Katsojan oppaana matkalla Kekkosen elämään toimii Jari Tervo. Kuva: Ylen kuvapalvelu
Katsojan oppaana matkalla Kekkosen elämään toimii Jari Tervo. Kuva: Ylen kuvapalvelu

Jari Tervon dokumenttisarjassa selvitetään, millainen mies Urho Kekkonen oli.  – Vasta dokumenttia tehdessä minulle valkeni, että tiedämme ehkä noin puolet Kekkosen toiminnasta, Tervo sanoo.

IS TV-LEHTI:  ”Kekkonen hiihtää, Kekkonen kalastaa, mutta miten käy Kekkoselta rock 'n roll?” kyseli M. A. Nummisen luotsaama underground-yhtye Suomen Talvisota 1939–1940.

Numminen esitti kysymyksensä 1970-luvun alussa. Silloin, kun Urho Kekkonen oli kolmatta kauttaan Suomen presidenttinä ja voimansa tunnossa. Kekkosen kolmatta presidenttikautta nimittäin jatkettiin poikkeuksellisesti. Kauden oli aluksi tarkoitus jatkua vain vuoteen 1974. Tammikuussa 1973 säädettiin kuitenkin poikkeuslaki, jolla kautta jatkettiin neljällä vuodella.

Kekkosesta on kirjoitettu paljon. Hän jopa huolehti itse arkistojensa tallentamisesta tutkijoiden käyttöön.

Nyt Kekkoseen tarttuu kirjailija Jari Tervo, joka ajoi jopa ohjelmansa kunniaksi päänsä kaljuksi. Tervo on tehnyt Kekkonen-dokumenttisarjan, joka alkaa TV1-kanavalla tänään.

Sarjaa on suunniteltu jo pitkään. Tuottaja Antti Seppänen otti Tervoon yhteyttä ensimmäisen kerran jo kolmisen vuotta sitten. Tervon valinta dokumentin tekijäksi voidaan katsoa eräänlaiseksi jatkeeksi Myyrä-romaanille, jota tehdessä Tervo tutustui Kekkoseen hyvin tarkkaan.

– Myyrän aikaan luin kaiken, mitä Kekkosesta käsiini sain. Urho oli erittäin mielenkiintoinen hahmo, Tervo kertoo.

Entinen Uutisvuodon kapteeni kokee, että paluu televisioon Kekkosen myötä sopii hyvin hänen pirtaansa.

– Ei mulla ole hirveitä haluja mennä enää mihinkään paneelishow’hun mukaan.

Tervo kertoo Kekkosen olevan monelle ikäiselleen sukupolvikokemus.

– Kun Mauno Koivistosta tuli presidentti, olin elänyt 23 vuotta elämästäni, ja Kekkonen oli ollut aina presidentti. Vuoden 1978 presidentinvaalissa äänestin Kekkosen valitsijamiestä. Yksi enoistani sanoi, että oli suunnitellut äänestävän Eino Haikalaa (Suomen kansan yhtenäisyyden puolueen ehdokas). Herranjumala, minusta tuntui, että onko tämä edes sallittua, Tervo nauraa muistolle.

Kekkonen on ohittamaton hahmo. Hän ei ollut enää yksi presidentti presidenttien joukossa.

Kekkonen hyödynsi aikoinaan omia idänsuhteitaan myös sisäpolitiikassa. Kekkosta on toki myös kritisoitu Suomen hankalan aseman hyödyntämisestä henkilökohtaisen edun tavoittelussa. Kekkosen kuoltua hänestä alettiin kirjoittaa vapaammin. Myös idänsuhteita uskallettiin arvioida uudelleen.

– Hän oli suurmies, ja sitä sun tätä. Vasta dokumenttia tehdessä minulle valkeni, että tiedämme ehkä noin puolet Kekkosen toiminnasta. Meillä on vain pieniä nokareita Kremlin arkistoista, ja sieltä tuskin löytyy sopimusta, jossa lukee vakoojan värväys: Urho Kekkonen. Mutta muuta paperia löytyy, joista käy ilmi, että yhteistyö oli syvää. Jopa liian syvää, Tervo näkee.

– Kekkonen on ohittamaton hahmo. Hän ei ollut enää yksi presidentti presidenttien joukossa.

Kekkonen, TV1 ti klo 20.00

Vaikka elokuvan kohtaukset eivät ole kovin suunniteltuja, leffa toimii erinomaisesti.

IS TV-LEHTI: Svengijengi ’62 (American Graffiti) valmistui 1970-luvun alussa, jolloin näin sen ensi kertaa. Samaisen vuosikymmenen lopun Suomessa nuorisokulttuuri jakaantui kahtia: oli vain punkkareita ja rokkareita, tai ainakin siltä se teininuoren yksioikoisessa elämässä tuntui.

Jälkimmäinen, torttutukkainen ryhmä, omi ymmärrettävästi American Graffitin, sillä eihän 1960-luvun amerikkalaisuuden ihannointi olisi mitenkään istunut punk-aatteisiin eikä etenkään vaatteisiin.

