksia.

Spin-offit ovat tuoteperheen lapsia ja serkkuja

Kesällä ruudussa nähdään sellaisia menestyneiden tuoteperheiden sarjoja kuin NCIS: New Orleans, Kova laki: Erikoisyksikkö ja CSI: Miami. Jokaisella on laaja fanikuntansa. Yhteistä sarjoille on, että ne ovat pitkäkestoisten pääsarjojensa sisarsarjoja eli spin-offeja.

Legendaarista Kova laki -emosarjaa esitettiin Suomessa vuosina 1990–2012, yhteensä 433 jaksoa. Kova laki toi rikosgenreen mukaan entistä voimakkaammin syyttäjän osuuden. Sarja on poikinut spin-offit Erikoisyksikkö (1999 alkaen) ja Rikollinen mieli (2001). Erikoisyksikkö tutkii seksuaalirikoksia, ja kausia on Yhdysvalloissa jo 18. Suomessa menossa on 10. kausi.

CSI: Miami (2002) kertoo miamilaisesta rikospaikkatutkijatiimistä, joka yhdistää tutkimuksessaan huipputeknologiaa ja vanhan koulukunnan poliisitoimintaa. Taustalla on CSI-alkuperäissarja (2000), jossa seurataan rikospaikkatutkijoiden työtä. CSI teki tutuksi nykyaikaisen huipputeknisen rikospaikkatutkimuksen, jossa dna ja muut vastaavat todisteet ovat avainasemassa.

NCIS-rikosdraamasarjassa New Orleansin NCIS-yksikkö selvittelee alueen Yhdysvaltain laivastoon ja merijalkaväkeen liittyviä rikoksia. Taustalla on NCIS Rikostutkijat -sarja (2003), josta on tehty myös toinen spin-off-sarja NCIS: Los Angeles.

Televisiossa esitetään kesän aikana lisäksi näitä pidettyjä sarjoja, jotka edustavat samaa tyylisuuntaa: Rikoksista pahin, Rizzoli & Isles, Ensimmäisen asteen murha, Bosch, Legends ja Kohde.

”Päähenkilöistä on tullut moniulotteisempia ja monitulkintaisempia: sankari on usein antisankari.”

Amerikkalaiset rikossarjat ovat kehittyneet viime vuosina myös aivan uusiin ulottuvuuksiin. Mukaan on tullut enemmän yhteiskunnallisuutta, ja visuaalisella puolella on edetty kohti elokuvallisempaa ilmaisua. Päähenkilöistä on tullut moniulotteisempia ja monitulkintaisempia: sankari on usein antisankari.

Uuden aallon sarjojen emona pidetään Sopranos-sarjaa (1999–2007). Mafiasarja mullisti käsityksen, mitä kaikkea tv-sarjassa voidaan tavoitella. Se usein luokitellaankin nykyään kaikkien aikojen parhaimpien tv-sarjojen joukkoon, samoin kuin Langalla eli The Wire (2002–2008). Joukon jatkona ovat olleet myös Breaking Bad (2008–2013), True Detective (2014– ) ja Fargo (2014– ). Näitä sarjoja voi katsella maksullisista suoratoistopalveluista HBO Nordicilta tai Netflixistä.

Ei pidä unohtaa, että menestys ei ole syntynyt tyhjästä. Alkuperäinen innoittaja näille uusille menestyssarjoille on ollut Steven Bochcon ja Michael Kozollin luoma kasaripoliisisarja Hill Street Blues (1981-87). Nyt jo nostalginen poliisisarja toi amerikkalaisen tutkintapoliisikerronnan televisioon ikimuistoisella tavalla.

Kova laki: Erikoisyksikkö, TV2 maanantaisin klo 00.35

NCIS: New Orleans, MTV3 tiistaisin klo 22.35

CSI: Miami, FOX ma-to klo 21.00

Toni Wirtanen esittää Kaija Koon Vain elämää -päivänä Vapaa-biisin, jonka hän aikoinaan kirjoitti Kaijalle.

Tällä viikolla Vain elämää -ohjelmassa vietetään Kaija Koon päivää. Jaksosta on julkaistu nyt yksi tulkinta, joka on Toni Wirtasen Vapaa. Tonilla on biisiin erikoinen suhde, koska hän on itse kirjoittanut sen Kaijalle.

– Toni tiesi silloin mun elämäntilanteeseen, ja tämä biisi on tehty siihen. Olin juuri eronnut ja taistellut monien asioiden kanssa. 21 vuoden suhteesta lähteminen vaati valtavasti voimaa, Kaija kertoo jaksossa yhden suurimman hittinsä taustoista.

