Ohjelman tekijä, mafiaekspertti John Dickie. Kuva: Yle Kuvapalvelu
Ohjelman tekijä, mafiaekspertti John Dickie. Kuva: Yle Kuvapalvelu

Brittiläinen mafiaekspertti avaa dokumentissa katolisen kirkon ja mafian läheistä suhdetta.

IS TV-LEHTI: Vuonna 2014 paavi Franciscus järisytti katolista maailmaa julistamalla mafian pannaan. Erottaessaan rikollisjärjestön jäsenet katolisen kirkon yhteydestä hän puuttui liittoon, johon yksikään paavi ei ollut aiemmin uskaltanut kajota. Paavin kupin sai nurin kolmevuotiaan pojan ja tämän isoisän murhat, joiden takana oli Italian pahamaineisin rikollisjärjestö ’Ndrangheta.

Ulkolinjan dokumentissa Kirkon ja mafian liitto (The Cross and the Gun, 2015) brittiläinen mafiaekspertti John Dickie tarkastelee lähemmin katolisen kirkon ja rikollisjärjestöjen yhteyksiä Italiassa. Dickiellä on yli 15 vuoden kokemus italialaisten rikollissyndikaattien tutkimisesta. Italian lisäksi ongelma-alueita ovat etenkin Etelä- ja Väli-Amerikka.

Kirkon ja mafian yhteys on selvä, mutta toisaalta hyvin hämärä. Dokumenttikaan ei anna lopulta kovin ehjää kuvaa siitä, kuinka tiukasti ne ovat toisiinsa kietoutuneet. Sen sijaan dokumentti osoittaa hyvin, miten edes kirkko ei ole suojassa ’Ndranghetan ja Cosa Nostran kaltaisilta häikäilemättömiltä ryhmiltä.

Katolisella kirkolla on kuitenkin tärkeä rooli rikollisjärjestöissä. Ne käyttävät uskontoa oikeutuksena toiminnalleen, minkä lisäksi monille johtoportaan mafiosoille uskonnon harjoittaminen on tärkeää.

Kirkon poliittisesta ja taloudellisesta vallasta on myös hyötyä mafialle, sillä se tarjoaa yhtä aikaa eräänlaisen sumuverhon ja verkoston yhteiskunnan eri alueille. Kirkolle mafia on puolestaan ennen kaikkea taloudellinen tukija.

Avainasemassa ovat myös papit, jotka näkevät mafian aiheuttaman tuskan kentällä.

Toki katolisella kirkolla on keinonsa horjuttaa mafian asemaa. Se nähtiin jo 1990-luvun alussa, kun paavi Johannes Paavali II hyökkäsi mafiaa vastaan: monet gangsterit puhkesivat puhumaan sillä seurauksella, että rikollisjärjestöjen kihoja joutui viimein oikeuden eteen.

Avainasemassa ovat myös papit, jotka näkevät mafian aiheuttaman tuskan kentällä. Dokumentti esitteleekin muutamia heistä. Rohkeimmat ovat nousseet paikallistasolla rikollisia vastaan, mutta hinta on ollut kova. Osan mafia on jo raivannut tieltään, osa jatkaa työtään jatkuvassa hengenvaarassa.

Toistaiseksi ponnistelut eivät ole tuottaneet kovin merkittäviä tuloksia, mutta taistelu jatkuu. Paavi Franciscus otti asiaan kantaa viimeksi tänä kesänä. Mafian lisäksi kirkon yhteydestä julistettiin erotettavaksi kaikki mafian kanssa veljeilevät, myös papit.

Ulkolinja: Kirkon ja mafian liitto, TV1 to klo 21.50

– En olisi ikinä uskonut, että mulle järjestetään tällaista, Henna, 26, kommentoi isänsä järjestämää yllätystä.

Suomi Love -ohjelman toisessa jaksossa nähtiin ja kuultiin lauantaina taas koskettavia tarinoita ja esityksiä. Yksi jakson liikuttavimmasta hetkistä oli, kun kempeleläinen Simo halusi ilahduttaa 26-vuotiasta tytärtään Hennaa. Hennan ja hänen perheensä elämä ei ole ollut helppoa viime vuosina. Vuonna 2014 Hennan raskausoireet paljastuivat kallonpohjan syöpäkasvaimeksi. Lue lisää:

Jaksossa Simo-isä järjesti tyttärelleen yllätyksen: Henna pääsi kuuntelemaan livenä suosikkibiisinsä, Haloo Helsingin Vapaus käteen jää.

”Nyt kun on jaksamista sairauden keskellä, niin me tullaan olemaan tukena.”

– Haluan sanoa Hennalle tämän kappaleen kautta, että isä välittää omasta tyttärestään. Ja nyt kun on jaksamista tämän sairauden keskellä, niin me tullaan olemaan tukena, Simo kertoi jaksossa.

Haloo Helsingin Ellin tekemät sanat sopivat Hennan elämään, jossa on ollut niin ala- kuin ylämäkiäkin.

Kun elämässä kaiken menettää
silloin vapaus on ainut mitä käteen jää
on ylämäki raskas askeltaa
mutta alamäkeen liian usein katoaa
jos se ei tapa niin se todellakin hajottaa
ei muistojen päälle kulta kerrosta saa
hymyile tai itket kuinka vaan
ole hetki niin kuin huomista ei olisikaan,
kertosäkeessä lauletaan.

