Tiskaava isä oli modernia 50 vuotta sitten. Kuva: Yle Elävä arkisto
Tiskaava isä oli modernia 50 vuotta sitten. Kuva: Yle Elävä arkisto

Elävä arkisto esittää lähestyvän isänpäivän kunniaksi joukon miehen roolin muuttumista kuvaavia ohjelmia.

IS-TV-LEHTI: Lähestyvän isänpäivän kunniaksi Elävä arkisto esittää joukon juhlapäivään liittyviä ohjelmia, jotka saavat miettimään, kuinka miehen ja naisen roolit perheessä ovat muuttuneet vuosikymmenien aikana.

Isänpäivä rantautui Suomeen 1940-luvun lopulla. Marko Gustafssonin lyhyen esittelyn jälkeen nähdään neljä mustavalkoista arkistopätkää kolmelta eri vuosikymmeneltä.

Tiedätkö miten me vartumme on Lastensuojelun keskusliiton vuonna 1951 tuottama reilu kymmenminuuttinen ohjelma, jossa seurataan lapsen kehitystä vauvasta yksivuotiaaksi. Korulausein ryyditetty vakavahenkinen luento saa leikkimielisemmän otteen vasta, kun kävelemään oppinut taapero seuraa ympäristöään kuin nuori tutkimusmatkailija.

Dramatisoitu Muistatko: Tuotiin veli (1965) kertoo pikkuveljen saaneen 7-vuotiaan pojan matkasta kohti isoveljen luottamustehtävää. Pojan tunnelmat vaihtelevat pelokkaasta jännityksestä ylpeyteen vauvasta, jonka kanssa voi leikkiä vaikkapa huoltomiestä!

Poliittisilla palopuheilla varustettu Eilen – tänään – huomenna: Onko isä äiti? (1966) lähtee toukokuisen äitienpäivän tiimoilta kyselemään, voisiko isä osallistua perheen pyörittämiseen totuttua enemmän. Modernia miehen mallia näyttävät toimittaja Pekka Holopainen ja kirjailija Gunnar Mattsson, mutta työmiehiä heidän ajatuksensa kotitöiden jakamisesta lähinnä naurattavat.

Piirretty lyhyt tietoisku vuodelta 1984 muistuttaa lakisääteisestä isyyslomasta, jota vain harva käyttää.

Jotkut puheenvuoroista muistuttavat, etteivät monet asenteet lopulta ole viidessäkymmenessä vuodessa juuri muuttuneet.

Elävä arkisto: Isänpäivä: Teema 8.11. klo 21.55

Parisuhdevisailu palaa ruutuihin uusin jaksoin, uudella ohjelmapaikalla. 

IS TV-LEHTI:  Iloinen puheensorina käy Akun Tehtaalla Ylöjärvellä yleisön asettuessa paikoilleen lavan eteen asetelluille tuoliriveille. Käynnissä ovat Napakympin kuvaukset. Sarja teki paluun viime syksynä 15 vuoden tauon jälkeen. Napakymppi oli kirjaimellisesti täysi napakymppi, joka keräsi parhaimmillaan liki miljoonayleisön.

Nyt parisuhdevisailu palaa ruutuihin uusin jaksoin, uudella ohjelmapaikalla. Amorin nuolet sinkoilevat tänä keväänä sunnuntaisin parhaaseen katseluaikaan.

Kari Salmelaisen saappaisiin hypänneellä Janne Katajalla on juontajana ohjelmassa tärkeä rooli. Hän toimii seremonianmestarina, joka ohjaa keskustelua ja kuittailee hyväntahtoisesti osallistujien vastauksille. Komiikkaa syntyy väkisinkin oudoista kysymyksistä ja tahattoman hassuista vastauksista. Yleisössä hurrataan, kun Kataja ja hänen työparinsa pianisti Lenni-Kalle Taipale astuvat estradille. 

”Ei tänne ole pakko tulla tositarkoituksella, vaan riittää, jos haluaa kokea seikkailun.”

Voiko tv-ohjelmasta löytää tosirakkauden? Näin uskovat ainakin ohjelmassa itsensä likoon laittavat. Viime syksyn saldo parinmuodostuksessa jäi tosin melko laihaksi, ja moni orastava romanssi nuupahti heti Napakymppi-matkan jälkeen.

– Mielestäni kilpailijoilla on ollut oikeat motiivit ohjelmaan lähtiessä. Ei tänne ole pakko tulla tositarkoituksella, vaan riittää, jos haluaa kokea seikkailun. Vieraan ihmisen kanssa reissuun lähteminen jos mikä on seikkailu, Janne Kataja sanoo.

Ohjelmassa kumppania haetaan keskustellen, ei ulkonäköperustein.

– Uskon, että kun saadaan enemmän pareja prosessiin, niin kyllä tulee täysosumiakin. Se riittää, jos vaikka 40 parista yksi jatkaa yhdessä. Se on sitten Napakympin napakymppi! Kataja hymyilee.

Lenni-Kalle Taipale on samaa mieltä, vaikka tv-ohjelma on parisuhteen muodostukselle melko erikoinen ympäristö.

– Ihmiset ovat mukana aika tosissaan. Toki pitää olla pilkettä silmäkulmassa, mutta ei kukaan ole tullut tänne hakemaan vain ruutuaikaa.

Napakymppi, Nelonen su klo 20.00 

Putous palaa ruutuun jo 9. kerran. Sen kunniaksi on aika muistella Armi Toivasen, Krista Kososen, Aku Hirviniemen ja muiden vanhojen Putous-tähtien sketsihahmoja.

Putous-ohjelman 9. kausi alkaa MTV3:lla la kello 19.30.