lice-koiralla on syöpä, mutta se voi silti elää hyvän elämän, kiitos eläinlääkäri Sofia Rågenklintin. Kuva: Yle
lice-koiralla on syöpä, mutta se voi silti elää hyvän elämän, kiitos eläinlääkäri Sofia Rågenklintin. Kuva: Yle

Uusissa jaksoissa juontaja Sofia Rågenklint saa vetoavukseen koomikko Anders ”Ankka” Johanssonin.

IS TV-LEHTI:  Eläinmaailman moninaisuutta tarkasteleva ruotsalainen tietopaketti Elämäni eläimet: Eläinsairaalassa (Djursjukhuset, 1997–) jatkuu keväällä 2016 valmistunein jaksoin. Visuaalisestikin runsas sarja tutustuu eläinlääkärien työn monipuolisuuteen sekä Ruotsissa että kauempana. Tämän kauden eksoottinen kohde on eteläinen Afrikka.

Uusissa jaksoissa juontaja Sofia Rågenklint saa vetoavukseen koomikko Anders ”Ankka” Johanssonin, joka juontaa sarjaa vuoden 2008 jaksoista tutulla hurtilla huumorilla, mutta asiaa unohtamatta.

On hellyttävää huomata, että lemmikeistä pidetään hyvää huolta.

Itsensä täysillä likoon pistävä Ankka vetää jokaisessa jaksossa toistuvia osuuksia. Ankan kalat -osiossa hän sukeltelee vaarallisten evällisten keskellä. Nordens Ark -eläintarhassa hän oppii, kuinka harvinaisia eläimiä suojellaan. Ankan kissa & koira -pätkässä hän ottaa selvää, miksi hänen omat lemmikkinsä käyttäytyvät niin kuin käyttäytyvät. Viikon Ankassa hän ottaa lyhyesti esille jonkin mielenkiintoisen eläinknopin.

Ensimmäisessä jaksossa Ankka ottaa lisäksi selvää hevosten dopingtesteistä. Rågenklint puolestaan seuraa Namibiassa, kuinka gebardeja palautetaan takaisin luontoon. Ruotsissa hän tutustuu häntäänsä kipuilevaan kissaan ja syöpää sairastavaan mäyräkoiraan.

Näissä kohtauksissa on hellyttävää huomata, että lemmikeistä pidetään hyvää huolta.

Elämäni eläimet: Eläinsairaalassa, TV2 pe klo 16.00

Uudessa viihdeohjelmassa kisaillaan musiikkitietämyksen mestaruudesta. Myös katsojat voivat testata omaa musatietämystään Anna sen soida -sovelluksen avulla.

IS TV-LEHTI: Uudessa hyväntuulisessa Anna sen soida -visailuohjelmassa elämää ei oteta turhan vakavasti.

– Joku sanoi, ettei tämä ole tyypillinen suomalainen ohjelma, koska tanssimme ja höpöttelemme niin paljon. Myös naurua on paljon. Vaikka joskus jotkut ovat siitä kovasti ärsyyntyneet, niin vuodet ovat opettaneet, ettei naurua ole elämässä koskaan liikaa, Arja Koriseva tietää.

Ohjelmassa Arja ja Ali Jahangiri luotsaavat joukkueita, joissa nähdään vaihtuvia julkkisvieraita. Kaksi joukkuetta kilpailee toisiaan vastaan musiikkitietämyksen mestaruudesta. Joukkueiden täytyy tunnistaa laulut ensi sekuntien perusteella.

– Hyvänen aika, kuinka haasteellista se on! Normaalisti tunnistan biisin kertosäkeestä, Arja nauraa.

Sarjassa kuultavat biisit voivat olla ihan mistä tahansa genrestä.

– Tiedän eniten vanhemmasta iskelmämusiikista, jota ohjelmassa kuullaan todella vähän. Suurin osa musiikista on oman mukavuusalueen ulkopuolelta, joten kisassa mennään intuitiolla, heittäytymällä sekä rohkeilla arvauksilla.

Myös katsojat voivat testata omaa musatietämystään Anna sen soida -sovelluksen avulla.

– Luulen, että kotikatsomoissa tunnistetaan biisit nopeammin ja paremmin. Kello tikittää studiossa toisella tavalla, koska pitää tietää toista joukkuetta nopeammin.

Ensimmäisessä jaksossa Arjan joukkueessa kisaavat Olli Herman ja Jarkko Tamminen. Alin joukkueessa nähdään Paula Koivuniemi ja Brädi.

Kansainväliseen formaattiin perustuvan ohjelman emäntänä häärii Krista Siegfrids.

– Yllättävintä oli, kun tietyistä vieraista ajattelin etukäteen, etteivät he olisi kovin kilpailuhenkisiä. Voi että, mitä kilpailuhenkisyyttä nousi esiin, kun kisa eteni, Arja muistelee kuvauksia.

Anna sen soida, TV5 su klo 21.00

Sairaan hoikka -draamaelokuvassa 17-vuotias tyttö sairastuu syömishäiriöön. 

IS TV-LEHTI: Tara Mielen ohjaama elokuva 17-vuotiaasta Hannahista tuo mieleen Netflix-suosikkisarjan Kolmetoista syytä, jossa nuori tyttö joutuu ympäristön paineiden puristukseen. Nyt kyseessä on koulukiusaamisen sijaan itsensä kiusaaminen: syömishäiriö, joka näyttäytyy mielenterveyttä tuhoavana voimana.

Hannah (Laura Wiggins) on tanssija, joka kehoriippuvaisessa taiteenlajissaan alkaa pitää itseään muita pulleampana. Kun äiti (Callie Thorne) tulee kutsuneeksi häntä vahvan näköiseksi, eikä tuliaisasu sovi päälle, Hannah muistaa ystävänsä kanssa löytämänsä nettisivun.

Pian hän on Thinspiration-sivuston vallassa. Sivun ylläpitäjä ”ButterflyAna” (Izabella Miko) on tehokas piinaaja, joka saa heti tuloksia aikaan. Hannah ryhtyy maanisesti treenaamaan ja tuijottamaan vaakaa. Hän ”pro-anailee” eli haluaa olla anorektisen laiha – ei sairas.

Kuten yleistä on, vanhemmat eivät ensin huomaa mitään, ja kun he huomaavat, ollaan jo syvällä syömishäiriön syövereissä. Elokuvassa äidin reaktiot ovat aidot ja karmivat: äiti alkaa pelätä tytärtään. Ongelman syvyys raottuu, mutta on vaikea tehdä oikeita päätöksiä kyllin nopeasti.

Pääosan Wiggins on pätevä teini, mutta elokuvan valinta näyttää laihuusguru ButterflyAna houreisena hallusinaationa on etäännyttävä.

Elokuvaa vaivaa anoreksian kuvaamisen stereotyyppisyys, mutta nuorten maailmassa leffa voi olla opetuksellinen – ja loppupuolellaan yllättävä.

Sairaan hoikka, Hero la klo 21.00