Katsojan oppaana matkalla Kekkosen elämään toimii Jari Tervo. Kuva: Ylen kuvapalvelu
Katsojan oppaana matkalla Kekkosen elämään toimii Jari Tervo. Kuva: Ylen kuvapalvelu

Jari Tervon dokumenttisarjassa selvitetään, millainen mies Urho Kekkonen oli.  – Vasta dokumenttia tehdessä minulle valkeni, että tiedämme ehkä noin puolet Kekkosen toiminnasta, Tervo sanoo.

IS TV-LEHTI:  ”Kekkonen hiihtää, Kekkonen kalastaa, mutta miten käy Kekkoselta rock 'n roll?” kyseli M. A. Nummisen luotsaama underground-yhtye Suomen Talvisota 1939–1940.

Numminen esitti kysymyksensä 1970-luvun alussa. Silloin, kun Urho Kekkonen oli kolmatta kauttaan Suomen presidenttinä ja voimansa tunnossa. Kekkosen kolmatta presidenttikautta nimittäin jatkettiin poikkeuksellisesti. Kauden oli aluksi tarkoitus jatkua vain vuoteen 1974. Tammikuussa 1973 säädettiin kuitenkin poikkeuslaki, jolla kautta jatkettiin neljällä vuodella.

Kekkosesta on kirjoitettu paljon. Hän jopa huolehti itse arkistojensa tallentamisesta tutkijoiden käyttöön.

Nyt Kekkoseen tarttuu kirjailija Jari Tervo, joka ajoi jopa ohjelmansa kunniaksi päänsä kaljuksi. Tervo on tehnyt Kekkonen-dokumenttisarjan, joka alkaa TV1-kanavalla tänään.

Sarjaa on suunniteltu jo pitkään. Tuottaja Antti Seppänen otti Tervoon yhteyttä ensimmäisen kerran jo kolmisen vuotta sitten. Tervon valinta dokumentin tekijäksi voidaan katsoa eräänlaiseksi jatkeeksi Myyrä-romaanille, jota tehdessä Tervo tutustui Kekkoseen hyvin tarkkaan.

– Myyrän aikaan luin kaiken, mitä Kekkosesta käsiini sain. Urho oli erittäin mielenkiintoinen hahmo, Tervo kertoo.

Entinen Uutisvuodon kapteeni kokee, että paluu televisioon Kekkosen myötä sopii hyvin hänen pirtaansa.

– Ei mulla ole hirveitä haluja mennä enää mihinkään paneelishow’hun mukaan.

Tervo kertoo Kekkosen olevan monelle ikäiselleen sukupolvikokemus.

– Kun Mauno Koivistosta tuli presidentti, olin elänyt 23 vuotta elämästäni, ja Kekkonen oli ollut aina presidentti. Vuoden 1978 presidentinvaalissa äänestin Kekkosen valitsijamiestä. Yksi enoistani sanoi, että oli suunnitellut äänestävän Eino Haikalaa (Suomen kansan yhtenäisyyden puolueen ehdokas). Herranjumala, minusta tuntui, että onko tämä edes sallittua, Tervo nauraa muistolle.

Kekkonen on ohittamaton hahmo. Hän ei ollut enää yksi presidentti presidenttien joukossa.

Kekkonen hyödynsi aikoinaan omia idänsuhteitaan myös sisäpolitiikassa. Kekkosta on toki myös kritisoitu Suomen hankalan aseman hyödyntämisestä henkilökohtaisen edun tavoittelussa. Kekkosen kuoltua hänestä alettiin kirjoittaa vapaammin. Myös idänsuhteita uskallettiin arvioida uudelleen.

– Hän oli suurmies, ja sitä sun tätä. Vasta dokumenttia tehdessä minulle valkeni, että tiedämme ehkä noin puolet Kekkosen toiminnasta. Meillä on vain pieniä nokareita Kremlin arkistoista, ja sieltä tuskin löytyy sopimusta, jossa lukee vakoojan värväys: Urho Kekkonen. Mutta muuta paperia löytyy, joista käy ilmi, että yhteistyö oli syvää. Jopa liian syvää, Tervo näkee.

– Kekkonen on ohittamaton hahmo. Hän ei ollut enää yksi presidentti presidenttien joukossa.

