Ohjelman tekijä, mafiaekspertti John Dickie. Kuva: Yle Kuvapalvelu
Ohjelman tekijä, mafiaekspertti John Dickie. Kuva: Yle Kuvapalvelu

Brittiläinen mafiaekspertti avaa dokumentissa katolisen kirkon ja mafian läheistä suhdetta.

IS TV-LEHTI: Vuonna 2014 paavi Franciscus järisytti katolista maailmaa julistamalla mafian pannaan. Erottaessaan rikollisjärjestön jäsenet katolisen kirkon yhteydestä hän puuttui liittoon, johon yksikään paavi ei ollut aiemmin uskaltanut kajota. Paavin kupin sai nurin kolmevuotiaan pojan ja tämän isoisän murhat, joiden takana oli Italian pahamaineisin rikollisjärjestö ’Ndrangheta.

Ulkolinjan dokumentissa Kirkon ja mafian liitto (The Cross and the Gun, 2015) brittiläinen mafiaekspertti John Dickie tarkastelee lähemmin katolisen kirkon ja rikollisjärjestöjen yhteyksiä Italiassa. Dickiellä on yli 15 vuoden kokemus italialaisten rikollissyndikaattien tutkimisesta. Italian lisäksi ongelma-alueita ovat etenkin Etelä- ja Väli-Amerikka.

Kirkon ja mafian yhteys on selvä, mutta toisaalta hyvin hämärä. Dokumenttikaan ei anna lopulta kovin ehjää kuvaa siitä, kuinka tiukasti ne ovat toisiinsa kietoutuneet. Sen sijaan dokumentti osoittaa hyvin, miten edes kirkko ei ole suojassa ’Ndranghetan ja Cosa Nostran kaltaisilta häikäilemättömiltä ryhmiltä.

Katolisella kirkolla on kuitenkin tärkeä rooli rikollisjärjestöissä. Ne käyttävät uskontoa oikeutuksena toiminnalleen, minkä lisäksi monille johtoportaan mafiosoille uskonnon harjoittaminen on tärkeää.

Kirkon poliittisesta ja taloudellisesta vallasta on myös hyötyä mafialle, sillä se tarjoaa yhtä aikaa eräänlaisen sumuverhon ja verkoston yhteiskunnan eri alueille. Kirkolle mafia on puolestaan ennen kaikkea taloudellinen tukija.

Avainasemassa ovat myös papit, jotka näkevät mafian aiheuttaman tuskan kentällä.

Toki katolisella kirkolla on keinonsa horjuttaa mafian asemaa. Se nähtiin jo 1990-luvun alussa, kun paavi Johannes Paavali II hyökkäsi mafiaa vastaan: monet gangsterit puhkesivat puhumaan sillä seurauksella, että rikollisjärjestöjen kihoja joutui viimein oikeuden eteen.

Avainasemassa ovat myös papit, jotka näkevät mafian aiheuttaman tuskan kentällä. Dokumentti esitteleekin muutamia heistä. Rohkeimmat ovat nousseet paikallistasolla rikollisia vastaan, mutta hinta on ollut kova. Osan mafia on jo raivannut tieltään, osa jatkaa työtään jatkuvassa hengenvaarassa.

Toistaiseksi ponnistelut eivät ole tuottaneet kovin merkittäviä tuloksia, mutta taistelu jatkuu. Paavi Franciscus otti asiaan kantaa viimeksi tänä kesänä. Mafian lisäksi kirkon yhteydestä julistettiin erotettavaksi kaikki mafian kanssa veljeilevät, myös papit.

Ulkolinja: Kirkon ja mafian liitto, TV1 to klo 21.50

Kaija Koo kertoo Vain elämää -jaksossa kärsineensä niin pahasta ihmispelosta, että kaupassakäynti ja puhelimeenkin vastaaminen oli lähes mahdotonta.

Kaija Koo (oikealta nimeltään Kaija Kokkola) puhuu avoimesti elämästään Vain elämää -päivänään. Hän kertoo kärsineensä useita vuosia todella pahasta antropofobiasta eli ihmispelosta ja sosiaalisten tilanteiden peloista.

– Olin sisätiloissa vuodesta 1993 vuoteen 2000. En oikein voinut käydä missään, ulkomailla kävin. Mutta kauppaan menokin oli vähän hankalaa, hän kertoo jaksossa.

”Kun mulla puhelin soi, mä aloin hikoilla.”

Esiintymiset olivat Kaijalle ”aivan kammottavia”, mutta pelko hallitsi hänen elämäänsä muutenkin.

– Kun mulla puhelin soi, mä aloin hikoilla, koska siellä oli ihmiskontakti. Sitä jatkui tosi pitkään – ei se ollut mikään vuosi tai kaksi – vaan pitkään.

– On ihme, että mä istun tässä tänä päivänä. Mä olin ihan lähdössä eläkkeelle. Mä pelkäsin ihmisiä niin paljon, etten uskaltanut mennä mihinkään. Siinä mielesssä mun tarina on selvitystysmistarina.

”Monista asioista voi selviytyä.”

Lopulta Kaija kertoo saaneensa pelkoja hallintaan yksinkertaisesti niin, että meni niitä kohti.

– Haluan kertoa tämän siksi, että monista asioista voi selviytyä.

Sosiaalisuus aiheuttaa Kaijalle yhä joskus päänvaivaa. Hän rasittuu sosiaalisissa tilanteissa helposti, mutta toisaalta myös kaipaa ihmisiä.

– Mä oon tosi herkkä ihmisten suhteen, yliherkkä. Mä resonoin ihmisiä todella voimakkaasti, kaikkia tunteita, mitä ihmisistä sinkoaa. Sen takia mulla on välillä vaikeaa olla ryhmässä. Jos on tietyt antennit herkillä, niin sä saat koko ajan niin paljon informaatiota, että tulee sellainen melukaaos,  kakofonia.

Kaija Koon Vain elämää -päivää Nelosella pe kello 20.00. Me Naiset ja Nelonen kuuluvat Sanoma-konserniin.

Voiko vanhemmuus pelastaa entisen heroinistin?

IS TV-LEHTI: Sara, Bella ja Javi ova nuoria äitejä, jotka ovat aloittanee kaiken alusta päihteiden käytön jälkeen. Kolmiosaisessa ruotsalaissarjassa seurataan, miten lapsen saaminen on muuttanut heidän elämäänsä. Kaikilla naisilla on erilainen perhetausta, mutta heitä yhdistää entinen päihteiden väärinkäyttö. Kolmikko tavataan KRIS-järjestön äitiryhmässä.

19-vuotias Javi on muuttanut yli 60 kertaa elämänsä aikana, ja asunut teini-ikänsä suljetussa nuorisolaitoksessa.

Bella, 25, alkoi käyttää aineita jo 12-vuotiaana. 19-vuotias Javi on muuttanut yli 60 kertaa elämänsä aikana, ja asunut teini-ikänsä suljetussa nuorisolaitoksessa. Keskiluokkaisesta perheestä olevasta Sarasta, 25, tuli heroinisti, jolla on pitkä rikosrekisteri.

Toimittaja Åsa Blanck on seurannut äitien elämää puolentoista vuoden ajan ja päässyt lähelle kohteitaan. Lopputulos on rehellinen ja kaunistelematon.

Haastava äitiys, Teema & Fem ma klo 20.00