Katsojan oppaana matkalla Kekkosen elämään toimii Jari Tervo. Kuva: Ylen kuvapalvelu
Katsojan oppaana matkalla Kekkosen elämään toimii Jari Tervo. Kuva: Ylen kuvapalvelu

Jari Tervon dokumenttisarjassa selvitetään, millainen mies Urho Kekkonen oli.  – Vasta dokumenttia tehdessä minulle valkeni, että tiedämme ehkä noin puolet Kekkosen toiminnasta, Tervo sanoo.

IS TV-LEHTI:  ”Kekkonen hiihtää, Kekkonen kalastaa, mutta miten käy Kekkoselta rock 'n roll?” kyseli M. A. Nummisen luotsaama underground-yhtye Suomen Talvisota 1939–1940.

Numminen esitti kysymyksensä 1970-luvun alussa. Silloin, kun Urho Kekkonen oli kolmatta kauttaan Suomen presidenttinä ja voimansa tunnossa. Kekkosen kolmatta presidenttikautta nimittäin jatkettiin poikkeuksellisesti. Kauden oli aluksi tarkoitus jatkua vain vuoteen 1974. Tammikuussa 1973 säädettiin kuitenkin poikkeuslaki, jolla kautta jatkettiin neljällä vuodella.

Kekkosesta on kirjoitettu paljon. Hän jopa huolehti itse arkistojensa tallentamisesta tutkijoiden käyttöön.

Nyt Kekkoseen tarttuu kirjailija Jari Tervo, joka ajoi jopa ohjelmansa kunniaksi päänsä kaljuksi. Tervo on tehnyt Kekkonen-dokumenttisarjan, joka alkaa TV1-kanavalla tänään.

Sarjaa on suunniteltu jo pitkään. Tuottaja Antti Seppänen otti Tervoon yhteyttä ensimmäisen kerran jo kolmisen vuotta sitten. Tervon valinta dokumentin tekijäksi voidaan katsoa eräänlaiseksi jatkeeksi Myyrä-romaanille, jota tehdessä Tervo tutustui Kekkoseen hyvin tarkkaan.

– Myyrän aikaan luin kaiken, mitä Kekkosesta käsiini sain. Urho oli erittäin mielenkiintoinen hahmo, Tervo kertoo.

Entinen Uutisvuodon kapteeni kokee, että paluu televisioon Kekkosen myötä sopii hyvin hänen pirtaansa.

– Ei mulla ole hirveitä haluja mennä enää mihinkään paneelishow’hun mukaan.

Tervo kertoo Kekkosen olevan monelle ikäiselleen sukupolvikokemus.

– Kun Mauno Koivistosta tuli presidentti, olin elänyt 23 vuotta elämästäni, ja Kekkonen oli ollut aina presidentti. Vuoden 1978 presidentinvaalissa äänestin Kekkosen valitsijamiestä. Yksi enoistani sanoi, että oli suunnitellut äänestävän Eino Haikalaa (Suomen kansan yhtenäisyyden puolueen ehdokas). Herranjumala, minusta tuntui, että onko tämä edes sallittua, Tervo nauraa muistolle.

Kekkonen on ohittamaton hahmo. Hän ei ollut enää yksi presidentti presidenttien joukossa.

Kekkonen hyödynsi aikoinaan omia idänsuhteitaan myös sisäpolitiikassa. Kekkosta on toki myös kritisoitu Suomen hankalan aseman hyödyntämisestä henkilökohtaisen edun tavoittelussa. Kekkosen kuoltua hänestä alettiin kirjoittaa vapaammin. Myös idänsuhteita uskallettiin arvioida uudelleen.

– Hän oli suurmies, ja sitä sun tätä. Vasta dokumenttia tehdessä minulle valkeni, että tiedämme ehkä noin puolet Kekkosen toiminnasta. Meillä on vain pieniä nokareita Kremlin arkistoista, ja sieltä tuskin löytyy sopimusta, jossa lukee vakoojan värväys: Urho Kekkonen. Mutta muuta paperia löytyy, joista käy ilmi, että yhteistyö oli syvää. Jopa liian syvää, Tervo näkee.

– Kekkonen on ohittamaton hahmo. Hän ei ollut enää yksi presidentti presidenttien joukossa.

Kekkonen, TV1 ti klo 20.00