Aaton herkkujen jämät pöytään, ja sitten sohvalle rentoutumaan!

Hachiko – tarina uskollisuudesta. Päivän aluksi voi kaivaa nessupaketin esiin ja herkistyä koskettavan koiratarinan äärellä. Leffa perustuu tositapahtumiin, ja sen pääosassa on akita-koira Hachiko. Koiran isäntä, musiikkiprofessori Parker Wilson (Richard Gere) on pelastanut koiran aikoinaan kadulta hylättynä. Kun isäntä äkkiä kuolee, ei Hachiko luovu hänestä – tai ainakaan toivosta. Koira palaa päivittäin, vuodesta toiseen rautatieasemalle odottamaan isäntää kotiin. Elokuvan taustalla on japanilainen tosikertomus akita-koirasta, joka odotti vuosia isäntäänsä Tokion Shibuyan juna-asemalla. Nelonen klo 11.25.

The Best Exotic Marigold Hotel.
The Best Exotic Marigold Hotel.

The Best Exotic Marigold Hotel. Mitenhän sitä eläkepäiviään viettäisi? Tässäpä inspiraatiota. Seitsemän brittivanhusta suuntaa nettimainoksen perusteella Intian Jaipuriin, jossa heitä odottaa rähjäinen hotelli ja sen johtaja Sonny. Ja siitähän alkaakin ihan uusi elämänvaihe, kun eksoottinen Intia alkaa vaikuttaa vieraisiinsa. Leffa on kerännyt kiitosta varsinkin karismaattisten näyttelijöidensä takia: pääosissa nähdään muun muassa Judi Dench, Bill Nighy ja Maggie Smith. MTV3 klo 13.10.

Australia. Tämä leffa toimii lääkkeenä Australian-kaipuuseen, sen verran upeita maisemia on luvassa. Itse tarina on romanttinen draama englantilaisesta lady Sarah Ashleysta (NIcole Kidman), joka ryhtyy huolehtimaan karjatilasta Australiassa 1930-luvun lopulla. Eikä hän helpolla tietysti pääse. On vihollisia ja toisen maailmansodan uhkaa, mutta tietysti myös rakkautta. Leffan on ohjannut Baz Luhrmann, joka muistetaan muun muassa Moulin Rouge! -leffastaan. MTV3 klo 19.10

Rare Exports. Jos et vielä ole nähnyt, kannattaa katsoa! Tavallista paljon erikoisempi joulun jännitysfantasia on kerännyt runsaasti kehuja sekä kansainvälistä huomiota ja palkintoja. Ohjaaja Jalmari Helander vääntää joulun myytit niin uusiksi, että mahanpohjasta ottaa. Pääosissa hienot Jorma Tommila, Tommi Korpela ja Onni Tommila. TV2 klo 20.02

Iris. Suomalaisten ja ruotsalaisten yhteisvoimin tekemä elokuva kertoo hemmotellusta ja nenäkkäästä Iriksestä (Agnes Koskinen), joka kasvaa 1890-luvun Tukholman taiteilijapiireissä mutta joutuu äitinsä matkan ajaksi sukulaisten luo Ahvenanmaalle. Oleskelusta tulee Irikselle melkoinen elämys, kun briossit ja muut kahvilaherkut vaihtuvat puuroon ja pikkuaikuisen elämä lasten leikkeihin ja arkisiin kotitöihin. Fem klo 21.00

Jospa se vain olisi totta. Reese Witherspoon ja Mark Ruffalo valittiin pääosiin, kun alettiin ruuvata kasaan romanttista menestyskomediaa. Tarinan pohjalla on ranskalaisen Marc Levyn romaani, jossa onkin ihan hauskasti twistiä. Tarina alkaa perusromantiikalla upean Elizabethin ja yksinäisen Davidin välillä, mutta loppua ei voi paljastaa pilaamatta katsojan yllätystä. Liv klo 21.00

Hobitti – Odottamaton matka.
Hobitti – Odottamaton matka.

Hobitti – Odottamaton matka. Bilbo Reppulin (Martin Freeman) seikkailut alkavat tässä leffasarjan ensimmäisessä osassa. Hommana on pelastaa Ereborin kääpiövaltakunta lohikäärme Smaugin tyrannisen otteen alta. Apuna on myös Gandalf (Ian McKellen) ja 13 kääpiötä. Ohjaaja Peter Jackson muistetaan tietysti huikeista Taru sormusten herrasta -leffoistaan. Nelonen klo 21.30

Piin elämä.
Piin elämä.