Henna liikuttui isänsä järjestämästä yllätyksestä.

– Ihan meni sanattomaksi, ja itku pääsi. En olisi ikinä uskonut, että mulle järjestetään tällaista, Henna kertoi esityksen jälkeen.

Jos et nähnyt Simon yllätystä ja Haloo Helsingin esitystä, katso se tästä:

 

 

Kun entiset kommunistit tapaavat ruokakurssilla selviää, että kaikki nuoruuden ihanteet ovat hävinneet.

IS TV-LEHTI:  Alkukesän aurinkoisena päivänä lehti on koivussa kauneimmillaan, ja ilmassa leijailee alkavan suven toivo. Rauhallisessa suomalaisessa maalaismaisemassa kulkee venäläisen ajoneuvovalmistajan vanha auto. Se kulkee hitaasti, mutta vie määränpäähän kaksi nauravaa matkaajaa.

Maailmalla asustelleen Natalian (Kaija Pakarinen) ja porvarillisen rouvan Veeran (Riitta Havukainen) perässä huomattavasti paremmalla ja uudemmalla kulkupelillä kruisailee Veeran aviomies, rahalle arvoa antava Tom (Antti Virmavirta).

Kolmikko on matkalla nuoruuden toverinsa Katjan (Heidi Herala) kartanohotellille. Heitä odottavat nuorena musiikkitaidoillaan naisia hurmannut, sittemmin rauhan löytänyt Ilja (Taneli Mäkelä), salaisuutta kantava Miska (Sari Mällinen) ja suorapuheinen Juri (Erkki Saarela).

He näkivät toisensa viimeksi kesälukiossa 70-luvulla ollessaan vasemmistoaatteen omaavia nuoria.

Venäläisen ruoan kurssi kokoaa heidät yhteen nyt, 40 vuotta myöhemmin elokuvassa Nuoruustango. Nopeasti ruokaperinteet unohtuvat, kun muistot ja nuoruuden kiihko tulevat pintaan. On aika selvittää asioita ja paljastaa salaisuuksia.

Nuoruustango pohjautuu Heidi Köngäksen ja Taina Westin Kalliolle kukkulalle -tv-elokuvaan (1993). Yle Areenassa katseltavissa oleva Kalliolle kukkulalle sijoittuu 70-luvulle, jolloin valveutunut nuoriso tiesi, kenen joukoissa seistään.

”Tajusin, ettei Suomesssa ole juurikaan puhuttu, mitä meille tapahtui 90-luvun alussa, kun koko sosialistinen maailmanleiri romahti.”

Kun Heidi ja Taina kirjoittivat kommunistipoliitikon elämästä kertovaa Punainen kolmio -draamasarjaa (2015), heille tuli samalla idea tehdä elokuva siitä, mitä Kalliolle kukkulalle -nuorille kuuluu nyt kuusikymppisinä.

– Tajusin, ettei Suomesssa ole juurikaan puhuttu, mitä meille tapahtui 90-luvun alussa, kun koko sosialistinen maailmanleiri romahti. Huomasin, että ihmiset ovat jääneet vähän hämmennyksen valtaan, koska on käsittelemättömiä asioita, Nuoruustangon ohjaaja Heidi Köngäs sanoo.

Elokuvassa 70-luvun vasemmistoaatteen nuoret pohtivat Neuvostoliiton hajoamisen merkitystä. Merkityksellisempiä ovat kuitenkin vuosikymmenien henkilökohtaiset asiat.

Kiertolaisena maailmalla elänyt Natalia on yksi, jolla on selvittämättömiä juttuja menneisyydestä.

– Selvittämättömät asiat ovat suuri taakka. Ei pitäisi odottaa, vaan ottaa ratkaiseva askel, kun on vielä aikaa, Kaija Pakarinen miettii.

”Oli viitekehyksenä kommunismi tai mikä tahansa, loppupeleissä ihmiset kaipaavat rakkautta ja hyväksytyksi tulemista.”

Elokuva pisti näyttelijät pohtimaan monenlaista.

– Iän myötä on tajunnut, mitkä asiat ovat oikeasti tärkeitä. Oli viitekehyksenä kommunismi tai mikä tahansa, loppupeleissä ihmiset kaipaavat rakkautta ja hyväksytyksi tulemista, Riitta Havukainen sanoo.

Kaija kertoo olevansa onnellinen roolihenkilönsä puolesta.

– Natalia on itseäni pidemmällä siinä, että on päässyt turhasta eroon. Mitä kevyemmillä materialistisilla kantamuksilla elämäänsä elää, sitä enemmän voi tulla oikeasti tärkeää sisältöä. Se juuri ratkaisee näillä kilometreillä, Kaija muistuttaa.

”Kroppa vanhenee, mutta sielu käy aina vaan rippikoulua”

Hurtin huumorin avulla Nuoruustango on oiva muistutus, että niin kauan kuin henki pihisee, on toivoa.

– Ei ole syytä ajatella, että elämä loppuisi tietyn ikäisenä. Kroppa vanhenee, mutta sielu käy aina vaan rippikoulua, ohjaaja nauraa.

Kotikatsomo: Nuoruustango, TV1 su klo 21.05