Kekkonen, TV1 ti klo 20.00

Yleensä hammaslääkäreitä pelätään turhaan, mutta on myös tilanteita, joissa heitä kannattaakin kavahtaa. Rikossarjassa tutustutaan tosielämän hammaslääkäreihin, joiden taustalta paljastuu murhia ja korruptiota.

IS TV-LEHTI: Hömpähtävistä murhaajatositarinoistaan tunnetun kanavan ohjelmistoa täydentää nyt hammaslääkäreistä kertova sarja.

Dramaattista musiikkia, synkästi valaistuja lähikuvia hammaslääkäristä ja inhaa poraamisen ääntä. Kertoja eläytyy selostaessaan pikkukaupungin hammaslääkärin Johnin ikävästi päättyvän rakkaustarinan. Läheisten haastattelut rytmittävät kuvia verisistä suista. Mukana on genrelle tyypilliseen tapaan myös näyteltyjä kohtauksia.

Missä vaiheessa hammaslääkäri sekoaa ja kenet hän murhaa? Avioeroa hakevan vaimonsa, tämän mustasukkaisen miehen, uuden mielitiettynsä vai tämän aviomiehen? Ei ketään, sillä suureksi lässähdykseksi uhri onkin hammaslääkäri itse!

”Mikäli tykkää näistä amerikkalaisista murhamysteereistä, osuu sarja jokseenkin maaliinsa.”

Avausjakson ratkaisu on kummallinen, sillä muissa jaksoissa hammaslääkärit ovat todellakin murhaajia, eivät uhreja. Ehkäpä tarinat loppuivat kesken, sillä jaksoja on vain kolme. Missään niistä murhat eivät tapahdu varsinaisesti hammaslääkärissä, vaan tekijät nyt vain sattuvat olemaan hammaslääkäreitä. Mikä pettymys!

Mikäli tykkää näistä amerikkalaisista murhamysteereistä, osuu sarja jokseenkin maaliinsa. Lähikuvat paikkaamisesta tuskin aiheuttavat kenellekään erityistä nautintoa, joten kuvasto istuu genreen sopivan kammottavalla tavalla. Harmi vain, ettei sillä ole lopulta varsinaisen murhan kanssa mitään tekemistä.

Eihän näistä merentakaisista mässäilyohjelmista kukaan tule hullua hurskaammaksi, mutta on sitä tappajahammaslääkäreitä lällymmistäkin aiheista dokumentteja tehty.

Hengenvaaralliset hammaslääkärit, Frii, klo 22.55

Leslie Caron on todellinen Hollywoodin kulta-ajan elävä legenda, jonka elämä päihittää monet seikkailutarinat.

IS TV-LEHTI: Kanadalainen Larry Weinstein on ohjannut henkilökuvan Leslie Caronista, 1950-luvun Hollywood-musikaalien kultakauden ranskalaiskaunistuksesta. 85-vuotiaana pirteässä kunnossa oleva nainen osaa antaa kipakoitakin lausuntoja Hollywoodista.

Caron on aina ollut hyvin määrätietoinen uranainen, joka saattoi uhrata yhden kolmesta avioliitostaankin päästäkseen jatkamaan näyttelijäntöitään. Iäkkäämpänä hän joutui kärsimään samanlaisista mielenterveyshäiriöistä kuin itsemurhan tehnyt äitinsä.

Caron sai onnenpotkun hyvin nuorena, kun balettitanssijaksi koulutettu tyttö kiinnitti itsensä Gene Kellyn huomion. Siitä aukeni naispääosa Vincente Minnellin loisteliaaseen musikaaliin Amerikkalainen Pariisissa (1951).

Vähän tasapaksusti toteutetun haastatteluohjelman alussa Caron nostaa omista töistään esiin myös Lilin (1953), ennen dokumenttia nähtävän Gigin (1958) sekä Fannyn (1961). Kiinnostavasta myöhäisurasta nostetaan esiin Francois Truffaut'n ja Louis Mallen elokuvien roolityöt.

Caron muistuttaa myös päässeensä sellaisten suuruuksien kuin Gary Grantin, Henry Fondan ja Orson Wellesin vastanäyttelijäksi. Mutta mitäpä tuokaan on sen rinnalla, että hän on pärjännyt molempien alansa virtuoosien, Fred Astairen ja Gene Kellyn, tanssiparina.

Leslie Caron, tähti vastoin tahtoaan, Teema & Fem, klo 23.10