Piin elämä. Tämä ei ole mikään aivot narikkaan -elokuva. Ang Leen ohjaamaa leffaa on kuvailtu muun muassa coelhomaiseksi. Joka tapauksessa kannattaa katsoa: leffa on keräsi paitsi kriitikoiden vuolaita kehuja myös runsaasti leffateatterikävijöitä ja neljä Oscaria muun muassa erikoistehosteista. Pääosassa on 16-vuotias Pi, joka haaksirikkoutuu ja ajelehtii Tyynellämerellä pelastusveneessä yhdessä villieläinten, muun muassa bengalintiikerin, kanssa. MTV3 klo 22.25

Happy Christmas. Komedian syvin ajatus on onnen etsiminen, mutta tällä kertaa ei turvauduta self-helpiin tai henkistymiseen. Etsintä saa alkunsa, kun perheeseen muuttaa vastaeronnut bilehile Jenny (Anna Kendrick), joka kavereineen alkaa ideoida perheenäidille toisenlaista elämää. Mukana myös mahtava Lena Dunham! Hero 22.30

Ja ne bonukset...

The Voice of Finland Special. Erikoisjaksossa muistellaan aiempien kausien huippuhetkiä, ja tavataan paitsi mukana olleita kilpailijoita myös kaikkien kausien tähtivalmentajat. Nelonen klo 18.30

Pokka pitää. Joulupukki Richard & Co. Hyacinth päsmäröi miehensä joulupukiksi kirkolle, mutta suunnitelmat eivät tietysti taaskaan mene niin hienostuneesti kuin rouva itse toivoisi. Mahtavaa sekoilua ja sutkautuksia. TV1 klo 19.00

Dokumentissa nähdään korvaushoidossa käyviä selviytyjiä, joille pienet onnistumiset ovat suuria askelmia.  Kuva: Yle kuvapalvelu
Dokumentissa nähdään korvaushoidossa käyviä selviytyjiä, joille pienet onnistumiset ovat suuria askelmia. Kuva: Yle kuvapalvelu

Charlotte Lindroosin uudessa dokumentissa seurataan Miaa ja Jenniä. Kokevatko he  tehneensä oikean ratkaisun luovuttuaan lapsistaan?

IS TV-LEHTI: Kahden suomalaisen naisen tarinat avaavat sitä syvyyttä, johon päihderiippuvaisuus ja masennus uhkaavat pudottaa, vaikka vuosien jälkeen jo näyttäisi paremmalta. Molemmat, Mia ja Jenni, ovat joutuneet luopumaan lapsistaan, ja se on jättänyt syvän jäljen.

Charlotte Lindroosin uudessa dokumentissa lapset eivät ole estradilla, mutta heihin liittyy se, kuinka nousu synkästä kuilusta on kummankin naisen kohdalla tapahtunut. Toki katsotaan myös syihin, miksi kuiluun on kompastuttu: amfetamiini, heroiini, itsetuhoisuus, masennus, rikkonaiset perheet.

Esimerkiksi Mialla, joka kuvailee heroiinia suureksi rakkaudekseen, on muistoja, joissa hän tyttösenä meni kertomaan baariin äidille ja isäpuolelle itkevästä pikkusiskosta. Isäpuoli kantoi raivostuneena kotiin tukasta roikottaen.

Jenni taas masentui lapsensa syntymän jälkeen, eikä osaa pitää haluamallaan tavalla yhteyttä nyt jo murrosikäiseen tyttäreensä. Hän pelkää, mitä tälle on äidistä kerrottu. Koiraa hellivällä Jennillä on kuitenkin unelmia liittyen lapsiin, ja ne auttavat jaksamaan.

Dokumentissa nähdään korvaushoidossa käyviä selviytyjiä, joille pienet onnistumiset ovat suuria askelmia. Kun on kokenut huumepumpulin, on merkityksellisten tunteiden löytäminen perusasioista hankalaa ja erilaista mutta täysin pakollista.

Kokevatko Mia ja Jenni tehneensä oikean ratkaisun luovuttuaan lapsistaan? Hyvin valittu musiikki syventää toivon tunnelmaa mutta muistuttaa myös elämän arvaamattomuudesta.

Docstop: Piikki sydämessä, TV1 ti klo 20.00

Sarjan toisella kaudella on luvassa ainakin yhdet hautajaiset ja entistä hanakampaa kapinointia.

