Ohjelman tekijä, mafiaekspertti John Dickie. Kuva: Yle Kuvapalvelu
Ohjelman tekijä, mafiaekspertti John Dickie. Kuva: Yle Kuvapalvelu

Brittiläinen mafiaekspertti avaa dokumentissa katolisen kirkon ja mafian läheistä suhdetta.

IS TV-LEHTI: Vuonna 2014 paavi Franciscus järisytti katolista maailmaa julistamalla mafian pannaan. Erottaessaan rikollisjärjestön jäsenet katolisen kirkon yhteydestä hän puuttui liittoon, johon yksikään paavi ei ollut aiemmin uskaltanut kajota. Paavin kupin sai nurin kolmevuotiaan pojan ja tämän isoisän murhat, joiden takana oli Italian pahamaineisin rikollisjärjestö ’Ndrangheta.

Ulkolinjan dokumentissa Kirkon ja mafian liitto (The Cross and the Gun, 2015) brittiläinen mafiaekspertti John Dickie tarkastelee lähemmin katolisen kirkon ja rikollisjärjestöjen yhteyksiä Italiassa. Dickiellä on yli 15 vuoden kokemus italialaisten rikollissyndikaattien tutkimisesta. Italian lisäksi ongelma-alueita ovat etenkin Etelä- ja Väli-Amerikka.

Kirkon ja mafian yhteys on selvä, mutta toisaalta hyvin hämärä. Dokumenttikaan ei anna lopulta kovin ehjää kuvaa siitä, kuinka tiukasti ne ovat toisiinsa kietoutuneet. Sen sijaan dokumentti osoittaa hyvin, miten edes kirkko ei ole suojassa ’Ndranghetan ja Cosa Nostran kaltaisilta häikäilemättömiltä ryhmiltä.

Katolisella kirkolla on kuitenkin tärkeä rooli rikollisjärjestöissä. Ne käyttävät uskontoa oikeutuksena toiminnalleen, minkä lisäksi monille johtoportaan mafiosoille uskonnon harjoittaminen on tärkeää.

Kirkon poliittisesta ja taloudellisesta vallasta on myös hyötyä mafialle, sillä se tarjoaa yhtä aikaa eräänlaisen sumuverhon ja verkoston yhteiskunnan eri alueille. Kirkolle mafia on puolestaan ennen kaikkea taloudellinen tukija.

Avainasemassa ovat myös papit, jotka näkevät mafian aiheuttaman tuskan kentällä.

Toki katolisella kirkolla on keinonsa horjuttaa mafian asemaa. Se nähtiin jo 1990-luvun alussa, kun paavi Johannes Paavali II hyökkäsi mafiaa vastaan: monet gangsterit puhkesivat puhumaan sillä seurauksella, että rikollisjärjestöjen kihoja joutui viimein oikeuden eteen.

Avainasemassa ovat myös papit, jotka näkevät mafian aiheuttaman tuskan kentällä. Dokumentti esitteleekin muutamia heistä. Rohkeimmat ovat nousseet paikallistasolla rikollisia vastaan, mutta hinta on ollut kova. Osan mafia on jo raivannut tieltään, osa jatkaa työtään jatkuvassa hengenvaarassa.

Toistaiseksi ponnistelut eivät ole tuottaneet kovin merkittäviä tuloksia, mutta taistelu jatkuu. Paavi Franciscus otti asiaan kantaa viimeksi tänä kesänä. Mafian lisäksi kirkon yhteydestä julistettiin erotettavaksi kaikki mafian kanssa veljeilevät, myös papit.

Ulkolinja: Kirkon ja mafian liitto, TV1 to klo 21.50

Tuoreella kaudella seurataan uutta ajanjaksoa Britannian kuningasperheessä.

Tulevalla The Crown -kaudella nähdään uudet kasvot Kuningatar Elisabet II:n roolissa. Brittinäyttelijä Olivia Colman, 44, ottaa roolin haltuunsa. Kuningattaren näyttelijä vaihtuu, sillä uusilla tuotantokausilla siirrytään kuvaamaan aikaa vuosien 1964 ja 1970 välillä. Kahdella ensimmäisellä kaudella nuorta kuningatarta näytteli Claire Foy.

Tieto Colmanin roolituksesta julkaisiin jo huhtikuussa sarjan Twitter-tilillä, mutta nyt sarja julkaisi ensimmäisen kuvan uudesta kuningattaresta.

– Olen niin innoissanu roolistani The Crownissa. Claire Foy on mielestäni nerokas, ja tulee olemaan todella vaikeaa seurata hänen jalanjälkiään. Aion yksinkertaisesti katsoa jokaisen jakson uudelleen ja kopioida hänet, Colman kommentoi Twitterissä roolitustaan.

Iso-Britannian kuningatar Elisabet II:n nuoruudesta kertovan sarjan kolmannen kauden odotetaan alkavan vuonna 2019.

Colman on urallaan palkittu näyttelijä – hän on voittanut kolme Bafta-palkintoa, kolme BIFA-palkintoa ja yhden Golden Globe -palkinnon sekä ollut ehdolla kaksi kertaa Emmy-palkinnon voittajaksi. Tutuksi hän on tullut brittiläisissä komediasarjoista ja elokuvasta Rautarouva.

Melk-draamakomediasarjassa sinkkuäidit päätyvät sattuman oikusta kämppiksiksi.

IS TV-LEHTI: Tänään alkava Melk on norjalainen, kymmenosainen draamakomediasarja, jonka idean taustalla ovat Ragnhild Heien Myntevik ja Julia Elise Schacht.

Sarjassa seurataan kahta äitiä, jotka päätyvät eri syistä odottamaan vauvaa yksin. Sairaalassa Ingrin (Ragnhild Myntevik) ja Mathilden (Julia Schacht) reittit risteävät absurdilla tavalla, kun vauvat vahingossa vaihtuvat. Syntyy omalaatuinen ja ystävyys- ja kämppissuhde.

Päähenkilöt ovat vastoin omaa tahtoaan sinkkuäitejä. Mathilde erosi eksästään ennen kuin tiesi olevansa raskaana, Ingrin puoliso kuoli. Naiset ovat luonteiltaan ääripäitä: Ingri hätäilee, varoo ja suorittaa, Mathilde kruisailee vielä viimeisillään lähettinä kantamusten kanssa. Myös äitiyteen heillä on erilainen näkemys. Synnytyssaliin rynnätessään Ingri uskoo olevansa sovelluksen mukaan 7 cm auki, Mathilde taas ei muistanut edes etukäteen soittaa.

Sarjassa puhutaan viehättävän suoraan. Hillitön hahmo on vitsiniekka kätilö, joka muun muassa repeilee synnytysrepeämille. Jatkossa luvassa on omituisia tapaamisia muun muassa ylikomean gynekologin ja erinäisten äiti-lapsiryhmien parissa.

Melk, TV2 klo 22.45