Toni on tehnyt biisistä alkuperäistä rajumman version. Hän kertoo myös, että Apulannan rumpali Sipe Santapukki olisi halunnut biisin aikoinaan Apulannalle.

– Rumpalimme aikanaan valitti, että tän olisi voinut tehdä itsekin, Toni kertoo.

Kaija on otettu Tonin esityksestä.

– Tämä oli tärkeä hetki Tonille ja mulle. Vilisi koko elämä silmien edessä, Kaija mietti esityksen jälkeen.

Vain elämää perjantaisin kello 20 Nelosella.

Me Naiset ja Nelonen kuuluvat samaan Sanoma-konserniin.

Aliisa ja Esa ovat ajautuneet kriisiin, jota he setvivät yhdessä Tony Dunderfeltin kanssa. Varo juonipaljastuksia!

Edellisessä Ensitreffit alttarilla -jaksossa Aliisa ja Esa mökkeilivät melko leppoisissa tunnelmissa, ja Esa vaikutti oikealta unelmamieheltä.

Tämän viikon jaksossa on tunnelma on taas päälaellaan: Aliisa on tuonut esille epävarmuutensa, jota hän kokee edelleen, kuukausi häiden jälkeen. Aliisaa vaivaa, ettei hän meinaa millään ihastua Esaan, vaan löytää miehestä vain ärsyttäviä piirteitä.

Lue myös: 7 syytä, joiden takia Ensitreffit-Esa on unelmamies

Esalle Aliisan tunnustus on ollut vaikea paikka.

– Näen tämän parisuhdetilanteen ongelmallisena. En tiiä, en tosiaan tiiä. Rupeaa itekin kääntymään pikkuhiljaa epätoivon puoleen, mies sanoo jaksossa.

Aliisan epävarmuus on aiheuttanut sen, että kumpikin on tullut sanoneeksi asioita, jotka loukkaavat. Pari pui riitaansa tapaamisessa psykologi Tony Dunderfeltin kanssa.

– Mä oon tuonut esiin, että mä oon epävarma tästä meidän asiasta. Esa on harmistunut siitä ja kerännyt aika semmosen ison potin semmosta pahaa mieltä, Aliisa selittää jaksossa Tonylle.

”Esa on kerännyt aika ison potin pahaa mieltä.”

Tony kysyy Esalta, onko tällä tapana, että paha mieli räiskähtää esiin.

– No todellakin räiskähtää, Esa myöntää.

Räiskähdyksen tarkemmat yksityiskohdat jäävät jakson perusteella hieman arvoitukseksi, mutta se on selvää, että Esa on onnistunut loukkaamaan Aliisaa pahasti.

– Lähtökohtaisesti luotan ihmiseen sataprosenttisesti. Sitten kun se luottamus tulee rikottua, mä en pysty antamaan sitä takaisin. Että jos mulle sanoo jotain niin pahoja asioita, niin vaikka multa pyytää sitä anteeksi ja kertoo, että ei se ollut tarkoitus, niin mä en pääse irti siitä, Aliisa selittää itkua nieleskellen.

Esa myöntää, että hänen on syytä pyytää anteeksi reaktiotaan ja aiheuttamaansa mielipahaa. Myös Aliisa pyytää Esalta anteeksi sanojaan.

Kaikesta huolimatta parin välillä näyttää koko ajan säilyneen hyvä keskusteluyhteys. Tonyn tapaamisen jälkeen pariskunta antaa kotimatkalla hyvästelypusut, kun Aliisa hyppää junaan.

Ensitreffit alttarilla Avalla tiistaisin klo 21.00.

Melanie

”Kun se luottamus tulee rikottua...” Ensitreffit alttarilla -parilla mielipaha räiskähtää esiin

Harmi, että tämä pari valittiin yhdeksi pariksi mukaan ohjelmaan. Samalla hukattiin mahdollisuus kahden muun ihmisen löytää toisensa ja saada kenties toimiva, loppuelämän suhde. Edellisen kirjoittajan kanssa samaa mieltä, luultavasti molemmat ovat kehuneet itsensä liian joustaviksi ja helpoksi ihmiseksi, jotta pari löytyisi. Itse en kuitenkaan haluaisi jakaa elämääni noin tiukan oloisen miehen kanssa kuin Petri. Liian kaavoihin kangistunut ja ei yhtään pelivaraa.
Lue kommentti