Ahdistava, koukuttava, ajankohtainen, ajatuksia herättävä, tyylikäs. Muun muassa näillä sanoilla viime keväänä alkanutta Handmaid's Tale -sarjaa on ylistetty sen ensimmäisestä jaksosta lähtien.

Jos et vielä tiedä, mistä sarjassa on kyse, käy lukemassa esittelyjuttumme tästä:

Sarjan ensimmäinen kausi loppui kuin seinään viime kesänä, ja moni on jäänyt odottamaan jatkoa jännityksellä. Onneksi sitä on myös luvassa! Toisen kauden jaksoja alettiin suunnitella jo ennen ensimmäisen kauden loppumista, ja iso osa sarjasta kuvattiinkin viime vuonna.

Jenkeissä sarja nähdään Hulu-palvelusta, jonne kauden ensimmäinen jakso pärähtää 25. huhtikuuta. Suomessa sarjaa voi seurata HBO Nordicin kautta. Aiemman kauden palvelu näytti päivän viiveellä Yhdysvalloista.

Mitä muuta tiedämme tulevasta kaudesta? Ainakin tämän:

1. Toisella kaudella on 13 jaksoa.

Ensimmäisellä kaudella jaksoja oli vain 10.

2. Päähenkilöt ovat ykköskaudelta tuttuja.

Elisabeth Mossin näyttelemä Offred on edelleen tarinan keskiössä. Myös Ofglen (Alexis Bledel), Moira (Samira Wiley), Janine (Madeline Brewer) ja Nick (Max Minghella) nähdään uudella kaudella.

Kakkoskaudelta julkaistut kuvat ovat varsin pahaenteisiä.

3. Ensimmäinen jakso yllättää varmasti.

”Älkää yrittäkö arvata, mitä toisen kauden ensimmäisessä jaksossa tapahtuu. Ette koskaan voi aavistaa. Se on mahdotonta, ja sen takia rakastan sitä niin paljon”, Elisabeth Moss totesi TV Guiden haastattelussa.

4. Näemme surullisenkuuluisat siirtokunnat.

Handmaid’s tale perustuu Margaret Atwoodin klassikkokirjaan. Kirjassa siirtokunnat mainitaan kaikkein karmeimpana kohtalona: ne odottavat sellaisia, jotka eivät suostu taipumaan käsittämättömän yhteiskunnan osasiksi. Myös sarjan ensimmäisellä kaudella siirtokunnista puhutaan, mutta vasta kakkokaudella katsojat pääsevät näkemään ne omin silmin.

Sarjan uudella kaudella tutustutaan uusiin maisemiin.

5. Offred ja muut alkavat kapinoida.

Sarjan ohjaaja ja käsikirjoittaja Bruce Miller on vahvistanut, että kakkoskausi keskittyy vahvasti Offrediin. Tulevalla kaudella hän on kuitenkin entistä kapinallisempi ja vahvempi. Myös muut hahmot löytävät sisäisen kapinahenkensä ja haluavat laittaa pisteen orjuutukselle.

6. Ilkeän Lydia-tädin tarinaa valotetaan.

Lydia-täti (Ann Dowd) on yksi sarjan kammottavimmista hahmoista – mikä tekee hänestä samalla kovin kiinnostavan. Miten naisesta tuli niin julma? Miller on kertonut, että saamme tähän kysymykseen ainakin jonkinlaisen vastauksen tulevalla kaudella.

7. Yksi orjattarista kuolee.

Miller on vahvistanut, että sarjan kakkoskaudella nähdään hautajaiset. Mutta tarkkaan ottaen kuka kuolee ja miten? Sitä emme vielä tiedä.

Tälläkin kaudella orjattaret jatkavat parittain kävelyä.

8. Saamme tietää, mitä muulle maailmalle on tapahtunut.

Sarjan tapahtumat sijoittuvat kuvitteelliseen, Yhdysvalloissa sijaitsevaan Gilead-nimiseen valtioon. Ykköskaudella katsojat saivat tietää vain vähän Yhdysvaltain naapurimaiden kohtalosta. Miller on kuitenkin paljastanut, että tulevalla kaudella katsojat pääsevät näkemään tarkemmin, mitä ihmettä Gileadin ulkopuolella tapahtuu.

9. Sarjan kammottava – ja niin koukuttava – tunnelma ei ole kadonnut mihinkään.

Ensimmäinen kausi oli monen katsojan mielestä paikoitellen niin ahdistava, että sitä oli vaikea katsoa. Eikä mikään ole muuttumassa – ainakaan kakkoskauden trailerin perusteella. Katso vaikka: