Jamaica Innin majatalossa eletään 1820-lukua. Kuva: Yle kuvapalvelu
Jamaica Innin majatalossa eletään 1820-lukua. Kuva: Yle kuvapalvelu

 Jamaica Innin majatalo vie 1820-luvun nummille ja orvon Maryn kohtalon äärelle.

IS TV-LEHTI:  BBC:n kolmiosainen minisarja Jamaica Innin majatalo vie 1820-luvulle. Orvoksi jäänyt Mary Yellan muuttaa tätinsä luo rähjäiseen majataloon, jota isännöi tädin tyrannimainen aviomies Joss Merlyn. Omapäinen Mary huomaa joutuneensa keskelle salakuljettajien rinkiä ja tajuaa jopa henkensä olevan vaarassa. Romantiikkaakin on tarjolla isännän pahaenteisen kiehtovan Jem-veljen hahmossa.

Kepeää epookkiviihdettä ei ole nyt tarjolla, vaan hyvin tummasävyistä historiallista draamaa. Majatalo ja sen asujat rypevät paksussa mudassa sekä kuvaannollisesti että kirjaimellisesti.

Näyttelijäsuoritukset ovat vahvoja ja uskottavia. Pääosassa nähdään Jessica Brown Findlay, joka muistetaan parhaiten Downton Abbeyn uhmakkaana lady Sybilinä. Olosuhteisiin alistunutta Patience-tätiä esittää Joanne Whalley, joka on näytellyt muun muassa Scarlett O’Haraa vuoden 1994 minisarjassa. Sean Harris tekee erinomaista työtä viinaan menevänä, arvaamattomana Joss Merlyninä.

Komeilta nummilta ja ulapoilta tuntuu puhaltavan viima katsojan kasvoille ruudunkin läpi. Toisen jakson viimeisille sekunneille on kirjoitettu reipas yllätyskäänne, joten kannattaa katsoa! Hiukan raskassoutuinen sarja sai Briteissä ristiriitaisia arvosteluja. Yli 2 000 ihmistä valitti BBC:lle, ettei mumisevista repliikeistä saanut mitään selvää.

Muutama yö innoitti

Sarja perustuu Daphne du Maurierin historialliseen jännitysromaaniin Jamaica Inn. Kirja julkaistiin 1936, mutta sitä ei ole suomennettu. Alfred Hitchcock ohjasi 1939 romaanista elokuvan Jamaica Innin rannikkorosvot. Kirjasta tehtiin tv-minisarja myös 1983.

Sarja pohjautuu oikeaan ympäristöön. Tapahtumapaikka ovat Cornwallin nummet, Altarnun-nimisen kylän ympäristö. Altarnun on oikeasti olemassa, ja siellä sijaitsee Jamaica Inn -niminen majatalo, joka ainakin väittää olevansa aito ja alkuperäinen, 1700-luvulla perustettu salakuljettajien pesäpaikka. Tuossa majatalossa kirjailija Daphne du Maurier vietti muutaman yön vuonna 1930 ja kirjoitti kokemuksen inspiroimana myöhemmin menestysromaaninsa. Jamaica Inniä ei kuitenkaan voitu käyttää sarjan kuvauspaikkana, koska sen vieressä on vilkas autotie ja iso parkkipaikka. Sen sijaan majatalona käytettiin erästä lähellä sijaitsevaa vanhaa maatilaa.

Jamaica Innin majatalo, TV1 ti klo 21.45

Korkeushyppääjä Patrik Sjöberg voitti maailmanmestaruuksia ja olympiamitaleja. 40 vuotta uransa jälkeen Sjöberg hoitaa lapsuutensa traumaa terapiassa.

IS TV-LEHTI: Vuonna 1987 ruotsalainen korkeushyppääjä Patrik Sjöberg (s. 1965) oli huipulla. Hän hyppäsi maailmanennätykseksi 242 senttiä kotiyleisön edessä Tukholmassa ja voitti maailmanmestaruuden Roomassa. Vuonna 1999 päättyneen uransa aikana hän ylsi muun muassa kolmesti olympiamitaleille sekä dominoi sisäratojen EM-kisoja.

Menestysvuosien taustalla oli kuitenkin synkkä salaisuus. Vuonna 2011 Sjöberg julkaisi muistelmateoksen, jossa hän kertoi joutuneensa vuosien ajan seksuaalisen hyväksikäytön uhriksi.

Hyväksikäyttäjä oli yksi Sjöbergin läheisimmistä ihmisistä: pitkäaikainen valmentaja ja isäpuoli Viljo Nousiainen. Paljastus oli Ruotsissa valtava skandaali, nauttivathan sekä Sjöberg että vuonna 1999 kuollut Nousiainen suurta arvostusta Ruotsin urheilupiireissä.

Asian paljastuminen oli ensimmäinen askel Sjöbergin tiellä kohti mielenrauhaa. Vuonna 2015 hän aloitti terapian käsitelläkseen traumaansa. Tuore ruotsalaisdokumentti Patrik Sjöbergin taakka (Patrik Sjöberg i tearpi, 2017) vie katsojan kolmanneksi pyöräksi Sjöbergin ja psykologi Rebecka Malmin intiimeihin terapiaistuntoihin.

Malmin johdolla Sjöberg avaa lapsuuttaan ja nuoruuttaan, kipeää suhdettaan suomalaiseen Nousiaiseen sekä tapahtumien vaikutusta myöhempään elämään.

Thomas Reckmanin ohjaaman dokumentin sävy on vakava ja rauhallinen. Sosiaalipornoilulle ei anneta onneksi tilaa. Vaikean aiheen takaa pilkistää myös toivoa.

Dokumenttiprojekti: Patrik Sjöbergin taakka, TV1 ma klo 21.30

Parisuhdevisailu palaa ruutuihin uusin jaksoin, uudella ohjelmapaikalla. 

IS TV-LEHTI:  Iloinen puheensorina käy Akun Tehtaalla Ylöjärvellä yleisön asettuessa paikoilleen lavan eteen asetelluille tuoliriveille. Käynnissä ovat Napakympin kuvaukset. Sarja teki paluun viime syksynä 15 vuoden tauon jälkeen. Napakymppi oli kirjaimellisesti täysi napakymppi, joka keräsi parhaimmillaan liki miljoonayleisön.

Nyt parisuhdevisailu palaa ruutuihin uusin jaksoin, uudella ohjelmapaikalla. Amorin nuolet sinkoilevat tänä keväänä sunnuntaisin parhaaseen katseluaikaan.

Kari Salmelaisen saappaisiin hypänneellä Janne Katajalla on juontajana ohjelmassa tärkeä rooli. Hän toimii seremonianmestarina, joka ohjaa keskustelua ja kuittailee hyväntahtoisesti osallistujien vastauksille. Komiikkaa syntyy väkisinkin oudoista kysymyksistä ja tahattoman hassuista vastauksista. Yleisössä hurrataan, kun Kataja ja hänen työparinsa pianisti Lenni-Kalle Taipale astuvat estradille. 

”Ei tänne ole pakko tulla tositarkoituksella, vaan riittää, jos haluaa kokea seikkailun.”

Voiko tv-ohjelmasta löytää tosirakkauden? Näin uskovat ainakin ohjelmassa itsensä likoon laittavat. Viime syksyn saldo parinmuodostuksessa jäi tosin melko laihaksi, ja moni orastava romanssi nuupahti heti Napakymppi-matkan jälkeen.

– Mielestäni kilpailijoilla on ollut oikeat motiivit ohjelmaan lähtiessä. Ei tänne ole pakko tulla tositarkoituksella, vaan riittää, jos haluaa kokea seikkailun. Vieraan ihmisen kanssa reissuun lähteminen jos mikä on seikkailu, Janne Kataja sanoo.

Ohjelmassa kumppania haetaan keskustellen, ei ulkonäköperustein.

– Uskon, että kun saadaan enemmän pareja prosessiin, niin kyllä tulee täysosumiakin. Se riittää, jos vaikka 40 parista yksi jatkaa yhdessä. Se on sitten Napakympin napakymppi! Kataja hymyilee.

Lenni-Kalle Taipale on samaa mieltä, vaikka tv-ohjelma on parisuhteen muodostukselle melko erikoinen ympäristö.

– Ihmiset ovat mukana aika tosissaan. Toki pitää olla pilkettä silmäkulmassa, mutta ei kukaan ole tullut tänne hakemaan vain ruutuaikaa.

Napakymppi, Nelonen su klo 20.00