Joskin elokuvan musiikista tehtyä tuplalevyä Original Hits from the Soundtrack of American Graffiti kuunneltiin kavereilta salaa, ja taitaa se edelleen levyhyllystä löytyä.

Nyt elokuvaa voi katsoa ilman minkäänlaisia suotimia ja nauttia sen käheä-äänisen dj:n Wolfman Jackin juontojen matkassa etenevästä musiikista ja nostalgisesta maailmasta, jollaista ei ehkä koskaan ollut olemassa. Siinä mielessä se muistuttaakin Aki Kaurismäen menneisyyden kaihon suotimen läpi katsottuja elokuvia.

George Lucasin toinen ohjaus kuvaa viimeistä villiä kesäänsä viettäviä nuoria, jotka tietävät kaiken kohta muuttuvan, kun valmistautuminen aikuisuuteen alkaa.

Viattomuutta uhkuva Amerikka on vielä toivoa täynnä. Pikkukaupungin katuja toinen toistaan upeimmilla autoilla kruisailevien nuorten maailmassa ei Vietnamin sodasta ollut vielä tietoakaan, ja presidenttien salamurhat siinsivät jossain ankeassa tulevaisuudessa.

Varsinaista juonivetoista tarinaa ei oikeastaan ole, sillä elokuva etenee nuorten parinmuodostusyritysten ja kaikenlaisten pikku kepposten tekemisen virtana.

”Elokuva on edelleen yksi parhaita teinikulttuuria kuvaavia elokuvia.”

Kohtaukset eivät aina ole kovin suunnitellun oloisia. Näyttelijätkin (mm. Richard Dreyfuss, Ron Howard, Paul Le Mat, Harrison Ford) tuntuvat välillä heittävän juttua aivan lonkalta.

Kokonaisuus kuitenkin toimii erinomaisesti. Elokuva on edelleen yksi parhaita teinikulttuuria kuvaavia elokuvia.

Kengännauhabudjetilla, vain vajaalla 800 000 dollarilla pyöräytetty filmi on ollut kuluihinsa suhteutettuna yksi kaikkien aikojen parhaiten tuottaneita elokuvia.

Svengijengi '62, Kutonen to klo 21.00

Terhi Kokkonen kertoo Vain elämää -ohjelman Instagram-tilillä julkaistulla videolla kokevansa loputonta ristiriitaa esiintymisen ja ujouden välillä.

Ennen kuin uusin Vain elämää -kausi on alkanutkaan, on Scandinavian Music Groupin ja Ultra Bran laulajana tunnettu Terhi Kokkonen muotoutunut kauden kiinnostavimmaksi hahmoksi. 

Kokkonen lähetettiin Vain elämää -kuvauksista Espanjasta kotiin kesken kaiken tuotantoryhmän päätöksellä. Hän kommentoi myöhemmin Helsingin Sanomissa, että ohjelman tekotapa oli tullut hänelle yllätyksenä. 

Terhi Kokkosen päivä ehdittiin kuitenkin kuvata, ja sen tapahtumat nähdään televisiossa 10. ja 11. toukokuuta. 

Vain elämää julkaisi Instagramissa videon, jossa näkyy vilahdus Kokkosen päivästä. Videolla Kokkonen kertoo, ettei tarkoittanut ryhtyä laulajaksi ja esiintyjäksi, mutta homma vei hänet mukanaan.

– Sekin oli vähän sellainen vahinko, että ei musta pitänyt tulla esiintyjää eikä laulajaa, eikä se oikeastaan kiinnostanut mua millään lailla, Terhi sanoo videolla.

Hän pohtii myös julkisuuskuvaansa.

– Musta tuntuu, että mulla on useampia julkisuuskuvia. Se on sellainen loputon ristiriita ujouden ja yksinolon kaipuun ja sitten toisaalta esiintymisen välillä, hän pohdiskelee videolla.

Kun Me Naiset haastatteli Vain elämään vastaavaa tuottajaa Meira Norosta helmikuun alussa, oli selvää, että kuvaukset jatkuvat ja ohjelma esitetään, mutta Noronen ei vielä ottanut kantaa siihen, miten Kokkosen lähtö vaikuttaa ohjelman sisältöön.

Terhi Kokkonen ehti olla mukana kuvauksissa viisi päivää. Meira Noronen kertoi helmikuussa, että Kokkosen lähtö oli yllätys muille artisteille.

– He ovat varmasti kiitollisia päivistä, jotka Terhin kanssa ovat tehneet. Mutta toki jokainen on asiaa joutunut käymään läpi. Tämä oli kaikille yllätys, koska toki sitä aina haluaa, että asiat menee kuin on suunniteltu ja kuvaukset saadaan toteutettua.

Uusi Vain elämää -kausi alkaa perjantaina 27. huhtikuuta.

Me Naiset ja Vain elämää -ohjelmaa esittävä Nelonen kuuluvat samaan Sanoma-konserniin.