Ohjelman tekijä, mafiaekspertti John Dickie. Kuva: Yle Kuvapalvelu
Ohjelman tekijä, mafiaekspertti John Dickie. Kuva: Yle Kuvapalvelu

Brittiläinen mafiaekspertti avaa dokumentissa katolisen kirkon ja mafian läheistä suhdetta.

IS TV-LEHTI: Vuonna 2014 paavi Franciscus järisytti katolista maailmaa julistamalla mafian pannaan. Erottaessaan rikollisjärjestön jäsenet katolisen kirkon yhteydestä hän puuttui liittoon, johon yksikään paavi ei ollut aiemmin uskaltanut kajota. Paavin kupin sai nurin kolmevuotiaan pojan ja tämän isoisän murhat, joiden takana oli Italian pahamaineisin rikollisjärjestö ’Ndrangheta.

Ulkolinjan dokumentissa Kirkon ja mafian liitto (The Cross and the Gun, 2015) brittiläinen mafiaekspertti John Dickie tarkastelee lähemmin katolisen kirkon ja rikollisjärjestöjen yhteyksiä Italiassa. Dickiellä on yli 15 vuoden kokemus italialaisten rikollissyndikaattien tutkimisesta. Italian lisäksi ongelma-alueita ovat etenkin Etelä- ja Väli-Amerikka.

Kirkon ja mafian yhteys on selvä, mutta toisaalta hyvin hämärä. Dokumenttikaan ei anna lopulta kovin ehjää kuvaa siitä, kuinka tiukasti ne ovat toisiinsa kietoutuneet. Sen sijaan dokumentti osoittaa hyvin, miten edes kirkko ei ole suojassa ’Ndranghetan ja Cosa Nostran kaltaisilta häikäilemättömiltä ryhmiltä.

Katolisella kirkolla on kuitenkin tärkeä rooli rikollisjärjestöissä. Ne käyttävät uskontoa oikeutuksena toiminnalleen, minkä lisäksi monille johtoportaan mafiosoille uskonnon harjoittaminen on tärkeää.

Kirkon poliittisesta ja taloudellisesta vallasta on myös hyötyä mafialle, sillä se tarjoaa yhtä aikaa eräänlaisen sumuverhon ja verkoston yhteiskunnan eri alueille. Kirkolle mafia on puolestaan ennen kaikkea taloudellinen tukija.

Avainasemassa ovat myös papit, jotka näkevät mafian aiheuttaman tuskan kentällä.

Toki katolisella kirkolla on keinonsa horjuttaa mafian asemaa. Se nähtiin jo 1990-luvun alussa, kun paavi Johannes Paavali II hyökkäsi mafiaa vastaan: monet gangsterit puhkesivat puhumaan sillä seurauksella, että rikollisjärjestöjen kihoja joutui viimein oikeuden eteen.

Avainasemassa ovat myös papit, jotka näkevät mafian aiheuttaman tuskan kentällä. Dokumentti esitteleekin muutamia heistä. Rohkeimmat ovat nousseet paikallistasolla rikollisia vastaan, mutta hinta on ollut kova. Osan mafia on jo raivannut tieltään, osa jatkaa työtään jatkuvassa hengenvaarassa.

Toistaiseksi ponnistelut eivät ole tuottaneet kovin merkittäviä tuloksia, mutta taistelu jatkuu. Paavi Franciscus otti asiaan kantaa viimeksi tänä kesänä. Mafian lisäksi kirkon yhteydestä julistettiin erotettavaksi kaikki mafian kanssa veljeilevät, myös papit.

Ulkolinja: Kirkon ja mafian liitto, TV1 to klo 21.50

Twin Peaksin luoja on verraton päähenkilö nimeään kantavassa dokumenttielokuvassa David Lynch – The Art Life. Kuva: Yle Kuvapalvelu
Twin Peaksin luoja on verraton päähenkilö nimeään kantavassa dokumenttielokuvassa David Lynch – The Art Life. Kuva: Yle Kuvapalvelu

David Lynch vaikuttaa hänestä kertovassa dokumentissa onnelliselta ja ongelmattomalta ihmiseltä. 

IS TV-LEHTI: Twin Peaks -sarjojen ja monen hienon elokuvan tekijä David Lynch on aivan verraton päähenkilö dokumenttifilmissä David Lynch: The Art Life (2016).

Mitä tässä tarkoitetaan art lifella eli taide-elämällä? Kuvataiteilijanakin tunnettu Lynch toki myös maalaa dokumentissa mainioita teoksiaan, mutta pääasia on elämäntaide: lapsuudenkodista ohjaajanuran alkuun ulottuvat vaiheet, jotka hän jäljittelemättömän nasaalilla äänellään kertoo.

