Joaquin Phoenix on mies, joka rakastuu ”naiseen” tietokoneessaan.
Joaquin Phoenix on mies, joka rakastuu ”naiseen” tietokoneessaan.

Spike Jonzen kekseliäässä tieteisdraamassa mies päätyy suhteeseen tietokoneensa kanssa.

Amerikkalainen indie-ohjaaja Spike Jonze onnistuu jälleen yllättämään. Musiikkivideoita ja mainoksiakin työstänyt ohjaaja on näppärästä esikoisestaan Being John Malkovitch (1999) lähtien tuottanut aivan omanlaisiaan elokuvia.

Harvakseltaan ohjaavan Jonzen Adaptationin (2002) ja Hassujen hurjien hirviöiden (2009) jälkeen valmistunut Her on vasta hänen neljäs pitkä elokuvansa. Se on takuuvarmasti omaperäinen rakkaustarina, koneen ja ihmisen suhteen lämmin kuvaus.

Määrittelemättömään lähitulevaisuuteen sijoittuvassa tarinassa hermoherkkien kovisroolien erikoismies Joaquin Phoenix sujahtaa yllättävänkin sujuvasti sympaattisen, vastaeronneen, työkseen romanttisia kirjeitä kirjoittavan Theodoren rooliin. Muiden tunteiden tulkkina toimiva mies on parisuhteensa hajoamisen jälkeen masentunut ja varautunut, eikä kykene uuteen parisuhteeseen.

Tieteiselokuvien usein tarjoaman kylmän ja tunteettoman koneihmisen sijaan hän päätyy korvikesuhteeseen pelkän tietokoneohjelman kanssa. Scarlett Johanssonin äänellä puhuvasta koneesta, Samanthasta, tulee miehen tärkein ystävä, jopa rakastajatar ja lopulta mustasukkainen pakkomielle.

Synkkien futurististen tieteiselokuvien kuvastoa kaihtava tarina kylpee kauniissa valossa, ja sen tunnelma on moraalisista kysymyksistä ja rakkauden merkityksen pohdinnoista huolimatta yllättävänkin kevyt.

Tapahtumapaikkana on Los Angeles, jonka futuristisia pilvenpiirtäjänäkymiä on käyty kuvaamassa uutuuttaan hohtavissa kiinalaisissa suurkaupungeissa. Kännyköidensä ja päätelaitteidensa kanssa kaikkialla operoivien ihmismassojen keskellä yksinäisen miehen konesuhde ei tunnu tässä ajassa lainkaan epäuskottavalta.

Her (2012), TV5 la 26.11. klo 21

Putous palaa ruutuun jo 9. kerran. Sen kunniaksi on aika muistella Armi Toivasen, Krista Kososen, Aku Hirviniemen ja muiden vanhojen Putous-tähtien sketsihahmoja.

Putous-ohjelman 9. kausi alkaa MTV3:lla la kello 19.30.

Brittisarjan seitsemännen kauden jaksoissa pohditaan tuttuja teemoja –  Adam päättää ottaa seuraavan askeleen suhteessaan ja David havittelee seurapiirikaunotarta.

IS TV-LEHTI:  Apua! Joko Tina (Leanne Best) on tullut raskaaksi? Ja menettääkö Adam (James Nesbitt) jälleen puolisonsa, kun synnytys alkaa hurjalla tavalla? Yhtäkkiä tosin ollaan hulvattomassa musikaaliesityksessä, jolloin katsoja aavistaa, ettei kaikki ole ehkä sitä, miltä näyttää.

Brittiläisen Rimakauhua ja rakkautta -sarjan (Cold Feet) uusi seitsemäs kausi alkaa hauskasti ja jatkuu sympaattisena jaksona, joka tarjoaa hyvää mieltä ja välillä liikutuksenkin hetkiä.

On hienoa, ettei Mike Bullenin luoma sarja ole menettänyt tenhoaan, vauhtiaan eikä sympaattisuuttaan, vaikka näyttelijäporukka on keski-ikäistynyt kunnolla.

Sarjan uuden kauden kaikki seitsemän jaksoa julkaistiin jo C Moressa kerralla, mutta nyt lineaarisenkin television katsojat pääsevät mukaan.

Adam ja Tina ovat siis pari. Juonikuvion pystyi näkemään heti, kun he tapasivat toisensa viime kaudella, jolloin rakastettu sarja palasi kotikatsomoihin 13 vuoden tauon jälkeen. Tuolloin Adam oli kuitenkin menossa naimisiin aivan toisen naisen kanssa.

Nyt podetaan rimakauhua siitä, pitäisikö uusi suhde nostaa seuraavalle tasolle. Keskeisiä kysymyksiä pohditaan myös ystävyyssuhteiden merkityksestä ja urakäänteistä, joissa tapahtuu melkoisia yllätyksiä.

Mainion purevasti tarinassa komppaa mukana viime kaudella isoon rooliin nostettu jälkikasvu aivan omine rimakauhuineen.

Viisikymppisten Adamin, Jennyn (Fay Ripley), Peten (John Thomson), Karenin (Hermione Norris) ja Davidin (Robert Bathurst) elämä on siis yhtä draamaa ja komediaa edelleen Manchesterissa.

Mahtava uutinen on se, että sarjasta on tekeillä tänä keväänä myös kahdeksas kausi.

Rimakauhua ja rakkautta, MTV3 la klo 21.00