Vaikkei Lynch puhu muista kuin varhaisimmista elokuvistaan Eraserheadiin (1977) asti, eikä muista näytetä edes otteita, saa dokumenttifilmistä käsityksen myös hänen tuotannostaan. Blue Velvet (1986) ja muut Lynch-suosikit ovat niin lähellä pikkukaupungin kasvatin omia vaiheita ja hänen sielunmaailmaansa.

Ohjaaja-tuottajiksi on merkitty tuntemattomat John Nguyen, Rick Barnes ja Olivia Neergaard-Holm, mutta dokumentti on taatusti tehty yhteisymmärryksessä Lynchin kanssa, hänen ehdoillaan.

David Lynch vaikuttaa onnelliselta, aika ongelmattomalta ihmiseltä, jolla oli jopa onnellinen koti ja lapsuus!

Viehätys syntyy siitä, kuinka sydämellisesti seitsenkymppinen, harmaatukkainen ”töyhtöhyyppäherra” jutustelee kotiympyröissään, pääosin maalauspuuhissa ateljeessaan. Tupakkia kuluu. Nuorin tytär pyörii jaloissa, minkä ei anneta mitenkään häiritä, päinvastoin.

David Lynch vaikuttaa onnelliselta, aika ongelmattomalta ihmiseltä, jolla oli jopa onnellinen koti ja lapsuus!

David Lynchiä ei ole haitannut edes se, että hänen varhaisympyränsä rajoittuivat yleensä pariin kortteliin. Mielikuvitus, unet ja työ ovat silti tuottaneet maailmalle loistavia elokuvia.

David Lynch – The Art Life, Teema & Fem ti klo 20.05

Iiris, Max, Holopainen ja Marleena palaavat ruutuun! Syke nähdään jatkossa Ruutu.fi:ssä.

Syke saa jatkoa, kun se palaa ruutuun syksyllä 2018. Toisin kuin aikaisemmat kaudet, uusi eli viides kausi nähdään Ruutu.fi:ssä. Ohjelman jatkuminen on ollut pitkään epävarmaa, sillä Yle ilmoitti jo vuonna 2016, että se ei aio ostaa uusia kausia neljännen kauden jälkeen.

”Käsikirjoitustyö on jo pitkällä.”

Nelosen mukaan uudella kaudella nähdään kaikki tutut sarjan sairaanhoitajat ja lääkärit, mutta luvassa on myös uusia hahmoja. Vanhoista mukana ovat muun muassa Antti Luusuaniemi (sarjassa Max), Iina Kuustonen (Iiris), Leena Pöysti (Johanna), Tiina Lymi (Marleena), Lena Meriläinen (Lenita), Jarkko Niemi (Holopainen ja Matti Ristinen (Ilmari).

– Sarjalla on valtavasti faneja, jotka kyselevät meiltä viikoittain, että tuleehan Sykettä lisää. On ihanaa, että voimme vihdoin vastata heille myönteisesti: kyllä, sarja jatkuu! Käsikirjoitustyö on jo pitkällä, ja tällä kertaa käsikirjoitusryhmässä on mukana peräti kolme lääkäriä – uskottavuudesta pidetään vähintään yhtä hyvää huolta kuin ennenkin, Sykkeen vastaava tuottaja ja showrunner Petja Peltomaa kertoo tiedotteessa.

Viime kaudella moni asia jäi avoimeksi. Ainakin näihin kysymyksiin katsojat odottavat vastauksia:

  1. Marleena ja Ilmari saivat viimein lapsen dramaattisten käänteiden jälkeen, mutta miten heidän perhe-elämänsä sujuu?
  2. Saako hallintojohtaja Olavi (Carl-Kristian Rundman) jatkaa kieroilujaan ja manipulointiaan ikuisesti?
  3. Puhdistuuko Lenitan maine?
  4. Miksi Iiriksellä kehkeytyi taas sutinaa parinsa Artturin (Juha-Tapio Arola) kanssa – ja tuleeko siitä mitään?
  5. Entä onko Artturi edes sopiva Iirikselle vai pelkkä laastari?
  6. Syntyykö Holopaisen ja uuden hoitajan Heidin (Lotta Kaihua) välille romanttinen suhde?
  7. Johannan mies Toni (Markus Järvenpää) pidätettiin viimeisessä jaksossa. Miten Tonin käy? Entä Johannan ja Tonin suhteen?

Syke on Yle Areenan kaikkien aikojen katsotuin tv-sarja. Sillä on myös poikkeuksellisen paljon aktiivisia faneja. Lue, miksi sarja on niin koukuttava:

Katso videolta Antti Luusuaniemen ja Leena Pöystin tuore haastattelu.

Syke-sarjan kaudet 1–4 ovat yhä katsottavissa Areenassa.

Ruutu.fi ja Me Naiset kuuluvat samaan Sanoma-konserniin.